Tien leuke konijnenweetjes: van naam onthouden tot dromen

Tien leuke konijnenweetjes: van naam onthouden tot dromen Er bestaan heel wat leuke weetjes over konijnen. Het zijn dan ook bijzondere dieren met enkele aparte en unieke eigenschappen. Zo kunnen ze dromen en slapen met de ogen open. Ze springen soms tot één meter hoog, kloppen met de achterpoten op de grond als er gevaar dreigt en eten hun eigen keutels. Konijnen hebben ook een heel goed geheugen en kunnen veel ervaringen lang onthouden. Sommige gedragingen zie je bij geen enkele andere diersoort. Zo gebruiken ze hun kin om voorwerpen hun eigen geur te geven en hun territorium af te bakenen. Veel baasjes hebben geen vermoeden wat er in hun huisdier omgaat en er zijn ook heel wat misverstanden over konijnen. Welke leuke konijnenweetjes zijn de moeite waard om te kennen?
Konijn wast zich / Bron: Freyer, PixabayKonijn wast zich / Bron: Freyer, Pixabay

Leuke konijnenweetjes

Het konijn is een vrij recent huisdier. Doorheen de geschiedenis werden konijnen vooral gefokt omwille van hun vlees of wol. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon men het steeds vaker als huisdier te houden.

Men ontdekte al gauw dat deze dieren heel leuke eigenschappen hebben. Steeds meer baasjes ondervinden dat deze dieren intelligent zijn, dingen kunnen aanleren en ook fysiek tot heel wat kunstjes in staat zijn.

Konijnen hebben een heel goed geheugen

Konijnen hebben een sterk geheugen. Ze onthouden plaatsen waar ze al eerder zijn geweest en onaangename ervaringen of emoties vergeten ze niet snel.

Wanneer twee mannetjes of vrouwtjes verwikkeld raken in een gevecht zal het nadien moeilijk zijn om ze nog te koppelen. Alleszins zullen ze zich dit nog een hele tijd herinneren.

Konijnen leren hun naam

Net als honden en katten kunnen ook konijnen na verloop van tijd hun naam leren. Verwacht echter niet dat je konijn dit van de ene op de andere dag zal leren. Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als ‘nee’ hebben aangeleerd.

Konijnen dromen en kunnen slapen met de ogen open

Droomt een konijn?

Volgens recent wetenschappelijk onderzoek zouden alle zoogdieren en dus niet alleen de mens dromen. Ook bij konijnen heeft men tijdens de slaap snelle oogbewegingen, typisch voor de REM-slaap, vastgesteld. Tijdens de REM-slaap dromen mensen.

Slapen met open ogen

Vaak slaapt een konijn met de ogen open. Als eigenaar denk je dat je huisdier wakker is, terwijl het konijn zich in een diepe slaap bevindt. Soms lijkt het ook alsof het konijn voor dood in zijn kooi ligt, tot het opeens wakker is en gaat staan. Elke eigenaar van een konijn maakt het vroeg of laat mee: je komt thuis en je konijn ligt stil op zijn zij in de kooi zonder te bewegen. Net wanneer je het ergste vreest springt het konijn overeind, niets aan de hand!

Konijnen hebben een heel goed zicht en gehoor

Zicht van konijn

Een konijn heeft een bijna perfect panoramisch zicht van driehonderdzestig graden. Dit komt doordat de ogen zich op de zijkant van de schedel bevinden. Een konijn kan op die manier in de natuur vanuit alle richtingen roofdieren detecteren. Ze kunnen alles zien wat achter hen gebeurt zonder het hoofd te moeten draaien.

Alleen recht voor de neus hebben ze een blinde vlek waar ze niets zien. Daardoor kan een konijn soms schrikken wanneer je recht op hem afkomt en hij dat te laat heeft opgemerkt. Ze kunnen ook rechtstaan op hun achterpoten om zo de omgeving beter te kunnen bekijken. Bovendien ziet een konijn ook scherp in de verte. Wat voor ons veraf lijkt kunnen konijnen al in groot detail waarnemen.

Gehoor

Een konijn kan zijn oren in alle richtingen bewegen. Bovendien hebben de oren een merkwaardige functie: ze regelen de inwendige temperatuur en zorgen voor het afgeven van hitte. Wellicht is dit het alternatief dat de natuur heeft voorzien om te compenseren dat konijnen niet kunnen zweten. Alleen in de mond hebben ze kleine zweetklieren.

Konijnen zijn goede ‘springers’ en ‘lopers’

Veel mensen weten niet hoe goed een konijn kan springen. De achterpoten zijn zo sterk dat een konijn vanuit stilstand één meter en hoger kan springen, en makkelijk drie meter ver kan springen. Bovendien doen konijnen die zich goed in hun vel voelen soms een ‘bunny jump’ of ‘binky’ waarbij ze ter plaatse omhoog springen, in de lucht van richting veranderen en de poten uitslaan.

Ook kan een konijn soms met een enorme vaart door de woonkamer spurten, waarbij het alle hoeken van de kamer aandoet of in ‘rondjes’ loopt. Niet alle konijnen vertonen dit gedrag, maar het komt wel regelmatig voor.

Konijnen hebben een natuurlijk ‘alarmsignaal’

Wanneer een konijn iets verdachts opmerkt of iets ongewoons hoort, kan het hard met de achterpoten op de grond kloppen. In de natuur doen konijnen dit om andere dieren van de groep te verwittigen dat er gevaar dreigt. Als je konijn dit doet is er dus niets mis mee. Het is niets meer dan natuurlijk gedrag en betekent alleen maar dat het konijn alert is.

Het dier kan dit ook doen om zijn ongenoegen te uiten, bijvoorbeeld wanneer je hebt geprobeerd hem van de grond op te pakken of tegen zijn zin terug in zijn kooi te drijven.

Konijnen moeten hun eigen keutels eten

Een konijn dat een gezonde voeding krijgt zal blindedarmkeutels produceren. Meestal gebeurt dit ’s nachts. De keutels eet hij vervolgens direct van de anus terug op. Dergelijk gedrag klinkt ons vies in de oren, maar voor de gezondheid van het konijn is het heel belangrijk. De blindedarmkeutels bevatten immers een groot aantal essentiële voedingsstoffen.

De voeding van een konijn bestaat uit veel vezels en plantaardig voedsel. Dit is hard om te verteren. Door het produceren en eten van deze zachtere keutels neemt het konijn terug stoffen op die de eerste keer nog niet in het lichaam waren opgenomen.

Deze keutels zien eruit als kleine trosjes druiven. Bij een gezond konijn zou je echter nooit blindedarmkeutels in de kooi mogen vinden. Wanneer een konijn ze niet meer eet kampt het wellicht met overgewicht waardoor het de anus niet meer kan bereiken, of maak je ergens een voedingsfout. Zorg ervoor dat je konijn steeds de juiste voeding krijgt.

Konijnen kunnen nooit braken

Merkwaardige bouw van de slokdarm

In tegenstelling tot mensen of katten kan een konijn niet braken, ook niet wanneer de darmwerking verstoord is. Dit komt door de bouw van het spijsverteringsstelsel. De spieren van de slokdarm kunnen het voedsel maar in één richting bewegen, naar de maag toe. Omdat konijnen niet kunnen braken hebben ze een hoger risico op verstopping van het darmstelsel door haarballen dan een kat.

Nooit vasten voor een operatie

Omdat er geen risico op braken is zullen dierenartsen met verstand van konijnen nooit een konijn laten vasten voor een operatie. Wanneer je dierenarts dit toch aanbeveelt kan je maar beter op zoek gaan naar een andere dierenarts voor het behandelen van je konijn. Het is juist goed als je konijn ’s morgens voor een operatie eerst nog goed eet.

Konijnen kunnen mokken om hun ongenoegen te tonen

Een konijn heeft vaak ondanks zijn natuur van prooidier toch een sterk karakter. Wanneer een konijn ontevreden of ontstemd is, bijvoorbeeld omdat het baasje later dan gewoonlijk is thuisgekomen, kan het zich ostentatief met de rug naar de eigenaar draaien en dit een tijdje volhouden. Natuurlijk zal niet elk konijn dit doen. Net als mensen en andere dieren heeft ook elk konijn een eigen karakter en persoonlijkheid.

Konijn markeert met kin / Bron: FraukeFeind, PixabayKonijn markeert met kin / Bron: FraukeFeind, Pixabay

Konijnen markeren voorwerpen met hun kin

Typisch gedrag voor een konijn is om met de kin tegen voorwerpen te wrijven. Ze hebben klieren onder de kin en doen dit om die objecten te ‘markeren’ en hun territorium met hun geur af te bakenen.

Sommige konijnen doen dit zelfs bij mensen. Gelukkig is de geur zo subtiel dat mensen die niet kunnen ruiken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over onaangename geurtjes in huis.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coccidiose bij konijnenCoccidien zijn eencellige parasieten. Coccidien dragen konijnen vrijwel altijd bij zich. Ze kunnen geen schade zolang he…
Herkomst van het konijnHerkomst van het konijnEr zijn veel dingen geschreven over konijnen qua aanschaf en als huisdier maar waar komen konijnen nou oorspronkelijk va…
Maak je konijn gelukkiger met speelgoedMaak je konijn gelukkiger met speelgoedKonijnen zijn sociale, gezellige en vrolijke dieren. Daarom kiezen mensen vaak snel voor een konijn als huisdier met de…
De taal van het konijnElk dier heeft zo z'n eigen taal en het konijn is hier geen uitzondering op. Hieronder de beschrijving met wat konijnen…
Darmproblemen bij hondenDarmproblemen bij hondenVeel honden hebben helaas last van darmklachten. Deze darmproblemen kunnen zich uiten door een vreemde of verkleurde ont…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cristty, Pixabay
  • http://www.rabbit.org/journal/5-6/characteristics.html
  • http://www.fuzzy-rabbit.com/behaviourfaq.htm
  • http://www.hetkonijn.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=25:keutelsoorten&catid=2:gezondheid&Itemid=11
  • http://www.onekind.org/be_inspired/animals_a_z/rabbit/
  • Afbeelding bron 1: Freyer, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: FraukeFeind, Pixabay
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.