Beveilig je huis tegen inbraak

Beveilig je huis tegen inbraak Tegenwoordig is inbreken soms een fluitje van een cent. De mens van vandaag wil een huis met open karakter waarbij grote ramen als een etalage fungeren en de kostbaarheden ongemerkt aan inbrekers worden getoond. De inbreker die met schroevendraaier en koevoet uw woning binnenglipt, zal binnen enkele minuten zijn buit bijeen hebben geraapt en uw ooit veilige huis veranderen in een ravage. Voorkom financiële en vooral emotionele schade door uw huis te beveiligen en inbrekers geen kans te geven.

Impact van inbraak

In Nederland wordt ongeveer 120.000 keer per jaar ingebroken en worden er meer dan vijfhonderdduizend pogingen tot inbraak gedaan. Elke minuut is een huis doelwit van een inbreker en elk huis is minstens eens in de tien jaren aan de beurt. In slechts een kleine groep betreft het een inbraak met voorbedachte rade. Veel vaker gaat het dus om een gelegenheidsinbraak. De inbreker kwam langs en zag zijn kans schoon. De getroffen bewoners hadden het in de meeste gevallen de inbreker dusdanig makkelijk gemaakt dat deze snel te werk kon gaan. Vaak is het gehele huis veranderd in een chaos waarbij waardevolle spullen gestolen zijn en spullen met emotionele betekenis zijn beschadigd. De verzekering dekt zelden de gehele schade, om over de emotionele schade maar te zwijgen. Het gevoel van onveiligheid kan de slachtoffers nog maanden of jaren achtervolgen in de vorm van slaapproblemen en angststoornissen.

Negentig procent van de huishoudens doet aan inbraakpreventie, hoewel de maatregelen in de meeste gevallen onvoldoende zijn. Zelfs na een inbraak komt het vaak voor dat men geen extra maatregelen neemt, of slechts weinig. Men investeert dikwijls wel in sloten en buitenverlichting, maar laat steken vallen bij de simpelste preventie, waardoor de inbrekers hun slag kunnen slaan.

Methodes en voorkeuren

De tegenwoordige inbrekers hebben zo hun methodes en voorkeuren, welke door de politie zijn vastgelegd. Inbraken vinden in de huidige tijd vooral overdag plaats, in tegenstelling tot vroeger. Voorkeurstijd hierbij is de ochtend. Het liefst stropen inbrekers huizen af op dinsdagen en vrijdagen in de maand januari, met als goede tweede de overige wintermaanden, de periode oktober tot en met maart. De zaterdagen zijn hierna het geliefdst. De carnavalsperiode in het zuiden van het land is een goede tijd voor inbrekers, evenals de bouwvakvakantie. Belgische inbrekers zijn actief aan het eind van de middag en begin van de avond, en een piekuur is als de kinderen van school worden gehaald.
Een inbreker streeft ernaar om binnen dertig seconden een huis te kunnen betreden. Er zijn nieuwe inbraakmethodes die aan populariteit winnen. Dat is vooral het boren van gaatjes (in kozijn!) om een huis binnen te komen, evenals het gebruik van schroevendraaiers en andere hulpmiddelen zoals een combinatietang, stukjes plastic en bandenlichters. Ruiten breken is een afnemende methode.

Inbrekers hebben een hekel aan de drie L's: Lang werk, lawaai en lampen. Het liefst kiest de inbreker een hoekwoning uit hoewel hij evengoed flats bezoekt. Het is dus een misvatting dat enkel grote vrijstaande huizen doelwit zijn. De achterkant van het huis is nog steeds favoriet, maar de voorzijde wint terrein als entree voor de inbreker. Zowel ramen als deuren zijn populair, met een lichte voorkeur voor de deur. De inbreker is uit op geld, bankpassen, dagafschriften, creditcards, rijbewijs, paspoort, autosleutels en autoverzekering met kentekenbewijs, diploma's, sieraden, LCD en plasma tv, computer, laptop, printer, mobiele telefoon en elektronische apparatuur. Het profiel van de inbreker is eveneens voorspelbaar. Hij is meestal tussen de 15 en 25 jaar en man, en woont vaak binnen drie kilometer van het getroffen huis.

Tips voor inbraakpreventie

Met onderstaande maatregelen verkleint u het risico op inbraak drastisch. Niet alles is van toepassing op elk huis en elke situatie maar het is goed de lijst door te nemen om te zien waar u verbeteringen kunt aanbrengen.

Ramen en deuren

  • Sluit ramen en deuren consequent af, ook al bent u maar eventjes weg. Denk hierbij ook aan balkondeuren, kelderraampjes, wc-raampje, schuurraampje en raam van badkamer.
  • Hang geen briefjes voor bekenden op uw deur of achter uw raam waarop staat dat u even weg bent.
  • Installeer buitenverlichting bij voor- en achterdeur. Voor bij de achterdeur bijvoorbeeld een infrarood bewegingsmelder met halogeenlicht. Inbrekers komen hierdoor plotseling in het volle licht te staan. Verlicht ook uw tuin.
  • Laat nooit sleutels in het slot van de deur zitten en berg ze op een vaste plaats op.
  • Gebruik 's nachts nachtsloten of pensloten om deuren extra te beveiligen.
  • Sluit centrale portiekdeuren goed af.
  • Bij vakanties is het het beste als u ook alle deuren in huis op slot doet, vooral een deur die vanuit garage toegang geeft tot het huis. Als inbrekers sloten op binnendeuren zien schrikt dit af want inbreken zou dan veel te lang duren.
  • Vertrouw nooit op horrengas als 'inbraakbeveiliging' want het is zo te forceren.
  • Neem het liefst een voordeur die van vol materiaal is gemaakt dus geen ramen erin of zwakke beplating.
  • Controleer geregeld of er geen Bargoense tekens bij uw voordeur, deurbel of huisnummer zijn gekalkt, zo ja, licht hierover de politie in daar Bargoense tekens worden gebruikt door inbrekers als een soort taal om objecten te markeren. Bargoense tekens bestaan veelal uit kruisjes, vierkanten en cirkels aangebracht met krijt. Verwijder deze.
  • Check schuttingen, pergola's, muurtjes en regenafvoerpijpen en zorg ervoor dat eventuele ramen via deze route hermetisch zijn gesloten.

Anti-inbraak beveiliging

  • Laat op uw voordeur een metalen kierstandbeveiliging monteren zodat het onmogelijk wordt om de deur gewelddadig open te duwen. Kettinkjes zijn onveiliger.
  • Zet een (biometrisch) bijzetslot op inbraakgevoelige plekken zoals een schuifpui, schuiframen en openslaande ramen.
  • Gebruik inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het keurmerk SKG twee sterren met R.
  • Om de kier tussen deur en deurpost af te sluiten zodat er moeilijker kan worden ingebroken, kan er een anti-inbraakstrip worden aangebracht. Vaak is deze van aluminium en wordt er zowel aan de deur als de post beveiligd (secu-strip).
  • Om te voorkomen dat inbrekers beveiligingsmaterialen of anti-inbraakstrips los kunnen schroeven is er de anti-inbraak schroef die alleen kan worden aangedraaid. Dit heet ook wel een-toer-schroef.
  • Breng uitschuifbare barrièrestangen aan om inklimming in bepaalde ramen te voorkomen, een andere optie is inbraakwerend glas met SGK keurmerk.
  • Installeer dievenklauwen en/of dievenpennen in ramen, kozijnen en toegangsdeuren. Deze pennen voorkomen dat het raam uit de sponning kan worden getild.

Vreemdelingen

  • Wilt u iemand die bij u aanbelde met iets helpen, laat de persoon dan altijd buiten op u wachten.
  • Laat vreemden aan de deur niet gebruik maken van uw toilet, wijs ze op een openbaar toilet.
  • Laat nooit onbekende personen in uw huis en gebruik een 'deurspion' om te zien wie er aan uw deur staat. In de avonden liever niet opendoen.
  • Vraag meteropnemers en reparateurs om hun legitimatie, ga dan het betreffende bedrijf bellen ter controle en laat de persoon buiten wachten.

Inbrekers op het verkeerde spoor zetten

  • Indien u van huis bent in de avond verlicht u het huis net zoveel als dat u thuis zou zijn, gebruik evt. een schakelklok die van buitenaf niet te zien is. Vooral rond etenstijd is een donker huis een uitnodiging voor inbrekers.
  • Leeg altijd de brievenbus, en laat iemand anders dit doen als u er niet bent. Laat deze persoon de post niet zichtbaar op een tafel leggen maar uit het zicht van eventuele inbrekers.
  • Als u uw huis verlaat laat dan wat spullen op tafel achter zoals een opengeslagen krant of tijdschrift, pennen en een kop en schotel. Dit geeft de indruk dat u thuis bent.
  • Merk uw waardevolle voorwerpen met postcode en huisnummer (met UV-stift of graveerstift), en maak er foto's van. Denk hierbij ook aan het serienummer van elektronische apparatuur.
  • Gaat u op vakantie, schakel uw telefoon door via (ster 21) *21. Met deze methode wordt uw telefoonnummer doorgeschakeld naar een familielid of kennis die dan de telefoon opneemt zodat de beller denkt dat er iemand in het huis is.
  • Stickers op de ramen die aangeven dat het huis elektronisch beveiligd is, ook al is dat niet zo, werken preventief.

Voorkom deze fouten

  • Verstop uw huis niet achter hoge heggen, struiken en beplanting. Deuren en ramen moeten zichtbaar blijven. Houdt een maximale hoogte van 1 meter in acht in de buurt van uw voordeur, en bij een haag rondom de voortuin een max. hoogte van 110 cm.
  • Berg ladders, steigers of ander materiaal waarop je kunt klimmen achter slot en grendel, dit geldt ook voor gereedschappen zoals draadkniptangen, betonscharen, ijzerzagen e.d., vuilcontainers, mattenkloppers, staaldraad en tuinmeubilair.
  • Maak van uw woonkamer geen etalage als het avond is en de lichten branden, sluit liever een aantal gordijnen.
  • Leg nooit uw huissleutels in de brievenbus, schuur, onder een buitenmat, de vuilnisbak, omgekeerde bloempot of elders buiten.
  • Als u 's avonds naar boven gaat neemt u liefst kostbare spullen mee, evenals uw autosleutels.
  • Leg geen kostbaarheden onder uw matras, kussen of onder het bed. Deze plaatsen zijn bekend bij inbrekers.
  • Laat geen huisvuilzakken voor langere tijd onbeheerd bij uw huis staan omdat dit erop wijst dat het huis niet wordt bewoond.
  • Laat geen bericht van afwezigheid achter op uw antwoordapparaat en laat uw voicemail niet te lang aanstaan.
  • Geef nooit in een rouwadvertentie zomaar datum, tijd en uw adres tijdens de uitvaart weg omdat inbrekers deze teksten gebruiken om zeker te zijn van uw afwezigheid.
  • Laat uw autosleutels en autopapieren niet achter in de hal vlak bij de voordeur of in de garage want dit is iets dat inbrekers weten. Gaat u dus van huis, neem deze dan mee.
  • Gaat u op vakantie, laat dan nooit uw kopie DEEL III van uw auto in de woning achter.
  • Bij afwezigheid niet de koelkastdeur openlaten om deze te luchten omdat inbrekers dit als teken zien dat u weg bent.
  • Label nooit uw huissleutels met uw woonadres want raakt u deze sleutels onverhoopt kwijt, dan kunt u alle toegangssloten van uw huis veranderen.
  • Laat geen touwtjes of trekkoorden uit uw brievenbus hangen om kinderen eenvoudig binnen te laten. Inbrekers vinden dit prachtig.
  • Laat rolluiken niet te lang naar beneden, omdat dit de indruk geeft dat u van huis bent.
  • Neem geen buitenbrievenbus omdat belangrijke post met uw informatie eruit kan worden gevist, waarna huisinbraak kan volgen.

Huisraad

  • Verberg uw waardevolle spullen, sieraden, cheques en pasjes op verschillende plaatsen in huis, neem evt. een brandwerende kluis, bijvoorbeeld een inbouwmodel.
  • Verander niets aan uw planten bij afwezigheid, laat ze op dezelfde plekken staan.
  • Het bezit van een forse, gevaarlijk uitziende waakhond schrikt inbrekers af.
  • Kostbaar (antiek) meubilair, lades enz. beter niet afsluiten, aangezien deze zaken in geval van inbraak dan vrijwel zeker worden opengebroken en er extra schade ontstaat.
  • Heeft u een platte TV, zorg er dan voor dat deze vanaf de raamkant niet kan worden gezien. Extra verzekering voor diefstal van deze tv kan ook, vooral als het een duur model is.
  • Fietsen en bromfietsen in garage of schuur altijd op slot zetten met een slot van gehard staal samen met een goed recent ART (beugel)slot, het liefst met een zware ketting aan de muur en aan elkaar.
  • Een alarmsysteem is nuttig bij een hoge inboedelwaarde en kan inbraak op tijd signaleren, bovendien schrikt het sterk af, vooral als het ook een zgn. sabotage-alarm heeft.

Buren

  • Laat buren af en toe op uw oprit parkeren als u met vakantie bent, vooral als zij meerdere auto's hebben.
  • Vakanties meldt u liefst aan uw buren, zowel de data, vakantieadres en telefoonnummer. Een sleutel bij hen achterlaten geeft hen tevens de mogelijkheid bij calamiteiten op te treden.
  • Als u enkele maanden van huis bent is het verstandig uw afwezigheid aan de politie te melden.
  • Laat indien mogelijk iemand anders (buren?) het gras maaien als u langdurig van huis bent.

Als het u toch overkomt

Wat te doen als er toch wordt ingebroken ondanks alle voorzorgsmaatregelen? Doe allereerst altijd aangifte bij de politie, zodat opsporing kan worden begonnen. Verander niets aan de eventuele puinhoop in uw huis totdat de politie (Forensische Opsporing) is gekomen. Doet u het volgende:

  • Stel vast waar de inbreker is binnengekomen en welke kamers zijn bezocht.
  • Laat plaatsen met schade ongemoeid, dit geldt ook voor gladde voorwerpen die mogelijk door de dader zijn aangeraakt.
  • Merk schoensporen en dek ze af met een emmer.
  • Leg glas dat u buiten aantreft, binnen neer (niet bij de verwarming).

In uw verzekeringspolis staat binnen hoeveel tijd u uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte moet brengen, meestal is dit binnen twee dagen. Blokkeer uw bankpassen. Indien er geld van uw rekening is afgeschreven met gestolen kaarten meldt u dit tevens aan de politie. Wacht liefst een week met het aanvragen van een nieuw paspoort, rijbewijs of kentekenbewijs want vaak worden deze teruggevonden. Mocht u een inbraak gepleegd zien worden, bel dan onmiddellijk 112 en noteer eventueel het kentekennummer van een verdachte auto. Ook andere verdachte zaken of misdrijven dient u te melden aan de politie in uw woonplaats.

"Even a burglar hesitates to go back for more." ~ Isoroku Yamamoto
© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor inbraakpreventieTips voor inbraakpreventieEen inbraak is nooit leuk. Er is gebleken dat in de afgelopen twee jaar de inbraken in Nederland fors zijn toegenomen. E…
Inbraak voorkomen - Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW)Inbraak voorkomen - Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW)Er is in Nederland heel wat te halen en daarom wordt er ook veel ingebroken. Inbraak geeft lichamelijke en psychische kl…
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…

HuishoudtipsHuishoudtipsHet huishouden doen is niet de leukste klus, maar met deze tips wordt het een stuk aantrekkelijker. Ik heb ze allemaal z…
Energiebesparing: slimme tips voor elke kamerEnergie besparen, we weten allemaal hoe het moet, maar toch doen we het niet altijd zoals het hoort. Benieuwd hoe milieu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 526663, Pixabay
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 24-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.