Myasthenia Gravis – een ernstige neurologische ziekte

Myasthenia Gravis is een ernstige, maar zeldzame neurologische ziekte. De Latijnse woorden voor Myasthenia Gravis betekenen ernstige spierzwakte. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich niet naar buiten richt, maar op het eigen lichaam. Daardoor worden spieren zwakker bij Myasthenia Gravis en dit betekent dat bepaalde delen van het lichaam het niet meer doen.

Myasthenia Gravis

Myasthenia Gravis valt het eigen afweersysteem van het lichaam aan. Bij deze ziekte worden vooral de stoffen die zorgen voor de overdracht van prikkels van zenuw naar spier het slachtoffer. Die prikkel van zenuw naar spier is er nauwelijks en daardoor doen de spieren op een gegeven moment bijna niets meer.

Myasthenia Gravis op de ogen

Myasthenia Gravis kan op bepaalde delen van het lichaam slaan. Bij sommige mensen worden vooral de oogspieren aangetast. In veel gevallen hebben die mensen dan ook nog eens de Ziekte van Graves, een aandoening van de schildklier. Bij Myasthenia Gravis waarbij de ogen worden getroffen heeft iemand dus last van verlamde oogleden. De ogen hangen daardoor en iemand kan daardoor ook niet goed meer zien, want de oogleden hangen voor de pupillen. Ook zijn de oogbollen vaak naar voren gedrukt en ze draaien niet synchroon. Ook is de lichtinval vaak te sterk voor iemand met deze ziekte.

Hoe ontstaat Myasthenia Gravis?

Myasthenia Gravis kan op verschillende manieren ontstaan. Mensen krijgen de ziekte soms na:
  1. Een operatie
  2. Een infectie
  3. Door erfelijke factoren

Hoe behandel je Myasthenia Gravis?

Myasthenia Gravis is niet te genezen, maar wel met medicijnen te behandelen. Bij niet iedereen slaan die medicijnen echter aan en wie er niet op reageert, zal met de ziekte moeten leren leven.

Hoe ziet het leven van iemand met Myasthenia Gravis eruit?

Mensen die aan Myasthenia Gravis lijden hebben ernstig verzwakte spieren in het hele lichaam. Elke inspanning zorgt voor grote vermoeidheid. Activiteiten ontwikkelen kan maar in beperkte mate.

Hoe vaak komt Myasthenia Gravis voor?

Myasthenia Gravis komt bij ongeveer 20 op de 100.000 mensen voor. Vrouwen en ouderen van tussen de 50 en 70 jaar worden het meest getroffen.

Welke medicijnen worden ingezet bij Myasthenia Gravis?

Medicijnen die worden ingezet tegen Myasthenia Gravis zijn onder meer prednison. Ook andere sterke ontstekingsremmers worden gebuikt. Ze helpen echter niet altijd. Bij de ziekte wordt ook wel de thymus weggehaald. Een deel van de mensen heeft daar baat bij.

Bekende mensen met Myasthenia Gravis

Aristoteles Onassis, de latere man van Jacky Kennedy leed aan Myasthenia Gravis. Ook de dwerg Sleepy uit de Walt Disneyfilm Sneeuwwitje had de aandoening en kampte met hangende oogleden. Walt Disney gaf de dwerg dit uiterlijk, omdat hij iemand kende met de ziekte.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Myasthenia gravis: oorzaak, symptomen, behandeling, prognoseMyasthenia gravis: oorzaak, symptomen, behandeling, prognoseMyasthenia gravis is een vorm van spierzwakte die berust op een gestoorde prikkeloverdracht tussen zenuwen en spieren. H…
Thymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusThymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusDe zwezerik of thymus heeft een grote invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Een arts kan echter beslissen da…
Myasthenia Gravis: ernstig verzwakt lichaam en dubbelzienMyasthenia Gravis: ernstig verzwakt lichaam en dubbelzienAlgehele spierzwakte waardoor het dagelijkse functioneren wordt belemmerd, kan worden veroorzaakt door de auto-immuunzie…
Myasthenia gravis: Symptomen aan gezicht, ledematen en ogenMyasthenia gravis: Symptomen aan gezicht, ledematen en ogenMyasthenia gravis is een neuromusculaire aandoening waarbij de normale communicatie tussen de zenuwen en spieren verstoo…

Griep en hoe je er het snelst vanaf komtDe griep, iedereen krijgt het wel eens en je wilt er uiteraard dan ook zo snel mogelijk weer vanaf komen. In dit artikel…
Griep: verschijnselen en behandeling en de griepprikGriep: verschijnselen en behandeling en de griepprikMensen zeggen al gauw dat ze grieperig zijn, maar vaak is het dan alleen maar een flinke verkoudheid. Griep komt veel vo…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant Spierziekte Nederland
Reactie

Monique Maes, 05-01-2013
Ik ben ongeveer 5 jaar met mijn gezondheid aan het sukkelen (dubbelzien, vermoeidheid)
Na vele onderzoeken werd de diagnose Myasthenia Gravis vastgesteld.
Mits het nemen van medicatie en op tijd rusten kan ik zonder veel problemen verder.
Laatst heb ik echter een opstoot gehad (terug dubbelzien), Mijn zicht wordt spijtig genoeg niet meer zoals voorheen. Ik moet nu naar de oogarts en vragen of ik kan geholpen worden met het dragen van een bril met een prisma glas. Graag wat info aub. Reactie infoteur, 06-01-2013
Ik denk dat het toch het beste is dat u dat aan uw oogarts vraagt. Die heeft de grootste expertise op dit gebied.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.