Kat of hond uit een dierenasiel halen?

Kat of hond uit een dierenasiel halen? Zoek je een kat of een hond? Katten en honden zijn al eeuwenlang geliefde huisdieren. Bij de Egyptenaren werden katten zelfs vereerd en katten werden na hun dood gemummificeerd. In Nederland lopen miljoenen zwerfkatten rond. Ze zijn per ongeluk verdwaald of helaas vaak ook bewust door eigenaars aan hun lot overgelaten. Een groot deel van die katten komen in dierenasiels terecht. Zwerfhonden zie je in Nederland niet veel meer. Honden die niet aangelijnd rondlopen worden namelijk snel opgepakt. Zoek je een nieuw huisdier? In dierenasiels zitten heel veel leuke en lieve katten en honden (ook andere dieren natuurlijk). In een asiel zitten echter voornamelijk veel honden en katten. Ze wonen daar zolang niemand ze ophaalt. Veel honden en katten vinden nooit een baasje, ze sterven in het asiel. Rond de vakantieperiodes worden er meer dieren binnengebracht dan gewoonlijk. Er zijn nog steeds mensen die hun hond of kat wegdoen door ze zomaar ergens uit de auto te zetten en het bekende beeld van een hond die aan een boom wordt vastgebonden, is helaas nog steeds realiteit. Het is voor de meeste mensen gelukkig niet goed te begrijpen waarom iemand zijn huisdier op die manier aan zijn lot zou overlaten.

Natuurlijk kan het voorkomen dat de verzorging van een huisdier tegenvalt, of dat het dier misschien nog jong is en veel aandacht vraagt, spullen kapot maakt of dat het leven van de eigenaar zich helemaal niet leent voor het verzorgen van een huisdier. Veel honden kunnen bijvoorbeeld niet de hele dag alleen zijn. Ze gaan zich vervelen of zich afreageren op spullen en bovendien moeten ze regelmatig uitgelaten worden. In een eenpersoons huishouden waar de eigenaar overdag werkt, kan eigenlijk geen hond gehouden worden zonder dat het dier zal vereenzamen, zich gaat vervelen, of in huis zijn behoefte gaat doen. Dieren hebben liefde, aandacht en goede verzorging nodig.

Kat of hond uit het asiel halen

Als je besluit een kat of hond uit het asiel te halen, help je daarmee niet alleen het huisdier maar ook het asiel. De hond of kat is gecastreerd, ontwormd en ingeënt. Het asiel kan vaak iets meer vertellen over de achtergrond, maar als het een zwerfdiertje betreft is er meestal niet veel bekend. Het karakter van de hond of kat is bij het asiel wel vaak bekend. Veel mensen kiezen ervoor om een kat of hond uit het asiel te halen. Puppy's en kittens zijn binnen een paar maanden immers al bijna volwassen en daarna zijn ze gewoon 12 tot 20 jaar volwassen dieren. En dat terwijl asiels vol zitten met huisdieren die ook onderdak nodig hebben. Als je dus overweegt om een nieuw huisdier te nemen, ga dan minimaal een keer kijken in het asiel in je regio, om een indruk te krijgen van de leuke dieren die er zitten, en misschien zie je dan het dier van je dromen.

Kat of hond?

  • Katten kunnen beter de dag doorkomen als er niemand thuis is maar ook katten kunnen ondeugend zijn en soms zijn ook katten bewerkelijker dan men van te voren had gedacht. Met name langharige katten hebben extra verzorging voor hun vacht nodig. Een huisdier kan dus tegenvallen en er kan een moment komen dat een eigenaar van het huisdier af wil, maar dan is het beter dat er een andere eigenaar wordt gezocht. Een dier zo maar buiten ergens aan zijn lot overlaten, is afschuwelijk. Wil je je huisdier kwijt? Zoek dan eens op internet naar advertenties van mensen die gratis een dier zoeken of in de krant. Lukt dat niet, informeer dan bij een asiel wat je moet doen. Katten hebben voeding, verzorging van de vacht (langharige katten) en soms ook medische verzorging nodig. Katten (in huis) hebben een kattenbak nodig.
  • Honden hebben op een andere manier aandacht nodig dan katten. Honden zijn echt groepsdieren en moeten ook 3 tot 5 maal per dag uitgelaten worden, terwijl een kat meer op zichzelf is. Honden hebben vachtverzorging, gebitsverzorging en soms ook medische verzorging nodig.

Wat moet je doen als je een huisdier gevonden hebt?

Als je een huisdier gevonden hebt kun je het beste contact opnemen met de dierenambulance en/of een dierenasiel. Mensen die hun huisdier zoeken nemen vaak contact op met deze instanties en zo kunnen eigenaar en huisdier weer bij elkaar worden gebracht. Ook op het internet zijn websites waar je kunt kijken welke dieren vermist zijn en of het huisdier door iemand gezocht wordt. Een werknemer van een dierenasiel of een dierenarts kan controleren of een dier een chip heeft. Dankzij de chips komen veel dieren weer bij hun eigenaar terug.

Volwassen huisdier uit een asiel halen of een puppy of kitten?

In dierenasiels wemelt het trouwens ook vaak van de jonge dieren. Ga voordat je overhaast het besluit neemt om een pasgeboren katje of hondje aan te schaffen (met de kinderen) eerst eens naar een dierenasiel. Zie dit als een leuk en leerzaam uitstapje want kinderen zullen zeker genieten van het bezoek aan een asiel. Eenmaal in een dierenasiel al je veel lieve en leuke dieren zien en het is een fijn gevoel om een verstoten of eenzaam dier een veilig huis te kunnen bieden. Je kunt meteen vragen wat je allemaal voor spullen voor een kat of hond nodig hebt.

Kan een asieldier wel wennen?

Het is een fabeltje dat honden of katten alleen maar aan een gezin kunnen wennen als je ze van jongs af aan hebt. Oudere dieren zijn vaak rustiger en hun karakter is al gevormd dus je weet wat je in huis haalt. Veel katten en honden zijn uiterst vriendelijk en dankbaar dat ze een veilig plekje hebben gevonden in een nieuw gezin en passen zich gemakkelijk aan. Het dierenasiel zal je adviseren en inlichten.

Welk asiel?

Overweeg je om een kat of hond aan te schaffen? Bel dan eens met een paar dierenasiels in je omgeving en vraag of ze katten of honden hebben die aan je verwachtingen voldoen. Wilt je absoluut een jong diertje? Dierenasiels hebben namelijk ook vaak jonge dieren, zoals kittens en puppy's. Dierenasiels hebben veel soorten honden en katten, van kortharig tot langharig, klein en groot, lief en ondeugend, jong en oud, ras of geen ras. Als je besluit een dier uit een dierenasiel te halen, geef je een dier een leuker leven. Natuurlijk doen asielhouders hun uiterste best om dieren een leuk leven te geven, maar een lekkere lange wandeling, aanhalen, vrijheid, spelen… dat is allemaal heel moeilijk en slechts mondjesmaat te organiseren in een dierenasiel waar het wemelt van de dieren die verzorging en aandacht nodig hebben.

Wat kost een asieldier?

Een asieldier is goedkoper dan wanneer je zelf de kosten voor rekening zou nemen van:
  • castratie.
  • ontworming.
  • anti-vlooien behandeling.
  • chippen.
Een volwassen dier uit het asiel kost ongeveer 100,-, maar dit kan per asiel verschillen. Met dit bedrag worden de gemaakte kosten van alle medische verzorging en voeding gedekt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hond uit het asielEen hond uit het asielIn de Nederlandse asielen zitten vaak heel veel honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. De types en rassen van de…
Een kat uit het asielEen kat uit het asielJaarlijks komen er zo’n 55.000 katten in de asiels terecht. Heel veel Nederlandse asiels zitten dan ook overvol met katt…
Een oude hond in huisMisschien kent u ook wel van die mensen in uw omgeving. Ze zijn al wat ouder, worden soms al wat minder mobiel maar will…

De 10 belangrijkste dingen tijdens grondwerk met paardenDe 10 belangrijkste dingen tijdens grondwerk met paardenEen paard is een groot en machtig dier. Toch is het zeer goed mogelijk om met een paard van allerlei dingen te onderneme…
De koeiendans: een koe in de wei is gezonder en blijDe koeiendans: een koe in de wei is gezonder en blijDenk je aan het Nederlandse landschap, dan denk je aan uitgestrekte weilanden met koeien. Tenminste, wanneer het geen wi…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 06-06-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.