Afval is waardevol

Afval is waardevol De tijd dat we afval ‘gewoon’ weggooiden is voorbij. Veel van ons afval kan weer gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Op die manier kan het hergebruikt worden en hoeven er geen natuurlijke grondstoffen gebruikt te worden. Afval is dus waardevol geworden. We moeten er alleen wel voor zorgen dat het op de juiste manier wordt aangeboden door afval te scheiden. Want afval is alleen waardevol wanneer het zuiver is, het mag niet vervuild zijn met andere materialen. Er wordt gelukkig al veel afval gescheiden, veel gezinnen hebben een bak voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT), er staan glasbakken en ook het plastic wordt tegenwoordig gescheiden ingezameld.

Glas

Glas uit de glasbak wordt gebruikt om nieuw glas te maken. Het is wel van belang dat het glas op kleur wordt aangeleverd. Als het glas niet op kleur gesorteerd is, kan er alleen bruin glas van gemaakt worden.

Het glas wordt schoongemaakt, plastic, ijzer en andere ongeregeldheden worden verwijderd. Het materiaal wordt daarna weer aan producenten van glasproducten geleverd. Deze maken hier weer nieuwe glasproducten van. Het recyclen van glas kan zo oneindig doorgaan zonder kwaliteitsverlies.

GFT

GFT afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Hieronder vallen bijvoorbeeld schillen, etensresten, en gemaaid gras. Het ingezamelde GFT-afval wordt gecomposteerd. De helft van deze compost wordt aan tuinbedrijven geleverd. Sommige gemeenten bieden het gecomposteerde afval weer aan de burgers aan. Het gecomposteerde afval wordt zelfs naar het buitenland geëxporteerd!

Elektrische apparaten

Onder elektrische apparaten, of wit- en bruingoed, vallen alle elektrische en elektronische apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan oude tv's, computers, koelkasten, maar ook aan kleine apparaten zoals elektrische tandenborstels, mobieltjes enzovoorts.

Deze apparaten worden zoveel mogelijk ontmanteld om alle (her)bruikbare materialen eruit te halen. Herbruikbare materialen zijn onder andere koper, aluminium en ijzer. De overgebleven delen en schadelijke stoffen worden op een milieuvriendelijke wijze vernietigd.

Klein Chemische afval

Klein Chemisch afval, ook wel KCA genoemd, mag absoluut niet in de gewone vuilnisbak terechtkomen. Het moet apart ingezameld worden zodat het niet in de gewone verbranding mee verbrand wordt. Er kunnen dan voor de gezondheid en het milieu schadelijke stoffen vrijkomen. Wanneer het afval gestort wordt, kan hierdoor het grondwater vervuild raken. Voorbeelden van KCA zijn batterijen, spaarlampen, tl-buizen, verf en medicijnen.

Het is tegenwoordig steeds meer mogelijk om ook de stoffen uit het KCA te kunnen hergebruiken. Van het metaal van de batterijen worden spijkers gemaakt, van het zink worden bijvoorbeeld dakgoten gemaakt, het cadmium wordt opnieuw gebruikt bij het produceren van nieuwe batterijen. Zo komen de schadelijke stoffen niet in het milieu terecht, en hoeven er geen nieuwe grondstoffen te worden gemaakt.

Papier en Karton

Van papier wordt nieuw papier gemaakt. Het weggooien van papier in het restafval is dus zonde. Voor het maken van nieuw papier gebruikt de papierindustrie ongeveer 75% oud papier en 25% bomen. Het loont dus echt om papier in te zamelen!

Blik

Blik wordt uit het restafval gehaald door grote magneten. Blik mag dus gewoon in de vuilnisbak terecht komen. Gooi het blik wel leeg weg en vul het niet met ander vuilnis. Al het gesorteerde blik komt weer als grondstof in de blikindustrie terecht. Ongeveer 90% van al het blik wordt zo gerecycled. Zo kan een oud blik tomatensoep gerecycled worden in een stoere racefiets.

Textiel en schoenen

Textiel en schoenen kunnen in de textielbak gedaan worden. De meeste mensen gooien alleen nog bruikbare kleding en schoenen in de textielbak. Maar ook kleding met gaten en niet meer te dragen kleding kunnen beter in deze bak worden gegooid dan bij het restafval.

De inhoud van deze bakken wordt handmatig gesorteerd. De nog goed te dragen kleding, zonder gaten, wordt aan kringlopen, Afrika of Baltische staten gegeven. De kleding met gaten die nog te repareren zijn worden naar landen gestuurd om ze te maken, waarna ze worden weggegeven. Onbruikbare kleding wordt vermaakt tot poetslappen, het overgebleven textiel wordt gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld tapijt. Slechts zo’n 2% tot 8% van al het ingezamelde textiel wordt als restafval weggegooid.

Plastic

Al het ingezamelde plastic wordt gezuiverd van onregelmatigheden. Daarna wordt het plastic gesmolten en opnieuw gebruikt als grondstof voor de plasticindustrie.

Restafval

Afval wat niet verder gescheiden kan worden, heet restafval. Denk bijvoorbeeld aan kattenbakgrind, volle stofzuigerzakken, luiers, porselein en aardewerk. Eigenlijk alles wat niet gescheiden opgehaald en gerecycled kan worden.

Sommige mensen denken dat het apart ingezamelde afval bij de afvalcentrales alsnog bij elkaar gegooid wordt. Dit is echter een hardnekkige fabel. Alles wat gescheiden wordt ingezameld wordt apart verwerkt. Alleen afval wat sterk vervuild is, kan niet apart worden verwerkt.
Zelfs het aangeboden restafval wordt vaak nog verder gesorteerd. Metalen worden met magneten uit het afval gehaald, verder worden zeeftrommels en luchtstromen verschillende materialen uit het restafval gehaald die geschikt zijn om her te gebruiken. Wat overblijft gaat naar de verbrandingsoven.

Dit restafval wordt in verbrandingsovens verbrand. Nederland heeft twaalf verbrandingsovens. Het verbranden van het restafval geeft warmte af. Deze warmte wordt gebruikt om energie op te wekken. De asresten en slakken die overblijven na het verbranden van het restafval worden onder andere weer hergebruikt in onze wegen.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunststof: recyclen van plasticKunststof: recyclen van plasticVeel van het plastic dat wij gebruiken wordt gerecycled. Vanuit gemeenten wordt de inzameling van gebruikt plastic steed…
Zero waste: leven zonder afvalZero waste: leven zonder afvalZero waste is een levensstijl waarbij het ideaal is om op een milieubewuste manier te leven zonder afval te produceren.…
Omgekeerd inzamelen: een systeem voor afvalinzamelingOmgekeerd inzamelen: een systeem voor afvalinzamelingOmgekeerd inzamelen of omgekeerde afvalinzameling is een wijze van ophalen en verwerken van particulier afval. Waar bij…

Ouderen regelmatig slachtoffer van brandOuderen regelmatig slachtoffer van brandHet aantal ouderen dat door brand komt te overlijden neemt toe. Dit heeft te maken met het feit dat mensen ouder worden…
Wat is een jeugdagent?Wat is een jeugdagent?Een jeugdagent: je hebt er vast wel eens van gehoord. Een jeugdagent houdt zich voornamelijk bezig met jeugdigen, dus jo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.milieucentraal.nl/afval/afval-scheiden-en-recyclen/afval-verwerken/
  • http://www.afvalvrij.nl/navigatie_links/restafval/
4chevaux (102 artikelen)
Laatste update: 01-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.