Meervoudige functie van de buik

Meervoudige functie van de buik De buik heeft op meerdere vlakken een rol. De een is wat concreter dan de ander, maar we bewust of onbewust gebruiken we de functie van de buik iedere dag.

De buik van binnen

De buik is een holte (de zogenaamde buikholte) waarin een aantal organen zijn “opgeslagen”. De organen die te maken hebben met de voortplanting, spijsvertering en urineproductie. De organen die in de buik zitten zijn grofweg te verdelen in de intraperitoneaal en de extraperitoneaal. Dit laatste staat voor de alvleesklier en de nieren en de organen maag, darm, lever, milt vallen onder de intraperitoneaal.

Verder vinden we de baarmoeder, eierstokken en eileiders terug in de buik en bij de mannen de prostaat.

Buikvlies

Een beschermend en essentieel vlies is het buikvlies of peritoneum. Dit zit aan de binnenkant van de buikholte en is een soort bekleding voor de organen die in de buik liggen. Het peritoneum zit aan de buitenkant van de inwendige organen heet peritoneum parietale en het peritoneum aan de binnenkant van de organen is het peritoneum viscerale. Er tussen in zit wat vocht, vocht wat geproduceerd door het buikvlies zelf en is als een soort “smeermiddel” voor de organen.

Middenrif

Het mddenrif is een soort scheidingslijn tussen de buik en de in de buik liggende organen en de borstholte met daarin de longen en het hart. Het middenrif is een spier die beweegbaar is. Als je de longen volzuigt met lucht zal deze het middenrif afplatten en daarmee zal dit ten kosten gaan van de ruimte in de buikholte. Omdat er in de buikholte weinig ruimte over is, zal de buik dus enigszins uitzetten bij de ademhaling.

De buik van buiten

De buik aan de buitenkant is weinig spannend. De navel en de huid al of niet met haar. De navel is eigenlijk een lidteken wat ontstaat door het verwijderen van de navelstreng bij de geboorte. Afhankelijk van de afwikkeling op dat moment ontstaat er een mooi kuiltje, is de navel bijna plat met een “knoopje” of steekt de navel zelfs een beetje uit.

De huid is in principe egaal en bij met name mannen kan er in de puberteit haar op beginnen te groeien. Veelal tussen navel en schaamstreek, maar kan ook de hele buik bedekken. Vrouwen houden na zwangerschappen of sterk wisselend lichaamsgewicht nogal eens striae op de buik. Dit ontstaat doordat de huid mee moet rekken met de snel groeiende buik door bijvoorbeeld een zwangerschap. Het komt er op neer dat de huid de groei niet bij kan houden en het onderhuidse bindweefsel verscheurd wordt door de spanning die er op komt te staan. Het is paarsachtig wat enig moment witte lidtekens geeft. Er is tot op heden geen afdoende middel om striae weg te krijgen.

Buikgevoel

En dan is er nog het “buikgevoel” of “onderbuikgevoel”. Dit is een weinig concreet te definiëren gevoel over een situatie. Wel is het zo dat men vaak aangeeft “naar je gevoel te moeten luisteren” en daarmee wordt gesteld dat als het (buik)gevoel niet goed is – ook al heb je daar geen reden voor – je iets beter niet kunt doen. Hier moet je dus schakelen tussen je gevoel en je hersenen.

Mensen die sterk vasthouden aan regels, wetten, feiten en controleerbare zaken, zullen met het nemen van beslissingen niet snel het onderbuikgevoel een rol laten spelen. Hoe leg je immers uit dat je iets niet gedaan hebt omdat je gevoel het zei. Toch is het onderbuikgevoel al vaak een prima graadmeter gebleken voor bepaalde beslissingen en gecombineerd met een gezond verstand is er dan ook niets mis mee.

Er wordt enerzijds aangegeven dat men het zo noemt vanwege de gevoelige organen in de buik en iets wat dus mogelijk relatief ontstemd kan raken. Anderzijds wordt eerder aangegeven dat het daar niets mee te maken heeft en het meer een zegswijze is.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikvliesontsteking: Oorzaken, symptomen en behandelingEen buikvliesontsteking is vaak het gevolg van een ontsteking van de blinde darm, die niet tijdig wordt behandeld. Het b…
Buikademhaling als medicijn tegen stressBuikademhaling als medicijn tegen stressEen goede balans tussen spanning en ontspanning is een vereiste voor een gevoel van welzijn dat voor een groot deel uitm…
Buikvliesontsteking: snel handelen is van groot belang!Buikvliesontsteking: snel handelen is van groot belang!Heftige buikpijn, een opgezette buik, een misselijk gevoel en braken, dit zijn symptomen die kunnen horen bij een ontste…
De oorzaken, symptomen en behandeling van buikvlieskankerBuikvlieskanker is een vorm van kanker die meestal gepaard gaat met tumoren elders in het lichaam. Uitzaaiingen van deze…

Angsten en fobieën: zo kom je eraan, zo kom je erafAngsten en fobieën: zo kom je eraan, zo kom je erafAngst is fijn als er een leeuw in de buurt is, want dan leidt het tot broodnodige actie. Angst kan echter ook onterecht…
Receptenlijn van de huisarts, hoe werkt dat?Receptenlijn van de huisarts, hoe werkt dat?Steeds meer huisartsen maken gebruik van een receptenlijn waardoor u telefonisch herhaalrecepten kunt bestellen. De mees…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.