De beste vaste planten voor bijen

De beste vaste planten voor bijen De bijen hebben het moeilijk, er is vaak te eenzijdig voedsel te vinden voor de bij of helemaal geen voedsel. Ook hebben de bijen last van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Gelukkig willen veel mensen de bijen helpen om aan voedsel te komen. Het is niet eens nodig om een (grote) tuin te hebben om te helpen. Ook op een balkon of dakterras kunnen planten gezet worden waar de bij nectar en stuifmeel uit kan verzamelen: er zijn voldoende redelijk laagblijvende planten die bijen aantrekken. Er bestaan natuurlijk bekende en minder bekende struiken en zelfs bomen waar de bijen op af komen. Niet iedereen kan echter zomaar een grote boom in zijn tuin planten, of een prachtige vlinderstuik op zijn balkon zetten. Er zijn echter ook voldoende planten die prima staan in een kleine tuin of in een bak op een balkon of dakterras.

Voedsel voor bijen

Om bijen aan te trekken is het belangrijkste is dat de bloemen voldoende voedsel bevatten voor de bij. Gevulde bloemen zijn voor ons mooi om te zien, maar zijn voor bijen minder toegankelijk. Juist schermbloemen zijn goed toegankelijk en zullen dan ook veel insecten aantrekken. Ook ver doorgekweekte planten zullen minder nectar en stuifmeel bevatten dan de botanische, wilde soorten.

Voor de bij is het prettig om in de tuin planten te hebben die een spreiding hebben bij het bloeien. De bij heeft dan het hele seizoen door bloemen tot zijn beschikking waaruit hij stuifmeel en nectar kan halen. Probeer daarom planten neer te zetten die om beurten bloeien.

Hieronder per seizoen een opsomming van verschillende planten die voor de bij aantrekkelijk zijn.

Vroege voorjaar

In het vroege voorjaar is de bij net uit zijn winterslaap. De bij heeft dan behoefte aan twee dingen: voedsel en water. Het is dan prettig voor de bij als er al verschillende planten in bloei staan. Veel voorjaarsbloeiende (bol)gewassen zijn voor bijen vaak de eerste welkome voedselbron.

Bolgewassen

Te denken valt bijvoorbeeld aan verschillende bolgewassen die al vroeg bloeien:
  • Sneeuwklokje
  • Krokussen
  • Vroegbloeiende narcissen

Pachysandra terminalis

Deze (redelijk) onbekende plant is een bodembedekker die niet veel hoger wordt dan 20 cm. De plant blijft ook in de winter groen en is winterhard. De plant heeft witte bloemen en bloeit in de maanden maart en april.

Kerstroos (Helleborus)

Van de kerstroos zijn verschillende variëteiten te koop. Bijna alle planten bloeien in de winter en het vroege voorjaar. Sommige soorten bloeien vanaf december tot en met april.

Vleesbes (Sarcococca)

Deze plant bloeit in de maanden februari en maart. De plant bloeit met kleine, onopvallende witte bloemetjes, die wel sterk geuren. De plant wordt ongeveer 50 cm hoog.

Gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis)

Een bodembedekker die in de maanden maart en april bloeit. De bloemen hebben eerst een blauwe kleur, maar naarmate de bloei vordert, verkleuren de bloemen naar roze. De plant geeft zowel stuifmeel als nectar.

Voorjaar

Geitenbaard (Aruncus dioicus)

De geitenbaard is een plant die ongeveer 160 cm hoog wordt. De plant bloeit in juni met kleine crèmekleurige bloemetjes die zich verzamelen in grote pluimen.

Oosterse klaproos (Papaver orientale)

De klaproos bloeit in de maanden mei en juni met grote tere bloemen. De bloemen kunnen verschillende kleuren hebben, variërend van wit-roze tot felrood.

Zomer

Zijdeplant (Asclepias spp)

De zijdeplant bloeit in de maanden juli en augustus. De plant heeft oranje kleurige bloemen in veelbloemige schermen. De plant wordt ongeveer 70 cm hoog.

Kruisdistel

De kruisdistel bloeit met blauwe bloemen in de maanden juli en augustus. De plant kan ongeveer 30 tot 40 cm hoog worden.

Lavendel (Lavandula spp.)

Er zijn verschillende soorten lavendel in de handel. De planten bloeien meestal in de maanden juni, juli of augustus met blauwe, paarse of roze bloemen. De plant wordt niet zo hoog, tot ongeveer 70 of 90 cm.

Zonnekruid (Helenium autumnale)

Een plant met gele bloemen die bloeit in de maanden juli en augustus. De plant kan ongeveer een meter hoog worden.

Kruiden

Ook verschillende kruiden trekken veel bijen aan. Zo kan in de moestuin ook voor de bijen gezorgd worden. Let wel op bij het knippen van de kruiden dat er wat kruiden blijven staan om in bloei te gaan. Enkele kruiden die bijen aantrekken zijn:
  • Munt (Mentha spp.)
  • Marjolein (Origanum spp.)
  • Tijm (Thymus spp.)

Dropplant (Agastache spp)

Deze plant kan ongeveer een meter hoog worden. De plant heeft in de maanden augustus en september paarse / violette lipbloemen in dikke aren. De heerlijke dropgeur van de bloemen trekken veel bijen en vlinders aan.

Zonnebloem (Helianthus spp)

De zonnebloem is een bekende plant. De gele bloem met het donkerbruine hart bloeit vanaf het begin van de zomer tot in de herfst. De hoogte van de zonnebloem kan variëren per soort.

Gaura lindheimeri (Prachtkaars)

Deze plant bloeit de hele zomer en nog een stukje van de herfst: van juni tot en met september. De witte bloemen bloeien in lange aren. De nog niet uitgekomen bloemen wachten in een oranje-roze kelkbuis. De plant wordt ongeveer 1,20 hoog en 1 meter breed.

Herfst

Herfstaster (Aster ageratoides)

De herfstaster bloeit van augustus tot oktober. Er zijn verschillende kleuren herfstasters te koop. De meeste herfstasters worden niet veel groter dan 30 tot 40 cm.

Hemelsleutel of vetkruid (Sedum spectabile / telephium)

Deze plant bloeit in grote bloemschermen. In de maanden september tot en met oktober zijn deze grote bloemschermen, die wel 20 cm in doorsnede kunnen worden, prachtig om te zien. De plant is te koop in verschillende kleuren en kan zo’n 40 tot 60 cm hoog worden.

Lees verder

© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Honingbijen - harde werkers zijn het!Honingbijen - harde werkers zijn het!Wat veel mensen zich niet beseffen is dat honingbijen een vrij belangrijke rol vervullen in het voedselproces van de men…
Bijen: Soorten, leefwijze en bijenproductenBijen: Soorten, leefwijze en bijenproductenBijen zijn de vliegende insecten die iedereen wel kent. Ze komen in tal van tekenfilms voor en geven ons honing, was en…
Stuifmeel en de verschillende kleurenStuifmeel zijn plantaardige zaadjes van bloemen die gemaakt worden in de helmknop bovenaan de meeldraad. Stuifmeel is no…
Geum of NagelkruidGeum, met de Nederlandse naam Nagelkruid, is een rijkbloeiende plant die verkrijgbaar is met bloemen in de kleuren oranj…

Watering Spikes, wat zijn dat?Watering Spikes, wat zijn dat?Watering Spikes zijn een bewateringsset waarmee je planten water kunt geven terwijl je op vakantie bent. Een bewaterings…
Bodembedekkers voor een plek in de schaduwBodembedekkers voor een plek in de schaduwBodembedekkers vinden voor een schaduwrijke plek is voor veel mensen een lastige opgave. Toch zijn er voldoende geschikt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kapa65, Pixabay
  • http://www.tuinenbalkon.nl/planten-voor-bijen (bezocht op 16/6/2015)
  • http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/bijenplanten (bezocht op 16/6/2015)
  • http://www.bijenhouders.nl/files/Biodiversiteit2010/Biodiv-tuin+plantsoen.pdf (bezocht op 16/6/2015)
  • http://www.appeltern.nl/nl/plantenencyclopedie/ (bezocht op 16/6/2015)
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.