Bij warm weer beter niet schilderen

Bij warm weer beter niet schilderen De klusser die in volle zomer bij warm weer zijn huis wil schilderen, kan maar beter niet al te ijverig zijn. Want verf is gevoelig voor weersomstandigheden en houdt niet van temperaturen boven de 30 graden. Maar wie wil er nou bij dergelijke temperaturen ook schilderen, nietwaar? Overigens is schilderwerk buiten pas zinvol bij temperaturen vanaf pakweg 5 graden terwijl direct zonlicht of te hoge temperaturen vermeden moeten worden om gelijkmatige droging te bewerkstelligen.

Inhoudsopgave


Bij welke temperatuur buiten verven?

De dag waarop je de gevel wil verven, moet zonnig maar niet te warm zijn. Want bij dergelijk weer droogt de verf te snel. Bij te warm weer kan het ook gebeuren dat zich blazen vormen. Overigens kunnen er ook bij regenachtig weer gebreken in het verfwerk ontstaan. Kies daarom bij voorkeur een dag waarbij de temperatuur niet boven de 15 graden komt en het zonnig is.

Warm weer en direct zonlicht zijn funest voor verfwerk

Bij temperaturen boven 30 graden moet je er als klusser zelfs niet aan dénken om naar kwast of roller te grijpen. Hitte of direct zonlicht hebben immers grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Kortom, voor verfwerk moet het niet te warm, maar ook niet te koud zijn.

Begin niet te vroeg op de dag met verven

Voor het schilderen van houten oppervlakken buitenshuis geldt dat die goed droog moeten zijn en dat is meestal niet het geval wanneer er ‘s morgen nog dauw op staat. Loopt de temperatuur in de loop van de dag echter op tot pakweg 15 graden, dan kan je op droge dagen al zo tegen 10 uur beginnen met verven. Maar vanwege dauw moet je, zelfs op zomerse dagen, ook weer niet te laat beginnen met verven. Soms treedt dauwvorming al in de late middag in. En is er sprake van dauw op een pas geverfde ondergrond, dan is dat funest voor de hechting van de verf.

Hechting van de verf is een goede graadmeter

Er is sprake van een goede verflaag als de verf na pakweg 10 minuten een zekere weerstand (hechting) bezit. Dat kan je controleren door er nogmaals met een droge kwast overheen te gaan:
  • is dat niet het geval, dan is het dus te nat of te koud;
  • daarentegen droogt de verf bij fel zonlicht in de zomer zó snel dat ze niet goed intrekt.

Viscositeit? Wat is dat?

Wie bijvoorbeeld een eigen boot bezit, zal het begrip viscositeit ongetwijfeld al eens zijn tegengekomen. Want als we het hebben over verf en temperatuur, duikt die term regelmatig op. Maar wat wordt daarmee precies bedoeld? Wel, met viscositeit wordt de mate van vloeibaarheid van een verf of lak bedoeld. En dat heeft op zijn beurt ook weer te maken met temperaturen.

Hoe kouder de verf, hoe meer die verdund moet worden

Zoals bekend is, moet elke verf voor gebruik met behulp van het juiste oplosmiddel op de juiste viscositeit worden gebracht:
  • maar hoeveel is dat?
  • waarom geeft de fabrikant niet simpelweg aan hoeveel procent verdunner je moet nemen?

Verf minder verdunnen bij warm weer

In dat verband moet men begrijpen dat elke verfsoort op basis van oplosmiddelen dikker is naar gelang die kouder is. Dat betekent dat een koude verf meer verdunner nodig heeft om de juiste viscositeit voor de verwerking te krijgen dan een warme verf. Om de viscositeit ongeacht de temperatuur goed te kunnen bepalen, is de viscositeitsmeter (ook wel DIN-beker) uitgevonden. Dat is een kleine plastic of aluminium beker met een gestandaardiseerde inhoud en een gat op het diepste punt:
  • vul deze beker met de te controleren verf;
  • en meet met een stopwatch hoe lang de verf nodig heeft om weer door het gat in de verfpot terug te lopen.
Verf met een te hoge viscositeit loopt niet door de opening van de beker.

Voorbereiding van het verfwerk

Vóór het schilderen moeten de muren trouwens nauwkeurig onder de loep worden genomen. Gebreken zoals bladderende oude verf of scheuren in de wand moeten eerste door schuren, vullen en beschermende lagen zijn gerepareerd. Nieuwe lagen hechten anders slecht. Een speciale primer of hechtlaag kan daarbij helpen.

Het juiste gereedschap bij het schilderen

Bij het kiezen van het juiste gereedschap moet de klusjesman erop letten dat kwasten en rollers op de verfsoort zijn afgestemd. De borstelharen voor acrylverf bijvoorbeeld verschillen van borstelharen voor verf op oliebasis.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beste periode voor buitenschilderwerkBeste periode voor buitenschilderwerkDe verfkwast kan je niet zomaar te pas en te onpas tevoorschijn halen, althans niet voor buitenschilderwerk. Wie onder o…
Buiten schilderen: alleen bij goed weerBuiten schilderen: alleen bij goed weerWie buiten schilderen wil, moet altijd eerst het actuele weerbericht raadplegen. Niet alleen tijdens het schilderen, maa…
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
Radiator verven: tips en trucsEen radiator verven kan een lastige klus zijn. Voor je er erg in hebt, heb je verf op de muur of de vloer zitten. Zo lan…

Winst maken met huis opknappen en verkopenWinst maken met huis opknappen en verkopenIn tv-programma's als 'Bouwval gezocht' knappen enthousiaste mensen een huis op om dat met winst weer door te verkopen.…
Hoe trekt u kabels door de muur?Hoe trekt u kabels door de muur?Bedrading door de muur trekken is geen klus die vaak hoeft te gebeuren, maar hoe kunt u dit dan doen als het nodig is? D…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.