Stedentrip Parijs – Louvre, Mona Lisa en tips

Stedentrip Parijs – Louvre, Mona Lisa en tips Een stedentrip naar Parijs staat borg voor een vol programma. In een paar dagen tijd wil je veel zien en beleven. Dat betekent door de stad snellen in metro en bus, kilometers lopen door de Tuileriën, het Louvre, langs de Seine, over de Pont Neuf naar het Ile de Cité en wandelen door de stad met een stokbrood onder de arm en een camembertje in de tas. De stedentripreiziger kan met enkele tips zijn tijd in Parijs economisch inrichten en nuttig besteden. Niet te missen is een bezoek aan het Louvre met het wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci, de Mona Lisa. Met een goede voorbereiding kost dat geen uren in de rij staan.
Bron: C2RMF, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: C2RMF, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De stad van de Seine en het Louvre


Stedentrip Parijs

De stedentrip naar Parijs heeft een aantal 'verplichte' nummers: de Seine, de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre Dame. Zonder die gezien te hebben kun je niet terugkeren naar huis. Het is ook geen straf om die onderdelen op te nemen in je programma: het zijn stuk voor stuk hoogtepunten. Een goede voorbereiding voorkomt dat je gesloopt terugkeert zonder gezien te hebben wat je had willen zien.

Louvre

Het Louvre, je kunt er niet omheen. Dat is bijna letterlijk te nemen, want museum het Louvre is een immens groot gebouw. Het is het museum waar de wereldberoemde Mona Lisa is te zien. Vanwege de grootte van het museum is het aan te bevelen gericht te werk te gaan: kies bijvoorbeeld de Egyptische beelden en de afdeling Grieks-Romeins. Dat is meer dan genoeg: ça suffit!

Ondergronds en bovengronds

Je kunt ondergronds en bovengronds reizen in Parijs, met het voordeel van bovengronds dat je nog iets van de stad ziet. Bestel thuis online kaarten voor het Louvre, zodat je niet in de duizenden mensen lange rij hoeft te staan - op drukke dagen meandert de rij meters over het binnenplein - en je met een paar minuten via de glazen piramide-entree binnen bent. Het Louvre is als een mierennest waar duizenden kunstliefhebbers in- en uitlopen. Er komen meer dan 10 miljoen mensen per jaar (in 2014 waren het er 9,3 miljoen) en op piekdagen lopen er 30.000 tot 40.000 mensen naar binnen (in 2015 kwamen er 8.8 miljoen mensen naar het Louvre en in 2016 7,3 miljoen en in 2018 10,2 miljoen). De terroristische aanslagen in de stad Parijs waren de reden van een daling in het bezoekersaantal.

De clip van Beyoncé

Het jaar 2018 was daarentegen een record-jaar. Maar liefst 10,2 miljoen mensen bezochten het museum, waaronder veel jongeren. Ze wilden het Louvre zien waar Beyoncé en Jay-Z een videoclip opnamen voor hun nummer Apes..it. De clip was een enorm succes en daar pikte het Louvre wat graantjes van mee.

Italiaanse kunst

Voor het overgrote deel is de Mona Lisa de eerste bestemming: de meute schuift naar de afdeling Italiaanse kunst. De bewegwijzering in het museum is op orde en zonder problemen vind je de zaal met het schilderij van Leonardo da Vinci. Daar hangt ze, achter glas.

Vier maanden

Het Louvre is zo groot en bevat zoveel belangrijke en fantastische kunstwerken, dat je vier maanden nodig hebt om het allemaal te kunnen zien. Het is dus belangrijk om van te voren te bepalen wat je beslist wilt zien. Onderweg naar de zaal van je keuze kom je genoeg tegen dat ook de moeite waard is.

Mona Lisa

Mona Lisa is voor het Louvre wat de Eiffeltoren is voor Parijs, de icoon. Het dateert uit het begin van de 16e eeuw en werd geschilderd door de Italiaan Leonardo da Vinci. Het schilderij is ook bekend onder de naam La Gioconda. Men vermoedt dat het een portret is van Lisa Gherardini, de vrouw van de Florentijnse lakenkoopman Francesco del Giocondo. De mysterieuze glimlach en de vernieuwende techniek die de kunstenaar gebruikte heeft van het schilderij een van de beroemdste kunstwerken van de wereld gemaakt.

Beroemd

Waarom is dit schilderij zo speciaal? Allereerst is het een eeuwenoud schilderij. Da Vinci begon ermee in Florence rond 1503. De kunstenaar bracht het voltooide portret mee naar Frankrijk en gaf het niet aan degene die hem de opdracht had gegeven. Na Da Vinci's dood in 1519 kwam het schilderij in de collectie van François I, de koning van Frankrijk, terecht.

Mysterie in de koninklijke collectie

De geschiedenis van de Mona Lisa is gehuld in mysterie. Een daarvan is de exacte identiteit van de vrouw. Ook weten we niet hoe lang Da Vinci er aan werkte, hoe lang hij het hield en hoe het precies in de Franse koninklijke collectie terechtkwam. Het is mogelijk dat het portret is geschilderd vanwege de aankoop door Francesco del Giocondo en zijn vrouw van hun eigen huis in 1503. Het is ook mogelijk dat het werd geschilderd na de geboorte van hun tweede zoon, Andrea. Hij werd in december 1502 geboren na de dood van een dochter in 1499. De delicate donkere sluier die Mona Lisa's haren bedekt wordt door sommigen gezien als een rouwsluier. In feite werden dergelijke sluiers vaak gedragen als een teken van deugd. Bijzonder is de eenvoudige kleding van de vrouw.

Perspectief in het landschap

De Mona Lisa is het eerste Italiaanse portret waarop een vrouw zit die je half ziet. Het portret is realistisch geschilderd met veel aandacht voor het perspectief. Haar linker arm rust op de leuning van een stoel, die voor een galerij staat, met een 'venster' dat uitkijkt op een landschap. Het zijn geen nieuwe aspecten in de kunst: het driekwart portret, de architectonische onderdelen en het landschap, maar de monumentaliteit, het sfeervolle illusionisme en het evenwicht tussen alle elementen van het paneel zijn wel nieuw.

Glimlach van een beroemdheid

De glimlach is een verbeelding van geluk: het staat centraal in het portret. Het landschap laat een bochtige weg en een brug zien en geeft perspectief en diepte aan het schilderij. Leonardo da Vinci heeft de afzonderlijke elementen met opzet zo geplaatst voor het effect, om maximale diepte en illusie te creëren. Dat vakwerk en die kunstenaarshand heeft Mona Lisa tot een beroemdheid gemaakt.

Replica van reliëf uit Khorsabad / Bron: Jeanet de JongReplica van reliëf uit Khorsabad / Bron: Jeanet de Jong

Selfie

Twintig rijen dik staan de mensen voor de glimlachende vrouw. Miljoenen selfies worden hier gemaakt, foto’s van de bezoekers zelf met Lisa op de achtergrond. Het is ongetwijfeld een van de meest gefotografeerde portretten. Langzaam schuifelt rij 20 naar rij 19 en rij 19 naar 18, totdat elke bezoeker kort vooraan staat en een vrije blik heeft op de Italiaanse. Door al dat gedoe met de smartphones, vergeten heel veel mensen te kijken naar het schilderij. Dat doen ze thuis, of straks, als er weer een internetverbinding is, via Facebook, wanneer de foto is gedeeld.

Gevleugelde stieren uit Syrië

Na de Mona Lisa volgen vele zalen, zoals die met kunst uit Mesopotamië. Voor je het weet sta je oog in oog met de gevleugelde stieren uit Syrië. Dit zijn soortgelijke beelden als die in 2015 door Islamitische Staat zijn vernietigd. De terreurdaden van deze cultuurbarbarij zijn des te onbegrijpelijker als je de indrukwekkende beelden - ook al is het in museale setting en zijn het kopieën - hebt gezien. Er staan ook beelden uit tempels van Palmyra en het museum mag zich gelukkig prijzen dat Franse archeologen ze veilig hebben weten te stellen door ze mee te nemen naar Frankrijk.
Mummie van Nenu / Bron: Jeanet de JongMummie van Nenu / Bron: Jeanet de Jong
Mummie, Venus en Nike
In volgende zalen staan beelden uit de Romeinse tijd en daarna volgt de afdeling met Egyptische kunst. Er liggen grafbeeldjes, scarabeeën, lapis lazuli kralen, gemummificeerde katten en een mummie van een volwassen man, die wel Nenu wordt genoemd tentoongesteld. Onderweg kom je de Venus van Milo en de Nike van Samothrace nog tegen.

Kasteel Louvre

Het bezoek aan het museum wordt afgerond met een wandeling langs de fundamenten van het eerste Louvre. Het was een kasteel dat dateert uit 1190 en werd gebouwd door Filips II als verdedigingswerk tegen aanvallen van de Vikingen. In de loop der eeuwen werd het door verschillende vorsten uitgebreid. Tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) had het Louvre zwaar te lijden en in 1528 werd het oude kasteel afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Via een illustratie in een Middeleeuws geschrift kennen we het aangezicht van het Louvre van destijds.

Louvre Museum / Bron: Benh LIEU SONG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Louvre Museum / Bron: Benh LIEU SONG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Museum Louvre

Karel V maakte er een paleis van en bracht er een deel van zijn bibliotheek in onder. Nieuwbouw vond plaats in de 16e eeuw en de Cour carré, de vierkante binnenplaats, kreeg toen zijn vorm. De opeenvolgende vorsten pasten allemaal het ontwerp aan en bouwden het Louvre uit. In 1793 werd Paleis het Louvre een museum en opengesteld voor publiek. In die functie heeft het ook alweer diverse aanpassingen ondergaan. De laatste is de bouw van een nieuwe entree, die in 1989, tweehonderd jaar na de Franse Revolutie, werd geopend. Onder leiding van architect I.M. Pei werd het Grand Louvre gebouwd en kreeg de nieuwe hoofdingang met glazen piramide vorm. De bouw en opening was tijdens de regeringsperiode van president François Mitterand en is een van zijn Grands Travaux of Grands Projets Culturels, acht monumentale bouwprojecten in Parijs.

Tips

  • Boek de ticket voor het Louvre thuis online, zodat je in Parijs niet in de rij hoeft te staan;
  • bedenk van te voren wat je in het museum wilt zien: het is te groot om overal bij langs te gaan;
  • blijf rustig in de Mona Lisa zaal, want het kan er vol en benauwd zijn en de mensen pakken er op elkaar;
  • vergeet niet naar het schilderij te kijken door je alleen te richten op het maken van de selfie;
  • de Louvre Museumwinkel is een bezienswaardigheid op zich: de artikelen die er worden verkocht zijn niet goedkoop maar wel van erg mooie kwaliteit.

Louvre

Legenda
A. Cour Carré
B. Pyramide du Louvre
C. Louvre
D. Tuilerieën
E. Notre-Dame de Paris

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Mona Lisa (La Joconde)De Mona Lisa (La Joconde)Waarschijnlijk het allerberoemdste schilderij ter wereld: de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci. Het schilderij w…
Louvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenLouvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenHet grootste en meest befaamde museum ter wereld staat in Parijs, namelijk het Musée du Louvre oftewel het Louvre. Wanne…
Het leven van Leonardo Da VinciHet leven van Leonardo Da VinciLeonardo Da Vinci leefde tijdens de renaissance, tijdens zijn leven maakte hij schilderijen, beelden en nog veel meer. H…
Het Louvre in Abu Dhabi: Ontwikkeling, gebouw en collectieHet Louvre in Abu Dhabi: Ontwikkeling, gebouw en collectieAbu Dhabi is de hoofdstad van het gelijknamige Emiraat en tevens ook de hoofdstad van de gehele Verenigde Arabische Emir…

Denemarken – via Hamburg op weg naar het Deense RibeDenemarken – via Hamburg op weg naar het Deense RibeDe reis gaat naar Ribe in Denemarken, waar de Deense waddenkust wordt bezocht. De Deense Waddenzee mocht zich in 2014 aa…
Rondreis door CubaRondreis door CubaVeel mensen die hun vakantie doorbrengen op Cuba zien doorgaans niet veel meer dan de omgeving van het resort in Varader…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Benh LIEU SONG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • ANWB Extra Parijs
  • http://parijs.inspiraties.nl/bezienswaardig/top-tien-parijs/musee-du-louvre/beschrijving.html geraadpleegd op 13 juli 2015
  • http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?ID=4642 geraadpleegd op 13 juli 2015
  • http://www.louvre.fr/en/oeuvre-notices/mona-lisa-portrait-lisa-gherardini-wife-francesco-del-giocondo geraadpleegd op 13 juli 2015
  • Leeuwarder Courant 13 juli 2015
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grands_Projets_of_François_Mitterrand geraadpleegd op 14 juli 2015
  • http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2017/01/minder-bezoekers-louvre-door-aanslagen geraadpleegd op 3 april 2017
  • https://www.dvhn.nl/buitenland/Louvre-in-Parijs-blijft-dicht-vanwege-coronadreiging-25408013.html geraadpleegd op 4 maart 2020
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/03/record-102-miljoen-bezoekers-in-het-louvre-a3127770 geraadpleegd op 4 maart 2020
  • https://www.lc.nl/buitenland/Louvre-museum-heropent-na-sluiting-vanwege-coronavirus-25421148.html geraadpleegd op 10 maart 2020
  • https://www.sortiraparis.com/news/coronavirus/articles/210990-coronavirus-the-louvre-restricts-its-access-to-ticketholders/lang/en geraadpleegd op 10 maart 2020
  • https://nos.nl/video/2339715-het-louvre-na-16-weken-weer-open-voor-publiek.html Geraadpleegd op 8 juli 2020
  • Afbeelding bron 1: C2RMF, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 4: Benh LIEU SONG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.