Welke hardloopschoenen passen bij mij? Advies en tips

Welke hardloopschoenen passen bij mij? Advies en tips Wanneer je wil beginnen met hardlopen moet je eerst investeren in een paar goede schoenen. Op slechte, versleten of ongeschikte schoenen lopen is immers een vaak voorkomende oorzaak van blessures. De schokbelasting op knieën en gewrichten bedraagt tijdens het lopen tot wel drie maal het lichaamsgewicht. Een goede schoen helpt om deze belasting te verminderen. Maar niet elk type loopschoen is geschikt voor iedereen. De beste plaats om schoenen aan te schaffen is een gespecialiseerd running center waar men via voetanalyse de juiste schoen kan aanraden. Welke hardloopschoenen passen bij jou en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Besparen is uit den boze

Wanneer het over hardloopschoenen gaat denk je best niet aan geld uitsparen. Op de goedkoopste aanbieding ingaan alleen maar om minder uit te geven is een slecht idee. Het doel van goede schoenen is blessures vermijden. Een goed paar hardloopschoenen kost al gauw rond de honderdvijftig euro. Dat is niet weinig maar voor wie begint met hardlopen onvermijdelijk.

Bedenk ook dat wanneer je met goedkope of slechte schoenen loopt en daardoor vroeg of laat een blessure oploopt je wellicht heel wat meer geld kwijt bent aan dokters, kinesisten en behandelingen dan wat je nu extra uitgeeft voor een goede schoen.

Koop je hardloopschoenen in een speciaalzaak

De beste plaats om hardloopschoenen te kopen is een ‘running center’ of gespecialiseerde sportwinkel. Niet elke schoen is immers geschikt voor iedere hardloper. Steun, pasvorm en de ondergrond waarop je meestal loopt zijn belangrijk, maar vooral ook de manier waarop je loopt.

Type loopschoen

De meeste mensen zijn gebaat met een neutrale schoen, maar lang niet iedereen. Een neutrale loper heeft een natuurlijke binnenwaartse voetafrol bij het landen met de voet op de grond. Er zijn echter ook hardlopers die van nature de voet zodanig plaatsen dat een schoen met correctie is aangewezen.

Men spreekt van ‘onderpronatie’ (of ‘supineren’) wanneer de voet bij het raken van de grond een buitenwaartse beweging maakt. De impact bij het landen van de voet wordt dan minder goed opgevangen zodat speciaal schoeisel is aangewezen.

Er zijn ook mensen bij wie zich ‘overpronatie’ voordoet: de natuurlijke binnenwaartse beweging van de voet bij het landen wordt dan overdreven, met een verhoogd risico op knieblessures tot gevolg.

Voetanalyse

Analyse met de loopband / Bron: Profivideos, PixabayAnalyse met de loopband / Bron: Profivideos, Pixabay
In een running center maakt men een analyse van je voet met een podoscoop. Dit toestel maakt een afdruk om te kijken welk type voet je hebt. Er bestaan immers heel wat types: normale voeten, holvoeten, voeten met een knik, platvoeten en nog veel meer. Ieder mens en dus ook iedere voet is anders. Ook eventuele drukpunten op de voet kan men uit een voetanalyse afleiden.

Daarna laat men je even met een neutrale schoen op een band lopen. Men neemt dit ondertussen op en aan de hand van de videobeelden kan men nagaan of je neutraal, gesupineerd of overgeproneerd loopt en je zo naar de juiste schoenen leiden.

Neem ook je oude loopschoenen mee naar de winkel

Indien je naar een speciaalzaak gaat neem dan ook steeds je oude schoenen mee. In de winkel kan men uit het slijtagepatroon heel wat informatie over je manier van lopen afleiden. Zit de meeste slijtage van de schoen aan de buitenkant van de zool wijst dit erop dat je last hebt van onderpronatie (‘supinatie’). Als de slijtage zich vooral aan de binnenkant voordoet is er wellicht sprake van overpronatie. Bij neutrale lopers doet de slijtage zich daarentegen gelijkmatig over de hele schoen voor.

Samen met de analyse van je voet en de beelden waarop je loopt op de loopband kan men zo kijken welke schoen voor jou geschikt is.

Goed advies: geef je tenen genoeg ruimte

Een goede loopschoen zit stevig maar mag ook niet zodanig strak zitten dat je nadien een blauwe teen hebt. De meeste ervaren hardlopers nemen loopschoenen een halve maat groter dan hun doorsnee schoenen. Door die extra ruimte kan de voet gemakkelijk doorbuigen en kunnen de tenen zich voor elke voetafzet strekken.

Wanneer je rechtop staat kan je best checken of je minstens een teennagel ruimte hebt tussen het eind van je langste teen en de punt van de schoen. Zoniet loop je het risico om regelmatig met blaren of blauwe teennagels te zitten.

Op tijd een nieuw paar

Na zeshonderd tot achthonderd kilometer begint een schoen al geleidelijk zijn steun en demping te verliezen. Na duizend kilometer is het dempingsvermogen nog maar vijfenzeventig procent van de beginwaarde. Velen zijn van mening dat je met een hardloopschoen gerust ook langer dan achthonderd kilometer kan lopen. Natuurlijk is het niet zo dat wanneer je er duizend kilometer mee loopt je zeker een blessure zal oplopen. De vraag is alleen: wat heb je erbij te winnen om er nog even op door te lopen? Wanneer het op hardloopschoenen aankomt is te vroeg verwisselen altijd beter dan te laat.

Je kan best ergens noteren wanneer je de schoenen precies gekocht hebt. Zo weet je precies wanneer je aan een nieuw paar toe bent.

Welke hardloopschoenen kan je beter niet nemen?

Nieuwe trends

Je hoeft echt geen trendsetter te zijn wanneer het over hardloopschoenen gaat. Met de regelmaat van de klok komen revolutionaire modellen op de markt, zoals een schoen met twee standen (‘wandelen’ of ‘lopen’) of een schoen met een veer onder de zool waardoor je na het raken van de grond makkelijker terug afzet en dus sneller zou kunnen lopen. Ook zijn er minimalistische schoenen die blootsvoets hardlopen imiteren.

Kopen of niet?

Voor al deze schoenen geldt meestal hetzelfde: het is niet wetenschappelijk bewezen dat je er sneller mee loopt of er minder snel blessures van krijgt. Mocht dat wel zo zijn, dan liep intussen haast iedereen met dergelijke schoenen. Bovendien hangt er meestal ook nog een stevig prijskaartje aan vast. Als hardloper die sport als hobby of af en toe een stratenloop of jogging meepikt blijf je best bij een klassieke goede hardloopschoen.

Waar vind ik zo’n gespecialiseerd running center?

Je vindt zowel in België als Nederland tal van gespecialiseerde hardloopwinkels. Het loont zeker de moeite om er een kijkje te nemen en je deskundig te laten adviseren bij de aanschaf van goede hardloopschoenen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Een manier om te bepalen of je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt, is door te kijken naar het aantal gelopen kilometers…
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…
Hardlopen als blote voeten werkHardlopen als blote voeten werkHardlopen is een prima activiteit om het uithoudingsvermogen te trainen en om spieren op te bouwen. Maar hardlopen is ni…
HardloopschoenenHardloopschoenenOp hardloopschoenen kan je hardlopen, maar als je tempo wat meer gematigd is, zijn hardloopschoenen nog steeds erg handi…

Surfset FitnessSurfset Fitness is een fitness concept waarbij je op een intensieve, speelse manier naar het lichaam toe werkt van een s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wokandapix, Pixabay
  • http://blog.unitedbrands.be/hoe-kies-ik-de-juiste-loopschoenen/
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130425_068
  • http://nl.decathlon.be/hoe-kies-ik-loopschoenen.html
  • Runner's World, "De complete hardloopgids voor beginners", 2015
  • Afbeelding bron 1: Profivideos, Pixabay
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.