Wat helpt bij muggenbeten

Wat helpt bij muggenbeten Het is om gek van te worden. Nauwelijks is het licht uit, of het zoemen begint. Doe je het licht weer aan, dan is er niets te zien. Wat je wel ziet, is een rode zwelling de volgende dag. Het is een afscheiding uit de speekselklieren van muggen die verantwoordelijk is voor een vervelende jeuk. Het lichaam gaat in de verdediging en scheidt meer histamine af. De huid rondom de prik zwelt op, wordt rood en begint te jeuken. Maar zelfs als het jeukt, krabben moet je onder geen beding, adviseren dermatologen. Wat helpt het beste bij muggenbeten? Wel, het sap van de ui is een bewezen huismiddel bij muggenbeten.

Krabben verergert de jeuk

Steeds meer mensen stellen zich onder behandeling van een arts in verband met muggenbeten. Dat komt onder meer door nieuwe soorten tropische muggen die in Nederland opduiken. Krabben geeft slechts tijdelijk verlichting, daarna wordt de jeuk alleen nog erger. Door de druk die het krabben in de nabijheid van de muggenbult uitoefent, wordt het door de mug afgescheiden speekselvocht alleen maar nog maar verder verspreid. De extra irritatie die dat met zich meebrengt, stimuleert de afscheiding van histamine.

Bacteriën bij muggenbeten kunnen leiden tot wondroos

Bovendien bestaat bij krabben het risico dat bacteriën in de huid geraken, met wondroos of belroos als mogelijk gevolg. Daarbij gaat het om een bacteriële infectie van de bovenste huidlaag en de lymfeklieren rond de plek waar men gestoken is. De huid zwelt erg op, wordt warm en er vormt zich een duidelijk waarneembare rode plek. Vaak komen daar nog misselijkheid en koorts bij. Er zit dan niets anders op dan een arts te bezoeken.

Weersta de drang om te krabben

Bij wondroos helpt alleen nog de toediening van een antibioticum. Bovendien moet de betrokken plek worden gekoeld en verdoofd. Daarnaast worden antibacteriële en op basis van cortisonen bereide zalven ingezet. De behandeling kan tot 14 dagen duren, maar soms kan die periode ook aanzienlijk uitlopen. Bijna dagelijks bezoeken patiënten als gevolg van muggenbeten een artsenpraktijk. Wie de drang om te krabben kan weerstaan, kan het risico van een ontsteking aanzienlijk verminderen.

Azijn en uien zijn goede huismiddelen

In plaats van te krabben, kan men de getroffen plek beter koelen. Azijn en uien hebben zich bovendien als zeer werkzame huismiddeltjes bewezen. Ze blinken uit door hun verkoelende en desinfecterende werking. Dermatologen adviseren deze huismiddelen echter alleen dan wanneer het getroffen gebied intact, derhalve ongedeerd is.

Eigen speeksel als eerste hulp

Eveneens een goede EHBO-maatregel is het eigen speeksel: dat werkt verkoelend en dus jeuk-onderdrukkend. Bovendien heeft speeksel nog een ander voordeel: Het bevat afweerstoffen die ertoe bijdragen dat beschadigingen en ontstekingen in de mondholte sneller genezen. Er daarvan kunnen ook muggenbulten profiteren.

Hete lepel niet zonder risico

Een andere mogelijkheid is om een ​​lepel te verwarmen tot 45 à 50 graden, en die tegen de muggenbult drukken. De warmte zorgt ervoor dat de eiwitten in het speekselvocht van de muggen wordt vernietigd. Maar 50 graden is toch al redelijk heet. Je kan de lepel nauwelijks nog vastpakken. Er bestaat dan ook het risico dat je brandwonden oploopt. Dermatologen zijn dan ook erg terughoudend over deze maatregel.

Muggenbeten voorkomen: vijf tips

Het meest effectief zijn volgens dermatologen anti-histamine-gels of -lotions, dan wel cortisone bevattende zalven. Zij zorgen ervoor dat de zwelling vermindert en de jeuk afneemt. Maar lees onderstaande tips om te voorkomen dat de huid überhaupt een doelwit voor de kwelgeesten vormt:
  • draag kleding met lange mouwen en lange broekspijpen. Ook een kraag dekt de huid goed af;
  • zweet dat zich overdag vormt moet je bij het invallen van de schemering afspoelen. Zweet bevat immers geurstoffen waar muggen dol op zijn;
  • vermijd stilstaand water. Dek regentonnen en lege gieters af, want muggen hebben water nodig om te overleven. De vrouwtjesmuggen leggen hun eieren in het water;
  • Sluit ramen en deuren af ​​met gaasdoeken of speciale horren. Vooral in tropische streken worden muskietennetten aanbevolen
  • laat de airco ook 's nachts aan staan, want muggen vermijden koele kamers.

Allergische reacties muggenbeten

Als er sprake is van allergische reacties bij muggenbeten, dan zijn de symptomen heftiger. Direct na de beet vormt zich een omvangrijke en jeukende zwelling. Soms werkt het door in hart en bloedvaten. Dan komt het tot hartkloppingen, kortademigheid en misselijkheid. In het ergste geval ontwikkelt zich een hartstilstand. Maar over het algemeen zijn allergische reacties op muggenbeten zeldzaam. Als je echter een allergie voor muggenbeten vermoedt, moet je een arts raadplegen en verdere stappen voor behandeling met hem bespreken.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muggenbeten - natuurlijke behandelingenMuggenbeten - natuurlijke behandelingenNa muggenbeten is een huidreactie met jeuk, roodheid en zwelling normaal. Gevaarlijk is het niet, maar lastig zoveel te…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Skeeter-syndroom: Ernstige allergische reactie op muggenbeetSkeeter-syndroom: Ernstige allergische reactie op muggenbeetHet Skeeter-syndroom is een gelokaliseerde allergische reactie op muggenbeten. Een patiënt ervaart hierbij een grote zwe…
Muggen in de slaapkamer: muggenbeten voorkomen en behandelenMuggen in de slaapkamer: muggenbeten voorkomen en behandelenMuggen in de slaapkamer zijn vervelend. Na een mooie lente- of zomerdag is de kans groot dat enkele muggen – indien je g…

Maculaoedeem: Zwelling door vochtophoping in de gele vlekMaculaoedeem: Zwelling door vochtophoping in de gele vlekMaculaoedeem is een zwelling of verdikking door vochtophoping in de gele vlek (macula). De macula is het deel van het oo…
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.