Ziekte in buxus door buxusmot of buxusrups

Ziekte in buxus door buxusmot of buxusrups De buxusrups (Cydalima perspectalis) richt een kaalslag aan in veel tuinen waarin buxusplanten groeien. De buxusmot deed vanaf 2007 zijn intrede in de landen België en Nederland. Elk jaar krijgen meer regio’s last van dit nare beestje, doordat de buxusmot zich vliegend verspreidt. Bij aantasting lijkt het eerst of de Buxus Sempervirens alleen wat last heeft van een droge zomer. Daarna wordt duidelijk dat er een ziekte in de plant heerst. Veel mensen zoeken naar een (natuurlijk) bestrijdingsmiddel tegen de buxusrups. Snel optreden en een handje hulp van natuurlijke vijanden redt veel exemplaren: een kale buxus is meestal nog geen dode buxus.
Bron: Buxusmot | BethinkBron: Buxusmot | Bethink

Verspreiding van de buxusmot

De buxusmot is een kleine witte vlinder, met semi-transparante vleugels, vaak met een bruine rand. Vanaf 2007 komt de buxusmot in Nederland voor. Oorspronkelijk is de buxusmot uit China afkomstig. Waarschijnlijk is de mot met een partij buxussen in Duitsland terechtgekomen, waarna de verdere verspreiding plaatsvond. De mot werd in de jaren 2007-2020 gesignaleerd in de landen Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië, België en een steeds verder toenemend aantal provincies in Nederland. De verspreiding verloopt snel over Nederland, vooral de zuidelijke provincies zijn getroffen.

Ook in de Belgische regio Vlaanderen is een epidemie gaande die zich snel verspreidt. Het is niet meer de vraag óf de buxusmot zich over Nederland en België zal verspreiden, maar hoe snel dit zal plaatsvinden. Naar verwachting zal de buxusmot in de meeste Europese landen zijn vernietigende werk doen. Ook Rusland heeft last van een plaag, nadat een besmette Italiaanse buxus geïmporteerd werd voor de Olympische spelen in Sochi. Per jaar worden twee tot vier generaties motten geproduceerd die zo'n 8 dagen leven en in deze periode eitjes leggen in de buxusplant. Zachte winters zorgen voor een snellere verspreiding van de mot. De rups wordt actief boven een temperatuur van 7 graden Celsius. In de noordelijke en zuidelijke landen wordt de opmars begrensd door het klimaat. Het verspreidingsgebied breidt zich jaarlijks uit met ongeveer 5 tot 10 kilometer. Door de warmere winters en zomers neemt het aantal cycli toe tot minstens drie per jaar, zodat de verspreiding in snel tempo verloopt.

Buxusrups, de verspreiding van 2017 tot 2020

Op 23 maart 2017 werd in Zuid-Limburg een bijna volwassen exemplaar van de buxusrups gezien. In 2018 duurde het enkele weken langer voordat de aanwezigheid van de buxusrups is opgevallen. Medio april 2018 nam het aantal meldingen sterk toe. Verrassend is de afname van de vraatzuchtige rups in 2020, met name in de provincies Limburg en Noord-Brabant.


Schade door de buxusrups

De Buxus Sempervirens is een winterharde groenblijvende plant die weinig natuurlijke vijanden heeft. Veel struiken zijn al tientallen jaren oud en hebben slechts zelden last van een ziekte. Als de plant plotseling bruine verkleuringen laat zien is er reden voor een grondige inspectie. Op dat moment wordt de tuinliefhebber gealarmeerd, maar de schade is dan al aangericht.

Bron: Buxushaag | BethinkBron: Buxushaag | Bethink
Ontwikkeling van de buxusmot
De buxusmot legt haar eieren in een spinsel van blaadjes van de buxusplant, ze legt tot 150 eieren aan de onderkant van het blad. De uit de eitjes gekomen jonge larven vreten het blad aan. Ze eten eerst het bladmoes aan de onderkant van de bladeren weg, waardoor ze lange tijd vrijwel onopgemerkt blijven. De kleine larven zijn vuilgeel van kleur en enkele millimeters lang. Na enige tijd krijgen ze groene lengtestrepen en worden een volwassen rups. De buxusrups is een donkergroene rups met een zwarte kop en harig lijf. De maximale lengte van de volwassen rups is circa 4 centimeter. Zij eten tenslotte de resten op van de laatst aanwezige bladeren, waarna de buxusplant verandert in een karkas van takken met dode blaadjes en plakkerig spint. Onder de plant zijn korrelige hoopjes uitwerpselen zichtbaar die ook de aanwezigheid verraden van de vraatzuchtige gast. De rupsen verpoppen zich vervolgens in het spinsel tot een buxusmot. Na 10 dagen komen ze als mot uit hun cocon, waarna ze klaar zijn voor het leggen van de volgende generatie eitjes.
Bron: Buxusrups in haag | BethinkBron: Buxusrups in haag | Bethink

Bestrijding van de buxusrups, eitjes en larven

Controleer vroeg in het voorjaar of er sprake is van aantasting van de planten en op de aanwezigheid van spint, larven of rupsen. Wie eenmaal bezoek heeft gehad van de buxusmot zal zijn buxusplanten goed in de gaten moeten houden, omdat deze ongenode gast graag terugkomt. Vooral particuliere tuinbezitters zijn getroffen, maar ook parkachtige tuinen, zoals kasteel- en paleistuinen zijn het slachtoffer van de rups. Gemeenten ondernemen geen actie bij het bestrijden van deze plaag. Men hoopt op bekendheid bij het grote publiek en een gezamenlijke aanpak, zodat de bestrijding meer effect heeft.

Effectieve bestrijding vindt plaats door combinatie van een aantal methoden:

Snoeien

De plant kan het beste meteen flink worden teruggesnoeid. Knip zoveel mogelijk bladeren weg, vooral de takken met spinsel en eitjes aan de onderzijde. Een aantal rupsen, larven, poppen en eitjes worden hierdoor meteen verwijderd. Voer het snoeisel af in dichte zakken, omdat zich hierin de poppen, rupsen en eitjes bevinden.

Bron: Pop van buxusrups | BethinkBron: Pop van buxusrups | Bethink
Handmatig vangen
Verwijder vervolgens handmatig de larven, rupsen en poppen die zich nog in de planten bevinden. Alleen handmatig vangen is nauwelijks mogelijk, omdat de eitjes en larven gemist worden tijdens het vangen. Door de groene schutkleur zijn de rupsen moeilijk zichtbaar. De buxusmot zal daarom ook op chemische wijze bestreden moeten worden. Niet bestrijden van de rups betekent dat de buxus het uiteindelijk niet zal overleven. De bladeren en zelfs de schors van de takken worden steeds opnieuw afgevreten, waardoor de wortels onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen en de plant afsterft.

Natuurlijke bestrijdingsmethoden

Grote buxusplanten worden effectief behandeld door toepassing van een harde waterstraal en een speciale stofzuiger voor het vangen van larven. Deze aanpak wordt ook toegepast bij de eikenprocessierups en leidt tot goede resultaten. De buxusmot of buxusrups had aanvankelijk nauwelijks natuurlijke vijanden. Hierin kwam verandering; in de periode vanaf 2018 kwamen steeds meer meldingen over vogels die buxusrupsen opaten. Mezen, koolmeesjes en zelfs kauwtjes doen zich tegoed aan de groen-zwart gestreepte rupsen.

In Azië worden de larven van de buxusmot aangevallen door de Aziatische sluipwesp die echter in Europa bijna niet voorkomt. Er bestaan twijfels over het introduceren van de Aziatische sluipwesp in Europa, omdat hieraan ook negatieve gevolgen kleven. Mogelijk verdrukt de sluipwesp andere inheemse insecten, met gevolgen voor het ecologisch evenwicht.

Er zijn diverse bestrijdingsmiddelen op de markt die de buxusmot bestrijden. Deze middelen worden op biologische basis geproduceerd, waarvan wordt beweerd dat ze geen schade aan het milieu toebrengen.

Pyrethrum bestrijdingsmiddel

De rups van de buxusmot wordt effectief bestreden met producten op basis van het sap van de Afrikaanse margriet: Pyrethrum sap. Verschillende fabrikanten produceren dit bestrijdingsmiddel op natuurlijke basis. Ook andere insecticiden zoals Spruzit en Calypso zijn effectief gebleken. Het bestrijdingsmiddel wordt binnen 48 uur na het bespuiten afgebroken, waardoor het geen verder gevaar oplevert voor nuttige insecten. Het bespuiten moet herhaald worden om alle rupsen, poppen en eitjes te doden, houdt hiervoor een tussenperiode van 10 tot 12 dagen aan. Enkele malen per seizoen bespuiten werkt zeer effectief en zorgt voor minimale schade door de buxusrups.

Werkwijze bespuiten buxusplanten

Bespuiten met bovenstaande bestrijdingsmiddelen kan het beste in de vroege avond gedaan worden, zodat je andere nuttige en onschadelijke insecten niet treft met het middel. Ga bij het vernevelen zorgvuldig te werk, zodat alle plantendelen worden geraakt. Larven en jonge rupsen bevinden zich voornamelijk aan de onderkant van de bladeren. Volwassen buxusrupsen worden ook gedood door het bespuiten met bestrijdingsmiddel. Cocons en eitjes zijn echter minder gevoelig voor de verschillende chemische bestrijdingsmiddelen door hun natuurlijke beschermingslaag tegen invloeden van buitenaf.

Bron: Buxusrups | BethinkBron: Buxusrups | Bethink

XenTari: bestrijding zonder chemie

De werking van het middel XenTari van Topbuxus is gebaseerd op een bacterie op biologische basis. Nadat het middel door de rups wordt gegeten, zet het zich om in een giftige stof die de darm van de rups aantast. Binnen 1 à 2 uur stopt de vraat en na circa 24 uur sterft de rups. Andere dieren, zoals bijen, worden niet aangetast door dit bestrijdingsmiddel, ook natuurlijke vijanden ondervinden geen nadelige gevolgen. Besproei zorgvuldig alle plantdelen (ook de onderzijde) en herhaal de behandeling regelmatig voor een langdurig resultaat.

Feromonen

Met feromoonvallen worden volwassen mannetjes aangetrokken door de lokstof in de feromoonval. Vrouwelijke motten kunnen niet meer bevrucht worden door de afwezigheid van de mannetjes, waarna zij alleen onbevruchte eitjes leggen. Door een goede selectie van de te gebruiken lokstof worden inheemse onschadelijke vlinders niet aangetrokken tot de feromoonvallen. Feromonen voor een natuurlijke bestrijding van de buxusrups zijn ook in Nederland en België verkrijgbaar en zijn enkele maanden werkzaam. Een val bestaat uit twee delen: de val zelf en de lokstof die je erin aanbrengt.

Vervanging van de zieke Buxus Sempervirens plant

Wanneer buxusplanten niet te redden zijn of als bespuiten met een bestrijdingsmiddel niet de voorkeur heeft, kan voor een alternatief kiezen. Een vervanger van de buxus is de Ilex Crenata, ofwel de Japanse hulst. Deze plant vormt een sterke struik, die iets sneller groeit dan de traditionele buxusplant. Omdat de groei snel gaat, wordt 3 x per jaar snoeien aanbevolen. De totale hoogte van een haag kan 2 meter zijn. Het voordeel van de Ilex Crenata is dat deze plant ongevoeliger is voor het oplopen van schimmels én minder last heeft van de buxusmot. De plant wordt echter niet helemaal gevrijwaard van aantasting door de buxusrups. Taxus is een plant waarvan geen aantasting door de buxusrups is vastgesteld. De taxusplant is groenblijvend en kan goed in de gewenste afmetingen worden gesnoeid.
© 2015 - 2024 Bethink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buxus in de tuinBuxus in de tuinBuxus komt in bijna elke tuin wel voor. Is het geen klein haagje, dan wellicht enkele exemplaren in stenen potten of een…
Last van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxusLast van buxusziekte? Alternatieven en vervangers voor buxusBuxus is een veel voorkomende plant in de Nederlandse tuinen. Vanwege een aantal ziekten en plagen wordt deze plant stee…
De buxusmot in Nederland en BelgiëDe buxusmot in Nederland en BelgiëDe buxusmot is een nachtvlinder en van Aziatische oorsprong. De buxusmot is in 2006 waarschijnlijk meegekomen met import…
Oorzaken van bruin afvallend blad bij buxushaag of sierbuxusOorzaken van bruin afvallend blad bij buxushaag of sierbuxusDe mooie strakke lijnen van de buxushagen in de tuin geven structuur aan de tuin. Geven een herhalend ritme aan de tuin…

Pepers kweken en bewarenPeper hoeft niet peperduur te zijn. Voor wie ervan houdt, is het niet al te veel werk zelf een voorraadje groene of rode…
Grasmaaiers: handmaaier, motormaaier of robotmaaierGrasmaaiers: handmaaier, motormaaier of robotmaaierTussen het gras maaien met een zeis (dat veel vaardigheid vraagt) en het comfortabel zittend op een machine rondrijden o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Buxusrups | Bethink
  • Artikel Dagblad de Limburger "Buxusrups op zijn retour" door Ron Langeveld dd 20 mei 2020
  • http://www.limburger.nl/article/20150814/REGIONIEUWS01/150819831/1056 bezocht op 21-08-2015
  • http://www.tuinhulp.com/3018/buxus-mot-wat-te-doen/ bezocht op 21-08-2015
  • http://www.independent.co.uk/environment/nature/very-hungry-asian-caterpillar-threatens-britains-box-hedges-9539142.html bezocht op 21-08-2015
  • http://www.cabi.org/isc/datasheet/118433 bezocht op 25-08-2015
  • http://www.ilexcrenata.nl/ bezocht op 26-03-2016
  • https://www.derooyhoveniers.nl/ziektes-en-plagen/ilex-crenata-kinme-nu-ook-aangetast-buxus-rups/ bezocht op 13-05-2016
  • Afbeelding bron 1: Buxusmot | Bethink
  • Afbeelding bron 2: Buxushaag | Bethink
  • Afbeelding bron 3: Buxusrups in haag | Bethink
  • Afbeelding bron 4: Pop van buxusrups | Bethink
  • Afbeelding bron 5: Buxusrups | Bethink
Reacties

M. Vogelzang, 06-05-2019
Wat te doen als de buxus niet meer te redden is.kan ik hem bij het grofvuil zetten of moet hij afgevoerd worden door de gemeente om verbrand te worden Reactie infoteur, 06-05-2019
Hij kan bij het grofvuil, mits je hem goed in plastic inpakt. Je kunt de buxus niet zomaar in de groenbak doen of als grof tuinafval aanleveren omdat de rupsen dan niet worden gedood.

Mw van Veen, 24-04-2019
Ik heb 10 mooie buxus planten in mijn tuin voor en achter. Ik heb de rups dit jaar voor het eerst in mijn planten gezien.
Heb al een paar keer gespoten maar zie steeds weer opnieuw spinsels. Daar spuit ik dan maar weer op.
Mijn planten zijn dusdanig groot dat ik nu al drie flessen bestrijdingsmiddelen heb gebruikt.
Heb ook mottenvallen aangeschaft.
Ik vraag mij af in hoeverre dit zal helpen. Wordt anders een duur grapje.
Zie bij de buren aan de overkant ook al kale buxusplanten staan.
Mijn vraag: Is er meer bekend of bv. tuinen in Frankrijk of andere landen succes hebben met het bestrijden van de mot?
Daar is hij al veel langer aanwezig dan hier. Ben woonachtig in Den Haag. Reactie infoteur, 29-04-2019
Bij het bespuiten van de buxus is het de bedoeling om deze in te spuiten en dit proces na 10 dagen nog eens te herhalen. Na 2 maanden is pas een herhaling nodig. Als er jonge koolmeesjes zijn, dan is bespuiten met een regulier bestrijdingsmiddel niet goed omdat ze dan rupsen met bestrijdingsmiddelen te eten krijgen. Een milieuvriendelijke oplossing is het gebruik van feromoonvallen. Dit is een lokstof waar alleen buxusmotten op afkomen.
Spinsels kunt u het beste wegknippen, hiermee verwijdert u de poppen en eventuele eitjes. Beiden zijn niet goed met een bestrijdingsmiddel te bereiken. De rups is hardnekkig, in de zuidelijke provincies hebben we er al enkele jaren last van. Alleen regelmatig spuiten en de planten goed in de gaten houden lijkt te helpen.

Stefan, 22-09-2018
Ik bestrijd zodra we rupsen zien, z’on 3x per jaar, de buxus met een bestrijdingsmiddel. Preventief schijnt niets te helpen. Het enige wat je kunt doen is maandelijks bij droog weer de planten met lavameel bestrooien. Hier schijnen de blaadjes harder van te worden waardoor minder aantrekkelijk voor de rupsjes. Reactie infoteur, 24-09-2018
Goede tip! Lavameel kende ik nog niet om buxusplanten minder aantrekkelijk te maken als lekker hapje.

M. G. C. Vonk-Janssen, 22-05-2018
Hier in Nijmegen hebben de kauwen de rupsen van buxusmot massaal ontdekt. Met tientallen tegelijk duiken ze buxushagen in en plukken de rupsen eruit. Ze hebben dus nu minstens 1 natuurlijke vijand. Maar ik heb ook de indruk dat huismussen ze wel lusten, dat laatste denk ik omdat ik sinds een week ook die vogels in mijn buxus zie zitten. Het gaat dus, ook zonder gif, wel goed komen! Reactie infoteur, 22-05-2018
Er komen steeds meer berichten dat de buxusrups natuurlijke vijanden krijgt. Ook slakken eten de rupsen en steeds meer vogels weten er weg mee. Kauwen, mezen en mussen zetten de rupsen op hun menu. Een andere natuurlijke oplossing zijn nematoden; microscopisch kleine aaltjes die buxusrupsen parasiteren en doden.

Ap Verwaijen, 24-04-2018
Ik had toevallig een klein emmertje water bij mijn buxushagen staan en later waren er 10 rupsen ingekropen en verdronken. Dat ben ik toen verder gaan proberen en het helpt. Reactie infoteur, 25-04-2018
Alle beetjes helpen! Het is alleen de vraag of deze methode wel afdoende is. De eitjes en larven zijn lastig te bereiken en de rupsen die niet in je emmertje belanden knagen ondertussen flink door. Overigens zijn ook koolmeesjes een milieuvriendelijke oplossing. De meest effectieve oplossing is nog steeds het bespuiten van de planten met een geschikt bestrijdingsmiddel.

Paul, 26-10-2017
Ik heb twee maanden geleden fijn gaas over mijn buxus (4m x 1m) gespannen, zodat bestaande motten er niet bij kunnen en nieuwe motten niet kunnen uitvliegen. Ik heb in de afgelopen tijd ca 60 motten onder het gaas platgedrukt. Dat zijn dus rupsen geweest die ik ondanks veel zoeken over het hoofd heb gezien. Mijn vraag is nu, een rups die mot wordt kan toch geen eitjes leggen? Die moet toch eerst uitvliegen en bevrucht worden, om daarna terug te komen om eitjes te leggen? Zo niet dan is al mijn werk voor niets geweest en hebben die zestig platgedrukte motten honderden eitjes afgezet en geef ik de strijd onmiddellijk op, want het aantal rupsen dat ik verwijderd heb, voordat ik gaas gespannen had, liep in de honderden. Maar Ik ga er nog steeds vanuit dat door het volledige afsluiten van de haag door het fijnmazige gaas de cyclus doorbroken wordt. Wie weet het? Reactie infoteur, 27-10-2017
Hallo Paul, zo te lezen heb je alleen handmatig de rupsen gevangen. De buxusrups heeft echter meerdere stadia: eitje-larve-rups-mot. Mogelijk heb je die andere stadia gemist en hebben deze zich allemaal verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast hoeft een mot niet uit te vliegen om bevrucht te raken. Als een mannetjesmot en vrouwtjesmot samen onder het gaas op jouw buxusstruik zitten zal het vrouwtje, ook zonder uitvliegen, bevrucht worden. Wanneer je jouw struik rupsvrij wilt krijgen, is het werken met een (milieuvriendelijk) bestrijdingsmiddel of met feromonen onvermijdelijk. Veel succes!

Christien Pluut, 18-08-2017
Ik denk dat het verhaal van de koolmeesjes klopt. Begin deze week zag ik (vanuit de kamer) een koolmeesje met een rups in z'n snavel in onze tuin zitten. Nadat ik er op ben gaan letten zag ik j.l. woensdag een zwerm koolmeesjes in de buxusbol heen en weer vliegen die op jacht waren. Tegelijkertijd zat één koolmeesje de buxusmot achterna. Daarna heb ik de buxusbol bekeken en heb geen rups meer gezien. Misschien kan dit het begin van de natuurlijke vijanden zijn en gaat de natuur dit probleem oplossen. De verdere ontwikkeling moet nog afgewacht worden. Reactie infoteur, 21-08-2017
Het zou zeker mooi zijn als de natuur dit zelf oplost. De jongen van een koolmeesje eten ieder zo'n 600 rupsen per dag; hopelijk richten hun ouders zich hiervoor vooral op de buxusrupsen.

Theo Hendriks, 14-08-2017
Ik kan #9 bevestigen. Ik ben al 3 dagen bezig de rupsen en eitjes te verwijderen. Het viel mij op dat er steeds meer wespen de buxus induiken. Dus ik besloot maar eens te kijken wat hun aandacht trok. En ja ze vielen de rupsen aan, eentje maakte zelfs een pop open en heeft de kop van de rups opgegeten en ging zich vervolgens uitgebreid poetsen. Ik heb hiervan een foto gemaakt. Dus misschien toch een nieuwe natuurlijke vijand. Reactie infoteur, 14-08-2017
Goed nieuws voor de bezitters van buxusplanten, hopelijk zet deze ontwikkeling zich voort en heeft de rups binnenkort een beduchte tegenstander. Er wordt tevens melding gemaakt van koolmeesjes die de larven eten, dat heb ik echter ook nog niet zelf gezien.

Willy, 10-08-2017
Kan ik ook met een gewone stofzuiger de rupsen en eitjes wegzuigen, of heeft dat geen zin? Is er verder een middel zoals spiritus met zeep om ze te verwijderen? Reactie infoteur, 10-08-2017
Huismiddeltjes zijn onvoldoende effectief tegen de buxusrups, alleen (biologische) bestrijdingsmiddelen en feromoonvallen werken afdoende. Gebruik van een gewone stofzuiger neemt de eitjes niet weg omdat ze vastzitten aan de onderkant van de blaadjes. Met de hand vangen van rupsen en poppen lost het probleem gedeeltelijk op, mits het op een tijdige, nauwkeurige en consequente wijze wordt uitgevoerd.

Zoetermeer, 05-08-2017
Onze wespen eten de rupsen ook! Gisteren bij het handmatig ruimen van de rupsen uit 2 grote buxusbollen viel mij op dat er een 3 tal wespen steeds de buxusplanten in doken. Toen ik de verzamelde rupsen aan mijn dochtertje liet zien kwam een van de wespen op mijn handschoen zitten en viel de levende rups gelijk aan. Uiteindelijk ging hij er van door met een deel van de rups.

Ik heb hier foto's en filmpjes van gemaakt. De wespen heb ik de rest van de dag af en aan zien vliegen en daarom pas tegen de avond Pyrethrum over de buxusbollen gespoten. Reactie infoteur, 07-08-2017
Het zou heel positief zijn als zich een natuurlijke vijand ontwikkelt tegen de buxusrups! Overigens perfect om te wachten met spuiten tot de avond, zodat andere insecten er geen schade van ondervinden.

Marisca, 19-05-2017
Hoi ik heb de oplossing na heel veel middeltjes geprobeerd te hebben: gooi kokend heet water over je buxus heen en de rupsen en eitjes gaan gelijk dood en de planten blijven leven! Reactie infoteur, 22-05-2017
Planten kunnen niet tegen zo'n hoge temperatuur; de kans is groot dat je buxussen uiteindelijk toch het loodje leggen. Heet water wordt juist voor het doden van onkruid toegepast omdat het zo effectief planten (onkruid) en de wortels ervan doodt. Het gebruik van (milieuvriendelijke) bestrijdingsmiddelen is momenteel de enig bewezen oplossing tegen de buxusrups.

Spaans, 29-04-2017
Naar het schijnt moet je afrikaantjes naast je buxus zetten, daar kunnen de rupsen niet tegen en verdwijnen. Reactie infoteur, 01-05-2017
Afrikaantjes bevatten van nature Pyrethrum; de stof waarmee de buxusrups wordt bestreden door een oplossing ervan over de planten te sproeien. Ze worden ingezet als natuurlijk insecticide. Het is de moeite waard om te proberen of het planten van Afrikaantjes ook helpt tegen de buxusrups en -mot. Wanneer de buxus al flink is aangetast, dan is het de vraag of je de plaag met deze plantjes nog kunt oplossen. Mogelijk heb je eerst zwaarder geschut nodig in de vorm van insecticiden of feromonen, waarna je de Afrikaantjes plant als langetermijnoplossing. Graag hoor ik of het planten van Afrikaantjes inderdaad succesvol is in de aanpak van de buxusrups.

Tuinvrouw, 16-09-2016
September 2016: Geen buxus meer, toch (veel) rupsen van deze mot. Vorig jaar zijn mijn buxushagen volledig kapot gevreten. Ik heb ze dus verwijderd. Nu, een jaar later, is de rups van de buxusmot in volle sterkte terug. Ze vreten nu o.a. mijn OostIndische kers kapot. Ik vang ze, want anders gaan ze over op andere planten, maar wat doe ik ermee? Verzuipen? Ik vind ook nergens info over deze rups op andere planten. Reactie infoteur, 19-09-2016
Normaal gesproken laat de buxusrups andere planten links liggen. Als de rupsen in andere planten aanwezig zijn, dan is bestrijding zeker geadviseerd. Spuiten met een biologisch bestrijdingsmiddel zoals Pyrethrum bestrijdt de rupsen en larven. Alleen de rupsen wegvangen werkt helaas onvoldoende. De eitjes en larven ontwikkelen zich dan verder ongestoord om vervolgens (andere) planten aan te tasten.

De Grauwe Alida, 29-08-2016
Koolzaad olie helpt dat tegen rupsen en de mot? Reactie infoteur, 30-08-2016
Koolzaadolie legt een laagje om eitjes van de buxusrups en helpt daardoor bij de bestrijding. Om de rupsen effectiever te bestrijden is bespuiten met een combinatie van koolzaadolie en pyrethrinen geadviseerd. Hiervoor zijn ook kant-en-klare oplossingen verkrijgbaar.

Bethink (32 artikelen)
Laatste update: 20-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.