Geregeld overgeven, braken door maagslijmvliesontsteking

Geregeld overgeven, braken door maagslijmvliesontsteking Door toedoen van een bacteriële maaginfectie kan het voorkomen dat men zonder enige aanleiding uit het niets moet overgeven. Dit kan spontaan voordoen maar ook geregeld van toepassing zijn. Men braakt mogelijk voedsel maar vaak is het stug plakkerig slijm. Het kan gepaard gaan met misselijkheid, een onprettig gevoel in de buik of heftige buikpijn. Wat houdt gastritis oftewel maagslijmvliesontsteking in en hoe kan het soms tot een maagzweer of maagkanker leiden?

Maagslijmvliesontsteking, gastritis


Braken zonder aanleiding

Gastritis kan chronisch voorkomen, maar kan ook acuut van toepassing zijn. Men wordt uit het niets misselijk en men heeft snel de neiging om slijmen gecombineerd met voedsel over te geven. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, waarbij de bacterie bestand is tegen maagzuur. Wat houdt maagslijmvliesontsteking oftewel gastritis in, hoe veroorzaakt het misselijkheid met braken en hoe wordt het behandeld?

Geregeld slijm overgeven

Zodra men moet overgeven, dan kan het in verschillende gradaties voordoen. Enerzijds kan het gaan om het werkelijk leegbraken van de maag, waarbij al het voedsel mee naar buiten komt. Anderzijds komt het geregeld voor dat men plakkerig slijm uit de maag en slokdarm ophoest, waardoor men telkens moet overgeven. Het slijm lijkt maar niet weg te gaan. Er wordt relatief minder maagzuur aangemaakt, echter het zal overactief zijn. Het kan aanleiding voor een brok in de keel-gevoel zijn. In dat geval neemt men vaak Gaviscon in om de maagzuuractiviteit te minimaliseren. Omdat er sprake is van een aanhoudende aantasting van de maagwand door de helicobacterie pylori blijven de klachten terugkomen.

Helicobacterie pylori bij gastritis

De helicobacterie pylori komt bij circa 15% van alle Europeanen in de maag voor. Het is een maagzuur-resistente bacterie en kan daardoor invloed uitoefenen op de toestand van de maag, maagwand en maagslijmvlies. Het kan worden overgedragen via besmette vingers (bijvoorbeeld na een openbaar toiletbezoek), maar ook via besmet voedsel. Indien het eenmaal in de maag aanwezig is, kan het geleidelijk aan vermeerderen. Bij een groot deel van de mensen geeft het geen klachten. Geeft het wel klachten dan gaat het meestal om buikpijn. Omdat een deel van de bacteriën ook met het voedsel wordt vervoerd, komt het eveneens in de twaalfvingerige darm terecht. Ook daar kan het ontstekingen veroorzaken, vergelijkbaar met Colitis Ulcerosa. Indien het niet wordt behandeld kan het aanleiding zijn voor maagzweren en soms maagkanker.

Verteringsenzymen tasten maagwand aan

Omdat er sprake is van een ontsteking, wordt de beschermende werking van de maagwand aangetast. Het houdt in dat verteringsenzymen op de maagwand gaan inwerken. Het leidt ertoe dat maagzuur eveneens de gelegenheid heeft om het slijmvlies aanvullend te irriteren. Het zorgt ervoor dat de maagslijmvlies-klieren continu worden beroerd, waardoor aanhoudend slijm wordt aangemaakt. De combinatie van overactiviteit van maagzuur tezamen met plakkerige slijm zorgt voor een ongemakkelijk gevoel in de maag. Daardoor kan men zure oprispingen krijgen, wordt men misselijk en zal men braken.

Beter voelen na iets eten

Heeft men last van gastritis, dan zal de misselijkheid en de neiging tot overgeven geregeld voorkomen. Meest typerende is dat men een beter gevoel in de maag krijgt door iets te eten. Het afgegeven slijmvlies wordt dan meer met het voedsel vermengd, waardoor men er minder last van heeft. Bovendien zijn de veteringsenzymen dan meer met het voedsel bezig, waardoor de maagwand wordt ontzien.

Behandeling maagslijmvliesontsteking

Door het overactieve maagzuur, krijgt men de meeste overlast. Het is van belang om maagzuurremmers zoals Zantac te gebruiken, zodat in twee weken de maag kan herstellen. Omdat er sprake is van een aanhoudende ontsteking, dient het te worden gecombineerd met een antibioticakuur. Het zorgt ervoor dat de activiteit van de bacteriën afneemt en het maagslijmvlies herstelt.

Maagzweer of –kanker

Indien er sprake is van geregelde of chronische gastritis, dan zal het maagslijmvlies aanhoudend worden aangetast. Deze omstandigheid kan aanleiding zijn voor aanvullende maagproblemen. Maagslijmvliesontsteking kan aanleiding zijn voor een maagzweer en soms maagkanker. Het verschil met gewone gastritis is, dat men bij voedselinname niet een beter gevoel krijgt. Oftewel de misselijkheid, buikpijn en/of overgeven gaan niet over. Het kan eveneens aanleiding zijn voor het braken van bloed. Mocht dit het geval zijn dan is medisch onderzoek per ommegaande van belang.

Ga bij twijfel naar de huisarts om de juiste behandeling te verkrijgen, zodat gastritis niet in een ernstige aandoening verandert.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagslijmvliesontsteking (gastritis): symptomen, behandelingMaagslijmvliesontsteking (gastritis): symptomen, behandelingMaagslijmvliesontsteking wordt ook wel gastritis genoemd en duidt op een ontsteking van het maagslijmvlies aan de binnen…
Gastritis: Ontsteking van slijmvlies maag met pijn in buikGastritis: Ontsteking van slijmvlies maag met pijn in buikVaak vertellen mensen dat ze lijden aan een maagontsteking. Correcter is eigenlijk de term 'maagslijmvliesontsteking'. D…
Atrofische gastritis: Infectie en verschrompeling van maagAtrofische gastritis: Infectie en verschrompeling van maagAtrofische gastritis is het eindstadium van jarenlange gastritis (maagslijmvliesontsteking) waardoor het maagslijmvlies…
Infectie met bacterie Helicobacter pylori: MaagproblemenInfectie met bacterie Helicobacter pylori: MaagproblemenEen infectie met de bacterie Helicobacter pylori komt zeker in ontwikkelingslanden nog zeer veel voor. De bacterie veroo…

Erectiestoornis: oorzaken en de rol van voedingErectiestoornis: oorzaken en de rol van voedingSteeds meer mannen blijken last te hebben van erectiestoornissen, ofwel impotentie. Deze kwaal heeft vaak flinke negatie…
Poland syndroom: eenzijdige afwijking borstspier en handPoland syndroom: eenzijdige afwijking borstspier en handHet Poland syndroom is een zeldzame aangeboren afwijking waardoor iemand geboren wordt zonder een van beide borstspieren…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 30 september 2015:
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gastritis
  • http://www.mlds.nl/ziekten/133/helicobacter-pylori-infectie-met/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori
Reactie

Damhuis, 01-05-2017
Mijn man heeft geregeld het gevoel dat hij moet overgeven maar het is altijd slijm
kan dit ernstig zijn. hij zegt dan wel dat hij zich niet zo lekker voelt. Reactie infoteur, 02-05-2017
Dit kan komen door uiteenlopende redenen. Denk aan het type eten, ontstekingen, of ernstiger. Mogelijk kan het met maagzuurremmers worden verholpen. Houdt het aan dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.