Tracheïtis: Ontsteking van luchtpijp (luchtpijpontsteking)

Tracheïtis: Ontsteking van luchtpijp (luchtpijpontsteking) De luchtpijp is een belangrijk onderdeel van de luchtwegen van het lichaam. Wanneer lucht door de neus of mond komt, gaat deze door het strottenhoofd en langs de luchtpijp. De trachea vertakt dan in twee buizen, de bronchiën, die rechtstreeks lucht aan de longen leveren. De luchtpijp zorgt er ook voor dat koolstofdioxide uit het lichaam gaat door uitademing. Een tracheïtis is een ontsteking van het slijmvlies van de luchtpijp (trachea). Deze is mogelijk levensbedreigend wanneer de luchtpijp verstopt is, want hierdoor is het ademen bemoeilijkt. Een snelle behandeling is dan ook aangewezen. De prognose van tracheïtis is zeer goed wanneer de behandeling snel is ingezet.

Epidemiologie tracheïtis

Tracheïtis treft vooral jonge kinderen omdat de trachea (luchtpijp) bij hen kleiner is, gemakkelijker geblokkeerd (verstopt) is en daardoor ook sneller opzwelt. Af en toe komt het echter ook voor bij patiënten in de puberteit. Kinderen ouder dan acht jaar hebben meestal geen ernstige symptomen door tracheïtis. Een virale infectie komt vaker voor dan een bacteriële infectie. Jongens zijn tot slot iets vaker dan meisjes getroffen.

Oorzaken: Bacteriële of virale infectie van de luchtpijp

De bacteriën Staphylococcus aureus (stafylokokkenbacterie), Streptococcus pneumonia, Haemophilus influenzae[/I] en Moraxella catarrhalis veroorzaken bacteriële tracheïtis. De meeste patiënten lopen een luchtpijpontsteking op door de bacterie Staphylococcus aureus. Ook virussen veroorzaken mogelijk een luchtpijpontsteking. Het griepvirus (influenza) of rinovirussen zorgen voor een virale tracheïtis. Meestal ontstaat een ontsteking van de luchtpijp door een eenvoudige bovenste luchtweginfectie zoals een verkoudheid (milde infectie met symptomen aan neus en keel).

Symptomen luchtpijpontsteking

De patiënt heeft veelal eerst een bovenste luchtweginfectie waarbij hij moet hoesten, lichte koorts heeft en een loopneus vertoont. Na twee tot vijf dagen volgen symptomen van de luchtwegobstructie door de tracheïtis. Deze omvatten hogere koorts, inspiratoire stridor (een hoog, piepend ademgeluid) en een variabele mate van ademnood. Daarnaast moet de patiënt diep hoesten, net zoals bij kroep (virale infectie met blaffende hoest bij kinderen). De patiënt heeft overigens een droge, pijnlijke hoest. Verder heeft de patiënt een toxisch uiterlijk, mogelijk in combinatie met cyanose (blauwe verkleuring van de huid), en hij heeft een versnelde ademhaling (tachypneu). Retrosternale pijn (pijn achter het borstbeen), heesheid (dysfonie), slikproblemen en keelpijn zijn tot slot nog andere symptomen waarmee een patiënt zich mogelijk presenteert.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

In de meeste gevallen stelt de arts de diagnose aan de hand van een grondig klinisch onderzoek bij de patiënt. Een uitgebreide anamnese is daarbij onontbeerlijk waarbij hij alle zichtbare symptomen documenteert. De arts luistert met zijn stethoscoop naar de longen van de patiënt en identificeert zo de abnormale ademgeluiden (stridor) bij de patiënt. De patiënt vertoont tot slot intercostale intrekkingen. Hierbij trekken de spieren tussen de ribben van de patiënt in wanneer de patiënt probeert te ademen.

Diagnostisch onderzoek

Verdere onderzoeken zijn nodig om een tracheïtis te diagnosticeren. Zo voert de arts een volledig bloedonderzoek uit. Ook maakt hij een röntgenfoto (radiografisch onderzoek) van de luchtpijp. Ook een bronchoscopie is een nuttig diagnostisch onderzoek. Voorts zijn een tracheale cultuur en een nasofaryngeale cultuur nodig. Tot slot meet de arts het zuurstofgehalte in het bloed bij de patiënt. Dit onderzoek heet in medische termen een pulsoximetrie.

Differentiële diagnose

De arts verwart een tracheïtis vaak met volgende aandoeningen:
  • angio-oedeem (zwelling van de diepere huidlagen)
  • candidiasis (schimmelinfectie door gist Candida die mogelijk het bloed, de geslachtsorganen, de huid, de mond, de keel en/of de nagels aantast)
  • difterie (besmettelijke bacteriële infectie van keel en luchtwegen)
  • epiglottitis (ontsteking van het strotklepje)
  • kroep
  • een peritonsillair of retrofaryngeaal abces
  • tuberculose

Behandeling

Wanneer de patiënt tekenen van stridor (piepende ademhaling) of cyanose (blauwe huidskleur) vertoont, vereist dit onmiddellijke medische zorgen. Deze symptomen wijzen namelijk mogelijk op een gedeeltelijke obstructie (verstopping) van de luchtwegen wat een potentieel fatale aandoening is. De arts tracht bij de behandeling de infectie te genezen en de luchtwegobstructie te verhelpen. De arts plaatst mogelijk een endotracheale tube (buis) in de luchtwegen van de patiënt zodat hij in staat is om beter te ademen. Verder krijgt de patiënt intraveneus antibiotica toegediend wanneer de tracheïtis veroorzaakt is door bacteriën. Tot slot is zuurstoftoediening bij sommige patiënten nodig.

Prognose: Obstructie is levensbedreigend

De patiënt geneest in de meeste gevallen snel na een snelle behandeling. Indien de luchtpijp verstopt is, is dit wel levensbedreigend, vandaar dat een snelle behandeling vereist is.

Complicaties

Mogelijke complicaties omvatten obstructie, wat mogelijk leidt tot de dood. Ook het toxisch shock syndroom (ernstige bacteriële infectie met koorts en schade aan organen) is mogelijk als de aandoening werd veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus. Tot slot treedt orgaanfalen mogelijk op.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken luchtpijp: symptomen en behandelingOntstoken luchtpijp: symptomen en behandelingEen ontstoken luchtpijp wordt ook wel tracheïtis genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een infectie als gevolg van e…
Luchtpijpontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingLuchtpijpontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEen luchtpijpontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de luchtpijp. Een luchtpijpontsteking (tracheïtis) begi…
Stridor: Gierende, piepende ademhalingStridor: Gierende, piepende ademhalingStridor is een abnormaal, gierend bijgeluid dat een patiënt vertoont bij de in- of uitademhaling. Het geluid heeft een h…
Gierende en piepende ademhaling (stridor): oorzakenGierende en piepende ademhaling (stridor): oorzakenHeb jij of je kind last van een gierende en piepende ademhaling? Stridor is een abnormaal ademgeluid dat verwijst naar e…

Transilluminatie: Onderzoek lichaamsgebieden met lichtbronTransilluminatie: Onderzoek lichaamsgebieden met lichtbronVia transilluminatie schijnt een arts een lichtbron op een lichaamsgebied of orgaan. Hij is door middel van dit niet-inv…
Toxisch megacolon: Gevaarlijke verbreding van de dikke darmToxisch megacolon: Gevaarlijke verbreding van de dikke darmEen toxisch megacolon is een levensbedreigende complicatie van andere inflammatoire intestinale aandoeningen. Binnen één…
Bronnen en referenties
  • http://emedicine.medscape.com/article/961647-clinical#showall
  • http://emedicine.medscape.com/article/961647-differential
  • http://emedicine.medscape.com/article/961647-workup#showall
  • http://www.healthhype.com/what-is-tracheitis-causes-and-symptoms-of-a-trachea-infection.html
  • http://www.healthline.com/health/tracheitis#Behandeling5
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Trache%C3%AFtis
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000988.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.