Leicester City: Premier League-kampioen 2015/2016

Leicester City: Premier League-kampioen 2015/2016 De grootste verrassing van het voetbalseizoen 2015/2016 is het behaalde kampioenschap van het kleine Leicester City in de grote Engelse Premier League. In de zomer van 2015, vlak voor de start van het seizoen, gaf niemand ook maar een stuiver voor de kansen van de club, het werd zelfs gezien als één van de kanshebbers om te degraderen. Nu dit toch gelukt is, moeten wedkantoren in Engeland in sommige gevallen bedragen tot wel 140.000 Britse pond uitbetalen aan gokkers die wel hadden ingezet op een kampioenschap.

Inhoudsopgave


Hoe het begon

In april 2015 staat Leicester City staat op de 20e en laatste plaats in de Premier League, de hoogste voetbalcompetitie van Engeland. De veilige 16e plaats is op 7 punten achterstand. Na een reeks van 6 overwinningen en één gelijkspel in 7 wedstrijden weet men na 38 wedstrijden een veilige 14e plaats te behalen. De ploeg die op de 17e plaats eindigde, Hull City, had uiteindelijk 6 punten minder.

Seizoen 2015/2016

Dit seizoen begon de ploeg direct goed; met een goed tactisch plan werd wedstrijd op wedstrijd gewonnen en was men het gehele seizoen aan de top van de ranglijst te vinden. Niemand verwachtte dat ze dit het gehele seizoen vol zouden houden, maar wedstrijd na wedstrijd bewees het kleine Leicester City iedereen het ongelijk. Toen in april het kampioenschap steeds dichterbij kwam wilden Engelse wedkantoren maar wat graag dat fans hun weddenschap lieten uitkeren, veel fans deden dit ook omdat ze bedragen van 5.000 tot 15.000 Britse pond konden innen. Nadat Leicester City op 1 mei gelijkspeelde bij Manchester United, kon het alleen nog maar ingehaald worden als Tottenham Hotspur zijn laatste drie wedstrijden zou weten te winnen. Op 2 mei speelde de club echter 2-2 bij Chelsea en barstte het feest los in het kleine Leicester.

De selectie van Leicester City

Sterren

De meest bekende namen uit de selectie van het seizoen 2015/2016 zijn ongetwijfeld spits Jamie Vardy, buitenspeler Riyad Mahrez en doelman Kasper Schmeichel (zoon van oud-Manchester United-doelman Peter Schmeichel). Vardy en Mahrez zijn dit seizoen samen goed voor meer dan 40 doelpunten en hebben daardoor een groot aandeel in het kampioenschap, Mahrez is zelfs door alle spelers van de Premier League uitgeroepen tot beste speler van het jaar! Doelman Schmeichel hield tot en met speelronde zevenendertig al 15 keer zijn doel schoon! Een goede verdediging is het halve werk.

Teamprestatie

Daar waar grote clubs echte grote sterren hebben, is het kampioenschap van Leicester City vooral een teamprestatie; spelers als Kanté, Drinkwater, Huth en aanvoerder Morgan worden veel minder genoemd, maar waren van onschatbare waarde. Leuk detail; de totale transfersom die Leicester City betaalde voor zijn spelers in de hele geschiedenis van de club is lager dan het bedrag dat Manchester United in de eerste twee seizoenen onder leiding van Louis van Gaal aan spelers uitgaf.

De coach

Nigel Pearson

Het was de Engelsman Nigel Pearson die na een moeilijk seizoen de club toch voor de Premier League wist te behouden. Dat hij niet altijd even goed met de pers omging, was daarbij niet van belang, althans zo leek het. Tijdens het zomerreces barstte echter de bom, officieel over een verschil van inzicht, en moest de succescoach het veld ruimen.

Claudio Ranieri

De Nederlander Guus Hiddink werd gevraagd, maar tot ieders verbazing was het de oude en afgeschreven Italiaanse coach Claudio Ranieri die werd aangesteld als nieuwe manager van Leicester City. Ranieri, een rustige en zeer relaxed ogende vaderfiguur, bedacht een prima tactisch plan, liet het team spelen naar hun kwaliteiten en creëerde zo een sfeer die aanstekelijk werkte binnen alle geledingen van de club. Hij wordt nu door alles een iedereen dat iets met Leicester City te maken heeft of wil hebben op handen gedragen.

Seizoen 2016/2017

Premier League

Of het mogelijk is om het kampioenschap opnieuw te behalen, is natuurlijk pas bekend in mei 2017, als het seizoen in Engeland is afgelopen. Het kampioenschap levert de club dit seizoen al wel ruim 150 miljoen euro op, dat is nog exclusief alle bonussen van sponsors en het geld dat ze sowieso gaan krijgen van de UEFA voor het behalen van de Champions League. Met dit geld kan de club zich natuurlijk wel daar waar nodig is versterken om zo de selectie ook voor komend seizoen kwalitatief op orde te houden. Ranieri heeft zijn sterspelers dan ook gevraagd nog minimaal één seizoen met hem samen te spelen en dan lekker uit te vliegen.

Champions League

Doordat de club zich heeft gekroond tot kampioen is het rechtstreeks geplaatst als groepshoofd voor de Champions League in het seizoen 2016/2017, men hoeft dus ook geen voorronde wedstrijden te spelen. Hierdoor ontloopt het bij de loting Europese grootmachten als Juventus (kampioen Italië), Bayern München (kampioen Duitsland) en Paris Saint Germain (kampioen Frankrijk). De Nederlandse kampioen PSV is wel één van de mogelijke tegenstanders van Leicester City.

Bron: Christophe95, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Christophe95, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gary Lineker

Oud topvoetballer en presentator Gary Lineker is al zijn leven lang fan van Leicester City. De hoge klassering van de club in december 2015, men stond toen in de top drie van de ranglijst, gaf de aanleiding voor hem als presentator van het Engelse voetbalprogramma Match of the Day om een historische uitspraak te doen; zou Leicester City het seizoen als kampioen afsluiten, dan zou hij de eerste aflevering van het programma in het nieuwe seizoen alleen in zijn ondergoed presenteren. Tijdens de uitreiking van de beker werd hij hier door enkele spelers duidelijk aan herinnerd.

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oprichting en geschiedenis van Leicester CityDe oprichting en geschiedenis van Leicester City2 mei 2016 gaat in boeken als één van de meest wonderbaarlijke dagen in het Engelse voetbal. Laagvlieger Leicester City…
Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Vanaf 1992 wordt er in Engeland gevoetbald in de competitie Premier League. De Premier League bestaat uit twintig teams…
Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2020)Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2020)De top tien rijkste clubs ter wereld wordt vooral gekenmerkt door clubs uit de Engelse voetbalcompetitie; de Premier Lea…
Champions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersChampions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…

Profvoetballer: Nemanja GudeljProfvoetballer: Nemanja GudeljNemanja Gudelj (1991) is een Servische voetballer die zijn carrière als profvoetballer in Nederland is begonnen. In 2015…
Resultaat jeugdopleiding Ajax: selectie A1 lichting 2010/11Resultaat jeugdopleiding Ajax: selectie A1 lichting 2010/11Voetballertjes melden zich graag aan bij Ajax omdat bij Ajax de beste mogelijkheden zijn om profvoetballer te worden. Do…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ungry Young Man, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Leicester_City_FC
  • http://www.fcupdate.nl/uitslagen/s1087/engeland-premier-league-2014-2015/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Claudio_Ranieri
  • Afbeelding bron 1: Christophe95, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.