Zonneallergie spray: zonneblaasjes voorkomen met DermaForte

Zonneallergie spray: zonneblaasjes voorkomen met DermaForte Zonneblaasjes door zonneallergie treden op na blootstelling aan ultraviolette stralen (uv-licht). De uitslag bij zonneallergie kan er op verschillende manieren uitzien, zoals rode bultjes met wat schilfering, zwelling, blaasjes of blaren. Verschillende fabrikanten hebben een spray ontwikkeld die zonneallergie en zonneblaasjes voorkomt. Eén daarvan is de zonneallergie-spray van DermaForte.

Zonneallergie spray


Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een algemene term ter aanduiding van een jeukende rode huiduitslag op de aan de zon blootgestelde huid, als gevolg van overgevoeligheid voor ultraviolet (uv-)licht. Iedereen kan deze allergie zomaar ontwikkelen. De oorzaak van zonneallergie is nog niet bekend. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PMLE).

Factoren die bijdragen aan het ontstaan van zonneallergie

Sommige mensen hebben een erfelijke vorm van zonneallergie. Mensen met een lichte huid lopen eveneens meer kans op het ontwikkelen van zonneallergie. Deze overgevoeligheid kan het resultaat zijn van een huidziekte of stofwisselingsziekte, het gebruik van geneesmiddelen of medicatie, chemische stoffen of contact met planten, zoals wilde pastinaak.

In de lente beginnen de klachten

Een typische zonneallergie dient zich aan bij de eerste zonnestralen in de lente. Op de huid verschijnen rode jeukende bultjes en eventueel kleine blaren en zonneblaasjes. Zwelling van de huid kan ook optreden, evenals de neiging om te krabben wat weer kan leiden tot krabeffecten.

Hoe wordt zonneallergie behandeld?

De huid aan de zon laten wennen

Zonneallergie hoeft in principe niet behandeld te worden. Na enkele dagen tot weken zal de huiduitslag vanzelf verdwijnen, mits je uit de zon blijft. Gaandeweg de lente/zomer treedt gewenning op, waardoor de klachten allengs afnemen. Meer ernstige gevallen kunnen worden behandeld met corticosteroïdzalf of pillen. Mensen die een ernstige vorm van zonneallergie hebben, kunnen preventieve maatregelen nemen en zon-beschermende kleding dragen.

Lichtgewenningstherapie

Voorkomen is beter dan genezen. Lichtgewenningstherapie kan eventueel ingezet worden als preventieve maatregel tegen zonneallergie. Je kunt in voorjaar of vroege zomer de huid langzaamaan aan de zon laten wennen. Door deze therapie wordt de huid iets dikker en er wordt tevens pigment aangemaakt, wat je tegen uv-licht beschermt. Belichting kan poliklinisch plaatsvinden, vaak op de afdeling dermatologie van het ziekenhuis. Je kunt echter ook thuis lichttherapie toepassen door middel van de SunshowerMedical. Het apparaat kun je dagelijks tijdens het douchen gebruiken.

Zonneallergie: spray van DermaForte

Hoe werkt het?

Verschillende fabrikanten hebben een spray op de markt gebracht die zonneallergie en zonneblaasjes voorkomt. Eén daarvan is de spray van DermaForte. Een andere bekende is Lucovitaal Zonneallergie. De spray van DermaForte beschermt de huid tegen zonnebrand doordat het een gecombineerde UVA/UVB filter bevat, met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF30). Door de spray op de huid aan te brengen ontstaat er een barrière waardoor UVA en UVB stralen worden geblokkeerd. De spray is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Hoe gebruik je de zonneallergie spray van DermaForte?

De spray is eenvoudig te gebruiken. Een kind kan de was doen. Allereerst goed schudden voor gebruik. Vervolgens de spray een half uur voor blootstelling aan de zon aanbrengen op alle lichaamsdelen die naar verwachting zullen worden blootgesteld aan het zonlicht. Elke 2 tot 3 uur moet je de spray opnieuw aanbrengen teneinde een optimale bescherming te behouden. De spray van DermaForte kan tijdens zwangerschap en borstvoedingsperiode worden gebruikt.

Zijn er bijwerkingen bekend?

De spray bevat de volgende actieve ingrediënten:
  • DF-AST30®;
  • Ethylhexyl methoxycinnamate;
  • Octocrylene;
  • Butyl methoxydibenzoylmethane;
  • Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate.

Bij overgevoeligheid voor één van deze stoffen wordt afgeraden de spray te gebruiken. Raadpleeg bij twijfel de apotheker of huisarts. Wanneer tijdens het gebruik van de spray overgevoeligheid, irritatie of een allergische reactie optreedt, wordt geadviseerd om met het gebruik ervan te stoppen.

Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter!

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij zonneallergie?Wat is zonneallergie? Zonneallergie is een abnormale reactie van de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Z…
Zonneblaasjes: symptomen, oorzaak en behandelingZonneblaasjes: symptomen, oorzaak en behandelingWat zijn zonneblaasjes en wat kun je tegen zonneblaasjes doen? Bij de eerste zonnestralen in de lente zijn er een aantal…
Zonneallergie: oorzaken, symptomen en behandelingZonneallergie: oorzaken, symptomen en behandelingAllergieën, niemand wil ergens allergisch voor zijn en als je dan toch ergens allergisch voor bent ga je de bron van je…
Zonneallergie, polymorfe lichteruptieWe spreken pas van een zonneallergie als iemand een abnormale reactie op de huid krijgt na een normale blootstelling aan…

Medische terminologie: Betekenis van medische termenMedische terminologie: Betekenis van medische termen“Mijn dokter praat Chinees! Ik begrijp er niets van”, is één van de vaakst gehoorde zinnen na een doktersbezoek. Veel te…
Hielkloven: kloven in hiel behandelen & kloofjes verwijderenHielkloven: kloven in hiel behandelen & kloofjes verwijderenHielkloven zijn diepe groeven of kloofjes in de huid van de hiel. Hielkloven of droge, gebarsten hielen, kunnen niet all…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.symptomen-behandeling.nl/1/zonneallergie_symptomen_534891.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/132549-zonneallergie-medicijnen-creme-zalf-en-zonneallergie-spray.html
  • http://www.telegraaf.nl/gezondheid/spreekuur/timsmits/23960818/__Last_van_zonneallergie__.html
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/basics/definition/con-20035077
  • http://www.dermaforte.com/images/stories/bijsluiters/040400BY.pdf
  • http://www.2twintig.nl/beeldbank/Factsheet%20thuisbehandeling%20Zonneallergie.pdf
  • http://www.huidkwalen.nl/zonneallergie-bestrijden-met-spray-of-creme-en-welke/
  • https://www.deonlinedrogist.nl/lucovitaal-zonneallergie-spray-200ml-p-48202.html
  • J.A.H. Eekhof e.a. (red.): Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010.
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 02-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.