Hypomagnesiëmie: Magnesiumtekort in het bloed

Hypomagnesiëmie: Magnesiumtekort in het bloed Hypomagnesiëmie is de medische term voor een laag magnesiumgehalte in het bloed. Bij deze elektrolytenonbalans is het magnesiumgehalte lager dan normaal. De normale volwassen waarde voor magnesium 1,5-2,5 mEq/L en wanneer dit lager is, is sprake van hypomagnesiëmie. Magnesium is echter voor slechts ongeveer 1% in het bloed te vinden; de rest is verspreid over de botten en organen. Meestal vertoont de patiënt zich met milde symptomen zoals spierproblemen, zwakte en wiebelogen. Een ernstig gedaald magnesiumgehalte in het lichaam is echter mogelijk levensbedreigend waardoor een snelle behandeling vereist is.

Oorzaken hypomagnesiëmie

Het mineraal magnesium is belangrijk voor elk orgaan in het lichaam, vooral voor het hart, de spieren en de nieren. Daarnaast is magnesium belangrijk voor de samenstelling van botten en tanden. Wanneer het magnesiumgehalte in het lichaam te laag is, ontstaan een aantal symptomen bij de patiënt. De oorzaak van een laag magnesiumgehalte in het bloed ligt bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, aandoeningen of andere factoren.

Gebruik van geneesmiddelen

Geneesmiddelen zoals amfotericine, aminoglycoside antibiotica, cisplatine, cyclosporine, diuretica (medische term voor "plaspillen") en protonpompremmers (medicijnen die het maagzuur verminderen) veroorzaken mogelijk hypomagnesiëmie. In de cellen van de maagwand gebeurt de maagzuurproductie. Via een pomp gaat het maagzuur voor de waterstofionen naar het lumen (binnenkant) van de maag. Protonpompremmers (PPI's) zijn medicijnen die de protonpomp blokkeren zodat het pompen van waterstof in de maag niet meer mogelijk is. Dit is een erg krachtig medicijn dat de hele maagzuursecretie stopzet.

Aandoeningen

Een aantal aandoeningen resulteren in een verlaagd magnesiumgehalte in het bloed. Deze omvatten brandwonden die een groot deel van het lichaam aantasten, chronische diarree, overmatige urineproductie (polyurie), zoals bij ongecontroleerde diabetes mellitus en tijdens het herstelproces van acuut nierfalen (verminderde of afwezige nierfunctie), hypercalciëmie (verhoogd calciumgehalte van het bloed), malabsorptiesyndromen, zoals coeliakie (maag- en darmproblemen na het eten van gluten) en een darmaandoening waarbij de darm ontstoken geraakt en ondervoeding. Daarnaast speelt hyperaldosteronisme ook een rol bij een magnesiumtekort. Bij deze aandoening, ook gekend als het "syndroom van Conn", gebeurt een te hoge productie van het hormoon aldosteron. Aldosteron zorgt er voor dat natrium wordt geresorbeerd (opgenomen) en kalium wordt uitgescheiden. Aldosteron is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het in stand houden van de water- en zoutbalans. Het hormoon regelt de hoeveelheid zouten (natrium en kalium) in het bloed en beïnvloedt daarmee de waterbalans in het lichaam via de nieren. Aldosteron heeft daardoor een belangrijke functie in het regelen van het bloedvolume en de bloeddruk.

Andere factoren

Veel voorkomende oorzaken van lage magnesium zijn onder meer een zwangerschap, een opname van te weinig magnesium in de voeding, alcoholisme, het overmatig gebruik van laxeermiddelen (geneesmiddelen bij obstipatie), diarree en overmatig zweten (hyperhidrose).

Symptomen laag magnesiumgehalte in het bloed

Vaak heeft de patiënt geen symptomen en komt dit enkel tot uiting bij een bloedonderzoek. Andere symptomen omvatten abnormale oogbewegingen, ook gekend als "wiebelogen" of "nystagmus". Daarnaast heeft de patiënt last van krampen, spierzwakte en vermoeidheid. Verwardheid en verminderde reflexen zijn ook mogelijke tekenen. Tot slot komt soms gevoelloosheid tot stand, bijvoorbeeld in de handen of voeten.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Via een lichamelijk onderzoek tracht de arts de oorzaak van de klachten te bepalen. Hij bevraagt de patiënt daarom uitgebreid over de medische geschiedenis en symptomen. Bijkomende diagnostische onderzoeken zijn vereist omdat de symptomen tijdens een lichamelijk onderzoek niet steeds zichtbaar zijn.

Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
De arts voert een elektrocardiografie (ECG: meting van de elektrische activiteit van hart) uit. Ook een bloedonderzoek en urineonderzoek zijn mogelijke diagnostische onderzoeken.

Behandeling magnesiumdeficiëntie in het bloed

Zelfzorg

Op het Internet zijn enkele voedingssupplementen met magnesium verkrijgbaar die helpen bij milde symptomen. Enkele voedingsproducten zijn bovendien rijk aan magnesium. Deze omvatten:

Professionele medische zorg

De arts bekijkt wat de oorzaak is van het probleem en hierop toetst hij dan een behandeling af. Een magnesiumtoediening gebeurt mogelijk via een ader (intraveneus) of via de mond (oraal). Tevens krijgt de patiënt soms intraveneus vocht toegediend. Calcium- en kaliumsupplementen zijn soms eveneens nodig. Uiteraard behandelt de arts de eventueel onderliggende aandoening.

Prognose magnesiumtekort

De patiënt heeft mogelijk een onderliggende aandoening en hierdoor is de prognose moeilijk weer te geven.

Complicaties te laag magnesiumgehalte in het bloed

Het benigne fasciculatiesyndroom (onvrijwillige spiertrekkingen) komt mogelijk tot stand als complicatie van een magnesiumtekort. Nefrocalcinose komt mogelijk ook als complicatie tot uiting. Een ademstilstand, een hartstilstand en tot slot de dood treedt op wanneer de patiënt geen behandeling krijgt.

Preventie magnesiumtekort

Het is belangrijk om bij sporten en andere fysiek belastende activiteiten voldoende vocht in te nemen. Sportdranken bevatten elektrolyten waardoor het magnesiumgehalte in een goede balans blijft. Verder is een inname van twee tot drie liter vocht per dag ook aanbevolen, tenzij de arts iets anders adviseert.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…
Magnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenMagnesium voor chemokuur innemen om nierschade te vermijdenOm kanker te behandelen wordt een chemokuur zoals Cisplatin toegepast. Daardoor worden kankercellen vernietigd, waarna d…
Magnesium: wat doet het in je lichaam?Magnesium: wat doet het in je lichaam?We kennen allemaal het belang van calcium voor onze botten. Maar om überhaupt calcium te kunnen verwerken zonder dat de…
Magnesium: functie, voeding en oorzaak van magnesiumtekortMagnesium: functie, voeding en oorzaak van magnesiumtekortWat is magnesium, wat zijn de symptomen van een tekort aan magnesium en wat is de functie van magnesium? Magnesium is ee…

Spoelwormen bij mensen: symptomen en behandelingSpoelwormen bij mensen: symptomen en behandelingSpoelwormen zijn wormen die zich in de dunne darm ophouden en vaak verloopt een infectie bij mensen zonder noemenswaardi…
Hypokaliëmie: Tekort aan kalium in het bloedHypokaliëmie: Tekort aan kalium in het bloedHypokaliëmie is de medische term voor een laag kaliumgehalte in het bloed. Kalium is een mineraal (elektrolyt) in het li…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FotoshopTofs, Pixabay
  • Hypomagnesemia (Low Magnesium), http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/hypomagnesemia-low-magnesium.aspx, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Low magnesium level, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000315.htm, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Magnesium: An Invisible Deficiency That Could Be Harming Your Health, http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/01/19/magnesium-deficiency.aspx, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Top 10 High Magnesium Foods You Can't Miss, https://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-magnesium.php, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Top 10 Magnesium Rich Foods Plus Proven Benefits, http://draxe.com/magnesium-deficient-top-10-magnesium-rich-foods-must-eating/, geraadpleegd op 29 mei 2016
  • Afbeelding bron 1: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.