Vastgoed & wat betekent een echtscheiding voor u financieel

Vastgoed & wat betekent een echtscheiding voor u financieel Bij een echtscheiding komt ook in 2019 en 2020 veel kijken. Hebt u een eigen huis, wat betekent een echtscheiding voor u financieel, wat zij de gevolgen van een echtscheiding? Uitkopen eigen woning, verdelen, verkopen eigen woning? Een eigen woning met restschuld maakt een echtscheiding lastig. U moet ook het pensioen verdelen, een huis verkopen en verdelen, de alimentatie regelen. Wat betekent de echtscheiding en het uit elkaar gaan voor het eigen huis en wat betekent de echtscheiding voor de hypotheek en de hypotheekrente? Wat houdt het uitkopen van een ex partner in en is dat fiscaal aftrekbaar? Wat als u een restschuld overhoudt bij de verkoop van uw huis of als er andere schulden zijn? Uw huis kan ook een huurhuis zijn. Komt u er gezamenlijk niet uit, neem dan een goede advocaat. Een rechter kan ook een gebruikersvergoeding toewijzen als de woning overwaarde heeft en te koop staat. Een echtscheiding kan ook tot een latente belastingschuld leiden.

Inhoudsopgave artikel


Wat betekent een echtscheiding voor u financieel, wie krijgt het huis?

Scheiden doet pijn en een echtscheiding laat betrokkenen meestal verslagen achter. Toch is het verstandig om de emoties niet te veel de overhand te laten voeren. Scheiden betekent meer dan het verbreken van een emotionele band. Er zijn namelijk vele zaken die geregeld moeten worden. Het beste is het om als het even kan in een goede verstandhouding en zakelijk de verdeling te regelen. Vele professionals werpen zich op om u te helpen, maar het is toch beter als u ook zelf weet wat het voor u zal betekenen. Wat betekent een echtscheiding bijvoorbeeld financieel uw huis?

U gaat scheiden

Als u gaat scheiden eindigt het fiscaal partnerschap zodra uw advocaat de aanvraag voor echtscheiding naar de rechtbank heeft gestuurd en u samen niet meer ingeschreven staat op hetzelfde adres. Blijft u wel samen ingeschreven staan op hetzelfde adres dan eindigt het fiscaal partnerschap op het moment dat u of uw ex zich laat uitschrijven. Als het samenwonen door een scheiding wordt beëindigt, neemt elk van de partners zijn eigen deel van de eigenwoningreserve mee. Dat is in geval van een algehele gemeenschap van goederen ieder 50%. Wie in de woning blijft wonen mag ook het aandeel van de ander overnemen.

Een financieel plan opstellen, eigen woning verplicht verkopen?

Een financieel plan is noodzakelijk om een goede verdeling mogelijk te maken. Voor velen is het huis een zeer belangrijk onderdeel van het vermogen. Het huis hoort daarom zeker op de inventarisatielijst met vermogensbestanddelen en te nemen acties. Wie blijft bijvoorbeeld in het huis wonen?

Vastgoed, echtscheiding en een huurhuis

Stel u hebt een huurhuis. Wat dan. In dit geval is niet belangrijk wie de hoofdhuurder was. Van belang is of jullie er samen uit kunnen komen wie er in het huis blijft wonen. Zodra de scheiding een feit is, dient de achterblijvende bewoner het huurcontract zo spoedig mogelijk aan te passen. Denk niet “ ik vind snel een ander huurhuis”, want meestal is echtscheiding voor een gemeente geen reden om voorrang op een huurhuis te geven. Komen jullie er gezamenlijk niet uit, dan zal de rechter uitspraak doen. De rechter maakt een belangenafweging en zal in de praktijk de woonruimte meestal toekennen aan wie met de eventuele kinderen achterblijft. Let er wel op of er nog kosten gemaakt moeten worden in verband met herstel van een eerdere schade aan de woonruimte. Die kosten zouden ook verdeeld moeten worden tussen de partners.

Echtscheiding en hypotheek, ex-partner op de hypotheekakte

Ook bij een koopwoning speelt natuurlijk de vraag wat met het huis te doen. Verkopen of blijft de ex-partner er in wonen. Wat betekent dit voor de hypotheek en de hypotheekrenteaftrek. Vaak is rust er immers nog een hypothecaire schuld op het huis. Zeker als u een aflossingsvrije hypotheek hebt of het huis nog niet zo lang uw eigendom is. Dan is zeker ook aan de orde of bij verkoop sprake is van een restschuld of dat uw huis voldoende overwaarde heeft om probleemloos tot verkoop van het huis of tot het oversluiten van de hypotheek over te gaan. Als het huis dat gezamenlijk is gekocht of is gekocht in gemeenschap van goederen helaas moet worden verkocht met een restschuld, omdat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis, wordt deze restschuld fifty fifty tussen u beiden verdeeld. Een restschuld van 50.000 euro betekent voor elk van u een schuld van 25.000 euro, nog los van de gemaakte kosten om de woning te verkopen. Bovendien kan tijdelijks sprake zijn van dubbele woonlasten. Zolang de ex-partner op de hypotheekakte staat is deze hoofdelijk aansprakelijk voor de totale schuld.

De eigendomsverhouding bij een echtscheiding: huwelijkse voorwaarden of niet?

Een factor van belang bij de afwikkeling van een echtscheiding, is hoe men getrouwd was. Met huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Indien het huis geregeld is in de huwelijkse voorwaarden, is vooraf ook vastgelegd wie het huis bezit. Daar lijkt weinig ruimte aanwezig voor een andere afwikkeling, als niet de partners alsnog anders overeenkomen. Ook is het zo dat u moet bekijken of een en ander nog gevolgen heeft voor de betaalbaarheid van de hypotheek. Wanneer het huis in bezit is van één persoon, zal de hypotheek ook door die persoon zijn afgesloten en worden betaald. Als dat niet zo is, zal eventueel ook de hypotheekbank moeten worden ingelicht. Hoofdregel is immers dat de hypotheekbank en de eventuele verzekeraar geen schade en extra risico mag oplopen als gevolg van de scheiding. Denkt u ook aan de Nationale Hypotheekgarantie. Wellicht moet u ook daar nog stappen ondernemen.

In gemeenschap van goederen getrouwd

Stel u bent in gemeenschap van goederen getrouwd. In dat geval zijn er in feite drie scenario’s: uitkopen, verkopen of opnemen in de boedel. Let er wel op dat de hypotheekrente wordt doorbetaald. Anders krijgt u een negatieve codering bij de BKR met alle nadelige gevolgen voor later.

Uitkopen van de partner, van de hypotheekakte schrappen

Als u de mogelijkheid hebt om de ex partner uit te kopen, kunt u zelf in het huis blijven wonen. Kiest u ervoor om uw ex-partner uit te kopen en is het uit te kopen bedrag onderling akkoord bevonden, dan zijn er een paar mogelijkheden van financiering. Of u koopt de ex partner uit met eigen geld of u verhoogt de hypotheek. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. De uitkoopsom telt voor wie wordt uitgekocht fiscaal gedurende drie jaren mee voor de bijleenregeling van de Belastingdienst. Bovendien is de extra hypotheekrente als gevolg van een hogere hypotheek gewoon fiscaal aftrekbaar van de belastingen. Het uitkopen van de ex-partner mag ook over meerdere jaren worden uitgesmeerd. In een samenlevingscontract staat regelmatig een periode van vijf jaar genoemd.

Uitkopen in 2019 of 2020

Als u in 2019 of 2020 het uitkopen financiert met een hypotheek, moet voor de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente annuïtair zijn en in maximaal dertig jaren worden afgelost. Of u een extra hypotheek krijgt is afhankelijk van uw inkomen.

Hypotheekrenteaftrek 2019 en 2020

Bij een scheiding vervalt de hypotheekrenteaftrek als:
  • U de woning inmiddels 2 jaar geleden hebt verlaten.
  • Als u de woning nog geen 2 jaar geleden hebt verlaten, maar uw partner niet meer in het huis woont.

U bent geen fiscale partners meer als de aanvraag tot echtscheiding is ingediend en u niet meer op hetzelfde adres woont.

Koude uitsluiting of warme uitsluiting

Bij een koude uitsluiting zijn en blijven de vermogens van de partners strikt gescheiden. Bij een warme uitsluiting is er sprake van huwelijkse voorwaarden met een verrekenbeding.

De nieuwe bijleenregeling geldt ook in 2019 en 2020

De goedkoper wonen regeling is komen te vervallen. Ook als u een goedkopere woning koopt, moet u de overwaarde van het verkochte huis in het nieuwe huis moet stoppen. U kunt dan ook niet meer automatisch de voormalige hypotheekrente volledig van de belasting aftrekken. Het verhuizen naar een goedkopere of duurdere koopwoning wordt dus in 2020 volstrekt gelijk behandeld. In 2020 geldt de bijleenregeling nog drie jaar na verkoop van de woning.

Verplicht verkopen van het huis met een restschuld

Als niemand in het huis wil blijven, is verkopen een volgende optie. Let hierbij op de gevolgen van een eventuele restschuld. Als er daarentegen sprake is van overwaarde, wordt de overwaarde voor een ieder voor 50% meegenomen in de eigen woning reserve en de bijbehorende bijleenregeling van de belastingdienst.

Opnemen in de boedel

Wanneer verkoop in overleg nog even wordt uitgesteld, bijvoorbeeld omdat wordt gewacht totdat de kinderen het huis uit zijn, zal het huis worden opgenomen in de boedel. In de tussenliggende periode kunnen beide partners gedurende twee jaren de hypotheekrente blijven aftrekken. Dan moet het huis wel van een van de twee het hoofdverblijf zijn.

Akte van verdeling: huis verdelen

Een huis is een registergoed en daarvoor geldt dat veranderingen in wie de eigenaar is, moeten worden vastgelegd in een akte van verdeling. Deze akte wordt opgesteld en getekend bij de notaris.

Slot hoe gaat een echtscheiding financieel

Ook is de situatie denkbaar dat bij een echtscheiding beide partners graag in het huis willen blijven wonen. In de praktijk is dat niet haalbaar en zal er dus moeren worden onderhandeld over een oplossing. Komt u er gezamenlijk niet uit dan kan een echtscheidingsadvocaat u verder helpen. Het zal duidelijk zijn dat de situatie complexer is naarmate er geen sprake is van overwaarde. Ook over de restschuld van het huis zal dan moeten worden onderhandeld. Als een partner in de te koop staande woning blijft wonen en de woning heeft overwaarde, kan de andere partner de rechter verzoeken om een gebruikersvergoeding.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heffingskortingen en echtscheidingHeffingskortingen en echtscheidingEen echtscheiding heeft vele gevolgen, financieel en emotioneel. Financieel kunnen er grote veranderingen door een echts…
Zorgtoeslag na scheidingZorgtoeslag na scheidingWanneer kunt u bij een echtscheiding zelf een zorgtoeslag aanvragen en hoeveel zorgtoeslag krijgt u dan? Een scheiding h…
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…
De echtscheiding in BelgieHelaas beslissen heel wat getrouwde stellen om na verloop van tijd hun eigen weg in te slaan. Ze kiezen voor een echtsch…

Woning en makelaar zoeken op huizenzoekerWoning en makelaar zoeken op huizenzoekerU wilt een woning of ander vastgoed kopen, maar hoe gaat u dat aanpakken. Er zijn vele makelaars in vastgoed, zowel voor…
De aflossingsvrije hypotheek is goedkoopDe aflossingsvrije hypotheek is goedkoopHoe goedkoop is een aflossingsvrije hypotheek? Een aflossingsvrije hypotheek is niet alleen een goedkope hypotheek, het…
Reacties

Deborah, 26-04-2019
Goedendag,
Mijn vriend is 9 jaar geleden uit elkaar gegaan. het huis staat ook nog op haar naam, wamt hij kon haar nooit uitkopen. Zij hebben niets vastgelegd en hadden een samenlevingscontract. Zij heeft nooit betaald aan de hypotheek en hij heeft alle lasten altijd zelf gedragen. Nu eist zijn ex op dat hij haar uitkoopt tegen de huidige waarde (dus 9 jaar later, terwijl de huizenmarkt in 2010 slecht was) of dat hij het huis verkoopt. mijn vraag is kan zij na 9 jaar nog de overwaarde opeisen van het huis? Ik vind het niet meer dan redelijk dat het de waarde was van 2010 waar zij voor in aanmerking komt. Zij heeft alle contact geweigerd en op het moment dat hij voor de deur stond om het af te wikkelen is zij binnen 2 weken met de noorderzon vertrokken. Nu heeft zij een advocaat ingeschakeld om dus haar uit te laten kopen of het huis te verkopen. Benieuwd naar jullie advies. Reactie infoteur, 16-03-2020
Goedendag Deborah,
Uw vriend en de ex zijn beide eigenaar van de woning en de mogelijke overwaarde. Bij een gebruikelijk samenlevingscontract zonder bijkomende bepalingen kan zij niet afdwingen dat hij haar uitkoopt en kan zij de woning niet verkopen zonder zijn toestemming. Bij de onderhandeling over de afwikkeling kan hij zeker meenemen dat hij al die tijd de lasten heeft gedragen. De vraag is ook hoe de eigendomsverhouding is, fifty-fifty of anders (wie heeft wat betaald, wat zegt het samenlevingscontract hierover).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dianne, 21-02-2019
Hallo,
Helaas ben ik in een scheiding terecht gekomen. We hebben een koopwoning.
Ik mag nu in het belang van de kinderen nog 2 jaar in het koophuis blijven wonen, mijn ex heeft inmiddels een huur appartement gevonden.
Hoe regel ik dit het beste financieel?
Alle kosten gezamenlijk delen van koop en huurwoning of juist al loskoppelen van elkaar?
Wie heeft hier ervaring mee en kan mij advies geven Reactie infoteur, 24-02-2019
Beste Dianne,
Bij een echtscheiding ligt alles gezamenlijk betalen niet meer voor de hand en is volledig loskoppelen vaak verstandiger. Er moet ook nog een echtscheidingsconvenant worden opgesteld, daarin kunt u veel zaken onderling regelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leo, 04-05-2017
Hallo.
Ik heb een samenlevingscontract en we hebben samen een huis met hypotheek van 290.000. Er zit ongeveer 150.000 overwaarde op het huis. Ik betaal alle lasten. Maar ik kan van de bank mijn partner niet uitkopen. Hij wil een voorschot op de overwaarde van 30.000. Dan mag ik hier blijven wonen zonder dat we het huis verder verdelen. Kan dat? Reactie infoteur, 05-05-2017
Hallo Leo,
Onderling mogen jullie van alles afspreken, maar u bent niet verplicht om vooruit te betalen op een overwaarde die nog niet gerealiseerd is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Adrie, 09-04-2017
Goedenmorgen, mijn ex en ik hebben in 2007 een huis gekocht, maar we zijn nu alweer 3 jaar uit elkaar. Nu is het zo dat ik daar woon met onze zoon en alle kosten incl. spaarfondsen betaal (zij betaalt dus totaal niets).

Ik kan nu de hypotheek overnemen (oversluiten) bij een andere bank en loop tegen het volgende aan: zij heeft altijd gezegd dat ze niet mee wilde betalen aan de hypotheek omdat zij daar ook niet woont (hoewel van de €.293.000 er toch echt €.123.000 op haar naam staat) zoals gezegd bouw ik dus geheel zelf de spaarfondsen op alweer 3 jaar.

Ik krijg dus zoals gezegd de hypotheek (€. 263.000 en betaal zelf ook het e.e.a.) rond en nu wil zij 25 % van wat er in de spaarfondsen zit… wat ik dus weiger, ik heb een NWWI taxatie moeten laten uitvoeren omdat de bank dat een vereiste vond, en het huis is getaxeerd op €.275.000 in de depots zal ongeveer €.27.000 zitten. Mag ik die drie jaar hypotheek en haar deel spaar (wat ik ook heb voorgeschoten) verrekenen?

Ik moet hier wel even een kleine toelichting op geven en dat is deze, omdat ze dus niet wilde meetekenen zodat ik de hypotheek kon oversluiten, is er een situatie ontstaan waarbij mijn zoon (die bij mij woont) behoorlijk gestrest wordt/is. Ik ben toen ingegaan om de rust terug te krijgen voor mijn zoon en ook mezelf uiteraard (om haar €.5.000 te geven) op het moment dat ik dat door een advocaat wilde laten optekenen opdat we verder de boel konden afronden, kwam ze op haar bod terug en wil dus nu meer… (Ik weiger dat dus nu omdat ze niet betrouwbaar is) en ga nu over tot een fase dat ze niets krijgt… maak ik daar kans mee? Reactie infoteur, 11-04-2017
Beste Adrie,
Als jullie getrouwd waren in gemeenschap van goederen, bezit bij een echtscheiding ieder de helft: schulden en vermogen. Alles zou dan van jullie beiden moeten worden opgeteld en gedeeld. Zij heeft niet alleen recht op een deel van de spaarsom tot het moment van scheiden maar heeft als u de hypotheek overneemt bij u ook een schuld ter grootte van haar aandeel in de hypotheek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 03-03-2017
Inmiddels in een echtscheiding beland na een huwelijk ingegaan onder huwelijkse voorwaarden met Amsterdams jaarlijks verrekenbeding. De vraag is nu wij NIET jaarlijks hebben verrekend hoe wij het vermogen gaan verdelen.
Vragen:
1. Mijn ex had voor het huwelijk een koopwoning die zij tijdens het huwelijk weer heeft verkocht. De hypotheek stond volledig op haar naam en zij droeg de hypotheeklasten en ik betaalde ' huur'. De vraag is of de overwaarde in het te verrekenen vermogen zit en hoe zit het met de waardevermeerdering (o.a. banksparen, beleggingen) op deze overwaarde?
2. Het vastgoed dat zij tijdens ons huwelijk heeft gekocht en nog steeds heeft, valt dat onder het verrekenen vermogen?

Hartelijk dank alvast! Reactie infoteur, 05-03-2017
Beste Jan,
Als er al jaren niet meer verrekend is, zijn de huwelijkse voorwaarden niet meer geldig. Bij de notaris kan nog wel een vaststellingsovereenkomst worden opgesteld waarin de verrekening van de voorgaande jaren alsnog wordt opgenomen, maar daarmee hoeft u niet akkoord te gaan zodat er gewoon sprake is van een gemeenschap van goederen. Bij een correct uitgevoerd Amsterdams verrekenbeding met de vereiste jaarlijkse verrekening worden de bespaarde uitgaven in een jaar verrekend, niet het vermogen, maar mogelijk wel inkomen uit vermogen (huur, rente).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Catherine, 22-02-2017
Hallo,
Ik wil scheiden. Ikzelf ben ziek en heb dus een miniem inkomen. We kochten ons huis ongeveer 10 jaar geleden voor 320000 waarvan ongeveer de helft is van afbetaald.
Wij zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. Mijn man betaalt de hypotheek omdat ik momenteel geen job heb. Hoe kan ik scheiden? Ik beheer het geld niet. Ik ben niet slim geweest en heb mijn man vertrouwd. Hij regelt alle geldzaken. Ik weet niet hoe ik in godsnaam iets kan gaan huren als ik niet eens aan het geld kan. Bestaat er niet zoiets als een voorschot
op de verkoop van het huis? Of droom ik hardop?
Ik weet echt niet hoe ik aan een scheiding moet beginnen zonder financiële middelen. Ik weet wel dat we kunnen beslissen of hij de hypotheek overneemt of niet.
Mijn grote probleem nu is: hoe kom ik dan aan ons geld om uberhaupt aan een scheiding te beginnen?
Dank bij voorbaat Reactie infoteur, 23-02-2017
Hallo Catherine,
Bij een echtscheiding maar ook daaraan voorafgaand kan veel worden afgesproken, het probleem is wel dat beiden daarmee akkoord moeten zijn. Een voorschotbedrag op de verkoop afspreken kan en mag, maar dan moet uw man wel daaraan willen meewerken. Een eigen inkomen kan wellicht voorlopig worden opgevangen via een uitkering van de gemeente. Als u daar uw situatie uitlegt, kunnen zij u misschien financieel verder helpen en zorgen voor woonruimte. De woning voortijdig verlaten door u elders in te schrijven heeft het nadeel dat u dan helemaal niet meer ziet wat er gebeurt. U zou deze periode kunnen gebruiken om uit te zoeken hoe u wel het beste kunt wegkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arnaud, 30-01-2017
Hallo,
Ik ben ook helaas bezig met een scheiding.
Ik heb eigenlijk drie korte vragen :
1: Ik heb een appartement in 2008 gekocht, hypotheek alleen op basis van mijn salaris en heb altijd de premies netjes zelf betaald. Alle documenten bij de notaris werden op alleen mijn naam gezet.
in 2011 getrouwd in gemeenschap van goederen.
van een recente uittreksel uit het kadaster blijkt dat ik nog steeds ben gestempeld als "ongehuwd"!
Gezien de gemeenschap van goederen, moet ik toch mijn hypotheek door de bank opnieuw laten beoordelen en moet er een ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid van mijn ex komen om vervolgens een akte van verdeling bij de notaris te kunnen opstellen?

2: mocht ik alles opnieuw door de bank moeten laten beoordelen, wat zijn de kosten die ermee gepaard worden? hypotheek advies voor de aanpassing, akte van verdeling en nieuw hypotheekakte? of zijn er meer kosten?

3 : als laatst, heb ik een hypotheek van 221.000 euro, verdeeld onder een aflossingsvrij deel van 100.000 en een spaar deel van 121.000. Mijn kapitaalverzekering eigen woning bedragt circa 16.500 euro, blijft.
gezien de nieuwe hypotheek regels, begrijp ik dat ik 50% kan laten gaan zoals het was (mijn deel), maar dat 50% (het deel van mijn vrouw door die gemeenschap van goederen) annuitair of linair moet worden afgelost om nog van belasting aftrek te kunnen genieten. is er dan een mogelijkheid om met het aflossingsvrije deel te schuiven, dus de 100.000 euro op mijn 50% deel laten gaan onder de oude regels, en de rest annuitair aflossen op het deel dat ik van mijn vrouw moet overnemen, of moet ik nu sowieso 50.000 aflossingsvrij nu annuitair aflossen? en is de oude vorm van spaarhypotheek (dus met een kapitaalverzekering dat pas aan het eind uitkeert) nog wel toegestaan of moet het ook vervangen worden door een annuitair hypotheek?
Alvast bedankt… ben een beetje de draad kwijt met al die regels! Reactie infoteur, 16-03-2020
Hallo Arnoud,
Als de hypotheek volledig op uw naam stond en door u is getekend, zoudt u naar de bank toe de hypotheek zo kunnen laten. Maar als u de ex uit de hoofdelijke aansprakelijkheid wilt ontslaan, zal de bank de situatie opnieuw willen bekijken. De kosten die daarmee gemoeid zijn (taxatie, advies, notaris) kunnen oplopen tot een paar duizend euro, afhankelijk van hoe u een en ander regelt. Zo is een online advies vaak veel goedkoper dan een traditioneel advies van een adviseur:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/36726-uurtarief-bij-financieel-advies-en-provisieverbod-2020.html

Bij de verdeling van hypotheken (een zaak tussen u en uw aanstaande ex), gaat het om het totale bedrag dat in twee delen wordt gesplitst en niet per se de afzonderlijke hypotheken (alles afzonderlijk door twee mag wel, maar hoeft niet). Dit regelt u in een echtscheidingsconvenant.

Fiscaal verandert er wel van alles (zaak tussen u en de Belastingdienst).

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John, 09-01-2017
Echtscheiding:

Huwelijkse voorwaarden en de woning is van mij. De hypotheekakte en aflossingsvrije lening ad 100.000,- staat echter wel op 2 namen.
Heb ik nog iets met de bijleenregeling te maken waarbij ik de helft van de lening moet overnemen van mijn partner en waarbij ik te maken krijg met de nieuwe hyp. regels, t.w. 50.000 annuitair aflossen in maximaal 30 jaar?
Ik kom er niet uit, Weet iemand de oplossing? Reactie infoteur, 11-01-2017
Beste John,
De helft van de hypotheek hoort bij een echtscheiding fiscaal bij uw ex. U kunt die lening overnemen, maar voor is dat een nieuwe financiering met 30 jaar hypotheekrenteaftrek als u die nieuwe lening annuïtair financiert. Financiert u de lening aflossingsvrij, dan mag dat ook in 2017 (als de woning meer waard is dan 100.000 euro), maar zonder hypotheekrenteaftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

F. Swinkels, 27-10-2016
Ik heb een vraag: ik zit in een scheiding en de bewindvoering moet voor mij tekennn om afstand van het huis te doen. Ik wil dit niet, is mij vraag kan ik dit tegen houden?
met vriendelijke groeten

Gerrie Swinkels Reactie infoteur, 01-11-2016
Beste F. Swinkels,
Voor de verkoop van uw huis zal de bewindvoerder toestemming moeten vragen aan de kantonrechter. De kantonrechter kan u ook horen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Manon, 22-07-2016
Hallo, ik wil gaan scheiden en m, 'n man wil in de koopwoning blijven en het op zijn naam zetten. Nu loopt hij in de ziektewet en wil zich arbeidsongeschikt laten verklaren. De woning staat onder water en als we het verkopen houden we beide een restschuld. Mijn vraag is of dit mogelijk is? Reactie infoteur, 23-07-2016
Hallo Manon,
De eigen woning volledig op zijn naam zetten zal, in verband met de hypotheek, alleen door de bank worden geaccepteerd als zijn inkomen hoog genoeg is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Goedzak, 12-07-2016
Mijn ex en ik zijn 2 jaar geleden gescheiden. Samen hadden we 3 huizen die op beider namen zijn afgesloten. In het convenant is afgesproken dat ik in woning A blijf wonen en zij in woning B. Voor woning A is destijds een overwaarde begroot van 30.000 euro en als dusdanig opgenomen in het convenant. Voor woning B is destijds een overwaarde begroot van 0 euro (beiden overigens zonder officieel taxatierapport maar op basis van een wild Guess van een makelaar). Overdracht van de woningen had binnen 2 maanden na de echtscheiding geregeld moeten worden maar destijds bleek dat we allebei niet in staat waren om de hypotheken op één naam te krijgen. Inmiddels heeft woning A 2 jaar te koop gestaan en is hij verkocht met een overwaarde van 15.000 euro ipv 30.000 euro en heeft woning B (waar mijn ex in blijft wonen) een getaxeerde overwaarde van 35.000 euro. Na overdracht van woning A wil zij woning B op haar naam zetten.

Moeten wij na overdracht van woning A de verdeling gaan maken voor zowel woning A als B op basis van de overwaarde zoals in het convenant als begrote overwaarde is opgenomen of op basis van de werkelijke overwaarde conform verkoop en taxatierapport omdat de verdeling nu pas plaats gaan vinden? Zijn hier eerder gerechtelijke uitspraken over geweest die ik kan inzien? Reactie infoteur, 12-07-2016
Beste Goedzak,
De afspraken uit het convenant gelden en de afspraken kunnen alleen worden aangepast als beiden daarmee instemmen. Belangrijk is hoe e.e.a. in het convenant staat geformuleerd. Wordt er bijvoorbeeld gesproken over een voorlopige schatting of dat later de precieze verrekening zal plaats vinden op basis van de werkelijke verkoopprijzen, dan is er een opening in het convenant waarvan u direct gebruik kunt maken. De afspraken hadden, zo lijkt het, ook in uw voordeel kunnen uitpakken, maar doen dat momenteel niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Essie, 07-07-2016
Beste infoteur,

Mijn ex-man en ik hebben sinds november de scheiding rond waarin staat dat hij het huis houdt en de hypotheek houdt. Ik heb nooit op de hypotheek akte of eigendomsakte gestaan wel waren we getrouwd in gemeenschap van goederen van mei 2014 tot begin oktober 2014. Tijdens de rechtszaak is besproken dat hij eigenaar blijft en de hypotheek houdt, nu is mijn vraag moet ik nog uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen worden of is alles rond mijn scheiding geregeld gezien ik nooit op een akte gestaan heb? Ik zie uit naar uw reactie. Reactie infoteur, 07-07-2016
Beste Essie,
Als u nooit hebt getekend voor de hypotheekakte bent u niet hoofdelijk aansprakelijk. Overigens is dit waarschijnlijk een fout van de bank, als de hyppotheekakte is afgesloten toen jullie nog getrouwd waren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Liz, 15-04-2016
Beste infoteur,
Sinds eind 2014 ben ik bij mijn man weggegaan en huur ik nu een woning. Wij bezitten gezamenlijk een koopwoning met een kleine hypotheek. Wij zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd met een verrekenbeding. Bij de aankoop van het huis heb ik 160.000 euro betaald en er is een hypotheek op beider naam van 80. 000 euro. Wat is nu het handigst om te doen; ik heb geen werk en kan de hypotheek daarom niet op mijn naam zetten omdat ik niet kan herfinancieren. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat mijn vader de helft van de hypotheek overneemt en ik daarna de woning verkoop en mijn vader uit de verkoopopbrengst terugbetaal? Reactie infoteur, 15-04-2016
Beste Liz,
Uw vader kan bij voldoende inkomen een hypotheek afsluiten ter grootte van uw aandeel in de hypotheek, waarmee uw aandeel wordt afgelost. Maar voor de verkoop blijft toestemming van uw ex nodig en die heeft dan nog steeds een hypotheek op het huis. U kunt ook proberen om uw ex zover te krijgen dat in de huidige situatie de woning wordt verkocht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dirk, 10-04-2016
Beste Infoteur,

Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. De hypotheek is volledig gebaseerd op mijn inkomen. Alle kosten komen uit mijn inkomen. Nu heeft mijn partner inmiddels een heel klein inkomen. We hebben een hogere hypotheek dan dat het huis waard is. Bij verkoop zitten wij dus met een restschuld. Is het mogelijk dat ik in het huis blijf wonen en de hypotheek gewoon op mijn naam laat zetten? Als ik alles volledig op mij neem verandert er niets. Mijn partner heeft dan de vrijheid om zelf iets te gaan opbouwen zonder verplichtingen. Als we daar samen achter staan, kan dat dan?
Groet,
Dirk Reactie infoteur, 11-04-2016
Beste Dirk,
Voor het volledig op uw naam zetten van de hypotheek hebt u de medewerking van de bank nodig. Het is nog maar de vraag of de bank dat wil doen, want nu is ook uw partner hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van de hypotheek en dat zou dan vervallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Life 2. 0., 25-02-2016
Mijn vriend en ik zijn in maart 2013 uit elkaar gegaan. We hebben een hypotheek van 260.000. Het huis is onlangs inmiddels getaxeerd op 280.000 (marktwaarde). In 2013 toen we uit elkaar gingen stonden identieke appartementen bij ons in het gebouw te koop voor slechts 242.000. Omdat ik geen werk had kon ik mijn partner op dat moment niet uitkopen of de hypotheek geheel op mijn naam zetten. Inmiddels heb ik weer een baan en wil mijn moeder 90.000 aflossen op mijn hypotheek. Nu kan ik het huis dus op mijn naam laten zetten. Dit vindt mijn ex goed. Mijn vraag is nu wat is redelijk en billijk om de uitkoopsom te bepalen? Ik heb vanaf 2013 alle kosten voor het huis alleen gedragen, maar mijn ex stond nog wel op het contract en droeg dus wel verantwoordelijkheid. Ook heeft hij hierdoor nog geen nieuwe hypotheek kunnen afsluiten voor een nieuw huis maar dit was ook niet aan de orde, we hebben dit dus altijd goed overlegd. Graag je advies, alvast bedankt! Reactie infoteur, 26-02-2016
Beste Life 2.0,
Het meest logische is het om naar de waarde op het moment van uit elkaar gaan als uitgangspunt te nemen. Toen was er een papieren restschuld, waarmee u bleef zitten en zou uw ex eigenlijk aan u moeten betalen. De rest is een kwestie van onderhandeling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nick, 09-02-2016
Beste zeemeeuw,
Ik heb met mijn partner een geregistreerd partnerschap sinds 5 jaar in gemeenschap V goederen. We gaan nu uit elkaar.
Ons huis hebben we 15jaar geleden gekocht hierop zit overwaarde. Destijds hadden we een overeenkomst bij de notaris vast laten leggen want mijn partner had meer geld in het huis gestoken dan ik. Daarnaast heb ik in de loop der jaren schenkingen van mijn ouders ontvangen echter met vermelding schenking met uitsluitingsclausule. De laatste schenking is gebruikt voor aflossing van een deel van de hypotheek. De rest staat voor een deel op een aparte spaarrekening op mijn naam.
Mijn vragen zijn het volgende. Volgens mijn info is middels de gemeenschap van goederen de overeenkomst vervallen klopt dat?
De schenkingen zijn van mij en vallen buiten de boedelscheiding maar valt ook het deel wat aantoonbaar gebruikt is voor aflossing van de hypotheek buiten de boedelscheiding?
Groeten Nick Reactie infoteur, 10-02-2016
Beste Nick,
Met de gemeenschap van goederen zijn alle schulden en eigendom gemeenschappelijk geworden. De eerdere overeenkomst heeft dan geen waarde meer. Met een deel van de schenkingen hebt u de hypotheek afgelost en daarvan kunt u stellen dat u daarmee een deel van uw helft van de hypotheek hebt afgelost, niet van de helft van uw partner. Bij een hypotheek van 100.000 euro waarbij u eerder 10.000 hebt afgelost is de verhouding nu 55.000 euro (uw partner) en 45.000 euro (uzelf). Dit is alleen belangrijk voor de onderlinge verdeling, niet voor uw bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ineke, 29-12-2015
#93
Beste Zeemeeuw,

Ik heb mijn ex medegedeeld dat ik een vordering heb op hem inzake de hypotheeklasten van de gezamenlijke woning.
Die vraag heb ik eerder bij u gesteld en aan de hand van uw antwoord actie ondernomen.

Als antwoord krijg ik van hem terug dat ik partneralimentatie van hem ontvang en dat in dat bedrag de hypotheeklasten en belastingen verwerkt zitten.

Klopt dit?
In het convenant staat dat ik of in de gelegenheid gesteld zou worden om het huis te kopen, anders moest het de verkoop in wat inmiddels gebeurd is.

Wat kan ik doen als dit nu een heen en weer geschuif blijft van welles/nietes?

Vriendelijke groet,

Ineke Reactie infoteur, 30-12-2015
Beste Ineke,
Bij de bepaling van de partneralimentatie is er een behoefteberekening gemaakt. Als daarin niet is verondersteld dat u de hypotheek volledig zelf moet betalen, heeft uw ex ongelijk. Dan moet hij wel degelijk nog betalen. U kunt dit dan aan hem antwoorden en aangeven dat als hij niet betaalt, u gedwongen wordt om een incassobureau in te schakelen. Overigens is hij nog steeds hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Myriam Vollers, 21-12-2015
Ik heb een vraag. Mijn zoon en vrouw hadden een samenlevingscontract plus een huis met hypotheek. De hypotheek akte hebben zij beide bij de notaris getekend. Bij de bank heeft mijn zoon getekend voor zijn deel en samen hebben ze ook nog bij haar vader geld geleend. Nadat de relatie stuk liep bleef mijn zoon tijdelijk in het huis wonen tot dat het verkocht zou worden. Afgesproken is dat hij voor de energierekening / verzekeringen zou blijven betalen. Zij zouden allebei nog de helft van de hypotheek betalen. Zijn expartner is na een half jaar gestopt met het betalen van de hypotheek. Nu is het huis verkocht met een restschuld dat eerlijk verdeeld gaat worden. Kan mijn zoon die 6 maanden hypotheek nog op haar verhalen. Zij zegt van niet want zij heeft niet bij de bank getekend voor het deel.
Graag hoor ik jullie reactie.
Met vriendelijke groet, Myriam Wagner Reactie infoteur, 22-12-2015
Beste Myriam Vollers,
Als zij bij de notaris heeft getekend, is ze mede verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Het feit dat zijn nog een half jaar heeft betaald, onderstreept dat nog eens. Dit verandert pas als onderling aantoonbaar iets anders is afgesproken bij het uit elkaar gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Richard, 03-12-2015
Beste Zeemeeuw,

Wederom bedankt voor uw reactie, het e.e.a. begint langzaam duidelijk te worden.
Ik wil heel graag in de woning blijven wonen. Als mijn ex haar medewerking geeft op het hypotheek gedeelte is dat ook mogelijk. Dan is zij van de hoofdelijke aansprakelijkheid af en ik kan blijven wonen waar ik nu woon. Kan mijn kinderen in hun ouderlijk huis blijven ontvangen en zal mij eindelijk wat rust gaan geven.

U heeft al vele zaken voorbij zien komen. Wat zou uw advies zijn om in dit geval te doen?
Welke stappen kan ik ondernemen om het zo geregeld te krijgen zoals bovenstaand omschreven?

Er is geen overwaarde (kapitaal), alleen het opgebouwde spaargedeelte, wat weer gebruikt zal moeten worden in het gedeelte van de hypotheek wat overgesloten moet worden omdat mijn ex van de hypotheek afgaat. Mijn gedeelte blijft onder de afgesloten voorwaarden gewoon bestaan.

Het restschuld gedeelte zou uitkomen op ongeveer de helft van de opgebouwde spaarhypotheek. Naar mijn mening kunnen we dus beiden schuldenvrij verder. Mijn ex ziet af van de helft van de opgebouwde spaarhypotheek en wordt ontslagen uit haar hoofdelijke aansprakelijkheid (hiervoor is al toestemming van de bank, mits zij ook mee tekent voor overdracht).

Ik zie dit als een win-win situatie waarbij beide partijen uit de schulden blijven en zo mijn ex ook recht blijft houden op haar bijstandsuitkering. Nogmaals, ik zou heel erg graag uw visie en advies willen in deze zaak. Alvast dank voor de genomen moeite.

Met vriendelijke groet,
Richard Reactie infoteur, 04-12-2015
Beste Richard,
Wat u aangeeft is ook een win win situatie en zo moet u het ook zeker aan de ex uitleggen. Omdat wel de medewerking van de ex nodig is, is het zaak om de relatie zo goed mogelijk te houden. Daarvoor is ook geen advocaat nodig, maar geduld. Ook de ex moet inzien dat ze in haar eigen vingers snijdt (geen bijstand meer, restschuld), als het huis toch verkocht moet worden. Daar staat tegenover dat u haar ook weer niet kunt dwingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Richard, 02-12-2015
Beste Zeemeeuw,
Bedankt voor Uw reactie.
Zou U mij kunnen uitleggen wat U bedoeld met dat mijn ex recht heeft het saldo van het opgebouwde kapitaal?

Er zit op dit moment €26.000,- in de spaargroeihypotheek. Op het huis rust een Hypotheek van €282.000,- en de WOZ waarde is op dit moment €221.000,- (is geen evt. verkoopprijs)
Dit geeft een onderwaarde van €60.000,-
Als de onderwaarde verdeeld wordt door beide bezitters, zouden we beide een schuld van €30.000,- overhouden aan de woning. Dan kan het toch niet zo zijn dat mijn ex, zoals ze nu doet, €14.000,- op eist uit de spaargroeihypotheek?

Als ik de hypotheek op mijn naam zou willen krijgen is het geen wat er nu in de spaargroeihypotheek zit nodig om het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek.

Mijn ex heeft bij aankoop van de woning in 2006 een bedrag van €50.000,- in de woning gebracht en dit bedrag staat ook omschreven in een samenlevingsovereenkomst.
Nu heeft mijn ex een document opgesteld waarin ze aangeeft van deze €50.000,- af te zien als ik het voor elkaar krijg haar uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan en de hypotheek op mijn naam weet te zetten. Dit document is zelfs door haar ondertekend.

Ik heb haar al is aangesproken op het feit dat ik alle kosten voor de woning draag en dat zij ook het premie gedeelte dient te betalen. Dit weigert ze structureel.

Mijn ex blijft maar dreigementen uiten via haar advocaat de woning te verkopen, ook voert ze de financiële druk op mij steeds meer op.
Voor mijn gevoel kan ik geen kant meer op en ben erg bang dat ik straks mijn kinderen niet meer kan zien omdat papa geen huis meer heeft.

Heeft U nog advies wat te doen in een dergelijke situatie?

Met Vriendelijke Groet,
Richard. Reactie infoteur, 03-12-2015
Beste Richard,
1. Zoals aangegeven kan niet alleen het kapitaal worden geclaimd, er moet naar het totaal van schulden en vermogen worden gekeken. Het gebeurt vaker dat een ex alleen de krenten uit de pap wil (bijvoorbeeld het spaardeel uit een spaarhypotheek), maar dan gemakshalve vergeet dat er ook schulden zijn. Bij een gemeenschap van goederen (afhankelijk van het samenlevingscontract) zijn immers ook de schulden gemeenschappelijk.
2. Bij het afkopen van een spaarhypotheek, komen vaak ook hoge kosten kijken en is de afkoopsom fiscaal belast. Dat betekent dat de netto opbrengst van het spaardeel zal tegenvallen. Bovendien zal de gemeente haar bijstandsuitkering stopzetten als er een spaardeel wordt uitbetaald.
3. De bank beslist of iemand uit de hoofdelijke aansprakelijkheid wordt ontslagen, niet degenen die de hypotheek op hun naam hebben staan.
4. U kunt aannemelijk maken dat nu verkopen zeer onverstandig is, ook voor haar (restschuld, netto opbrengst spaardeel, schulden). Laat u niet gek maken, maar breng dit nog eens over het voetlicht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Richard, 01-12-2015
Mijn ex en ik zijn nu ruim 2 jaar uit elkaar.
Zij is met de kinderen aan de andere kant van het land gaan wonen.
Ze heeft daar een huur-huis met alle toeslagen.
Op dit moment zit ze in de bijstand, is werkeloos en blijft mij maar pushen om ons gezamenlijke huis te verkopen.

Het huis staat onder water en heeft dus geen overwaarde.
Ik heb diverse pogingen gedaan het huis op mijn naam te krijgen en mijn ex uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan.
Op de woning zit een spaar hypotheek waarvan mijn ex de helft van de waarde opeist (terwijl de woning onder water staat).
Door haar opstelling krijg ik het niet voor elkaar de woning op mijn naam te zetten en wordt er middels advocaten een constant aanwezige dreiging van verkoop gemeld.

Ik heb een full time baan en ben zelfs bereid er een tweede baan bij te zoeken als ik hierdoor in de woning kan blijven.
We waren niet getrouwd maar hadden een samenlevingscontract.
Ik betaal al twee jaar alle kosten voor het huis inclusief haar verzekeringspremie die op de hypotheek zit.
Ook betaal ik netjes de alimentatie voor mijn twee kindertjes en zelf nog een gedeelte met terugwerkende kracht.
Ze eist voor de komende 2 jaar mijn vakantie geld ook op.

Hoe kan ik het voor elkaar krijgen haar uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan als ze zelf niet meewerkt en maar 1 doel voor ogen heeft.
Mij financieel kapot maken…

Ik ben radeloos, ruim €25.000,- aan advocaat kosten kwijt inmiddels.
Mijn ex heeft een advocaat van onvermogen, de mijne rekent €275,- per uur!
Zo wordt ik zachtjes naar "de klote" geholpen.

Ik sta op het punt de zoveelste offerte te laten maken om het huis op mijn naam te kunnen zetten.
De offerte verstrekker ziet nu eerst graag toezegging en medewerking van mijn ex voordat hij hiermee verder gaat.
Op deze manier sta ik "schaakmat"… HELP HELP HELP!

Een radeloze vader. Reactie infoteur, 02-12-2015
Beste Richard,
De ex heeft hooguit recht op het saldo van het opgebouwde kapitaal in de spaarhypotheek en een restschuld, niet alleen het opgebouwde kapitaal. Ze heeft ook geen recht op uw vakantiegeld, maar hooguit op het bedrag dat is afgesproken bij de rechter of in het samenlevingscontract. U hoeft de hypotheek ook niet per se op uw naam te zetten, sterker nog als de hypotheek deels van haar is, betaalt u deels ook haar hypotheekrente en dat betekent dat haar schuld bij u verder toeneemt en niet andersom.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daantje, 17-11-2015
Ik heb uw antwoord gelezen:
Reactie infoteur, 24-11-2014
Beste Mara,
1. Om een koopwoning op één naam te zetten, moet u naar de notaris. Als jullie dit doen voordat u gescheiden bent en jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, kan dit zonder schenkingsbelasting. Wel moet er overdrachtsbelasting worden betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nu zijn wij ook bezig met onze scheiding te regelen en mijn (ex)partner wil de restschuld in de nieuwe hypotheek stoppen. Nu heb ik net contact gehad met een notaris en die weet niet wat u bedoelt om de schenkingsbelasting te omzeilen bij een scheiding, wat betreft het op één naam zetten van de koopwoning. Kunt u mij uitleggen wat er precies moet worden geregeld bij de notaris om dit zonder schenkingsbelasting te kunnen doen? Reactie infoteur, 17-11-2015
Beste Daantje,
Eenmaal getrouwd in gemeenschap van goederen, zijn jullie voor de Belastingdienst een fiscale eenheid. Eigenlijk kunnen jullie daarom fiscaal gezien niet schenken aan elkaar en betalen daarom geen schenkbelasting. In geval van huwelijkse voorwaarden is wel schenkbelasting verschuldigd en zeker als jullie geen fiscale partners meer zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ineke, 28-10-2015
#93
Beste Zeemeeuw,
In het convenant staat dat ik, binnen een tijdslimiet, het huis zelf over kan nemen en anders moet het verkocht worden. Pas na een van deze twee oplossingen wordt mijn ex-man UT de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen. Over de expliciete kosten van hypotheekrente en/of onderhoud is niets vermeld.
Vriendelijke groet Reactie infoteur, 30-10-2015
Beste Ineke,
Dan is totdat die oplossing er is ook bij de ex de verplichting om hypotheekrente te betalen respectievelijk hebt u een vordering op de ex als die niet betaalt. Tot onderhoud kun je als particulier niet iemand zomaar verplichten als er geen gevaarlijke toestanden ontstaan. Wel leidt slecht onderhoud tot een waardedaling, wat in uw maar ook in zijn nadeel is. Bovendien kan de bank eisen dat de woning goed wordt onderhouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ineke, 26-10-2015
Beste Zeemeeuw en/of collega,

Ik ben op zoek naar informatie over verkoop woning bij echtscheiding en kosten. Mijn ex-man is nog mede-eigenaar van de woning waarin ik met mijn kinderen ben blijven wonen na zijn vertrek. Ik heb getracht de woning over te nemen, daar ging de bank niet mee akkoord. Dit omdat er nog een woning is die ook belast is met een hypotheek (verhuurd). Voor een ieder van ons geldt nog hoofdelijke aansprakelijkheid. Ik heb hem voorgesteld dat hij dan de andere woning overneemt. Dat wil hij niet.
Mijn ex-man heeft inmiddels al meer dan een jaar een huurwoning die hij al maanden leeg laat staan omdat hij inmiddels bij zijn vriendin is gaan wonen. Niet officieel. Het huis waar ik in woon staat inmiddels al een poosje te koop. Ik betaal alle kosten voor deze woning, echter na inmiddels geruime tijd begint er achterstallig onderhoud te komen aan het huis. Dit stimuleert de verkoop niet bepaald. Al een aantal keren heb ik hem daarop aangesproken maar krijg geen enkele reactie terug. Hij betaalt een stukje partneralimentatie en kinderalimentatie en dat vindt hij genoeg. Ik heb alleen niet genoeg draagkracht/spaargeld om ook nog dat onderhoud aan te pakken. En ergens vind ik het ook niet eerlijk om voor alles op te laten draaien. Heeft u advies voor mij?
Vriendelijke groet. Reactie infoteur, 26-10-2015
Beste Ineke,
Als er een gemeenschappelijke woning is, is er ook een gemeenschappelijke plicht om de de hypotheekrente te betalen en een gemeenschappelijk belang om de woning te onderhouden. Wat is hierover afgesproken bij de echtscheiding (echtscheidingsconvenant)?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gerda, 12-10-2015
Beste zeemeeuw,
mijn zwager en "vrouw" gaan scheiden. Ze hebben een gezamenlijk koopwoning met een onderwaarde. Mijn zwager wil er blijven wonen en kan de hypotheek overnemen. Zijn 'vrouw" wil haar deel van de onderwaarde niet betalen. Zij is niet meer bereid te onderhandelen haar laatste voorstel is:
Hij blijft er wonen en neemt alle schuld en hypotheek op zich. Of zij neemt de hypotheek op zich incl. onderwaarde en hij gaat haar betalen om er te blijven wonen. Als mijn zwager hier niet mee akkoord gaat wil zij overgaan tot verkoop. Mijn zwager wil dat niet die wil er blijven wonen en de hypotheek overnemen en dat zij haar deel van de onderwaarde aan hem betaalt. Zij heeft inmiddels een eenzijdige echtscheiding aangevraagd bij de rechtbank, wat onbegrijpelijk is omdat ze er samen over uit waren dat ze willen scheiden en op het huis na alles verdeeld was.(zonder advocaat)

Mijn vraag is wat kan mijn zwager nu het beste doen? Reactie infoteur, 13-10-2015
Beste Gerda,
Bij een gezamenlijke woning gaan beiden over de toekomst van de woning en natuurlijk niet de vrouw alleen. Ik zie niet in waarom hij alle schuld op zich moet nemen. De vrouw laat een huis na met onderwaarde en zou daarvoor moeten betalen. Zij heeft immers de echtscheiding aangevraagd. Er zijn nu drie mogelijkheden: een mediator, naar de rechter of het huis verkopen en snel een ander pand kopen of huren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jolanda, 02-10-2015
Beste Zeemeeuw,

Mijn man en ik gaan scheiden. Wij hebben een koophuis, de hypotheek staat op onze beide namen. Bij verkoop van ons huis houden wij een restschuld over. Nu wil mijn man het huis overnemen en mij daarmee uitkopen. Wat gebeurt er dan met de restschuld? Moet hij die voor zijn rekening nemen of blijf ik hier voor 50% mee zitten in de toekomst? Reactie infoteur, 16-03-2020
Beste Jolanda,
Er is pas sprake van een restschuld of overwaarde, als de woning ook verkocht wordt. Tot die tijd is het een papieren schuld of overwaarde. U kunt met uw man afspreken hoe u in dit geval inclusief restschuld wordt uitgekocht. Iets anders is de hypotheek. Als die op beide namen staat, zal dat moeten worden gewijzigd en kunt u de bank vragen om uit de hoofdelijke aansprakelijkheid daarvoor te worden ontslagen:

https://financieel.infonu.nl/geld/129571-restschuld-of-overwaarde-en-scheiding-nhg.html


Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H., 30-09-2015
Ik wil graag mijn situatie voorleggen. Mijn echtgenoot en ik gaan scheiden. We zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. We hebben beide een eigen woning en een eigen hypotheek, die niet op naam van de andere partner staat, We staan niet in elkaars hypotheekakte genoemd. Ik wil graag met mijn kinderen blijven wonen in mijn woning, mijn partner heeft andere woonruimte. Wij hadden bedacht dat zijn woning en hypotheek van hem zou blijven en mijn woning en hypotheek van mij. Nu beweerd onze mediator dat we toch de andere partij uit hoofdelijke aansprakelijkheid moeten ontslaan. Terwijl we dus niet bij elkaar in de hypotheekakte staan. Ten eerste is dat kostbaar en ten tweede ben ik bang dat de hypotheekverstrekker kijkt naar mijn inkomen dat te laag is om een hypotheek te verkrijgen. Dit omdat mijn loon niet toereikend is maar met de toeslagen en partneralimentatie kan ik het prima betalen. Je mag toeslagen niet bij je inkomen optellen heb ik begrepen. Is het correct dat je elkaar uit hoofdelijke aansprakelijkheid moet ontslaan, zelfs al ben je de hypotheek niet samen aangegaan? Reactie infoteur, 30-09-2015
Beste H,
1. Bij een algehele gemeenschap van goederen is alles gemeenschappelijk, ook de hypotheek of andere schulden. Het is zelfs zo dat de bank van beiden een handtekening zou moeten vragen, hetgeen kennelijk niet gebeurd is.
2. In dit geval hoeft u geen ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te vragen, maar kan een bank later wel aankloppen zodra er een betalingsachterstand is. Of de bank dan ook gelijk krijgt is nog maar de vraag, omdat u niet hebt meegetekend. Zo heeft de rechter eerder bepaalde woekerpolissen ongeldig verklaard omdat die niet door beide partners waren getekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Reinalda, 14-09-2015
Hi Zeemeeuw,
Mijn man heeft 4 weken geleden mij verteld niet meer met mij verder te willen gaan. Wij zijn 13 jaar getrouwd(23 jaar bij elkaar) en hebben 5 jaar geleden een koophuis gekocht. Hij wil dat ik in het huis blijf wonen en hij iets kleins gaat huren. Maar ik heb een baan van 20 uur en een kleine WAO uitkering en ABP toelage. Ik ben al 59 jaar en met mijn reuma zal ik helaas niet meer uren kunnen werken. Hij is 10 jaar jonger en kan makkelijk met zijn salaris dit huis betalen.
Kan hij dat geregeld krijgen zonder problemen en hoe lang kan ik in het huis blijven zitten of is het beter dat ik mij al ga oriënteren dat ik naar een huur appartement ga en met partneralimentatie mijn inkomen laat aanvullen. Is het ook al zeker dat de alimentatie van 12 naar 5 jaar gaat of kan hij mij toch langer ondersteunen als hij dat wil en wordt vastgelegd, want hij voelt zich zeer schuldig, omdat hij al 4 jaar een knipperlicht relatie heeft met een collega uit het buitenland! Reactie infoteur, 16-09-2015
Hi Reinalda,
1. De verkorting van de alimentatieduur is nog geen wet, maar dat lijkt een kwestie van tijd te zijn.
2. Bij een echtscheiding (als het zover komt) moet worden geregeld wat er met het huis gaat gebeuren en wie de lasten zal betalen. Zorg dat dat goed op papier komt te staan om te voorkomen dat u straks alleen de lasten moet dragen.
3. Een bank zal als een echtscheiding bij de bank bekend is, willen weten of wie achter blijft in het huis voldoende inkomen heeft om de hypotheek te kunnen dragen. Dat kan ook opspelen als de looptijd van een bestaande hypotheek moet worden vernieuwd of als uw man elders een nieuwe hypotheek wil afsluiten. U hoeft nu nog direct te verhuizen, maar een goede voorbereiding is wel verstandig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maxim, 28-07-2015
5,5 jaar geleden ben ik gescheiden. We hadden samen een huis. Mijn ex-vrouw is in het huis blijven wonen met de bedoeling het zo snel mogelijk te verkopen. Omdat ze mij niet uit kon kopen is het huis en de hypotheek op onze namen blijven staan. Ik heb wel een voorschot op de overwaarde ontvangen welke destijds is vastgesteld op 90.000 euro (de getaxeerde overwaarde was 180.000 euro, dus ik ontving als voorschot de helft). Nu, 5,5 jaar later is het huis nog steeds niet verkocht. Wat als ze nu het huis verkoopt en de overwaarde blijkt veel minder te zijn dan 180.000 euro? Kan mijn ex-vrouw dan aanspraak maken op die 90.000 euro die ikdestijds heb ontvangen of is dit een definitieve berekening omdat ze uitgaan van de waarde ten tijde van het scheiden? En wat als het huis pas over bijvoorbeeld 5 jaar wordt verkocht en de overwaarde hoger uitvalt dan 180.000 euro? Ik hoop dat u hier antwoord op heeft. Reactie infoteur, 28-07-2015
Beste Maxim,
Dat hangt er helemaal vanaf hoe de afspraak gemaakt is en wat er op papier staat. Als er een deal is gesloten met een overwaarde van 180.000 euro, is dat definitief. Als is afgesproken dat voorlopig wordt uitgegaan van 180.000 euro en het definitieve bedrag zal worden berekend zodra het huis verkocht is, kan het nog twee kanten op. Overigens hebt u pas de helft ontvangen.
Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Pieter, 01-07-2015
Hallo zeemeeuw,

Ik zit met een lastige vraag: op dit moment zitten wij in een scheiding. De hypotheek en waarde van het huis liggen nu net bij elkaar nadat er eerst een onderwaarde was op het huis. In principe hoeven we elkaar dus niet uit te kopen of de schuld te verdelen.

Ons huis is echter 7 jaar terug flink verbouwd, ook ingezet op een stijging in de toekomst.
Aangezien wij nu gaan scheiden zal de toekomstige overwaarde, die vrijwel zeker gaat komen, uitsluitend toekomen aan mijn ex terwijl destijds mijn spaargeld is gebruikt om te verbouwen.
Heb ik het recht een deel te eisen van de toekomstige overwaarde bij verkoop in de toekomst?
Eventueel 60% voor ex, 40% voor mij.

Zo ja, wat is dat een redelijk termijn? Ik verwacht dat de ex het huis wel zal verkopen tussen 5-7 jaar en verwacht dan een overwaarde van 50000.
Ik hoor het graag! Reactie infoteur, 01-07-2015
Hallo Pieter,
1. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, is bij een echtscheiding al het bezit, ook spaargeld, gemeenschappelijk. Hetzelfde geldt voor de schulden. Bovendien geldt dit wederzijds. Uw rechten zijn dus gebaseerd op de totale verdeling en niet het huis alleen.
2. Het is gebruikelijk om de waarde te kiezen zoals die geldt op het moment van echtscheiding, maar bij een verdeling mogen aanvullende afspraken worden gemaakt.
3. Uw voorstel is niet zozeer een recht maar kan een redelijk verzoek zijn. Overigens kunnen huizenprijzen in de toekomst ook nog dalen. Het kan verschil maken of u geheel afstand doet van het huis of er mede verantwoordelijk voor blijft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Helen, 24-06-2015
Goedemiddag Zeemeeuw of collega,
Ik heb een vraag. Mijn man heeft voor we trouwden in 2011 een huis gekocht met zijn ex, die hij netjes uitgekocht heeft. De hypotheek van het huis staat dus alleen op zijn naam, en zijn bedrijf heeft hij ook al bijna 25 jaar. Ook alleen op zijn naam ik heb bij beide nooit iets getekend voor wat dan ook. Als ik wil scheiden welke dingen zou ik moeten weten,
zijn bedrijf loopt niet goed en de hypotheek is al een paar maanden niet betaald,
Wil hem niet trappen. Aub wilt u me helpen? Reactie infoteur, 16-03-2020
Goedemiddag Helen,
Belangrijk is of u in gemeenschap van goederen bent getrouwd of met huwelijkse voorwaarden. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, kunnen de schulden en achterstanden die bestaan op het moment van echtscheiding voor 50% ook op u worden verhaald. Bij een achterstand voor de hypotheek, kan onder dwang van de bank, het onderpand worden verkocht. Als u had getekend, zouden via de hoofdelijke aansprakelijkheid de schulden zelfs voor 100% op u kunnen worden verhaald:

https://financieel.infonu.nl/lenen/42702-lenen-hoofdelijke-aansprakelijkheid-bij-lening-en-schulden.html

Hopelijk komt het allemaal niet zo ver en kan hij zelf (een deel) aflossen en betalen.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lies vd Pol, 03-05-2015
Ik ken een stel met heel veel geld,
ze zijn al meer dan 10 jaar in het stadium: "scheiding aangevraagd." Daarom geen fiscaal partners.

ieder een apart huis, zij krijgt alimentatie, trekt hij af van zijn hoge inkomen.
bij een normaal stel zou het 2e huis in de vermogensrendementsheffing vallen, maar hier niet.

hoe lang kun je zoiets volhouden?
het is wel de belasting die geld misloopt. En de anderen die dan meer moeten betalen.

ik stel voor dat meer mensen dit gaan doen, dan zal de belasting er wel eens iets aan gaan doen Reactie infoteur, 03-05-2015
Beste Lies vd Pol,
Na twee jaar wordt het huis automatisch voor tenminste de helft als tweede woning in box 3 gezien. Het kan dus niet onbeperkt doorgaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Thea, 03-04-2015
Mijn man is een jaar geleden weg gegaan mij achter laten met 3 tieners kinderen. we zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. hij wil nu het huis verkopen. Kan ik dit tegen houden, of kan hij mij dwingen, hij heeft een zeer goede baan met hoog salaris, ik echter op dit moment niet. Zou ik ook met geld van mijn familie hem kunnen uitkopen en het huis op mijn naam kunnen krijgen zodat ik hier kan blijven wonen. Het huis is 3 ton waard en er zit nog een schuld van 140000. op of moet ik dan inkomen hebben? heb er slapeloze nachten van… met groet thea Reactie infoteur, 04-04-2015
Beste Thea,
Dat is zeker erg vervelend. Voor de verkoop van het huis moeten beide eigenaren akkoord zijn, maar als er zeer dringende redenen voor verkoop zijn (uw man kan het niet betalen bijvoorbeeld) kan hij naar de rechter stappen. Voor een nieuwe hypotheek wordt standaard ook naar het inkomen gekeken. Het kan wel helpen als er iemand borg staat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 23-03-2015
Mijn ex en ik zijn niet in gemeenschap van goederen getrouwd, maar wij zijn wel gezamenlijk eigenaar van een koophuis (dat wij hebben gekocht in 2007). Ik ben twee jaar geleden vertrokken en mijn ex woont nog met de kinderen in het huis. Zij kan dat huis niet betalen of overnemen. Echter, ik wil graag mijn ex met kinderen in het huis laten wonen en het huis verkopen over 2-4 jaar. Redenen: mijn 3 kinderen gaan over een paar jaar het huis uit (studie), maar ook omdat het nu een slechte tijd is om te verkopen. Klassiek geval Hoog Kopen-Laag Verkopen. Het huis zou nu ongeveer quitte spelen in geval van verkoop (= verkoop brengt genoeg op om de volledige hypotheek te kunnen aflossen). Ik heb nog geen verzoek tot echtscheiding ingediend, maar kan dat wel binnenkort doen.
Ik heb twee jaar gehuurd, maar zou nu toch wel weer graag ergens een appartement kopen. Ik denk aan een appartement van ongeveer 2x mijn jaarsalaris, dus ruim beneden de maximale norm, en ik heb nog wat eigen geld dat ik kan inbrengen (50-75k euros).
Heb ik enige kans op een hypotheek, zodra ik een verzoek tot echtscheiding heb ingediend? Of staat mijn doorlopende eigendom in de andere woning in de weg? Reactie infoteur, 23-03-2015
Beste Peter,
Uw doorlopende hypotheek staat een nieuwe hypotheek in de weg. Of u wel of niet een echtscheiding aanvraagt, de bank zal voor een nieuwe hypotheek willen weten wat er met de oude hypotheek gaat gebeuren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yv, 22-03-2015
10 jaar geleden scheiding aangevraagd. Ons gezamelijke huis verkocht en omdat de scheiding nog niet rond was hebben we beide moeten tekenen voor een nieuw koophuis voor mijn ex en een koophuis voor mij omdat we uit het gezamelijke huis moesten omdat dat verkocht was. Op papier van beider huizen staat dat we beiden niet verantwoordelijk zijn voor de kosten van elkaars woning… na 3 jaar was de scheiding pas rond. Na 6 jaar verkoop ik mijn huis en koop een ander huis samen met mijn vriend… nu is die relatie over en heeft hij mij uitgekocht.ik kocht een ander huis en nu bleek dat ik de financiering niet rond kreeg omdat ik nog een hypotheek had op mijn ex-man zijn huis waar ik nog nooit gewoond had en waar ik niet aansprakelijk voor zou zijn. Ik bleek bij het kadaster nog vermeld te staan als gehuwd en een hypotheek te hebben samen met mijn ex. Terwijl mijn vroegere woning waar hij ook mede mee voor de hypotheek had getekend stond niet meer op zijn naam.?waarom ik dan nog wel op de zijde?. Mijn ex woont al jaren bij zijn vriendin in een andere woonplaats en zijn huis staat te koop. Hij vind dat de notaris dit fout heeft gedaan omdat het bij mijn woning wel goed is gegaan vroeger en bij hem niet. Hij heeft geen zin om hierdoor weer zijn hypotheek te moeten veranderen doordat ik er dan vanaf moet, omdat dit hem weer geld gaat kosten. Dat kost rond de €3000,00. Ik heb aangeboden de helft mee te betalen omdat er spoed is. Mijn ex vriend wil dat ik met de kinderen het huis verlaat waar ik nu nog woon, omdat het mijn huis niet meer is.Maar ik kan niets kopen zo omdat mijn ex-man niet mee werkt. Een advocaat kan ik niet betalen en huurwoningen via de makelaar zijn te duur. En via de woningstichting moet je 10 jaar of zo ingeschreven staan. Wat moet ik nu? Help! Reactie infoteur, 23-03-2015
Beste Yv,
Het is de vraag of de hypotheek moet worden aangepast of dat ten onrechte de wijziging niet is doorgegeven aan het Kadaster. Het beste neemt u daarvoor contact op met de notaris die dat destijds voor u geregeld heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ron, 06-03-2015
Ook hier onduidelijkheid waarbij ik hoop dat jullie meer inzicht kunnen geven. Situatie is als volgt:
- getrouwd in gemeenschap van goederen
- koopwoning op beider naam
- juli 2013 : vrouw verlaat woning, datum in echtscheidingsconvenant vastgelegd als de datum vanaf wanneer de man lasten volledig alleen draagt
- november 2013 : echtscheiding wordt door rechtbank officieel uitgesproken
- maart 2014 : de vrouw wordt uit haar hoofdelijke aansprakelijkheid betreffende de echtelijke koopwoning ontslagen; de man koopt haar uit

Vragen met betrekking tot belastingaangifte 2014:
- Kan de man over geheel 2014 de gehele hypotheekrente van de belasting aftrekken?
- Dient de vrouw in haar aangifte de hypotheekrente op te nemen als aftrekpost?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 06-03-2015
Beste Ron,
1. Vanaf het moment van de aanvraag van de echtscheiding zijn jullie niet langer automatisch fiscale partners meer, maar kunnen er in betreffend belastingjaar wel nog voor kiezen. In geval van fiscaal partnerschap kan de hele hypotheekrenteaftrek in dat jaar nog bij u worden gezet.
2. Als jullie geen fiscale partners zijn, heeft ieder zijn hypotheekrenteaftrek tot moment van uitkoop. Dat u sinds juli 2013 de lasten zelf draagt, kan als schenking worden gezien tot het moment van uitkoop (indien tegen een redelijke prijs).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Famke, 01-03-2015
Ik heb een vraag, mijn partner en ik hebben een samen een hypotheek terwijl het huis alleen op mijn partner zijn naam staat, nu wil ik mijn naam van de hypotheek hebben, kan dit…? Reactie infoteur, 01-03-2015
Beste Famke,
Dat kan alleen als uw partner de hypotheek volledig op zich neemt en de bank daarmee akkoord gaat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mara, 24-11-2014
Beste zeemeeuw,
Wij hebben besloten om de knoop nu door te hakken en dus gaan scheiden. Het liefst alles zo snel mogelijk. Ik heb gelezen dat een scheiding heel snel ook via Internet kan als beide partijen met alles eens zijn. Ik zie daar geen probleem in. Wel vraag ik me af hoe het zit met ons koophuis. Hij mag van mij het huis op zijn naam zetten en de hypotheek over nemen als hij dit voor elkaar krijgt.
Is het verstandig eerst een taxatie te laten doen zodat we weten of er overwaarde (wat ik denk) of een schuld(wat ik niet denk) op zit. En is het wel zo makkelijk om je naam van de hypotheek en koopakte af te krijgen?
Mag Mara Reactie infoteur, 24-11-2014
Beste Mara,
1. Om een koopwoning op één naam te zetten, moet u naar de notaris. Als jullie dit doen voordat u gescheiden bent en jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, kan dit zonder schenkingsbelasting. Wel moet er overdrachtsbelasting worden betaald.
2. Het hangt van de boedel af en eventuele andere financiële verwikkelingen die moeten worden geregeld, of u het huis wilt laten taxeren en dus een precieze waarde wilt weten. De WOZ waarde geeft ook een aardige richtprijs.
3. Een bank schrapt u alleen dan uit de hypotheekakte als de ander voldoende inkomen heeft en voldoende waarborgen biedt. Wellicht is het daarom verstandig om dit eerst te weten, voordat u uw deel overdraagt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lh, 13-11-2014
Beste Zeemeeuw,

Als reactie op artikel 76, er staat alleen in het convenant dat mijn ex alles op zich neemt bij verkoop of een nieuwe partner. Desondanks wil ik mijn naam van de hypotheek. Ik kan zo ook niet verder met mijn nieuwe relatie en mijn ex wil het minimaa zeven jaar zo houden, omdat hij dan hoopt misschien de hypotheek wel te kunnen dragen.

Mvg lh Reactie infoteur, 13-11-2014
Beste Lh,
Dan is er niets onderling geregeld zolang hij er zelf nog woont en er staat zeker niet dat u moet bijtekenen. Dat bijtekenen lijkt me ook zeer onredelijk als u er zelf niet meer woont. Alleen bij verkoop van de woning of als de bank daartoe besluit, kunt u worden ontslagen uit uw hoofdelijke aansprakelijkheid.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Regina, 12-11-2014
Hallo even een vraagje mijn man en ik willen uit elkaar en dus scheiden nu heeft mijn man dit huis 14 jaar geleden alleen gekocht en zijn wij ver daarna pas getrouwd in gemeenschap van goederen. ik heb nooit getekend voor dit huis dus alles staat enkel en alleen op zijn naam. nu wil ik weg gaan en mag hij van mij alles houden in en om het huis incl het huis. kan dit gewoon zonder dat hij er problemen mee krijgt omdat we getrouwd zijn?

gr regina Reactie infoteur, 13-11-2014
Beste Regina,
Zodra bij de belastingdienst bekend is dat jullie zijn gescheiden, zou, om de hypotheekrenteaftrek te behouden, de helft van de hypotheek annuïtair moeten worden geherfinancierd. Als die aftrek geen punt is, hoeft er geen aanpassing plaats te vinden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ih, 11-11-2014
Ik ben 2,5 jaar geleden gescheiden en heb het huis verlaten. Mijn ex kan het huis niet betalen en we hebben mijn naam op de hypotheek laten staan, zodat hij daar nog kon wonen. We hadden de duur van de aftrek van de hypotheekrente afgesproken, echter hij weigert stappen te ondernemen. In het convenant staat dat bij verkoop van het huis (winst of verlies) alles voor hem is. Er is sprake van een onderwaarde van het huis nu, +/- 35.000 euro. Over een tijd moet de hypotheek bijgetekend worden en hij eist van mij dat ik bijteken of dat ik anders de helft van de schuld op me moet nemen (waarvoor ik dan niet in de sanering kan, omdat ik de schuld vrijwillig ben aangegaan (zie afspraak convenant). Als ik niet teken, dan zegt de bank dat de hypotheek stilzwijgend verlengd wordt voor de duur van een jaar. Mijn ex zit achterover en onderneemt niets en verwacht van mij dat ik zo nog jaren doorga, waardoor ik zelf ook niet verder kan(ik zou in de toekomst ook graag gaan kopen). Tevens lever ik mijn hypotheekrenteaftrek aan geld in, waarover we ook afspraken hadden gemaakt. Ik heb het gevoel dat ik vast zit in deze situatie en ik weet niet meer wat ik moet doen. Iemand tips of ideeën? Reactie infoteur, 12-11-2014
Beste Lh,
Fiscaal gezien eindigt uw hypotheekrenteaftrek automatisch twee jaar nadat u het huis hebt verlaten of drie jaar als het huis te koop staat. Belangrijk is dus wat in het convenant staat over het huis, nadat u er bent vertrokken. Of staat er alleen iets in over het geval wanneer uw ex man het huis verkoopt?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lz, 06-11-2014
Mijn ex en ik (samenleefcontract) gaan uit elkaar. We hebben samen een koopwoning met volledige spaarhypotheek van 200.000. Waarde nu (laten taxeren) 165.000. Ex partner gaat terug in België wonen. Ik kan zelf de hypotheek dragen (doe dat nu al enkele maanden zo). Nu wil ik blijven wonen in het huis. Is het dan als ik goed begrijp zo dat:
1. Ik met mijn ex overeen moet komen voor de 165.000 als waarde
2. Wij gezamenlijk nog 35.000 schuld hebben die we af moeten lossen aan de hypotheek verstrekker
3. Wij die schuld kunnen aflossen met het geld in onze spaarhypotheek (ongeveer 30.000) en 2.5K ieders voor de rest
4. ik een nieuwe hypotheek (annuïteit) afsluit voor het nieuwe deel (65.000) en 100.000 op spaarhypotheek laat staan.
5. ik mijn partner ook moet ontslaan uit de hypotheek maar ook als eigenaar van het huis?

Ik wil als einddoel dat ik de hypotheek zelf betaal, en het huis op mijn naam staat.
Weet verder niet wat de gevolgen voor mijn partner zijn met deze afhandeling en het naar België terug verhuizen. Dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 07-11-2014
Beste Lz,
1. U wilt een gezamenlijke hypotheek volledig op uw naam zetten en uw partner laten ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Als de bank daarmee akkoord is, is dit mogelijk. U kunt immers van alles met uw ex afspreken, maar daar hoeft de bank zich niets van aan te trekken. Voor de bank is vooral belangrijk dat u voldoende zeker de hypotheek zelf kunt dragen.
2. De verdeling met uw ex is aan jullie beiden. Het ligt bij een samenlevingscontract met een gemeenschappelijke boedel voor de hand dat de helft van schuld en spaarbedrag voor elk is. Of de bank het spaarbedrag ook uitbetaalt en wat dit fiscaal betekent is nog maar de vraag (verlies van vrijstelling Belastingdienst).
3. Voor het deel van uw partner moet u een nieuwe hypotheek afsluiten en als u hiervoor hypotheekrenteaftrek wilt, moet dit annuïtair gefinancierd zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pivoi, 05-11-2014
Onlangs heeft mijn ex-partner te horen gekregen dat zij niet kan worden uitgekocht uit ons huis omdat ik de hypotheekverhoging niet voor elkaar krijg. Zij blijft dus hoofdelijk aansprakelijk, net als ik. Zij is echter al 2 jaar het huis uit en heeft zowel voor de echtscheiding als erna meebetaald aan de hypotheekaflossing. Is zijn nu, na de scheiding en hoofdelijk aansprakelijk, verplicht om mee te betalen met de hypotheekaflossing? Reactie infoteur, 06-11-2014
Beste Pivoi,
Hoe de hypotheek wordt betaald (rente en aflossing) is iets tussen u en uw ex. De bank kan als er een betalingsachterstand is, beiden op de betalingsachterstand aanspreken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bosch, 04-11-2014
Dit betreft een situatie waarin een hypotheek gesplitst moet worden, ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid na scheiding, en er een nieuwe persoon bij de hypotheek ingeschreven wordt.
Het probleem waar we al 3 jaar tegen aan lopen is dat de rechtbank vraagt om zekerheid of de bank hiermee akkoord gaat alvorens het een uitspraak te doen en het convenant definitief te maken.
De bank stelt in de hypotheekofferte dat een definitieve echtscheidingsconvenant aangeleverd dient te worden alvorens een beslissing te nemen over de aanvraag. Een ook wel genoemd 'kastje naar de muur' principe.
Wie heeft hier nu gelijk, de rechtbank of de bank? Reactie infoteur, 05-11-2014
Beste Bosch,
Zo zit u gevangen tussen twee instanties die zekerheid willen en op elkaar zitten te wachten. Dat komt door het verzoek tot ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat ontslag is een zaak tussen u en de bank en niet tussen de rechter en de bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bart, 26-10-2014
Beste Zeemeeuw,

De situatie:
- Ik heb huis gekocht in 2010 op mijn naam (ook hypotheek).
- Eind 2012 getrouwd in gemeenschap van goederen
- Door verhuizing naar buitenland, heeft ex nooit in het huis ingeschreven gestaan.
- In 2013 besloten te scheiden (geen fiscale partners)
- Echtscheiding is inmiddels uitgesproken en ingeschreven; ex-partners besluiten te scheiden met gesloten beurzen (ex krijgt niks mee uit boedel; namelijk licht negatief).
- Ex-partner wil ontslag uit de hoofdelijk aansprakelijkheid voor hypotheek bij bank (waar ze niet bekend staat).

Probleem:
- Bank geeft aan dat er een nieuwe hypotheek moet worden afgesloten voor de helft van het huis aangezien ik het van haar zou moeten 'terugkopen' aangezien sinds 1 januari 2013 spaarhypotheken niet meer belastingaftrekbaar zijn en wil haar tot die tijd niet ui de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan.

Vragen:
1. Staat de bank in haar recht dit te doen?
2. Als ik het verzoek tot ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid terugtrek, en hypotheek dus blijft als is, kan de belastingdienst dan zeggen dat ik niet meer mag aftrekken op de helft van de hypotheek?

Alvast vriendelijk bedankt voor uw hulp in dezen. Reactie infoteur, 27-10-2014
Beste Bart,
1. Door het huwelijk in gemeenschap van goederen is de eigendomsverhouding gewijzigd, maar als uw ex niet heeft getekend voor de hoofdelijke aansprakelijkheid, is de hoofdelijke aansprakelijkheid niet gewijzigd. Die aansprakelijkheid rust alleen bij u.
2. De bank kan u ook niet verplichten om een andere hypotheek af te sluiten. Die staat namelijk al op uw naam.
3. Fiscaal is er wel een probleem als jullie in Nederland zijn getrouwd. Uw ex heeft haar eigenwoningreserve bij de scheiding meegenomen en daardoor is de hypotheekrente op haar deel alleen aftrekbaar als die annuïtair is gefinancierd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nisha, 23-10-2014
Wij gaan scheiden, zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. hebben een huis in buitenland. mijn ex zegt dat ik hier geen recht op heb terwijl ik ook heb meebetaald aan de kosten. klopt dit? Reactie infoteur, 23-10-2014
Beste Nisha,
Als jullie in Nederland in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, bezit elk van jullie van alles de helft. Ook de helft van de waarde van een huis in het buitenland.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne, 16-10-2014
Samen met mijn ex partner heb ik een koopwoning die ruim 3 jaar in de verkoop staat. Ik woon nog in het huis en betaal de volledige hypotheek, verzekeringen en belastingen.
De hypotheek bedraagt 180.000 euro. Aan aflossing is er ongeveer 20.000 euro.
De verkoopwaarde (getaxeerd) is ongeveer 140.000 euro (met name door ernstig achterstallig onderhoud waar ik na jaren onderhandelen geen afspraken over heb kunnen maken met mijn ex partner). Nu willen mijn huidige partner en ik het huis wel kopen voor 140.000 euro. Mijn ex partner geeft aan dat wij gewoon de hypotheek van 180.000 euro moeten overnemen en dat we dan de aflossing a 20.000 euro mogen 'houden'. Mijn inziens is dit niet reëel aangezien er een onderwaarde is van 20.000 euro. Het lijkt mij dat hij (minus de aflossing) dan ten minste 10.000 euro aan ons zal moeten betalen. Mocht dat zo zijn is er dan een mogelijkheid om de verkoop af te dwingen en kan een rechter een eventuele reële verkoopprijs bepalen? Kunt u mij tevens vertellen hoe het met de aflossing zit. Als wij deze overnemen, ziet de belastingdienst dit dan niet als een schenking? Reactie infoteur, 16-10-2014
Beste Anne,
1. Belangrijk is wat er bij de scheiding (het uit elkaar gaan) is afgesproken.
2. Voor de hypotheek is elk van de ex-en hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel (naar de bank toe), en bezit ieder de helft (naar elkaar toe). Ook de helft van de aflossing is van u.
3. Dat u de hypotheek moet overnemen is nergens op gestoeld.
4. Een rechter kan als daar goede redenen voor zijn, uw man dwingen om de woning te verkopen als u dat wilt, maar zal uw man niet dwingen om het huis aan u te verkopen.
5. Dat die 10.000 euro een schenking is, lijkt me niet zo te zijn omdat uw ex ook een potentiële restschuld achterlaat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Antoon, 15-10-2014
Mijn zoon is aan het scheiden en aan zijn vrouw is tijdelijk de woning toegedeeld. Moet hij zich verplicht uitschrijven en op een nieuw adres inschrijven? Het betreft een koopwoning. Reactie infoteur, 16-10-2014
Beste Antoon,
Uw zoon dient zich in te schrijven met het adres waar hij werkelijk woont. Zodra hij is verhuisd, zal dat een ander adres zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frans, 11-10-2014
Mijn schoonzoon leerde een vrouw kennen, die op dat moment al een ''eigen '' huis had, met bijbehorende hypotheek. Na 2 jaar getrouwd te zijn geweest, niet op huwelijkse voorwaarden, zijn zij gescheiden. Nu kan de vrouw de hypotheek niet meer aflossen… is mijn schoonzoon nu ook volledig verantwoordelijk voor de restschuld? In het convenant is hier niets over geregeld! Reactie infoteur, 12-10-2014
Beste Frans,
Bij een gemeenschap van goederen worden vermogen en schulden van voor en tijdens het huwelijk gemeenschappelijk (ieder de helft). Als uw zoon niet heeft getekend voor de hypotheek is hij niet hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel maar ten hoogste voor de helft. Als er een restchuld ontstaat bij verkoop (hypotheek hoger dan waarde huis), is het de vraag of het huis wel verkocht mocht worden en of uw zoon hiertoe toestemming heeft gegeven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mirry, 10-10-2014
Door een scheiding staat de echtelijk woning (hypotheek op beider namen) te koop. De rechter heeft bepaald dat de man de hypotheek betaald tot de woning verkocht is. Daarna zal hij de partneralimentatie moeten betalen.

Als de woning legaal verhuurd wordt, moet hij dan wel de partneralimentatie betalen? Reactie infoteur, 10-10-2014
Beste Mirry,
De huuropbrengst kan als extra inkomsten worden gezien. Dat kan tot een bijstelling van de hoogte van de alimentatie leiden als de rechter daarmee bij een herziening instemt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.