Bril: Reinigen, onderhouden en krassen voorkomen

Bril: Reinigen, onderhouden en krassen voorkomen Dagelijks je bril reinigen voorkomt krassen en andere schade aan de bril. Maar hoe reinig jij je bril? Dit gebeurt vaak op een foute manier. Dankzij enkele tips krijg je je bril en montuur schoon zonder krassen of schade. Deze tips gelden eveneens voor het schoonmaken van een zonnebril, veiligheidsbril en sportbril. Eigenlijk is het nuttig om elke dag voor het slapengaan de bril te reinigen. Op deze manier start je elke dag met een optimaal gezichtsvermogen. Daarnaast toon je oprecht, intelligent, leergierig, en verfijnd met een schone bril. Moeilijk is het niet. Met zeep, warm water en een droge, katoenen doek ben je zo vertrokken.

Handen reinigen

Zet vooreerst met beide handen voorzichtig je bril af. Daarna zorg je dat je handen vrij zijn van vuil, make-up, lotion en iets anders dat zo op de bril kan terechtkomen (goede handhygiëne). Het gebruik van lotionvrije milde zeep of afwasmiddel is aanbevolen en met een schone, niet-pluizende doek krijg je je handen weer droog.

Bril afspoelen

Vervolgens spoel je je bril onder een zachte stroom van lauw kraanwater. Dit verwijdert stof en ander vuil waardoor je vermijdt dat bij het reinigingsproces krassen op de bril ontstaan. Warm water gebruik je zeker niet, want soms beschadigt dit de beschermlaag van het brillenglas. Ook speeksel en uitgeademde lucht is volledig afgeraden voor het reinigen van de bril. Dit veroorzaakt zelfs mogelijk ooginfecties. Gebruik tot slot geen al te hoge druk van het water bij het afspoelproces.

Lotionvrij afwasmiddel aanbrengen

Een volgende stap is om een kleine druppel lotionvrij afwasmiddel op elk brillenglas aan te brengen. Gebruik maar een klein beetje van dit product, want de meeste vaatwasmiddelen zijn zeer geconcentreerd. Je kan hiervoor zelfs je vingers gebruiken en dan breng je eenvoudigweg op twee vingers een druppel aan. Best gebruik je enkel lotionvrije of natuurlijke afwasproducten. Het is met andere woorden geen goede keuze om schoonmaakmiddelen te gebruiken voor het poetsen van ramen. Ook producten die gebaseerd zijn op citroenzuur, zijn uit den boze. In deze producten bevinden zich chemische ingrediënten die brillenglazen en coatings (= beschermlagen) (zoals een anti-reflecterende coating of UV-coating) beschadigen waardoor vlekken op de bril ontstaan. Dit geldt eveneens voor schoonmaakproducten waarin ammoniak, azijn of bleekwater verwerkt is.

Brillenglas reinigen

Gedurende enkele seconden wrijf je nu je brillenglas maar ook je montuur in. Dit doe je met je je vingertoppen en je gebruikt hiervoor een cirkelvormige beweging. Vergeet geen enkel onderdeel, dus maak eveneens de neuspads en oortips schoon. Op de oortips komen immers de resten van make-up, haarlak en andere haarproducten terecht. Stof, vuil en huidvetten hopen zich tevens vaak op aan de rand van de bril. Reinig dat dan zorgvuldig. Gebruik zeker geen papieren handdoeken, servetten, stoffen of wc-papier om de bril te poetsen. Deze veroorzaken krassen of pluizen. Tevens zijn tissues afgeraden want dit zijn op hout gebaseerde doekjes en de houtvezels beschadigen mogelijk de bril.

Bril afspoelen

Nadat de bril goed is gereinigd, is het tijd om beide zijden van de bril en het montuur grondig af te spoelen. Het is belangrijk om alle zeepresten te verwijderen, want anders is de bril besmeurd met zeep wanneer dit alles is opgedroogd.

Water afschudden

Na het afspoelen van de bril, is het belangrijk om het grootste deel van het water van de bril te elimineren door zachtjes te schudden aan de bril. Hierbij controleer je best nog eens of de bril volledig schoon is.

Bril afdrogen

De bril afdrogen is een voorlaatste stap bij het reinigen van de bril. Hiervoor gebruik je een schone, niet-pluizende doek. Bij voorkeur gebruik je een theedoek die niet is witgewassen met een wasverzachter. Een katoenen handdoek die je gebruikt om fijn glaswerk schoon te maken, is een goede keuze. De handdoek moet in ieder geval perfect schoon zijn, want wanneer dit niet het geval is, leidt vuil in de vezels van een handdoek tot krassen je bril. Gebruik met andere woorden geen t-shirt of hemd want dit zorgt voor krassen.

Bril controleren

De laatste stap is het inspecteren van de bril. Bij de aanwezigheid van strepen of vlekken, gebruik je een schoon microfiberdoekje. Deze speciale doekjes zijn verkrijgbaar bij de meeste opticiens of fotografiewinkels. Eventueel gebruik je individueel verpakte, vooraf bevochtigde wegwerpdoekjes. Deze brillendoekjes zijn speciaal ontwikkeld voor het reinigen van een bril. Gebruik zeker geen andere producten. De neuspad maak je desnoods zeer voorzichtig schoon met een tandenborstel. Is de bril volledig schoon? Zorg er dan voor dat je de brilglazen niet aanraakt want zo komt weer snel vuil op de bril terecht.

Brilcleaners en poetsdoekjes

Reinigingsmiddelen voor een bril zijn in sprays verkrijgbaar bij een oogzorgprofessional (optometrist, opticien, oogarts) of bij de plaatselijke drogist. Gebruik deze gerust wanneer je reist waar schoon leidingwater of afwasmiddel niet altijd beschikbaar is. Is kraanwater niet beschikbaar, gebruik dan de spraycleaner om je bril te poetsen. Let wel op bij de keuze van een dergelijk product. Mogelijk heeft je bril een anti-reflectiecoating. De cleaner moet bijgevolg wel goedgekeurd zijn voor het gebruik op een anti-reflecterende bril.

Bij gebruik van individueel verpakte, vooraf bevochtigde wegwerpbare brilreinigingsdoekjes, is het belangrijk om eerst de bril op stof of vuil te inspecteren. Blaas alle deeltjes weg voordat je de bril afveegt zodat je krassen kan voorkomen.

In feite zijn microfiberpoetsdoekjes een uitstekende keuze voor het reinigen van een bril. Deze doekjes drogen de bril zeer effectief en voorkomen vlekken. Wel maak je deze doekjes best regelmatig schoon, want ze verwijderen vuil wel erg effectief en dan hoopt het zich op. Dit kan door het doekje te wassen met de hand met lotionvrij afwasmiddel en schoon water. Laat dit doekje gerust drogen door de lucht.

Bril professioneel laten reinigen

Het komt af en toe voor dat de bril niet volledig schoon te krijgen valt. Blijf hier niet mee rondlopen, maar bezoek best je oogzorgspecialist. Zij bezitten ultrasone reinigingsapparaten om de bril grondig te poetsen. Dit houdt ook in dat ze de neuspads of andere onderdelen van het montuur kunnen reinigen. Indien nodig vervangen ze deze ook of passen ze deze aan wanneer dit minder goed zit of vervormd is bijvoorbeeld.

Krassen verwijderen van je bril

Jammer genoeg komen vroeg of laat steevast krassen op je bril. Dit is normaal bij het gebruik en de blootstelling aan de omgeving. Het gebeurt immers snel dat je de bril laat vallen of deze op een foute manier neerlegt. Let er dus best op dat je je leesbril niet aan een ketting rond je nek hangt want deze werkwijze levert krassen op en bovendien verlies je zo ook sneller je bril. Bij het plaatsen van de bril op een dashboard, ontstaan sneller krassen en geraakt de bril vervormd. De bril is dan immers blootgesteld aan intense en directe warmte. Enkele producten beweren krassen te verwijderen, maar de resultaten zijn veelal gemengd. De resultaten hangen ook af van de locatie en diepte van de krassen. Krassen op de bril interfereren met het gezichtsvermogen en met de lichtreflectie. Het is daarom belangrijk om tijdig een nieuwe bril te kopen bij krassen, zodat je steeds rondloopt met een optimaal gezichtsvermogen. Bij het kopen van een bril kies je best voor een duurzame, krasbestendige coating. Bij de aanwezigheid van krassen, probeer je deze niet zomaar te verwijderen want dan maak je situatie enkel maar erger.

Bril niet vervormen

Regelmatig krijgt de bril een andere vorm, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Dit gebeurt snel wanneer je je bril op je hoofd in plaats van op de neus zet, of wanneer je erg bruut de bril opdoet en weer van je neus verwijdert. Je gebruikt met andere woorden ook steeds beide handen om je bril op te zetten en af te doen. Is je bril toch vervormd, begin dan niet zelf aan het verstellen van de bril. Laat dit doen door de opticien en laat de bril dan best grondig reinigen door de oogzorgprofessional.

Beschermend hoesje voor de bril

Een beschermend hoesje is altijd makkelijk om de bril te beschermen, want schade treedt snel op. Daarom slaap je nooit met je bril op en leg je deze ver genoeg weg in een brillenkoker zodat je deze ’s nachts niet per toeval omstoot. Heb je geen brillenkoker, leg de bril dan met de brilglazen omhoog op verre afstand van het bed om nachtelijke ongelukken te vermijden.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De keuze en het onderhoud van een brilDe keuze en het onderhoud van een bril35% van de Belgische bevolking draagt een bril. Dat zijn zo'n 3675000 brillen in België. Zonnebrillen en extra monturen…
Schoonmaken van een vieze magnetronSchoonmaken van een vieze magnetronEen magntron is gemakkelijk te reinigen, met citroen en water, maar ook met blokjes voor een vaatwasmachine. Als je magn…
Hoe valt hardnekkig vuil op ruiten te verwijderen?Hardnekkig vuil verwijderen van allerlei ruiten, hoe doe je dit? In dit artikel komt alles aan het licht.
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…

De sauna is gezondDe sauna is gezondDe sauna is (nog) niet aan iedereen besteed, terwijl de sauna behalve dat het helpt ontspannen nog veel meer voordelen h…
Blote voeten en het voordeel van lopen zonder schoenenBlote voeten en het voordeel van lopen zonder schoenenZe zijn er, mensen die in ons bebouwde land dagelijks op blote voeten lopen. Thuis gaan de schoenen niet aan, winkelen k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PixArc, Pixabay
  • Brilonderdelen, http://www.ofar.nl/brilonderdelen/59020, geraadpleegd op 26 juli 2016
  • Caring for your glasses, http://www.optometry.org.au/your-eyes/glasses/caring-for-your-glasses/, geraadpleegd op 26 juli 2016
  • How to Clean and Maintain Eyeglasses, http://www.readers.com/blog/glasses/how-to-clean-and-maintain-glasses/, geraadpleegd op 26 juli 2016
  • How to Clean Eyeglasses, http://www.topcleaningsecrets.com/house/how-to-clean-eyeglasses.html, geraadpleegd op 26 juli 2016
  • How to Clean Eyeglasses, http://www.wikihow.com/Clean-Eyeglasses, geraadpleegd op 26 juli 2016
  • How To Clean Your Glasses, http://www.allaboutvision.com/eyeglasses/how-to-clean-glasses.htm, geraadpleegd op 26 juli 2016
  • The Best Way to Clean Your Glasses, http://www.wsj.com/articles/SB10001424127887323375204578269942300847314, geraadpleegd op 26 juli 2016
  • The Correct Way to Clean Eyeglasses, http://lifehacker.com/5980802/the-correct-way-to-clean-eyeglasses, geraadpleegd op 26 juli 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.