Schuimende urine: oorzaken van schuim op de urine of plas

Schuimende urine: oorzaken van schuim op de urine of plas Schuimende urine kent veel mogelijke oorzaken, variërend van onschuldig tot ernstig. Schuimende urine kan je zorgen baren, terwijl schuimende urine vrij vaak voorkomt en vaak een onschuldig fenomeen is. Er zijn echter een aantal factoren die schuim kunnen veroorzaken in de urine, waarbij medische behandeling nodig is. Er kunnen eenvoudige factoren aan schuimende urine ten grondslag liggen, zoals krachtig of versneld urineren, wat luchtbelletjes geneert. Dit kan eruit zien als schuim op de urine. Schuim op de urine kan soms ook het gevolg zijn van de aanwezigheid van chemische schoonmaakmiddelen in het toilet, zoals toiletreiniger. Als je echter aanhoudend last hebt van schuimende urine, kan dit wijzen op de aanwezigheid van een hoog eiwitgehalte in de urine maar het kan ook duiden op een onderliggende nieraandoening. Als je steeds last hebt van schuim op de urine, is het verstandig de huisarts te raadplegen. De arts kan lichamelijk onderzoek en urineonderzoek doen.
Urineonderzoek bij schuimende urine / Bron: Angellodeco/ShutterstockUrineonderzoek bij schuimende urine / Bron: Angellodeco/Shutterstock

Schuimende urine

Schuimige of schuimende urine of plas kan een gevolg zijn van een aantal eenvoudige en onschuldige oorzaken. Krachtig plassen genereert bubbels in de urine, wat een schuimig uiterlijk geeft. Urine die er schuimig uitziet, kan ook komen doordat het eiwitgehalte in de urine is verhoogd (proteïnurie), of een ernstiger probleem waarbij de nieren betrokken zijn.

Schuimende urine door snel plassen

Door snel te plassen, vaak het gevolg van een (over)volle blaas, krijg je luchtbelletjes doordat de urinestraal hard in de toiletpot klettert. Dit komt vaak doordat mensen hun plas ophouden en naar het toilet gaan met een zeer volle blaas. Wanneer de blaas vol is en uitgerekt tot haar maximale capaciteit, zal de blaas krachtig samentrekken om de urine te lozen. De urinestraal raakt het toilet met veel kracht en dat genereert schuim. Dit type schuim verdwijnt meestal binnen een paar minuten.

Wat te doen?

Schuimende urine door snel te plassen is onschuldig. Het is echter niet verstandig om je plas op te houden en toiletbezoek uit te stellen. Af en toe je plas ophouden is niet erg, het wordt een probleem als je dit te lang en te vaak doet. Als je te vaak je plas ophoudt, kan de urineblaas uitrekken waardoor deze minder goed kan samentrekken tijdens het plassen. Dit heeft tot gevolg dat je minder goed kunt uitplassen, wat blaasontstekingen in de hand werkt. Door je plas te lang op te houden, kan ook de druk in je blaas te hoog worden wat de nieren kan beschadigen. De nieren produceren urine, maar door te hoge druk kunnen de nieren hun werk niet meer naar behoren uitvoeren.

Geconcentreerde urine

Lichte uitdroging, zoals tijdens de zwangerschap kan optreden of zware lichamelijke inspanning, zorgt ervoor dat de urine donkerder en geconcentreerd is dan normaal. Dit resulteert vaak in schuimende urine tijdens het plassen.

Wat te doen?

Door voldoende te drinken is het probleem zo weer opgelost. Zodra je ervoor zorgt dat de vochtbalans wordt hersteld, zal de urine weer lichtgeel van kleur zijn. Als schuim op de urine nog steeds voortduurt, zal er waarschijnlijk sprake zijn van een ander probleem. Voorkomen is beter dan genezen. Houd de vochtbalans op peil door voldoende te drinken. Volgens het Voedingscentrum heeft een volwassen man of vrouw gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken (water, thee, etc.). De hoeveelheid vocht die je precies nodig hebt, is afhankelijk van diverse factoren zoals leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en de gezondheidstoestand (bij koorts zweet je bijvoorbeeld meer).

Schuimende urine kan komen door toiletreinigers / Bron: Lisa S./Shutterstock.comSchuimende urine kan komen door toiletreinigers / Bron: Lisa S./Shutterstock.com

Schuim op de urine door toiletreiniger

Een waaier aan chemische stoffen in wc-reinigers kunnen schuimende urine veroorzaken. Urine kan reageren op de stoffen in een toiletreiniger, waardoor belletjes ontstaan in de urine.

Wat te doen?

Urineren in een steriele container en als er geen schuim verschijnt, dan weet je dat de chemische stof in het toilet de boosdoener is.

Sperma in urine door retrograde ejaculatie

Kleine hoeveelheden sperma kunnen in de mannelijke urinebuis achterblijven na ejaculatie. Dit achtergebleven sperma veroorzaakt normaal gesproken geen schuimende urine; daarvoor is de hoeveelheid te klein. Als de blaassluitspier niet goed werkt en het sperma wordt naar achteren voortgestuwd in de blaas, dan komt er sperma in de urine terecht en dat kan leiden tot schuimende urine. Dit fenomeen wordt 'retrograde ejaculatie' genoemd. Hierbij stroomt het zaad terug de blaas in, in plaats van naar buiten door je geslachtsdeel. Bepaalde medicijnen kunnen ook leiden tot retrograde ejaculatie.

Wat te doen?

Als je regelmatig last hebt van retrograde ejaculatie, dan het het verstandig een afspraak te maken bij de huisarts. Deze kan bekijken of het komt door een zwakke blaashals als gevolg van medicijngebruik of andere oorzaken, zoals een blaas- of prostaatoperatie. Retrograde zaadlozing kan ook veroorzaakt worden door neurologische aandoeningen en diabetes.

Proteïnurie: de aanwezigheid van te veel eiwit in de urine

Deze aandoening leidt tot een overmaat van eiwit dat wordt uitgescheiden in de urine, hetgeen schuimende urine kan veroorzaken. Een kleine hoeveelheid eiwit is gewoonlijk aanwezig in urine, maar grote hoeveelheden eiwit in de urine is abnormaal en wordt 'proteïnurie' genoemd. Dit kan optreden na zeer intensieve training (sport, bijvoorbeeld duurlopen), overmatige inname of aanvulling van eiwitten en ziekten die de nieren beschadigen. Onbehandelde hoge bloeddruk en diabetes zijn de twee meest voorkomende medische aandoeningen die het filtervermogen van nieren beschadigen en proteïnurie veroorzaken. Deze aandoeningen vereisen deskundig onderzoek en adequate medische behandeling. Andere risicofactoren zijn:
  • trauma;
    Houd je bloeddruk onder controle / Bron: Bacho/ShutterstockHoud je bloeddruk onder controle / Bron: Bacho/Shutterstock
  • giftige stoffen;
  • infecties;
  • medicijnen; en
  • ziekten zoals multiple myeloom (of ziekte van Kahler, een kwaadaardige woekering van plasmacellen in het beenmerg) en amyloïdose (waarbij abnormale neerslag van eiwitten in weefsels en organen optreedt).

Er zijn ook een aantal risicogroepen die meer kans hebben op het ontwikkelen van proteïnurie. Dit zijn mensen met overgewicht, personen die ouder zijn dan 65 jaar, mensen bij wie proteïnurie in de familie voorkomt en vrouwen die zwanger zijn.

Wat te doen?

Behandeling van proteïnurie is gericht op het behandelen of wegnemen van de onderliggende oorzaak. Het goed onder controle krijgen en houden van diabetes en bloeddruk, gewichtsverlies en het staken van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, kunnen effectieve maatregelen zijn bij de behandeling van proteïnurie. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen helpen.

Proteïnurie tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayProteïnurie tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Proteïnurie of pre-eclampsie tijdens de zwangerschap

Proteïnurie tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van een ernstig probleem inluiden, genaamd pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging, een combinatie van te hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine. Pre-eclampsie is een aandoening die meestal begint na de 20e week van de zwangerschap en als de aandoening vordert, kun je last krijgen van gezwollen voeten, enkels en handen, vocht vasthouden en sterke gewichtstoename, hoofdpijn, stoornissen van het zicht (zoals vaag of wazig zien en lichtflitsen of sterretjes zien), pijn in de bovenbuik, misselijkheid en braken. Zonder medische behandeling kunnen complicaties bij zowel moeder als kind optreden.

Wat te doen?

Elke zwangere patiënt met ernstige hoofdpijn, wazig zien, buikpijn of een verhoogde bloeddruk, moet onmiddellijk een ​​arts inschakelen.

Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Schuimende urine door een urineweginfectie

Een infectie van de urinewegen of urineweginfectie behoort tot de meest voorkomende infecties in het menselijk lichaam. Je urinewegen bestaan uit de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis. Als bacteriën in de blaas terechtkomen en zich daar vermenigvuldigen, kun je last krijgen van klachten als brandende pijn tijdens het plassen, meer aandrang, vaker moeten plassen, steeds kleine beetjes plassen en er kan schuimende urine optreden. Ook kan er bloed in de urine komen.

Wat te doen?

Raadpleeg een arts als deze symptomen zich ontwikkelen of aanhouden, wanneer je last hebt van misselijkheid of braken, of indien koorts optreedt. Ernstige buikpijn of rugpijn kan wijzen op een ernstige infectie en vereist onmiddellijke medische behandeling. De arts zal onderzoeken er er sprake is van een urineweginfectie en zal in dat geval een antibioticum voorschrijven. Andere medicijnen kunnen de pijn en de onaangename symptomen verlichten, terwijl het antibioticum de bacteriën doodt.

Fistel tussen dikke darm en blaas (vesicocolische fistel)

Een vesicocolische fistel doet zich voor wanneer er zich een abnormale verbinding vormt tussen de blaas en de dikke darm. Hierdoor kunnen lucht, gas en bacteriën zich verplaatsen naar de blaas. Het resultaat is schuimige urine of schuimende urine en frequente infecties. Je krijgt hierbij dezelfde soort klachten als bij een urineweginfectie. Een vesicocolische fistel kan optreden als gevolg van chirurgische complicaties, tumoren of ontstekingen zoals de ziekte van Crohn.

Wat te doen?

De behandeling bestaat uit het behandelen van eventuele infecties en het afsluiten van de fistel via chirurgische of radiologische behandelmethoden.

Afname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Schuim op de urine of plas door nieraandoeningen

Een nieraandoening kan leiden tot schuimende urine en proteïnurie. Veel voorkomende boosdoeners zijn onder meer diabetes, hoge bloeddruk, nierstenen, nierfilterontsteking (glomerulonefritis), trauma, bepaalde medicijnen en het gebruik van drugs. Symptomen van nierproblemen kunnen bestaan uit zwelling in de benen, vermoeidheid, misselijkheid, gebrek aan eetlust, rugpijn en algehele malaise. Schuimige urine, bloed in de urine of een structureel abnormale kleur of geur van de urine kunnen stuk voor stuk wijzen op een probleem.

Wat te doen?

De diagnose vereist een grondige evaluatie door een arts en kan onder meer bestaan uit een bloedonderzoek en urineonderzoek. Daarnaast kan beeldvormend onderzoek nodig zijn.

Schuimende door diabetes

Glomerulonefritis (ook bekend als nierfilterontsteking) is een mogelijke complicatie van diabetes. Hierbij raken de filtertjes van de nieren beschadigd. Wanneer diabetes de oorzaak is van nierfilterbeschadigingen, wordt gesproken van diabetische nefropathie. Het filtersysteem raakt beschadigd, waardoor stoffen zoals eiwitten in de urineblaas kunnen lekken en uiteindelijk in de urine terecht kunnen komen. De aanwezigheid van deze eiwitten in de urine veroorzaakt de vorming van luchtbellen en maakt dat de urine er schuimig uitziet. Aanwezigheid van eiwit in de urine staat bekend als proteïnurie.

Wat belangrijk is om te weten, is dat ziekten zoals diabetes de nieren niet in één keer beschadigen. Het ontwikkelt zich geleidelijk. Dus als schuimende urine en diabetes gerelateerd zijn, kan worden aangenomen dat de diabetes een ernstig stadium heeft bereikt; een fase waarin de nieren dreigen onherstelbaar beschadigd te raken.

Behandeling

De behandeling is gericht op het voorkomen of vertragen van de ontwikkeling tot nierfalen en andere complicaties.

Huisarts raadplegen bij aanhoudende schuimende urine / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts raadplegen bij aanhoudende schuimende urine / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Huisarts raadplegen

Af en toe schuimende urine plassen is normaal, want de snelheid waarmee je plast (de kracht van de urinestraal) en andere triviale factoren kunnen dit beïnvloeden. Maar je doet er verstandig aan je huisarts te raadplegen als je aanhoudend schuim op de urine opgemerkt of als het verergert. Dit kan een teken zijn van eiwit in de urine (proteïnurie), waarbij verder onderzoek nodig is om uit te zoeken wat er aan de hand is. Verhoogde hoeveelheden eiwit in de urine kan op een ernstig nierprobleem wijzen.

Als je urine meestentijds ongewoon schuimig lijkt, kan je arts adviseren om je urine te laten controleren op verhoogde eiwitniveaus (urineonderzoek). Als de test positief is, kan nader onderzoek nodig zijn om de oorzaak van het probleem vast te stellen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schuimende urine: Oorzaken van schuimige urineSchuimende urine: Oorzaken van schuimige urineSchuimende urine kent heel wat onschuldige tot levensbedreigende oorzaken. Vaak is dit te wijten aan een onderliggende z…
Urine: Dit vertelt de kleur over je gezondheidUrine: Dit vertelt de kleur over je gezondheidGemiddeld plassen mensen tussen de zes en acht keer op een dag. Vaak doen we dit zonder erbij na te denken of te kijken…
Een gewassen plas opvangen: wat is dat, hoe doe je dat?Een gewassen plas opvangen: wat is dat, hoe doe je dat?Voor onderzoek van de urine bij de huisarts of op het laboratorium is vaak gewassen plas nodig. Wat is een gewassen plas…
Met je plas naar de dokter: alles over urine-onderzoekMet je plas naar de dokter: alles over urine-onderzoekMet urineonderzoek heeft ieder mens af en toe te maken. Waarom en wanneer is onderzoek gewenst van het in onze nieren ge…

Gezwollen enkels en benen: oorzaken vocht in enkels en benenGezwollen enkels en benen: oorzaken vocht in enkels en benenVocht in de benen en in de enkel of gezwollen enkels en gezwollen voeten, is een veel geziene klacht. Meestal is het gee…
Diabetische ketoacidose (DKA): Complicatie van diabetesDiabetische ketoacidose (DKA): Complicatie van diabetesDiabetische ketoacidose (DKA) is een acute, ernstige, levensbedreigende complicatie van diabetes (suikerziekte) die voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LynxVector/Shutterstock.com
  • Healthhearty. Foamy Urine and Diabetes. https://healthhearty.com/foamy-urine-diabetes (ingezien op 11-05-2018)
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/vocht.aspx
  • http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Urologie/Informatie%20voor%20patienten/Alle_ziekten_onderzoeken_en_behandelingen_alfabetisch/zaadlozingsstoornissen/paginas/default.aspx
  • http://medicaltreasure.com/foamy-urine-causes/
  • http://www.healthline.com/health/foamy-urine
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/expert-answers/foamy-urine/faq-20057871
  • http://www.kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/protein-in-urine.html?referrer=https://www.google.nl/
  • http://www.md-health.com/Foamy-Urine.html
  • http://patient.info/forums/discuss/foamy-urine-proteinuria-or-lack-of-water-intake--61675
  • http://www.healthhype.com/foamy-urine-causes-bubbles-white-froth.html
  • http://www.newhealthguide.org/Foamy-Urine.html
  • http://scarysymptoms.com/2012/01/what-causes-foamy-urine_18/
  • https://www.reference.com/health/medical-causes-foamy-urine-b9a37d209cc8d35f
  • Afbeelding bron 1: Angellodeco/Shutterstock
  • Afbeelding bron 2: Lisa S./Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Bacho/Shutterstock
  • Afbeelding bron 4: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: La Gorda/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Istock.com/Jovanmandic
  • Afbeelding bron 7: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.