Suiker: in veel producten zit meer dan gedacht

Suiker: in veel producten zit meer dan gedacht Suiker in levensmiddelen wordt even vanzelfsprekend gevonden als benzine in een auto. Zonder suiker smaken de levensmiddelen niet en zonder benzine rijdt een auto niet. Maar is dat eigenlijk wel zo vanzelfsprekend zoveel suiker? Zijn we niet gewoon gewend geraakt aan suiker overal in? Het lichaam heeft echt niet zoveel nodig. Erger nog, we worden er alleen maar dikker van. Op het moment dat we dat zelf ook vinden worden allerlei diëten uitgeprobeerd en dikwijls met onvoldoende succes. Misschien is het daarom beter om voortaan goed op te letten hoeveel suiker overal in zit.

Maken van kristalsuiker

Met suiker wordt meestal kristalsuiker (tafelsuiker) bedoeld. Suiker is een voedingsmiddel dat in verband wordt gebracht met een van de primaire smaken namelijk met zoet. Kristalsuiker wordt gemaakt van suikerbieten en suikerriet door middel van een raffinageproces. Daarbij worden de bieten en rietstengels in kleine stukjes gesneden en in heet water gelegd waardoor de suiker uit de plant oplost. Daarna worden de stengelresten en de knolresten eruit gezeefd en wordt door verhitting het water zoveel mogelijk verdampt tot een dik sap is overgebleven. Dat sap gaat in centrifuges waardoor overtollig vocht wordt weggeslingerd. Het restant wordt gedroogd en verandert in kristallen waar de suiker zijn naam aan dankt.

Suiker maakt dik

Nederlanders eten per persoon ongeveer de hoeveelheid van 15 suikerklontjes per dag en dat is 32 kilo per jaar. Volgens artsen is een beetje suiker niet erg maar van te veel suiker worden mensen dik. Dr. Nancy Appleton geeft 59 redenen waarom suiker onze gezondheid aantast. Nancy is auteur van het boek “Lick the sugar habit”. Ondanks die mogelijke nadelen voor de gezondheid is voeding zonder suiker voor de meeste mensen ondenkbaar.

Ongemerkt veel klontjes suiker

Velen letten wel op aanduidingen op verpakkingen van producten maar er glipt menig onsje suiker door zonder het goed te beseffen. Bij een of twee klontjes suiker in de koffie of thee wordt in de regel niet nagedacht. Die toevoeging is overigens een gewoonte waar we aan gewend zijn geraakt maar wennen aan koffie en thee zonder suiker is ook best mogelijk. Natuurlijk kan niet bij elk koekje of tussendoortje worden nagegaan hoeveel suiker het product bevat maar ongemerkt kan dat daarom toch op een aardig aantal suikerklontjes per dag neerkomen.

Ook gezonde producten bevatten dikwijls suiker

En wie wel op de tussendoortjes let vindt niet op alle verpakkingen aangegeven hoeveel suiker het product bevat. Daar komt bij dat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat producten die gezond lijken ook suiker bevatten zoals bijvoorbeeld ontbijt met yoghurt en granen. Er zijn ontbijtgranen waar per portie van 40 gram meer dan 13 gram suiker in zit. Dat is meer dan drie theelepels suiker.

Schrikken van vergelijking met aantal klontjes

Maar aanduidingen met kleine getallen en percentages zijn niet altijd even overtuigend. Veel beeldender is de website van Sugar Stacks met opgestapelde suikerklontjes voor een blikje, een klein flesje en een literfles Coca Cola, waar je van schrikt. En ook gezond fruit bevat veel suiker zoals op diezelfde website te zien is. Een appel bevat evenals een navelsinaasappel zes klontjes suiker en een banaan vier en een half klontje.

Suiker geeft gevoel van warmte

Van de totale suikerproductie in Nederland gaat 85 procent naar de levensmiddelenindustrie en 15 procent in de vorm van pakken of klontjes naar de consument. Aan al die zoetigheid zijn we als kind al gewend geraakt en het is voor veel mensen heel moeilijk om minder zoet te eten. Sommige deskundigen zeggen dat zoet een gevoel van warmte oproept waardoor het logisch is dat we naar suiker verlangen.

Zit daar ook suiker in?

Heel veel producten worden genuttigd zonder dat daarbij wordt nagedacht wat die producten allemaal bevatten en dat geldt zeker ook voor het suikergehalte. Zomaar vier dagelijkse producten waar niet ze gauw suiker in wordt verwacht zijn:

Brood

De meeste broodsoorten bevatten gemiddeld 3 procent suiker. Wie 4 boterhammen per dag eet krijgt daarmee per jaar ruim een kilo suiker binnen exclusief het beleg. Aan brooddeeg wordt suiker toegevoegd om de gist zijn werk te laten doen en het brood te laten rijzen.

Ketchup

Een lik ketchup over de friet kan lekker zijn maar bevat al gauw een klontje suiker. In totaal heeft een flesje ketchup wel 21 klontjes.

Mayonaise

Mayonaise is toch al niet het gezondste product en bevat ook vrij vaak suiker, gemiddeld ongeveer 3 gram per 100 gram afhankelijk van het merk.

Soep

Een van de producten waar geen suiker in wordt verwacht is soep. Maar aan soep is in vrijwel alle blikjes, pakjes en zakjes wel degelijk suiker toegevoegd.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet suiker met je?Wat doet suiker met je?Steeds meer mensen beginnen eraan; suikervrij eten. De supermarkten liggen vol met suikervrije, koolhydraat arme product…
De hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebakDe hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebakSuiker wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een boosdoener. Maar hoeveel suiker zit er nou eigenlijk in zuivel, bro…
Suiker: verschillende soorten en eigenschappen in bakselsSuiker: verschillende soorten en eigenschappen in bakselsSuiker is een basisproduct dat niet weg is te denken uit onze keuken. Suiker wordt vaak toegevoegd aan baksels. In de wi…
Stevia, hét alternatief voor suiker?Stevia, hét alternatief voor suiker?We zien het steeds vaker opduiken in allerlei producten, stevia. We weten inmiddels dat geraffineerde kristalsuiker simp…

De gezondste zilte groenten: zeeaster, zeekraal en zeewierDe gezondste zilte groenten: zeeaster, zeekraal en zeewierIedereen is bekend met de groenten die we de dagelijks eten, maar wist je dat zilte groenten ook lekker zijn om te eten?…
Italiaanse schapenkaas pecorino en vijf belangrijke soortenItaliaanse schapenkaas pecorino en vijf belangrijke soortenPecorino is een Italiaanse schapenkaas. De naam pecorino is afkomstig van het Italiaanse woord pecora dat schaap beteken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Humusak, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tafelsuiker
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx
  • http://www.smulweb.nl/blog/erie_fraters/1890/59-redenen-waarom-suiker-onze-gezondheid-verwoest
  • www.sugarstacks.com
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.