Het Griekse eiland Naxos

Het Griekse eiland Naxos Naxos is het grootste eiland van de Cycladen met een oppervlakte van 448 km². Het eiland ligt in de Egeïsche Zee en heeft zo'n 25.000 inwoners (anno 2018). Het eiland is beroemd geworden omdat het één van de eerste eilanden is waar werd gewerkt met marmer en staat bekend om haar wijn en plaatselijke citroenlikeur: kitron. Naxos is, in vergelijking met de omringende eilanden, erg groen. Het beschikt over vele prachtige zandstranden, mooie bezienswaardigheden en ongerepte natuur waar heerlijk gewandeld kan worden.

Inhoud


Naxos stad

De hoofdstad van het eiland is Naxos stad, ook wel Chora genoemd. De stad is opgebouwd tegen de hellingen van een heuvel en heeft zo'n 6000 inwoners. Op de top van de heuvel staat het oude Venetiaanse kasteel Kastro waar vroeger de katholieke adel van de stad woonde. Naxos stad beschikt over een haven waar het een komen en gaan is van toeristen. Wanneer u de veerboot neemt vanaf één van de omliggende eilanden, komt u aan in deze haven. De stad zelf is een wirwar van smalle straatjes en oude stenen huisjes. Wandelend door deze straatjes komt u overal kleine souvenirwinkeltjes, bars en taverna`s tegen.

Wanneer u in Naxos stad aankomt kunt u een schiereiland zien liggen. Het schiereiland heeft de naam Palatia en beschikt over een tempelpoort: Portara. Het is vooral in de zomer een mooie plek om naar de zonsondergang te kijken. U moet er dan ook rekening mee houden dat u niet de enige zult zijn die hier in de avonduren naartoe komt. Voor wie van musea houdt zijn er in Naxos stad verschillende museums om te bezoeken. U kunt bijvoorbeeld het archeologische museum van Naxos bezoeken. Hier zijn veel kunstwerken te zien van de oude Cycladische beschaving.

Het binnenland

Het binnenland van Naxos is erg groen en ideaal voor mensen die van wandelen houden. Ook zijn er in het binnenland leuke dorpjes om te bezoeken zoals Apiranthos en Moni. Omdat Naxos een stuk minder populair is dan bijvoorbeeld Mykonos of Santorini, kunt u nog iets zien van het authentieke Griekenland in de dorpjes op Naxos.

De bergketen Zas

Vanaf vrijwel elke plaats op het eiland is de bergketen Zas (Zeus) te zien. De berg steekt 1001 meter boven de zeespiegel uit en wordt omringd door vruchtbare dalen. Hier worden onder meer citrusvruchten, olijven en druiven verbouwd. En op de bergwand lopen geiten en schapen voor de productie van kaas. Wanneer u op Naxos bent is het zeker de moeite waard om een keer naar de bergketen toe te rijden.

Het marmer van Naxos

Het eiland Naxos staat al sinds het jaar 3000 voor Christus bekend als het eerste eiland waar marmer werd gewonnen. In Naxos stad staat de Portara-tempelpoort als bewijs hiervoor. De marmeren poort is gebouwd in het jaar 522 voor Christus en is de toeristische attractie in Naxos stad. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds uit een groep van vijf bergen, in de buurt van Kynidaros, marmer gewonnen. Bijzonder is dat het marmer op een verticale helling rust. Normaal gesproken is dat een horizontale helling. De hoeveelheden marmer die er nog te winnen zijn neemt wel af. Het marmer van Naxos is daarom erg bijzonder en duur.

Zandstranden

Voor strandliefhebbers is Naxos een mooie bestemming. Naxos beschikt namelijk over een aantal mooie, langgerekte zandstranden. En omdat de Meltemi wind altijd aanwezig is, is Naxos ook een goede bestemming om te gaan wind- of kitesurfen.

Agios Georgios

Aan de zuidkant van Naxos stad ligt het strand Agios Georgios. Het ligt direct naast de stad en is daarom erg druk in het hoogseizoen. Wanneer u een stukje doorloopt wordt het een stuk rustiger. Het strand beschikt over ligbedden en parasols en voor de liefhebbers worden er ook watersportactiviteiten aangeboden. Het strand loopt langzaam af in zee en is daardoor ook erg geschikt voor kinderen.

Agios Prokopios

Op vijf kilometer ten zuidoosten van Naxos stad ligt het strand Agios Prokopios. Het is samen met Agia Anna een van de populairste badplaatsen op Naxos. Het strand is ongeveer twee kilometer lang en is deels georganiseerd met ligbedden, parasols en watersportactiviteiten. Het ongeorganiseerde deel van het strand is ongerept en daardoor een stuk rustiger. Ook hier loopt het strand langzaam af in zee.

Agia Anna

Op ongeveer zeven kilometer van Naxos stad ligt het dorpje Agia Anna. Agia Anna beschikt over een lang zandstrand met vele terrassen, visrestaurants en beachbars. Ook hier zijn er ligbedden en parasols beschikbaar en worden er watersportenactiviteiten aangeboden. Links van het dorp bevindt zich een klein schiereiland. Op het schiereiland staat het kapelletje van Agia Anna waar het dorp en het strand hun naam aan te danken hebben.

Aghiassos

Aghiassos ligt op zo'n 21 kilometer afstand van Naxos stad. Het is een erg rustig zandstrand met ondiep water. Aan het strand staan enkele tavernes en een hotel. Voor iedereen die van rust houdt is het hier prima uit te houden. Naast het strand bevinden zich enkele grotten waar goed gesnorkeld kan worden.

Het klimaat

Het klimaat van Naxos is vergelijkbaar met de meeste Griekse eilanden. Vanaf april begint de temperatuur te stijgen om vervolgens pas in september weer te gaan dalen. De zomers zijn er warm en erg droog. In de overige maanden is het fris en vooral in januari kan het erg nat zijn. De maanden juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar. De temperatuur kan dan oplopen tot rond de dertig graden. Wel staat er altijd een verkoelend briesje in de zomer.

Bereikbaarheid

Vanuit Nederland gaan er anno 2016 geen rechtstreekse vluchten naar Naxos. Wel kunt u op de luchthaven van Athene overstappen op een vlucht naar Naxos. Ook is het mogelijk om aan te vliegen op bijvoorbeeld Santorini of Kreta en van daaruit de boot te nemen naar Naxos. Omdat het eiland zo centraal ligt, is het een ideaal start- of eindpunt wanneer u er voor kiest om te gaan eilandhoppen tussen de verschillende Cycladische eilanden.
© 2016 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
Mythen en Sagen - Theseus en de MinotaurusMythen en Sagen - Theseus en de MinotaurusDe minotaurus was een verschrikkelijk, moorddadig beest uit de Griekse Mythologie: hij was half mens en half stier. Hij…
Sicilië: Alcantara-KloofWanneer je op Sicilië op vakantie gaat, is de Alcantara-Kloof een echte must om te zien. In dit artikel lees je er alles…
Griekenland, vakantie op MykonosEén van de eilanden die behoren bij de Noordelijke Cycladen is Mykonos. Het eiland waar een goede uitgaansgelegenheid is…
Vulkaaneifel: op ontdekking in het VulkanparkVulkaaneifel: op ontdekking in het VulkanparkWie meer wil leren over vulkanen en alles wat daar bij hoort, moet zeker eens een van de routes van het Vulkanpark in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WeeFee Photography, Pixabay
  • http://www.grieksegids.nl/cycladen/naxos.php
  • http://griekenland.net/griekse-eilanden/naxos/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Naxos_(eiland)
  • http://www.landenweb.nl/naxos/vakantie/
  • http://www.naxos.gr/en/naxos/
  • http://www.het-boekje.nl/naxos.html
  • http://www.naxos.nl/algemeen/stranden.htm
Mrvriend (23 artikelen)
Laatste update: 16-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.