Kachelotplate - Onbewoond Duits Waddeneiland

Kachelotplate - Onbewoond Duits Waddeneiland Wat Duitsland Nordsee-Insel noemt, noemt Nederland Waddeneilanden. Ze zijn er in bewoonde en onbewoonde staat en Kachelotplate is een van de onbewoonde Waddeneilanden in het Duitse Wad. Het ligt tussen de twee bewoonde eilanden Borkum en Juist in. Kachelotplate is een beschermd natuurgebied, waar je niet zomaar mag komen en waar je ook je boot niet zonder toestemming aan mag leggen. Je mag er zelfs niet overheen vliegen. Het is het gebied van de vogels, pioniersvegetatie en zeehonden.

De zandplaat die een eiland werd


Kachelotplate

Kachelotplate is een Duits Waddeneiland dat hoort bij de Oost-Friese Waddeneilanden. Het is het jongste van de Duitse Waddeneilanden; het werd in 2013 erkend als eiland. Toen was het groot en hoog genoeg om eiland te mogen heten. Kachelotplate meet zo'n 3 bij 1,3 kilometer en is ongeveer 172 hectare groot. Het spoelt met hoog water niet meer onder, er zijn duinen ontstaan en het eiland wordt steeds hoger. Het hoogste duin ligt drie meter boven de zeespiegel en op het hoogste deel van Kachelotplate groeit een grasmat. Het eilandje is alleen per boot te bereiken.

Eiland

Kachelotplate is groter dan 160 hectare, is begroeid, heeft duinvorming en blijft bij hoog water droog. Daarom mag het zich eiland noemen. Daarvoor moest het minstens 160 hectare groot zijn en dat redt het met zijn 172 hectare.

Potvis

Kachelotplate is een door de wind gevormd eiland, waar duinen op zijn ontstaan en waar grassen begonnen te groeien. Het eiland wordt sinds 1840 op kaarten aangetroffen en de naam zou zijn afgeleid van het Franse cachelot, dat potvis betekent.

Tussen Borkum en Juist

De Kachelotplate ligt ongeveer vijf kilometer ten zuidwesten van Juist en zeven kilometer ten oosten van Borkum. Het eilandje ligt tussen deze twee bewoonde eilanden in. Het ligt drie kilometer ten noordwesten van vogeleiland Memmert. De Niedersächsischer Landesbetrieb für Wasserwirtschaft, Küsten- und Naturschutz, NLWKN, de instantie die zorgt voor de kustverdediging in dat gebied van Duitsland, denkt dat Kachelotplate en Memmert op termijn gaan samengroeien tot één eiland. De Kachelotplate schuift op in de richting van Memmert.

Links is Kachelotplate, daaronder Memmert en het lange eiland is Juist / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Links is Kachelotplate, daaronder Memmert en het lange eiland is Juist / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Geul
De geul die tussen de twee eilanden stroomt wordt steeds ondieper en kan al niet meer als vaargeul worden benut. Welke kant het met de eilanden opgaat is niet met zekerheid te stellen. Het kan lang duren voor ze één worden, maar ze kunnen ook van de kaart geveegd worden door een stormvloed.

Wandelende eilanden

Alle Waddeneilanden zijn wandelende eilanden. Ze bewegen van west naar oost. Aan de westkant kalft het eiland af en aan de oostkant wordt de staart steeds langer. Dat is bij alle eilanden die oost-west gericht liggen het geval, van Texel tot Wangerooge. Van Pellworm tot Fanø, de Duitse en Deense eilanden die noord-zuid gericht liggen, spelen weer andere krachten.

Nieuwe eilanden

Van al het zand dat afkalft van de grote eilanden kunnen weer kleine eilanden als Kachelotplate ontstaan en groeien. Het zand gaat mee met het water en komt elders in de Waddenzee tot rust. Uit dergelijke zandophopingen kunnen nieuwe platen ontstaan en daaruit, met hulp van wind, zon en planten, nieuwe eilanden.

Vogels op Kachelotplate

Kachelotplate is een hoogwatervluchtplaats voor de wadvogels en er broeden diverse soorten. Het is een beschermd natuurgebied binnen het Duitse Nationale Park Waddenzee, Nationalpark Wattenmeer. Het gebied mag niet worden betreden en er mogen geen boten aanleggen. Ook mag er niet onnodig over het eiland worden gevlogen.

Zeehonden op Kachelotplate

Op het eiland leven zeehonden. Het is een rustplaats voor zowel de gewone als de grijze zeehond. Onderzoekers ontdekten in 2006 dat er grijze zeehonden neerstreken. Sindsdien ontwikkelt zich op de oostkant van de plaat een grijze zeehondenkolonie. Ze rusten er niet alleen maar baren en zogen er ook. Er leven er een paar honderd.

Sikkelvormig

Tussen 1951 en 2001 heeft de Kachelotplate zich van een langgerekt eiland ontwikkeld naar een sikkelvormig platencomplex tot een compact eiland. De NLWKN houdt de ontwikkeling van het eiland nauwlettend in de gaten. De ontwikkeling van het eiland vertelt iets over de dynamiek van de Waddenzee.

Werelderfgoed Waddenzee

Juist dat dynamische landschap was een van de redenen om de Waddenzee uit te roepen tot Werelderfgoed. De Nederlandse en Duitse Waddenzee is sinds 2009 Werelderfgoed. Het Deense wad sloot zich daar in 2014 bij aan. De hele Waddenzee is natuurlijk werelderfgoed.

Het Duitse Wad kent enkele onbewoonde eilanden


Kachelotplate

Legenda
A. Kachelotplate
B. Juist
C. Borkum
D. Memmert

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Richel – onbewoond eiland bij Vlieland in de WaddenzeeRichel – onbewoond eiland bij Vlieland in de WaddenzeeDe Richel is een onbewoond eiland dat aan de zuidoostkant van Vlieland ligt. De grijze zeehond bivakkeert er graag en du…
Razende Bol – onbewoond eiland bij TexelRazende Bol – onbewoond eiland bij TexelRazende Bol is een onbewoond eiland ten zuidwesten van Texel en ten westen van het Marsdiep. Het wordt ook wel Noorderha…
Big Five van de Waddenzee - vijf grote dieren dichtbijBig Five van de Waddenzee - vijf grote dieren dichtbijDe Waddenzee is een getijdengebied dat uniek is in de wereld. Niet voor niets werd het in 2009 bestempeld als Werelderfg…
Minsener-Oldoog - Onbewoond Duits WaddeneilandMinsener-Oldoog - Onbewoond Duits WaddeneilandIn het Duitse wad ligt Minsener-Oldoog. Dat eiland heeft niet voor niets twee namen aan elkaar gekoppeld. Het bestaat in…

Alte Mellum - Onbewoond Duits WaddeneilandAlte Mellum - Onbewoond Duits WaddeneilandAlte Mellum, of kortweg Mellum, is een klein eilandje in de Waddenenzee dat ligt tussen de uitstroom van de Jade en de W…
Worden wolven ooit vaste bewoners van Nederland?Worden wolven ooit vaste bewoners van Nederland?Tussen 2013 en januari 2017 zijn er vijf wolven in Nederland gespot. Sommige van hen zijn tot vijf keer gespot op dezelf…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kachelotplate Geraadpleegd op 20 januari 2017
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Kachelotplate Geraadpleegd op 20 januari 2017
  • http://www.waddenpost.nl/nl/kachelotplate/ontstaan-milieu/kachelotplate Geraadpleegd op 20 januari 2017
  • http://www.nlwkn.niedersachsen.de/hochwasser_kuestenschutz/kuestenschutz/ausgewaehlte_projekte/kachelotplate/kachelotplate-und-memmert- Geraadpleegd op 20 januari 2017
  • Wachsen-langsam-zusammen-45350.html Geraadpleegd op 20 januari 2017
  • https://www.nd.nl/nieuws/nederland/zandplaat-de-razende-bol-voortaan-eiland.49238.lynkx Geraadpleegd op 20 januari 2017
  • Afbeelding bron 1: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.