Verkiezingen 2017: Standpunten en kandidatenlijst van DENK

Verkiezingen 2017: Standpunten en kandidatenlijst van DENK De Kiesraad heeft DENK ingeschreven in het register voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen. Op maandag 30 januari 2017 was DENK één van de eenendertig partijen die de kandidatenlijst heeft ingeleverd. De politieke partij DENK is opgericht door Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Beide politici zaten in de Tweede Kamer voor de PvdA. Nadat zij waren opgestapt bij de Partij van de Arbeid zijn Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk een eigen politieke beweging onder de naam DENK begonnen. De politieke beweging DENK strijdt voor rechtvaardigheid en acceptatie. Dit doel wordt benadrukt door het verkiezingsprogramma van DENK en de tien standpunten waarvoor de kandidaten van DENK, onder leiding van lijsttrekker Tunahan Kuzu, willen strijden. Hoewel Kuzu en Öztürk beiden van Turkse komaf zijn strijden de beide Kamerleden tegen het imago van 'Turkenpartij' en 'moslimpartij'.

Het ontstaan van de partij DENK

De politieke partij DENK is opgericht op 9 februari 2015. De oprichters van DENK waren Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. De beide politici zijn in november 2014 uit de fractie van de PvdA gezet. Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk hadden openlijk kritiek geuit op het integratiebeleid van de minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Op 13 mei 2015 is DENK officieel als politieke beweging opgericht. DENK wil vanuit een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel sociale uitsluiting tegengaan en achterstelling bestrijden. Dit vanuit de gedachte dat onrechtvaardigheid voor onrust zorgt in de samenleving en deze onrust werkt onveiligheid in de hand. DENK streeft ernaar om de kloof tussen politiek en burger te dichten.

De politieke partij DENK en GGZ-organisatie Denk

Gelijk nadat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk de naam DENK lanceerden, liet GGZ-Friesland weten dat ze een rechtszaak zouden aanspannen tegen DENK. GGZ Friesland, dat een onderdeel heeft met precies dezelfde naam, liet weten dat ze niet alleen bezwaar maken omdat de naam identiek is, maar ook omdat het eerste logo dat gepresenteerd werd door de politieke partij DENK opvallend veel gelijkenissen vertoonde met het logo van Denk Basis-GGZ. Nadat Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zowel het logo lieten aanpassen en de domeinnaam van DENK veranderden in beweging DENK, gaf de GGZ-organisatie aan tevreden te zijn met de aanpassingen en af te zien van de rechtszaak die het eerder had aangespannen.

Bron: De Balie, Amsterdam, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: De Balie, Amsterdam, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Kandidatenlijst verkiezingen 2017

De officiële kandidatenlijst van DENK, voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017, werd gepubliceerd op 30 december 2016. De nummer één van de lijst is de partijoprichter Tunahan Kuuzu. Zijn fractiegenoot Selçuk Öztürk staat op de derde plaats.
Nummer twee van de kandidatenlijst van DENK is Farid Azarkan.

Sylvana Simons

Tot een paar dagen voor de bekendmaking van de lijst, leek het erop dat ex-tv presentatrice Sylvana Simons ook hoog op de kandidatenlijst van DENK zou komen te staan. Simons liet echter eind december 2016 weten dat ze DENK ging verlaten en haar eigen politieke partij, Artikel 1, zou gaan oprichten. De verwachting was dat wanneer Simons bij DENK was gebleven, dat zij in de top vijf van de kandidatenlijst had gestaan.

Kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen 2017

  1. Tunahan Kuzu
  2. Farid Azarkan
  3. Selςuk Öztürk
  4. Gladys Albitrouw
  5. Stephan van Baarle
  6. Magdalena Charlot
  7. Mourad Taimounti
  8. Aysegul Kilic
  9. Marisa Koolbergen
  10. Ali Tsouli
  11. Marit van Splunter
  12. Serif Uysal
  13. Rabia Karaman
  14. Talhat Raja
  15. Yunus Kayis
  16. Zahir Rana
  17. Nevzat Demirel
  18. Keziban Ince

Bron: Partij van de Arbeid, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Partij van de Arbeid, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Lijsttrekker Tunahan Kuzu

Tunahan Kuzu werd geboren op 5 juni 1981 in Istanbul, maar groeide op in Maassluis. Kuzu studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit, waarna hij van 2008 tot 2012 gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid in Rotterdam was. Hij was daar woordvoerder Werk, Inkomen en Zorg. Daarnaast werkte Kuzu tussen 2007 en 2011 als adviseur bij het internationaal accountants- en belastingadviseurs PricewaterhouseCoopers.

Tweede Kamer

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 werd Kuzu lid van de Tweede Kamer namens de Partij van de Arbeid, nadat hij met 23.067 voorkeurstemmen op de vijfde plaats van de lijst van de PvdA eindigde. In de Tweede Kamer was hij voor de Partij van de Arbeid vooral betrokken bij onderwerpen met betrekking tot de Geestelijke Gezondheidszorg, Maatschappelijke Opvang, Verslavingszorg, Armoede en Schuldhulpverlening.

Reclamespotje

In november 2012 werd bekend dat Tunahan Kuzu een Turkse zorgverzekeringswebsite aanprees in een reclamefilmpje van Benim si gortam. Dit had Tunahan Kuzu gedaan omdat hij zelf ook zijn zorgverzekering via Benim si gortam had afgesloten. Nadat hij in opspraak kwam mocht Kuzu tot maart 2013 niet het woord voeren over het thema zorg in de Tweede Kamer. Zelf verklaarde Tunahan Kuzu destijds tegen Pownews: "Het is onhandig van mij geweest en ik betreur dat. De consequentie is dat het niet handig is om het woord te blijven voeren over de zorg. Ik heb contact gehad met de site en op mijn verzoek is het filmpje verwijderd".

Breuk met Partij van de Arbeid

Op 13 november 2014 kwam Tunahan Kuzu tot een breuk met de Partij van de Arbeid. De breuk kwam nadat hij samen Öztürk niet bereid bleek te zijn om zijn vertrouwen uit te spreken in het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher. Kuzu koos destijds samen met Öztürk voor om wel in de Kamer te blijven als lid van de groep Kuzu/Öztürk, daarnaast gingen zij aan de slag met de oprichting van de politieke partij Denk.

Standpunten DENK

Op de website van DENK is het verkiezingsprogramma en de daarbij behorende standpunten te lezen. De standpunten waarvoor DENK wil strijden zijn:
  • een inclusieve samenleving waarin wij elkaar accepteren
  • een lerende samenleving waarin wij ieders talent benutten
  • een gezonde samenleving waarin wij zorg dragen voor elkaar
  • een sociale samenleving waarin wij oog hebben voor elkaar
  • een veilige samenleving waarin mensen zich vertrouwd en geborgen voelen
  • een ondernemende samenleving waarin het MKB bloeit
  • een leefbare samenleving waarin mensen betaalbaar prettig en gemengd wonen
  • een rechtvaardige samenleving die internationaal rechtvaardigheid bevordert
  • een democratische samenleving waarin de stem van alle burgers wordt gehoord
  • een duurzame samenleving waarin wij omkijken naar onze omgeving

Peilingen december 2016

Eind december 2016 werden resultaten gepubliceerd van opiniepeiler Tim de Beer, die verbonden is aan Kantar Public. Uit de cijfers van Tim de Beer blijkt dat DENK vooral een grote aantrekkingskracht heeft op Nederlanders van buitenlandse afkomst en dan vooral van Turkse afkomst. Wanneer de verkiezingen in december 2016 hadden plaatsgevonden, dan had waarschijnlijk een kwart van de circa 300 000 Turks-Nederlandse kiezers DENK gestemd en had DENK uiteindelijk waarschijnlijk twee zetels in de Tweede Kamer behaald.
© 2017 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: peilingen, uitslagenTweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: peilingen, uitslagenEr deden 28 partijen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer die op woensdag 15 maart 2017 plaatsvonden. De voorlaa…
De standpunten van de PiratenpartijDe standpunten van de PiratenpartijDe piratenpartij heeft sinds eind juli genoeg handtekeningen om mee te doen met de parlementsverkiezingen op 12 septembe…
Verkiezingen 2017: stemgedrag eerdere jaren & achtergrondenVerkiezingen 2017: stemgedrag eerdere jaren & achtergrondenIn Nederland wordt het stemgedrag van stemgerechtigde burgers vastgelegd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CB…
Het verkiezingsprogramma van de PvdA voor 2017 tot 2021Het verkiezingsprogramma van de PvdA voor 2017 tot 2021In 2016 zit de huidige Tweede Kamer vier jaar op zijn post. Daarom vinden er, zoals geregeld in de Kieswet, in 2017 weer…

Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor 2017-2021Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor 2017-2021Op woensdag 15 maart 2017 zijn de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. Ook de ChristenUnie doet aan deze verk…
Verkiezingen Tweede Kamer 2017: overzicht stemwijzersVerkiezingen Tweede Kamer 2017: overzicht stemwijzersOp 15 maart 2017 zijn er weer verkiezingen in Nederland. De leden van de Tweede Kamer worden dan gekozen. Voor veel mens…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/politiek/3989094/kuzu-en-ozturk-starten-partij-denk.html ( geraadpleegd op 2 februari 2017)
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3847859/2015/02/09/Welke-gedachte-schuilt-achter-nieuwe-partij-Denk.dhtml ( geraadpleegd op 2 februari 2017)
  • https://www.bewegingdenk.nl/ ( geraadpleegd op 2 februari 2017)
  • http://deverkiezingswijzer.nl/wp-content/uploads/2016/02/Verkiezingsprogramma_DENK_2017-2021.pdf ( geraadpleegd op 2 februari 2017)
  • http://www.volkskrant.nl/binnenland/-vooral-turkse-nederlanders-gaan-op-denk-stemmen~a4439308/
  • Afbeelding bron 1: De Balie, Amsterdam, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Partij van de Arbeid, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 10-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.