Voetschimmel of atleetvoet: beter voorkomen dan genezen

Voetschimmel of atleetvoet: beter voorkomen dan genezen Een voetschimmel of ook wel atleetvoet genoemd, kan heel snel ontstaan. Typisch voor de voetschimmel zijn de plekken tussen te tenen. Bij het niet behandelen van deze schimmel kan de huid scheuren en kan er een wond ontstaan. Gelukkig is een voetschimmel makkelijk en snel te behandelen. Met een paar simpele trucjes ben je er snel van verlost en blijven je voeten gezond.

Wat is een schimmel?

Een schimmel is een levend organisme. Een schimmel is enkel goed te onderscheiden via de microscoop. Daar kan je de schimmeldraden goed zien. Schimmels groeien graag op warme en vochtige plaatsen. Daarom groeien ze graag op de huid van de voeten en voornamelijk tussen de tenen. Dergelijke schimmel wordt ook wel een atleetvoet of zwemmerseczeem genoemd.

Symptomen van een schimmel

Als de schimmel een tijdje aanwezig is, zal het je huid beginnen aantasten. De plaats waar de schimmel zit zal beginnen te jeuken. Dit kan later overgaan in irritatie en schilfering van de huid. Wanneer de schimmel hardnekkig is, kunnen er ook huidkloven ontstaan die pijnlijk kunnen worden. Zelfs de haren op de teen kunnen van kleur veranderen omdat ze zijn aangetast door de schimmel.

Op de zool van de voet is de schimmel eerder merkbaar in een vorm van kleine blaasjes met vocht. In het begin zijn ze doorzichtig, maar na een paar dagen worden ze geel of wit van kleur. Als het blaasje uitdroogt blijft er een bruine plek zichtbaar. Een schimmel kan ook in en rond de teennagel groeien. Dit is meestal te herkennen doordat de nagel een gele of bruinachtige kleur krijgt. Vaak is er ook een verdikking van de nagel zichtbaar. Veel mensen verwarren schimmelnagels met kalknagels.

Op zich is een schimmel redelijk onschuldig. Dit omdat hij zich in de bovenste lagen van de huid nestelt. Wanneer je heel vatbaar bent voor ziektes of drager bent van HIV moet je wel opletten met schimmels. Je hebt minder weerstand waardoor de schimmel in de diepere huidlaag kan doordringen. Heel uitzonderlijk kunnen schimmels ernstige infecties veroorzaken en kan je er erg ziek van worden.

Hoe krijg ik een schimmel?

Schimmels voelen zich thuis op vochtige en warme plekken. In douches, baden en zwembaden zijn ze vaak te vinden. Je huid komt dus makkelijk in contact met een schimmel. Dit is op zich niet erg. Een gezonde huid heeft een beschermlaag van natuurlijke bacteriën die alle indringers op de huid zal vernietigen. Ook de schimmels waarmee we in aanraking komen. Wanneer deze beschermlaag zwakker is geworden door zweet, water of bepaalde zepen kan het de huid niet altijd beschermen. Zo ziet de schimmel zijn kans om zich te settelen in de huid.

Verder kan je een aanleg hebben voor voetschimmel. Dit wil zeggen dat je er gevoelig voor kan zijn. Meestal is het zo dat je als kind al een paar keer voetschimmel hebt gehad en deze zo nu en dan de kop opsteekt. Na een tijdje weet je ook dat je er gevoeliger voor bent en kan je er ook op letten om te ontdekken welke factor nu juist de voetschimmel veroorzaakt. Als laatste zijn is er medicatie die de weerstand aantast. Denk hierbij vooral aan antibiotica, corticosteroïden of chemo. Al deze producten verlagen de weerstand. Hierdoor kan je makkelijker een voetschimmel krijgen.

Hoe kan ik een schimmel voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om het krijgen van een voetschimmel te vermijden. Een aantal voorbeelden zijn:
  • Denk er aan dat een voetschimmel besmettelijk is. Zorg er dus voor dat de persoon met voetschimmel een aparte handdoek gebruikt.
  • Was je voeten dagelijks, liefst zonder zeep en droog ze nadien goed af. Besteed extra aandacht aan het drogen tussen de tenen.
  • Draag katoenen of wollen sokken. Deze zullen het zweet opnemen zodat je voeten niet nat worden. Ververs ze elke dag en was de gedragen sokken uit op hoge temperatuur.
  • Draag leren of open schoenen. Als je vaak dezelfde schoenen aan doet, laat ze zo nu en dan luchten. Nog beter is om twee paar schoenen te hebben zodat je elke dag kan afwisselen. Ook kan het helpen om op het werk andere schoenen te dragen.
  • Zorg er voor dat je schoenen niet knellen. Het is beter om schoenen te dragen waarbij je plaats hebt bij de tenen. Zo kan er ook meer lucht bij.
  • Wanneer je heel vatbaar bent voor schimmels kan je in zwembaden of onder douches plastic slippers dragen. Zo ben je beschermd tegen de schimmels op de grond.

Behandelen van een voetschimmel

Sprays en zalven

Er zijn producten die je bij de drogist of apotheker kan kopen om de schimmel te bestrijden. Zo is Daktarin een van deze producten. Deze spray of zalf smeer je één à twee keer per dag tussen de tenen. Na een paar dagen zou je al een groot verschil moeten merken. Nadat je schimmel is verdwenen moet je nog minstens zeven dagen nabehandelen. Anders zal de schimmel terugkomen. Als dit product niet werkt, kan je naar de huisarts gaan. Deze kan de schimmel bekijken en beslissen om een sterker product voor te schrijven.

Tabletten

Als de schimmel hardnekkig is of je hebt omwille van ziektes zoals HIV een lagere weerstand, kan de arts beslissen om via twee manieren de schimmel te bestrijden. Zo zal hij schimmeldodende tabletten voorschrijven die je moet inslikken. Dan kan de schimmel via de binnenkant van je lichaam bestreden worden. Soms wordt dit gecombineerd met een extra crème op de buitenkant. Zo kan de schimmel op de huid ook al bestreden worden.

Jodium

Er zijn goede resultaten bekend met jodium. De arts kan een zeep voorschrijven waar jodium in zit. Je moet dan je voeten wassen met deze zeep en de zeep vijf minuten laten intrekken in je voeten. Daarna is het belangrijk om je voeten grondig af te spoelen. Herhaal dit regelmatig tot dat je klachten verdwenen zijn.

Poeders

Je kan een antischimmelpoeder kopen om in de schoenen te doen. Hierdoor zijn je schoenen vrij van schimmelsporen. Talkpoeder kan helpen als je vaak last hebt van zweetvoeten. Deze poeder neemt het zweet op waardoor de huid zijn natuurlijke beschermlaag behoudt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van voetschimmel?Last van voetschimmel?Voetschimmel is een vervelende kwaal die je snel kan oplopen in bijvoorbeeld zwembaden etc. Gelukkig is deze kwaal goed…
Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Strikt genomen is zwemmerseczeem is geen echt eczeem maar een schimmelinfectie, beter bekend als de zogenaamde voetschim…
Voetschimmel is een hardnekkige kwaalVoetschimmel is een hardnekkige kwaalVoetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat veel mensen met de schimmel besmet raken als ze in een zwembad…
Juiste behandeling van zwemmerseczeem (voetschimmel)Juiste behandeling van zwemmerseczeem (voetschimmel)Jong en oud kan soms hinder hebben van zwemmerseczeem. Je ondervindt dan jeuk tussen de tenen, je ziet roodheid, en de h…

Parelwratten, een waterwrat bij jonge kinderenParelwratten, een waterwrat bij jonge kinderenKinderen kunnen last krijgen van wratten. Ze zijn er ook gevoeliger voor. Een parelwrat is een wrat die heel typisch is…
Hydrocefalie: Te veel hersen- en ruggenmergvocht in schedelHydrocefalie: Te veel hersen- en ruggenmergvocht in schedelHydrocefalie is de medische term voor een waterhoofd. Dit houdt in dat zich bij een patiënt te veel hersenvocht in de sc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ashokorg0, Pixabay
  • http://www.sweetlove.be/br_voetschimmel.html
  • http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/voetschimmel/zelfzorg.jsp
  • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/voetschimmel/
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.