Indische landschildpad: een exotisch diertje in huis

Indische landschildpad: een exotisch diertje in huis Een landschildpad is een beschermde diersoort. Toch zijn er enkele exemplaren die je wel in huis mag hebben mits ze van een bekende kweker komen. Een Indische landschildpad is een van deze soorten. Indische landschildpadden hebben een mooie combinatie van groenige en gelige kleuren. Zo heeft hun schild een mooi patroon van sterretjes. Omdat de dieren uit Indië komen, hebben ze veel verzorging nodig. Zo moeten ze in een terrarium gehouden worden en met de nodige lampen. Verder is het belangrijk om het regenseizoen na te bootsen zodat de schildpad zich helemaal thuis voelt. Een landschildpad eet graag groenten en fruit. Met de juiste verzorging kunnen de Indische landschildpadden tot zestig jaar oud worden.

Indische landschildpad

De Indische landschildpad is oorspronkelijk afkomstig uit Sri Lanka en India. Ze kunnen herkend worden aan hun hele bolle schild. Ze hebben ook hele mooie kleuren. Hun schild heeft een donkergroene kleur die overgaat in een beige tot gele kleur. Het lijkt alsof er op het schild een patroon van sterren ontstaat. Ook hun poten zijn voornamelijk beige tot geel.

Een Indische landschildpad wordt niet zo groot. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes. De mannetjes worden ongeveer twintig centimeter terwijl de vrouwtjes kunnen doorgroeien tot vijfentwintig centimeter. De landschildpad is geslachtsrijp na zes jaar. Vaak hebben de schildpadden nog niet hun maximale grootte na zes jaar, maar dit heeft geen invloed op de voortplanting. De dieren hebben een levensverwachting van vijftig tot zestig jaar.

Wetgeving

Deze schildpad is een beschermde diersoort. Dit wil zeggen dat je niet zomaar elke Indische schildpad in huis mag nemen. Enkel als de schildpad van een erkende kweker komt, mag deze in huis gehouden worden. De schildpadden zijn te koop in de meeste dierenwinkels die ook reptielen verkopen. Als je een landschildpad koopt krijg je een attest. Op dit attest staat het nummer van de schildpad, de naam van de kweker en de naam van jou als eigenaar. De dieren hebben ook een chip in hun nek. Ook hun chipnummer wordt vermeld op het attest. Dit papier moet je goed opbergen. Als je de landschildpad ooit wil verkopen moet je dit papier doorgeven aan de volgende eigenaar. Ook als je een schildpad op een tweedehandssite koopt, moet je altijd naar het attest vragen. Wanneer je het attest verliest mag je nooit nog een landschildpad in huis houden. Bovendien kan je een hoge boete krijgen voor het illegaal in huis houden van een beschermde diersoort.

Huisvesting

Terrarium

Er bestaan speciale terrariums uit glas gemaakt voor schildpadden. De boden heeft een bedekking nodig. Dit kan met mos, zand, turf of schors. Als toplaag worden vaak hennepvezels of beukensnippers gebruikt. Bij een Indische landschildpad is het heel belangrijk dat het terrarium vochtig genoeg is. Je kan ook meerdere malen met een plantenspuit de bodem wat vochtig maken. Dit is voor de schildpad aangenamer. Zorg ook voor een aantal schuilplekken. Dit kan je doen door middel van een paar planten of een steen waar ze achter kunnen kruipen.

Omdat de diertjes oorspronkelijk uit een warmer land komen hebben ze die warmte ook nodig. De schildpad heeft overdag een temperatuur nodig van rond de vijfentwintig graden. Dit kan je bereiken met speciale lampen. Let er wel op dat het terrarium niet warmer wordt dan veertig graden. Dit is de absolute maximumtemperatuur voor de landschildpad overdag. ’s Nachts mag de temperatuur in het terrarium wat zakken. In de warme landen koelt de temperatuur ’s nachts ook een beetje af. Er wordt een minimumtemperatuur aangeraden van achttien graden.

Lampen

Een Indische landschildpad heeft speciale lampen nodig voor licht en warmte. Dagelijks moet er een daglichtlamp branden. De schildpad heeft dit licht nodig om goed te kunnen groeien. Bovendien bootst het de warmte na die de schildpad nodig heeft. De landschildpad moet in de zomer gemiddeld twaalf tot vijftien uur onder de lamp zitten. In de winter is tien tot twaalf uur onder de lamp voldoende. Je kan er voor kiezen om handmatig de lamp elke dag aan en uit te doen. Je moet wel goed op de tijd letten zodat de schildpad voldoende onder de lamp heeft gezeten. Er bestaan ook timers die je kan instellen zodat de lamp automatisch aan- en uitgaat.

Er zijn verschillende lampen beschikbaar. Enkele voorbeelden zijn kwikdamplampen, keramische lampen of tl-lampen. Je moet er wel rekening mee houden dat de schildpad ook een uv-lamp nodig heeft. Je kan er voor kiezen om een lamp te zoeken die uv-stralen bevat, maar je kan ook twee verschillende lampen kiezen.

Voeding

Een Indische landschildpad eet vegetarisch. Ze houden van groenten, fruit en bloemen. Dit mag je je schildpad zeker te eten geven:
  • Witloof, veldsla, ijsbergsla, rucola, spruitjes, komkommer en andijvie
  • Alle soorten kolen
  • Wilde planten zoals paardenbloemen en klaver
  • Appel, peer en banaan

Een soort sla mag je de diertjes niet geven. Dit is de platte kropsla die in veel tuinen gekweekt wordt. Deze sla kan de schildpad niet goed verteren waardoor hij een lopende ontlasting krijgt. Soms wordt je schildpad er zelfs heel ziek van.

Bijvoeding

Er bestaat een bijvoeding speciaal voor schildpadden. Deze bijvoeding zijn korreltjes die je één tot twee keer per week bij kan geven aan de schildpad. Deze korreltjes bevatten alle voedingsstoffen die een schildpad nodig heeft. Je kan de korreltjes een beetje vochtig maken voor je ze in het etensbakje legt. Door het vocht zullen de korreltjes sterker ruiken en eet de schildpad ze sneller op.

Drinken

Je kan in een dierenspeciaalzaak een waterschaaltje kopen speciaal voor schildpadden. Het is ook mogelijk om een ondiep schaaltje dat je in huis hebt te gebruiken. Het moet wel voor de schildpad mogelijk zijn om helemaal in de schaal met water te kunnen staan. Je kan de schaal vullen met gewoon kraanwater. De schildpad zal met zijn voorste poten over de rand hangen en zijn hoofd in het water houden. In het water zie je belletjes verschijnen. Zo weet je zeker dat de schildpad drinkt.

De schildpadden lopen zo nu en dan eens door hun drinkwater. Ze plassen er soms zelfs in. Dit is niet erg. De schildpad zal nog altijd verder drinken van het water. Het is ideaal om het water één maal per dag te verversen. Verder neemt de schildpad ook vocht op via het schild. Doordat hij met zijn buik over de grond schuurt, komt het schild zo in aanraking met vocht. De ondergrond van het dier is dus beter wat vochtig.

Speciale verzorging

De diertjes vragen een speciale verzorging. Omdat ze in het wild leven in het regenseizoen, moet dit nagebootst worden in het terrarium. Dit kan je doen door met een plantenspuit twee tot drie maal per week het beestje vochtig te maken. Dit doe je van maart tot juni en herhaal je van oktober tot januari. Zo lijkt het voor het dier alsof er ook een regenseizoen is.

Winterslaap

Omdat een Indische landschildpad gewend is aan warme temperaturen houdt ze ook geen winterslaap. Je kan de schildpad winter en zomer in het terrarium onder een lamp laten zitten.

Lees verder

© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Landschildpad kopen. Terrarium en andere benodighedenLandschildpad kopen. Terrarium en andere benodighedenEen landschildpad is een apart maar kwetsbaar huisdier. Een 'gewone' schildpad of landschildpad kan prima in zijn eentje…
Landschildpad als huisdierLandschildpad als huisdierEr zijn ongeveer 40 verschillende soorten landschildpadden. De landschildpadden kunnen tussen de 10 en wel 50 cm groot w…
Een schildpad als huisdier: waar moet je aan denken?Een schildpad als huisdier: waar moet je aan denken?Als je kiest voor een schildpad als huisdier heb je de keuze tussen een landschildpad of waterschildpad. Deze dieren heb…
Schildpadden uit het geslacht ‘Testudo’Schildpadden uit het geslacht ‘Testudo’ behoren tot de familie van ‘Testudinae’ of ‘landschildpadden’. Tot dit geslacht…

Waarom het zinvol is hond en kat te laten chippenWaarom het zinvol is hond en kat te laten chippenHoewel het voor honden vanaf april 2013 verplicht is, geldt de verplichting om te chippen niet voor katten. Toch zal ied…
Middellandse Zeeziekten bij adoptiehonden uit het buitenlandMiddellandse Zeeziekten bij adoptiehonden uit het buitenlandWilt u een hond adopteren uit het buitenland? Stichtingen zijn niet altijd scheutig met informatie over de ziektes die u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jacob.jose, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.amfibia.be/default.asp?iId=MHDEK
  • http://www.huisdieren.nu/reptielen-en-amfibieen/soorten/schildpadden/indische-ster-schildpad-geochelone-elegans/
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.