Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

AVP of WAP zoals deze verzekering vroeger wel werd genoemd, velen hebben ervan gehoord maar wat houdt deze verzekering precies in, wanneer kun je er een beroep op doen en welk soort schade is uitgesloten.

Wat dekt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

Deze verzekering dekt de schade die u of een van uw gezinsleden aan een derde (niet gezinslid) toebrengt en waarvoor u aansprakelijk bent. Dit kan zowel materiele schade zijn als letselschade. Voorbeelden zijn er genoeg te noemen, uw kind fiets op straat en rijd tegen een geparkeerd staan voertuig aan, tijdens een visite stoot u per ongeluk uw glas rode wijn over de net nieuwe vloerbedekking van uw gastheer, u leent een fototoestel van een ander maar gaat hier onhandig mee om waardoor het fototoestel beschadigd raakt. Feitelijk kan alles wat u in het leven doet schade toebrengen aan een ander. Naast het feit dat deze verzekering alle schade dekt waarvoor u aansprakelijk bent welke u aan een derde toebrengt, dekt de verzekering ook schade aan gezinsleden onderling. Een bijkomend voordeel van deze verzekering is dat deze ook verweer voor u voert als u door een tegenpartij onterecht aansprakelijk wordt gesteld. Op deze manier hoeft u niet zelf de discussie aan te gaan

De verzekering volgt het Nederlands aansprakelijkheidsrecht

Uitdrukkelijk bepalen de voorwaarden dat, tenzij anders omschreven in de polisvoorwaarden, alleen schade wordt vergoed waarvoor u op grond van het Nederlandse aansprakelijkheids-recht ook daadwerkelijk aansprakelijk bent. Er zit een duidelijk verschil tussen schaden waarvoor u zich moreel gezien aansprakelijk voelt en schaden waarvoor u op basis van de wet en de jurisprudentie ook daadwerkelijk aansprakelijk bent. Zo is het in de wetgeving bepaald dat omgang met zeer jonge kinderen een bepaald risico inhoudt, indien een volwassene een zeer jong kind op schoot neemt weet hij of kan hij weten dat hieraan het risico verbonden zit dat zijn bril van zijn neus wordt getrokken. In dit geval voelt u zich misschien dan ook aansprakelijk voor de daden van uw kind maar u bent het niet, de wetgever bepaald in dit geval dat het ontstaan van de schade te wijten is aan degene die het risico nam door het kind op schoot te nemen.

Verzekerden op de aansprakelijkheidsverzekering

Verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering zijn in het geval van een alleenstaandedekking:
  • verzekeringnemer;
  • zijn/haar logés, voorzover hun aansprakelijkheid niet wordt gedekt door een andere verzekering
  • zijn/haar huispersoneel, voorzover hun aansprakelijkheid verband houdt met werkzaamheden
  • die zij voor de verzekeringnemer verrichten.

In het geval van een gezinsdekking

  • verzekeringnemer;
  • zijn/haar echtgeno(o)t(e)
  • de met hem/haar in gezinsverband samenwonende personen; alsmede
  • hun minderjarige kinderen, onder wie pleeg- en stiefkinderen;
  • hun meerderjarige ongehuwde kinderen, onder wie pleeg- en stiefkinderen die bij hen inwonen of voor
  • studie uitwonend zijn;
  • hun grootouders, ouders, schoonouders, ongehuwde bloed- en aanverwanten, die bij hen inwonen;
  • hun logés, voorzover hun aansprakelijkheid niet wordt gedekt door een andere verzekering;
  • hun huispersoneel, voorzover hun aansprakelijkheid verband houdt met werkzaamheden die zij voor een verzekerde verrichten.

Welke schade wordt uitgesloten van dekking

Dit is onder meer:
  • Schade waarvoor u niet aansprakelijk bent zoals eerder omschreven
  • Opzettelijk veroorzaakte schade
  • Schade aan zaken die u gehuurd heeft op op grond van een huur- / huurpacht / vruchtgebruik onder zich heeft, u gebruikt deze zaken alsof zij van uzelf zijn waardoor het risico op schade vele malen groter is
  • Schade aan zaken die u onrechtmatig onder zich heeft (dus zonder toestemming van de eigenaar
  • Schade aan motorrijtuigen, (sta)caravans, motor- en zeilvaartuigen en luchtvaartuigen die u onder zich heeft (bijvoorbeeld leent)
  • Schade veroorzaakt met een motorrijtuig, deze schade is gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering van het motorrijtuig zelf. Voor meer informatie over dit onderwerp klikt u hier
  • Schade door vaartuigen met een zeiloppervlak van meer dan 16M2 of een motor van meer dan circa 4 pk

Eigen risico

Het is mogelijk deze verzekering met een eigen risico te sluiten om zodoende een lagere premie te verkrijgen. Dit gebeurt echter niet vaak. Wat nog wel eens gebeurt is dat, indien twee partners nog geen kinderen hebben, er een eigen risico wordt opgenomen voor schade veroorzaakt dan kinderen. Mochten die kinderen op een later tijdstip alsnog komen dan zijn zij in ieder geval meeverzekerd.

Is het noodzakelijk deze verzekering te sluiten ?

Ja zeker, een ongeluk zit in een klein hoekje en de gevolgen hiervan kunnen zeer groot zijn. Indien u zelf de financiële gevolgen van het ongelukje moet vergoeden kan dit zeer belastend zijn. De verzekering is relatief goedkoop en zou dus zeker voor mensen met een kleiner budget als eerste gesloten moeten worden.

Meer weten over andere particuliere schadeverzekeringen, kijk dan naar mijn special Schadeverekeringen particulier

Wilt u meer weten over wettelijke aansprakelijkheid en uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dan klikt u hier
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulierenEen ongeluk zit soms in een klein hoekje. Tegen de risico's voor aansprakelijkheid voor kleine en grote ongelukken kan m…
Schade door bootjes, boten en pleziervaartuigen en de AVPNederland is een waterrijk land waar vele Nederlanders van genieten. Niet alleen door te zwemmen of te vissen, maar juis…
Verzekeren & WEGAM polis is noodzaak voor werkgeversVerzekeren & WEGAM polis is noodzaak voor werkgeversWerkgevers kunnen een hoge claim tegemoet zien wanneer een werknemer betrokken raakt bij een ongeluk met een motorvoertu…
Aansprakelijkheidsverzekering, ja of nee?Aansprakelijkheidsverzekering, ja of nee?Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die u bescherming biedt tegen schade die door u of door een van uw…

De rechtsbijstandverzekering voor particulierenJe recht hebben of je recht krijgen, het is helaas niet altijd hetzelfde, veel conflicten kunt u zelf oplossen maar soms…
OpstalverzekeringBij een eigen woning wilt u natuurlijk een goede verzekering waarbij juist verzekerd bent. Vaak is dit ook een vereiste…
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 22-11-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.