BVN de Nederlandstalig publieke tv zender in het buitenland

BVN de Nederlandstalig publieke tv zender in het buitenland Nederlandse en Belgische tv ontvangen in het buitenland via BVN, een gratis Nederlandstalige tv zender voor alle Vlamingen en Nederlanders die zich waar ook ter wereld bevinden. BVN, Het Beste van Vlaanderen en Nederland is een FTA ( free-to-air dwz gratis te ontvangen) tv zender. Wat heb je nodig om BVN te instaleren en wereldwijd te ontvangen? Kan je BVN ontvangen op je vakantiebestemming? Een overzicht:

De tv zender BVN

BVN zend 24 uur per dag het beste uit van de V.R.T. en van de publieke omroep (NED1, NED2 en NED3).
De zender bevat veel nieuws, cultuur, amusement, kinderprogramma´s en achtergrondnieuws. Aangezien BVN een 100% Nederlandstalig zender is, zullen er geen buitenlandse films en/of series te zien zijn.

Wegens Internationale tv uitzendrechten zullen er geen enkele commerciële programma´s en/of uitzendingen te zien zijn op BVN.

Wereldwijde BVN ontvangst via de satelliet of via de kabel

BVN ontvangst voor West en Centraal Europa:

Voor west en centraal Europa is BVN via de ASTRA 1 satelliet op 19,2 graden Oost te ontvangen.

BVN ontvangst in zuidoost Europa, het Midden-Oosten en in Noord Afrika:

BVN is in deze gebieden te ontvangen via de Hotbird satelliet, Eutelsat Hotbird 13 graden oost. Sinds 15 Juni 2009 is er een verandering van frequentie plaatsgevonden. Voor meer informatie over BVN in Zuidoost Europa, het Midden-Oosten en in Noord Afrika, over de footprints van deze Hotbird satelliet, welke maat schotelantenne is er nodig en de juiste frequentie voor het ontvangen van BVN via de Hotbird satelliet, graag naar deze link gaan: http://www.bvn.nl/ontvangst/Hotbird.

BVN ontvangst wereldwijd:

Wereldwijd is BVN te ontvangen. Per regio zijn er echter verschillen op welke manier je BVN kan ontvangen. Over het algemeen via de satelliet, er zijn echter gebieden waar BVN via de analoge of digitale kabel is te ontvangen.

BVN ontvangst in Zuid-Afrika en zuidelijk Afrika:

Voor de ontvangst van BVN in Zuid-Afrika en zuidelijk Afrika, richt je tot MultiChoise, een platform met een analoge en digitale direct-to-home satelliet tv via de Intelsat-7 satelliet. Voor meer informatie, welke maat schotelantenne er nodig is en op welke frequentie BVN te vinden is, graag naar de volgende link gaan: http://www.bvn.nl/ontvangst/MutiChoice_Pas7.

BVN ontvangst in Zuid-Amerika en Suriname

BVN was tot afgelopen Mei 2009 te ontvangen via de AMC-4 satelliet in Zuid Amerika en Suriname. Door beschadiging van de satelliet, wordt BVN nu doorgegeven via de SatMex 6. Nederlanders en Vlamingen die graag BVN willen ontvangen in Zuid-Amerika en meer informatie willen, graag naar deze volgende link gaan: http://www.bvn.nl/ontvangst/SatMex6.

BVN ontvangst in Noord-Amerika en de Antillen

Ondanks de beschadiging aan de AMC-4 satelliet, blijft BVN uitzenden op de AMC-4 satelliet in Noord-Amerika en op de Nederlandse Antillen.

BVN ontvangst in de Cariben

BVN is via de kabel te ontvangen via TDS in de Cariben. Voor meer informatie over de ontvangst van BVN in de cariben, graag naar de volgende link gaan: http://www.bvn.nl/faq/faq-AMC4.

BVN ontvangst in Azie, Centraal-Azie, Zuid-Azie, Zuidoost Azie en Afrika

BVN is in deze gebieden - met uitzondering: West Afrika! - te ontvangen via de Thaicom satelliet op 78.5 graden oost. BVN kijken via deze Thaicom satelliet kan alleen met een grote maat schotelantenne! Voor meer informatie over de ontvangst van BVN in Centraal Azie, Zuid-Azie en Afrika, graag naar de volgende link gaan: http://www.bvn.nl/ontvangst/Thaicom.

BVN ontvangst in Nieuw Zeeland:

BVN is in Nieuw Zeeland te ontvangen via de Optus D2 satelliet. Voor meer informatie, graag naar deze volgende link gaan: http://www.freetv.co.nz/bvn.html.

BVN ontvangst in Australie:

BVN is in Australie te ontvangen via de Optus B3- satelliet. Voor meer informatie, graag naar deze volgende link gaan: http://www.dutchlink.com.au/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=86.

Satellietontvangstset voor BVN: Een schotelantenne en een digitale ontvanger

Afhankelijk van waar je bevindt, zal de satellietontvangstset (bestaande uit een schotelantenne en een digitale ontvanger) voor het ontvangen van BVN, op de juiste satelliet gericht moeten worden.

Ontvangst BVN wereldwijd per satelliet, welke maat schotel?

In Azië heb je al snel een schotelantenne met een diameter van 3,5 meter nodig, in het Midden Oosten een 5 meter. Zulke grote schotels zullen een zeer kostbare aangelegenheid zijn! De aangegeven links onder de wereldwijde gebieden, geven aan welke maat schotel nodig is om BVN te ontvangen.

Lokale telecommunicatie installatie bedrijf

Laat je goed informeren en adviseren over welke satellietontvangstset je nodig hebt in jouw regio, welke maat schotel en welke satelliet er gebruikt moet worden. Laat een lokale - geregistreerde - telecommunicatie installatie bedrijf de boel installeren. Geregistreerd betekent o.a. dat ze, over het algemeen, verzekerd zijn voor ongevallen tijdens het installeren van een schotel. Zeker met het installeren van grote schotelantennes een aanrader!

Obstakels tussen de satelliet en de schotelantenne beinvloeden het signaal negatief!

Zorg dat er tussen de schotelantenne en de satelliet geen enkele obstakel bevind. Bomen, bladeren, struiken, takken en gebouwen beïnvloeden het signaal negatief. Er zal geen tot nauwelijks ontvangst zijn.

Neerslag en slecht weer beinvloedt het ontvangen signaal negatief!

Bewolking, regen, sneeuw, hagel, wind, onweer en storm beïnvloeden het te ontvangen signaal ook negatief! Het beeld kan gaan pixelen en het geluid kan gaan kraken en zelfs even wegvallen. Het signaal kan tijdens slecht weer zelfs helemaal verdwijnen! Wacht tot het slechte weer zich verbetert. Soms komt het signaal van BVN onmiddellijk terug, soms moet je de tv en de ontvanger uit zetten, soms is het zelfs nodig dat je de hele boel ontkoppelt van het elektriciteitsnetwerk. Trek de stekker er uit, wacht een paar minuten, en sluit je tv en ontvanger weer aan. Normaliter verschijnt BVN weer op je scherm. Zo niet, dan verschijnt er een bericht op het scherm van je tv met de vermelding dat er geen satellietsignaal is.

Schotelantenne en storm

Tijdens een storm kan de schotelantenne uit zijn positie zijn geblazen en kan geen verbinding meer maken met de satelliet. Na een harde wind kan er een afgewaaide boomblad tussen de LNB en de schotelantenne vast komen zijn te zitten. Na regen kan het door de nattigheid en regendruppels even duren voordat de schotelantenne de satellietsignalen weer weet te ontvangen. Sneeuw dat blijft liggen in de schotelantenne is ook funest voor het ontvangen van een goed signaal. Verwijder sneeuw voorzichtig, raak de LNB niet aan en stoot de schotelantenne niet uit zijn positie!

Volgens de nieuw aangestelde net manager van BVN zijn er binnenkort technische verbeteringen te verwachten.

Eind Augustus (2008) zal de kwaliteit van het signaal veel beter worden. Voornamelijk in Amerika zal het verschil van kwaliteit van het signaal duidelijk – in positieve zin – waarneembaar zijn. De TV of de ontvanger zal zich in het algemeen automatisch aanpassen aan het nieuwe signaal.

Ook word er gewerkt aan het ontvangstprobleem van BVN in Zuid-Afrika.

Verbetering signaal BVN

Nog een verbetering dat op het menu staat, is het streven om de programma´s op hetzelfde tijdsmoment van de dag bij de kijkers thuis te krijgen.
D.m.v. delay-server die het signaal met zes uur vertraagt zal men in Azië het 8 uur journaal daadwerkelijk om 8 uur locale tijd kunnen zien. Verwachte uitvoering: najaar 2008.

Satellietverhuizing

In de wereld van de satellieten vinden veel plaatsveranderingen van tv zenders plaats. Ook BVN kan hier hinder van ondervinden. Zo kan het gebeuren dat BVN van satelliet moet veranderen. BVN laat tijdens de tv uitzendingen weten of er een satellietverhuizing op komst is in jouw regio. In het bericht informeren ze je naar welke satelliet ze verhuizen, wanneer, hoe of dat er slechts frequentie veranderingen ingevoerd moet worden. Berucht is de ontvangst van BVN via de Thaicom satelliet. Houdt hier rekening mee!

BVN op je vakantiebestemming

Als Nederlandstalig toerist in het buitenland zal BVN, over het algemeen vaak in Europa, aantreffen op de vakantiebestemming, aangezien veel hotels en appartementencomplexen BVN in hun tv aanbod hebben zitten.

Nederlandstalig radio, de Wereldomroep

Overal waar BVN via de satelliet is te ontvangen, is ook de Nederlandstalig radio - de Wereldomroep - in F.M. 24 uur per dag te beluisteren.

Frequentie

Het komt voor dat BVN - noodgedwongen - van frequentie moet veranderen. Houd de website van BVN goed in de gaten over frequentieveranderingen. De satellietontvanger moet opnieuw ingesteld worden, behalve als u gebruik maakt van de volgende Philips satellietontvangers: DSR8121, DSR7121, of DSR7141, dan gebeurd het automatisch en hoeft u geen frequentieverandering in te voeren. In Europa gaat per 01/04/11 de frequentie van BVN veranderen, houd de website van BVN goed in de gaten voor meer informatie!

Lees verder

© 2008 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Digitaal satelliet tv: de LNBDe LNB is een noodzakelijk onderdeel van satelliet televisie. Kan je digitale satelliet tv ontvangen zonder LNB? Wat is…
Britse BBC FTA tv via de Astra satellietBehalve de BBC tv zenders is sinds kort de commerciële Channel4 FTA (ongecodeerd, lees: gratis) te ontvangen op de Engel…
Satelliet tv algemeen: Astra 19.2 en de 23.5 Astra satellietKort gezegd kijk je tv via een schotelantenne die in verbinding staat met een communicatie satelliet in de ruimte. De gr…
Astra satellietenAstra satellietenEigenaar van de Astra satellieten is SES ASTRA in Luxemburg van de SES groep. De SES groep is het grootste, beursgenotee…

Hoe de beste digitale camera uit te zoekenHoe de beste digitale camera uit te zoekenHet lijkt er op dat er elke maand, zo niet elke week, fabrikanten met nieuwe digitale camera’s uitkomen om potentiële ni…
Energie uit wind en zeeZonne-energie lijkt voor de nabije toekomst de grootste belofte in te houden als energiebron. Toch wordt er overal ter w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.bvn.nl
  • http://www.bvn.nl/ontvangst/Hotbird
  • http://www.bvn.nl/ontvangst/SatMex6
  • http://www.freetv.co.nz/bvn.html
  • http://www.bvn.nl/ontvangst/Thaicom
  • http://www.dutchlink.com.au/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=86
  • http://www.bvn.nl/faq/faq-AMC4
  • http://www.bvn.nl/ontvangst/MutiChoice_Pas7
Reacties

Willem van Moorsel, 02-05-2011
Sinds vele jaren kijken wij naar BVN. Wij wonen in Noord Frankrijk even ten noorden van Lille. Wij ontvingen BVN via een abonnement bij Canal Satelite per schotel. Maar dat is helaas over. Want de frequentie is veranderd. Canal Sat - na vele contacten - kan ons niets zeggen. Kunt u ons mededelen vanaf wanneer wij BVN weer kunnen ontvangen? Reactie infoteur, 02-05-2011
Beste Willem van Moorsel,

Op de website van BVN is het volgende te vinden:

BVN en de Wereldomroep worden in Europa door CanalDigitaal via satelliet gedistribueerd. CanalDigitaal heeft als digitale televisie aanbieder kwaliteit hoog in het vaandel staan. Om te zorgen dat CanalDigitaal deze kwaliteit kan waarborgen, is het van belang dat er een aantal tv-zenders van frequentie gaan wijzigen. BVN is een van die zenders.

BVN blijft in Europa te zien via de ASTRA 19,2 satellietpositie, echter via een andere frequentie.

Hiervoor dient u uw satellietontvanger opnieuw in te stellen. U kunt dit eenvoudig doen door de nieuwe zenderlijst in te laden. Dit geldt ook voor de radiokanalen van de Wereldomroep, RNW1, RNW2 en RNW3.

Kijkt u via de kabel naar BVN, dan hoeft u geen actie te ondernemen. BVN informeert zelf de haar bekende kabelmaatschappijen.

Maakt u gebruik van een Philips DSR8121, DSR7121, of DSR7141 satellietontvanger dan zal de nieuwe zenderlijst automatisch worden ingeladen en hoeft u niets te doen.

Indien u gebruikt maakt van een door CanalDigitaal (of TV Vlaanderen) gecertificeerde ontvanger, dan kunt u via ikverhuismee.tv-gecertificeerd uw ontvanger selecteren en de instructies volgen om de zenderlijst opnieuw in te laden. (Bij gecertificeerde satellietontvangers blijft BVN op kanaalnummer 14 te zien).

Indien u gebruik maakt van een andere ontvanger, dan kunt u via ikverhuismee.tv-overig uw ontvanger selecteren en de instructies volgen om BVN opnieuw in te stellen.

Bij gebruik van een satellietontvanger geïntegreerd in het TV toestel kunt u via ikverhuismee.tv-tvtoestel instructies volgen.

Staat uw ontvanger er niet bij? Dan verwijzen we u naar de handleiding van uw ontvanger. In veel gevallen kunt u handmatig een zenderlijst inladen of onderstaande frequenties handmatig invoeren.

De nieuwe gegevens van BVN en RNW:
Transponder: 105
Frequency 12.515
Polarization: Horizontaal
Symbol Rate: 22.000
FEC: 5/6

In de zenderlijst kunt u BVN op de nieuwe frequentie herkennen aan de naam “BVN”. BVN op de oude frequentie is te herkennen aan de naam “BVN old”.

Vragen?
Ga naar de FAQ voor een overzicht van de veel gestelde vragen. U kunt bellen met een van onderstaande telefoonnummers:

Vanuit het buitenland: 0031(0)35 – 6466814 (buitenland tarief)
Vanuit Nederland: 0900 – 9323 (€ 0,15 p/m)
Van maandag t/m zaterdag tussen 09.00 – 21.00 (Nederlandse tijd)

Abonneer u nu op de BVN TV-gids en blijf op de hoogte van de programma’s en nieuws van BVN. U ontvangt deze elke twee weken gratis in uw mailbox.

Met vriendelijke groet, Roberta

N. de Vries, 04-05-2010
Ben ongeveer 3 weken bezig mij aan te melden voor de gratis bvn tv gids, maar tot op heden nog geen reactie? Reactie infoteur, 05-05-2010
Beste N. de Vries,

Ik heb even gekeken bij BVN en hier de link:
http://www.bvn.nl/tvgids_aanmelden

Als alle gegevens kloppen, lijkt mij toch dat zeer binnenkort de tvgids van BVN bij de email moet zitten. Kan het misschien zijn dat de BVN tv gids tussen de spam terecht is gekomen?

Ik heb helaas zelf geen ervaring met het aanmelden van de BVN tv gids, hebben andere lezers dezelfde problemen als N. de Vries?

Met vriendelijke groet, Roberta

Rik, 19-04-2010
Goed artikel. Alleen is de informatie dat een grote schotelantenne is Azie duur is niet terecht, althans voor Thailand/Laos. Ik heb er net een aangeschaft en laten installeren en ik was voor 100 Euro klaar. Reactie infoteur, 19-04-2010
Beste Rik,

Ik ben ontzettend blij met je hele goede bijdrage! Ik ben namelijk juist op zoek naar een satellietzaak cq installeur bij jou in de buurt, dus Thailand hoek Laos, waar twee NLse vrienden van me zitten. Zou je zo vriendelijk kunnen zijn om me per PM een adres door te geven van een satelliet zaak daar bij jou in de buurt? Heel hartelijk dank voor de informatie!

Met vriendelijke groet, Roberta

B. van der Sluis, 19-01-2010
Beste redactie,

Betreffende de sateliet ontvangstkaart voor mijn vakantie-adres in Frankrijk.
Goed begrijpelijke artikelen doch waar bestel je nu zo'n kaart in Nederland?

Bij voorbaat dank,

B. van der Sluis Reactie infoteur, 20-01-2010
Beste B. van der Sluis,

Kaarten om de zenders van Canal Digital te bekijken (de commerciele zenders zoals bv RTL4, NET5, SBS6 enz) kunnen in NL aangeschaft worden bij Canal Digital dealers die te vinden zijn via onderstaande link:

http://www.canaldigitaal.nl/verkooppunten/verkooppunten.aspx

Als de behoefte aanwezig is om enkel en alleen BVN te ontvangen, is er geen kaart nodig.

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 08-04-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.