Keelpijn, een vlijmend ongemak

Keelpijn, een vlijmend ongemak Met behulp van de keel eet u, praat u en krijgt u lucht. De keel is van alle markten thuis maar het slijmvlies wordt gemakkelijk aangetast door ongewenste indringers zoals een virus. De gevolgen laten zich raden: Pijn in de keel, een ellendig gevoel en een onstilbare dorst. Terwijl u met hete dranken en zakken drop de keelpijn probeert weg te slikken, is het lichaam hard bezig de boosdoener de deur te wijzen. Keelontstekingen komen bij iedereen regelmatig voor en wijzen zelden op iets ernstigs.

De keel is all-round

De keel is de buis die van de achterkant van de neus en mond naar beneden voert tot aan de luchtpijp (trachea) en slokdarm (oesophagus). De keel is voor vele doeleinden geschikt. Allereerst wordt het mede gebruikt voor de ademhaling. Er passeert lucht door de keel in de luchtpijp op weg naar de longen. Bij slikken komt het gekauwde voedsel vermengd met speeksel in de keel, vandaar in de slokdarm richting de maag. Ook bij spreken is de keel van belang. Bovenaan de luchtpijp bevindt zich het strottenhoofd (larynx) die bij spreken wordt gebruikt. Lucht die over de stembanden strijkt, brengt deze in trilling waardoor er geluid wordt geproduceerd die de mond tot spraak moduleert. De keel is dus all-round, maar wel vatbaar voor infecties die zich kunnen verspreiden naar naburige gebieden, zoals luchtpijp en bijholten. Het verschijnsel keelpijn komt dan ook zeer vaak voor. Maar liefst 12% van de doktersbezoeken betreft keelpijn. Artsen zien gemiddeld tweemaal in de week een patiënt met keelklachten. Keelpijn is nooit een diagnose, maar is vrijwel altijd een uitvloeisel van iets anders, bijv. bronchitis, griep, luchtweginfecties, etc.

Wat keelontsteking is

Een plotselinge ontsteking van het gedeelte tussen keelamandelen en het strottenhoofd, de pharynx geheten, lijkt op een acute ontsteking van de amandelen omdat beide ziekten door dezelfde bacteriën en virussen veroorzaakt worden. Een klein verschil is dat een echte tonsillitis (ontsteking van de keelamandelen) soms ernstiger is. In de volksmond maar ook bij artsen wordt dan gesproken van 'keelontsteking'. Wordt de toestand chronisch dan ontstaat dit meestal doordat omliggende delen zoals het ademhalingssysteem, de sinussen of de mond chronisch zijn aangedaan. De keelpijn is dan secundair. Een keelontsteking kan ook ontstaan zonder infectie waarbij in dat geval de keel geïrriteerd is geraakt door overmatig of verkeerd gebruik van de stem, teveel keel schrapen, te droge omgevingslucht, prikkelende stoffen, post nasal drip, kriebelhoest, alcoholgebruik of sigarettenrook.

Verschijnselen keelontsteking

Het voornaamste verschijnsel van acute keelontsteking is pijn bij het slikken, gepaard met de wil om juist steeds te slikken omdat de keel dik en ruw aanvoelt. De pijn die heel scherp kan zijn, kan in het midden zitten, maar ook meer links of rechts. Het kan doortrekken naar hals of oren. In de vroege ochtend zal de keelpijn het ergst zijn omdat er 's nachts minder wordt geslikt. Dit komt omdat neusademhaling door gezwollen slijmvliezen meestal niet goed lukt en de lucht dus hoofdzakelijk door de keel wordt ingeademd. De keel wordt droger en slikken wordt een angstige aangelegenheid. Er kan een verstikkend, beklemmend gevoel bij komen en de keel kan aanvoelen alsof er bij elke slik met messen in wordt gestoken. Lichte koorts en algemene malaise kan eveneens optreden. De keel oogt bij inspectie rood en rauw. Soms zijn er wit, geel- of groenachtige plekken te zien, een wit beslag en/of veel slijm.

Verwekkers keelontsteking

Als de weerstand verminderd is liggen infecties op de loer. De oorzaak van keelontsteking is in de meeste gevallen van virale oorsprong. Het gaat dan om een van de vele verkoudheidsvirussen en in een enkel geval het Epstein Barr virus (klierkoorts/ziekte van Pfeiffer). Indien de ziekte toch door bacteriën wordt veroorzaakt dan gaat het meestal om een van de typen streptokokken. Men noemt dit angina. Een arts kan nooit met zekerheid zeggen of de keelontsteking door een virus of een bacterie is aangedaan.

Onderzoek keel

Het is bij een keelonderzoek de bedoeling de mond zo ver mogelijk te openen en de tong zo ver mogelijk uit te steken. De tong kan hierbij door de arts met een gaasje worden vastgehouden. Vervolgens wordt er een verwarmd spiegeltje in de keel gebracht en met het licht van de voorhoofdslamp onderzoekt de arts de keel en het strottenhoofd. Gebruikt de arts enkel een spatel dan kan alleen de bovenkant van de keel worden bekeken. Door rustig te blijven ademen kan de kokhalsreflex worden onderdrukt. Raak niet in paniek en weet dat er genoeg ruimte over is om te ademen. Stikken is onmogelijk. Op verzoek van de arts moet u 'iiiii' of 'aaaa' zeggen en dit een paar seconden aanhouden. Op die manier kan de arts het strottenklepje, de stembanden en zelfs de ingang van de slokdarm bekijken. De beweeglijkheid van de stembanden kan worden onderzocht wanneer u op verzoek 'hè, hè' zegt. Het onderzoek neemt in zijn totaliteit enkele minuten in beslag.

Behandeling keelontsteking

De keel heeft bij keelontsteking rust en vocht nodig. Het lichaam regelt dit zelf. Het maakt je moe zodat je vanzelf gaat rusten, en het geeft je enorme dorst om de keelpijn te bestrijden. Drink zoveel mogelijk, liefst warme dranken zoals thee en soep. Het is mogelijk een hevige keelpijn bijna volledig 'weg te drinken'. Dit kost een aantal uren. Om de keel te verzachten zijn er talloze pastilles en gorgeldranken verkrijgbaar maar deze zullen niet beter werken dan het zuigen op drop of zelfs snoep. Om de koorts te verlagen kan aspirine of paracetamol worden genomen zodat de symptomen beter te verdragen zijn.

Houdt de keelpijn langer aan dan een week, dan is een bezoek aan de huisarts raadzaam. Mogelijk geeft deze antibiotica, die enkel bij bacteriële infecties werkt en dan nog pas na een aantal dagen. Antibiotica is geen wondermiddel, het verkort de ontsteking met hooguit 2 dagen. De kans op het krijgen van antibiotica is het grootst wanneer het risico op complicaties door andere, bestaande ziekten is vergroot, of als er sprake is van een ernstig ziektebeeld. Van een ernstige keelontsteking wordt gesproken als de patiënt zich heel ziek voelt, niet kan functioneren en de slikklachten ondanks eigen maatregelen niet verbeteren. De prognose van keelontsteking is desondanks gunstig, ongeacht de oorzaak.

Andere oorzaken keelpijn

Bij ernstige slikklachten, overmatige slijmproductie en problemen met het openen van de mond kan er sprake zijn van een abces of infiltraat van de keelamandelen, hoewel zeldzaam. In deze gevallen zijn de amandelen rood en gezwollen en soms iets van plaats verschoven. Bij kleine kinderen met keelpijn is het eveneens raadzaam een arts te bezoeken, zeker in geval van huiduitslag die de keelpijn vergezelt (roodvonk). Gezwollen en pijnlijke lymfklieren in de hals, keelpijn en moeheid kunnen duiden op klierkoorts (ziekte van Pfeiffer), wat kan voorkomen bij jonge volwassenen. Als er naast keelpijn voornamelijk heesheid optreedt moet worden uitgezocht of er sprake is van een ontsteking of gezwel van het strottenhoofd. Het risico hierop is vergroot bij rokers en mensen die hun stembanden overmatig gebruiken. Keelpijn kan ook voorkomen bij griep, maar treedt dan minder op de voorgrond. Hoofdpijn, hoest, pijnen in het hele lichaam en koorts zijn hierbij de overige symptomen.

Tonsillectomie

De keelamandelen (tonsillen) zijn klierzwellingen aan weerszijden van de keel, die meehelpen bij het afweren en vernietigen van micro-organismen. Echter, deze amandelen kunnen zelf ook ontstoken raken. De kans hierop is groot als de amandelen witte punten vertonen, rood en dik zijn en de halsklieren gezwollen zijn. Blijft het sukkelen met de amandelen en komen infecties zo'n vijf keer per jaar (of drie maal per jaar over de afgelopen twee jaren) voor dan kan een tonsillectomie uitkomst bieden. Het verwijderen van de keelamandelen (tonsillectomie) wordt bij kinderen in Nederland in 90% van de gevallen gecombineerd met verwijdering van de neusamandel (adenotomie). Het is een van de meest frequent uitgevoerde operaties. Tot veertig jaar geleden werd deze operatie bijna routinematig uitgevoerd, als algemene gezondheidsmaatregel ter preventie van complicaties maar daar is men van teruggekomen. De ingreep wordt meestal gedaan op de leeftijd van 3 tot 5 jaar, wat samenvalt met de piek van luchtweginfecties die bij de kinderleeftijd horen. Na deze leeftijd verminderen deze infecties, waardoor positieve resultaten van tonsillectomies dikwijls ten onrechte worden toegeschreven aan de operaties zelf.

Hoe gaat een keelamandeloperatie in zijn werk?

De verwijdering van de keelamandelen bij kinderen heet ook wel het knippen van de amandelen. Met een speciaal instrument worden de keelamandelen losgewoeld van de onderlaag. Bij oudere kinderen en volwassenen gebeurt dit stapsgewijs en heet het ook wel pellen. De ingreep gebeurt onder narcose om kokhalzen, hoesten en bloeding te voorkomen. Voor volwassenen is het een zware ingreep. Zij moeten rekenen op een hersteltijd van zeker twee weken, kinderen korter. Om de keelpijn te verlichten na de ingreep wordt vaak waterijs 'voorgeschreven'. Dit heeft een licht verdovend effect op het aangedane gebied.

Brok in de keel

Een brok in de keel doet geen pijn maar is lastig. Klachten kunnen zijn: Een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden, een gevoel alsof er een graat of korrel in de keel zit of een branderige, geïrriteerde keel. De neiging bestaat om steeds te schrapen, te kuchen of vaak te slikken in een poging het 'obstakel' weg te krijgen. Een brok in de keel komt vaak voor en is onschuldig. Komt er heesheid of schorheid bij, of doet het symptoom zich met name voor bij de maaltijd dan kan er een afwijking bestaan die de brok in de keel verklaart. In de meeste gevallen ontstaat een brok in de keel door slijmproductie vanuit de bijholten die langs de achterkant van de keelwand naar beneden sijpelt (post nasal drip). Andere mogelijkheden zijn: vergrote schildklier, slijtage van de halswervels, allergie, vergrote tongamandel, problemen met het strottenhoofd, angina pectoris, zenkerdivertikel of een kwaadaardig proces.

Huismiddeltjes bij keelpijn

Er zijn vele manieren om keelpijn te lijf te gaan, soms uit de oude doos. Neem nou bijvoorbeeld gorgelen met lauw zout water of het drinken van (kamille)thee met honing, salie of gember. Een andere tip is het veroorzaken van hitte door 's nachts een dikke wollen sjaal met daarover een opgerolde plastic zak te dragen. Dit geeft een broei-effect waar virussen meestal voor op de vlucht gaan. Een andere versie voor de nacht is de gesnipperde ui of het gekneusde witte koolblad in een grote doek om de nek gebonden. Het eten van citroenen wordt ook in verband gebracht met genezing. Deze gewoon oppeuzelen. Pure bessensap is een optie om hetzij te drinken of om mee te gorgelen. Dit zou bacteriën doden. Tenslotte is er een tip die zegt dat gorgelen met jonge jenever een plezierig bijtend gevoel geeft dat virussen en bacillen rechtsomkeer doet gaan. Geen van genoemde tips heeft een bewezen werking. Misschien toch maar beter de dag doorkomen met potten vol thee en lekker veel drop?

“My sore throats are always worse than anyone's.” ~ Jane Austen

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keelpijn, wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?Keelpijn, wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?Keelpijn is een veel gehoorde klacht die vooral in de herfst en winter veel voorkomt. Het wordt vaak veroorzaakt door ee…
Keelklachten: oorzaken van pijnlijke of kriebelende keelKeelklachten: oorzaken van pijnlijke of kriebelende keelKeelklachten kunnen onder meer bestaan uit pijn in de keel, kriebelende keel en slikklachten. Keelklachten kunnen erg ve…
Pijn in keel, uitstralend naar oorPijn in keel, uitstralend naar oorKeelpijn is pijn in de keel en vaak een rauw en droog gevoel. Daarnaast kan keelpijn uitstralen naar één of beiden oren.…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…

Het ontstoken oogHet ontstoken oogVeel mensen hebben wel eens last gehad van één of twee ontstoken ogen. Deze aandoening wordt conjunctivitis genoemd en i…
Vaginale afscheidingVaginale afscheidingIedere vrouw in de vruchtbare periode heeft afscheiding. Het zou niet normaal zijn als een vrouw in haar vruchtbare jare…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ary74, Pixabay
Reacties

Margot, 27-11-2012
Hallo,

Ik heb nu al vijf weken last van mijn keel. Het begon als een echte keelontsteking, ik herken ze goed, want heb ze vaak gehad. Dikke opgezette keel, stem kwijt, algehele malaise en na twee dagen ook heel veel hoesten. Ik wilde het eerst zelf uitzieken, dus ben een week thuis gebleven. Aangezien het niet minder werd ben ik naar de huisarts gegaan. Hij zei dat het een virale infectie was en dat ik het moest uitzieken. Dus weer een week thuisgebleven. Na een paar dagen voelde ik mij eindelijk 2 dagen weer een stuk beter. Maar daarna kwam het weer helemaal terug. Even heftig. Weer naar de dokter gegaan. Dit keer zag hij wel een bacteriële infectie en heeft hij mij een penicelline kuur meegegeven. Dit werkte niet tot nauwelijks. Terwijl ik normaal snel resultaat heb bij anti biotica. Pas op de 7e dag tevens laatste dag van de kuur merkte ik dat ik wat fitter werd. Dus ben sinds afgelopen vrijdag weer gaan werken. Maar de keelpijn blijft. Het voelt heel droog en rauw. Ik drink ontzettend veel en neem veel kauwgom, dit lijkt het een beetje te verdoven. Ook houd ik het slappe gevoel en veel hoofdpijn. Het voelt gewoon alsof het nog steeds op de loer ligt om terug te komen. Ook zijn er nog steeds kleine witte plekken zichtbaar in mn keel. Wat kan ik het beste doen? Reactie infoteur, 28-11-2012
Hi Margot, je zegt niet of je je keelamandelen nog hebt, want deze kunnen gemakkelijk ontstoken raken. Is het dat niet, dan kan het nog de nasleep zijn van de virale infectie. In de regel zie je dan dat hoofdpijnen, hoesten en moeheid nog wekenlang aanhouden. Keelpijn echter, is het eerste symptoom dat weer zou moeten verdwijnen. Al met al reden om je huisarts nogmaals te bezoeken, want vijf weken lang keelpijn klopt echt niet. Beterschap, A.

Jessica, 27-11-2012
Hallo! Ik heb nu bijna een week heel erg last van mijn keel en mijn linker oor. Ik heb 4 jaar geleden al 3 x angina gehad en daarnaast zijn ze toen ook geknipt. Ik heb nu weer heel veel last van mijn keel niet bij mijn klieren, maar als ik bij mijn luchtpijp duw daar heb ik dan last. Ik heb al dik 3 weken veel slijm in mijn keel wat steeds niet weggaat. Ik heb ook nog een tijdje gehoest en ben de laatste tijd ook moe.
Groetjes Jessica Reactie infoteur, 28-11-2012
Hi Jessica, lijkt erop dat de neusbijholten en keelholte geinfecteerd zijn. Meestal komt dit door een virus dat je zult moeten uitzieken. Natuurlijk kun je naar de huisarts gaan om je keel te laten onderzoeken, maar beterschap komt in de regel niet door een arts, wel door de factor tijd. Veel drinken! Beterschap, A.

Leonie, 02-11-2012
Hoi,

ik heb last van keelpijn als ik slik maar ook als ik praat, ik heb heel licht wit puntje achter in volgens mij heet dat zo amandel ik slaap slecht en het is nu al zo halve week last van gaat dit vanzelf over? vandaag me laatste pil genomen van me keelpijn vergeten nieuwe te kopen heel vervelend dus morgen uit school gelijk naar de winkel om iets te kopen maar wat zal er nu nog helpen?

Liefst, Mij Reactie infoteur, 03-11-2012
Hi Leoni, pillen tegen keelpijn helpen niet. Drop is een veel betere keus. Keelpijn gaat inderdaad vrijwel altijd vanzelf over, dus moet je de tijd uitzitten. Een 'heel licht wit puntje' achterin je keel is geen amandel, maar mogelijk een brokje 'tonsilsteen' wat verder geen kwaad kan. Beterschap, A.

Ali, 25-09-2012
Ik heb steeds het gevoel dat er iets in mijn keel zit,

soms als ik hoest of als ik mijn keel heel goed open doe voor de spiegel zie ik iets wits in mijn keel, die haal ik eruit maar na een paar dagen zit het weer daar en ik voel precies dat er meer van da witte pus in mijn keel zit maar ik zie het niet.ik poets 2 x per dag mijn tanden en spoel mijn keel ook met mondwater maar het helpt precies niet.
als ik naar mijn huisarts ga die zegt dat het normaal is en dat me niet ongerust moet maken. Reactie infoteur, 26-09-2012
Hi Ali, die witte stukjes zijn waarschijnlijk amandelsteentjes (tonsil tones) als gevolg van een infectie. Hoewel ze nog lang na een ontsteking in de keelholte blijven, kunnen ze geen kwaad. Plotseling kan er een brokje loskomen wat je vervolgens kunt uitspugen. Over het algemeen is de geur ervan afschuwelijk. Gezien je verschijnselen denk ik dat het een tijdelijke last is, misschien wel totdat het laatste stukje er vanzelf uit is gekomen. Grt, A.

Jacqeuline, 10-09-2012
Mijn keel doet erg zeer. Rood en met witte puntjes. Ik hoest de hele dag door. Ik drink liters per dag en zweet me te pletter. Ik heb hoofdpijn en last van van rug ter hoogte van mijn middenrif. Mijn hoofd voelt zweverig en ik huil om niks en zomaar. Ik voel me gewoon ziek.
Ik heb zo'n hekel aan de dokter. Straks kijkt hij mij weer aan en stuurt hij me weer naar huis. Dat denk ik vaak. Zijn mijn klachten ernstig genoeg? Reactie infoteur, 11-09-2012
Hi Jacqueline, misschien heb je een keelontsteking waarbij de amandelen zijn opgezet. Het lichaam ruimt dit vanzelf wel op, maar als het je teveel wordt kun je de huisarts bezoeken. Deze geeft wellicht antibiotica. Beterschap, A.

Mick, 21-08-2012
He. Ik heb sinds 5 dagen last van me keel. Eerst voel ik een brok in me keel, het voelt alsof het bij de adamsappel zit, dan begin ik veel te drinken, maar als ik een halfuur later nog heb, wordt het erger. Als ik naar boven kijk krijg ik kotsneigingen, ik slik het dan weg. Maar op een gegeven moment wordt het steeds erger dat ik maar na de wc loop, en uit mezelf begin te braken. Hierna is het ook over ( dit heb ik meerdere keren per dag ), drinken helpt er niet tegen en een kauwgompje maar eventjes. Morgen heb ik een afspraak bij de huisarts, maar ben bang dat hij me terug stuurt naar huis. Btw; als ik in de spiegel kijk, is de linkerkant van me keelholte dikker dan de rechterkant.

Weet u wat ik heb? Ik voel me er niet prettig bij. Reactie infoteur, 25-08-2012
Hi Mick, nee, ik weet niet wat je hebt. Dit vraagt onderzoek. Inmiddels ben je bij de arts geweest en moet je op zijn oordeel vertrouwen. Laat gerust weten wat er gezegd is, zodat mensen die deze site bezoeken er iets aan kunnen hebben. Beterschap, A.

Dottie (infoteur), 15-06-2012 #50
Het is een groot misverstand dat er HETE dranken moeten worden gedronken! De zwelling verergert en de pijn neemt toe. Bij keelpijn KOUD drinken! Reactie infoteur, 15-06-2012
Alle dranken zijn goed, maar hete dranken hebben het grote voordeel dat er warme dampen vanaf komen die in de neus- en keelholten het vastzittende slijm mede kunnen oplossen. Soms werkt de afwisseling van ijskoude dranken (met koolzuur) en zo heet mogelijke dranken nog beter. A.

Jolanda, 12-06-2012
Sinds vorige week donderdag heb ik keelpijn. Het is begonnen aan de linkerzijde en was vervelend maar dacht het gaat wel weer over zou gaan. Nu heb ik sinds gisteravond een opgezette hals (rechts) volgens mij is dit mijn klier. Mijn keel keel doet nu alleen aan de rechterzijde ontzettend pijn. Het trekt door naar mijn rechter oor. Doordat de pijn zo hevig is durf ik bijna niet meer te slikken. Moet ik nu naar de huisarts gaan of lijkt dit op een keelontsteking en gaat dit vanzelf over. Reactie infoteur, 13-06-2012
Hi Jolanda, de lymfklieren kunnen gaan zwellen als er een ontsteking in het hoofd/hals gebied is, bijvoorbeeld bij een keelontsteking. Helaas kunnen de lymfklieren ook zelf ontstoken raken. Misschien is dat bij jou aan de hand. Wat je kunt doen is je huisarts raadplegen. Deze moet in de keel kijken en eventueel antibiotica voorschrijven. Beterschap, A.

Lieke, 10-06-2012
Zo goed als ELKE ochtend word ik snotjeverkouden wakker. Schrapende, schurende, jeukende keelpijn… Liters snot… Tranende ogen… Drukkend gevoel op mn oren. Ik blijf maar niezen en snotteren.
Soms is het zo heftig dat ik er niet eens door kan gaan werken omdat ik me zo beroerd voel. Op het werk geloven ze me niet meer en dreigen ze met ontslag.
Maar ik voel me werkelijkwaar elke morgen snipverkouden. Ik ga dan douchen en goed poetsen/ mond spoelen met mondwater… Meestal verzachten de klachten en in de loop van de ochtend zijn ze zo goed als weg. Om dan de volgende dag weer te beginnen. Ik heb vaker allergietesten laten doen. Ben allergisch voor bomen en pollen en heel licht allergisch voor huisstofmijt. De huisarts weet ook niet goed wat hij met mijn klachten aanmoet…
Ik hoop dat ik hier een oplossing kan vinden voor mijn probleem want ik word er helemaal gek van!

Groetjes Reactie infoteur, 11-06-2012
Hi Lieke, je beschrijft allergie. Daar zijn medicijnen voor die de huisarts je zou moeten hebben voorgeschreven. Daarnaast kun je je huis proberen stofvrij te krijgen met de voor allergie aanbevolen maatregelen. Verder is het raadzaam om eens elders te gaan slapen (vakantie, logeeradres, etc.) om te zien of je dan ook wakker wordt met al deze klachten. Vaak gaat het in het buitenland bijvoorbeeld al veel beter.
Zie fijnstof in Nederland: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fijnstof
en de luchtkwaliteitverwachting: http://www.lml.rivm.nl/data/verwachting/fijnstof.html
Groetjes, A.

Arwout, 28-05-2012
Ik heb sinds 2 dagen geleden pijn met slikken, net of er een obstakel in mijn keel zit. Ik denk er nu ook steeds bij na als ik moet slikken terwijl je dat anders onbewust doet. Ook ging ik in mijn keel kijken en toen zag ik ook allemaal witte vlekjes. Het zit trouwens ook op mijn huig. Ik heb nog niet echt gewacht tot het over zou gaan, maar zou ik misschien beter naar de dokter kunnen gaan? Zelf dacht ik al aan antibiotica. Reactie infoteur, 29-05-2012
Hi Arwout, lijkt op een infectie in de keel waarbij de amandelen (als je die nog hebt) ook zijn aangedaan. Dit gaat vanzelf over, ook als je helemaal geen medicijnen hebt. Mocht het na een week keelpijn toch nog aanhouden of zelfs erger worden, laat je keel dan nakijken bij de huisarts. Beterschap, A.

Suzab, 16-05-2012
Ik ben twee weken geleden verkouden geweest, begon met zere keel en daarna verstopte neus, hoesten en opgezette keelklieren, na een weekje was dit over maar kreeg ik weer een zere keel en hoesten. Dit duurt nu zo'n 1, 5 week. Het hoesten is weer minder geworden maar mijn keel doet nog zeer met slikken. Moet ik langs de dokter? Reactie infoteur, 17-05-2012
Hi Suzab, welnee. Waarschijnlijk is het nog een nasleep van de virusinfectie en gaat dit vanzelf weg. Vaak kan het - met schijnbare onderbrekingen - wel weken aanhouden. Beterschap, A.

An, 15-05-2012
Ik heb heb nu al minstens 2 jaar achter elkaar de hele winter/herfst/lente bijna elke dag een rauwe keel ('s ochtends het ergst, en is soms slikken ook wat pijnlijk. Maar echt pijnlijk zou ik het 99% van de tijd niet noemen, meer rauw/droog). Ik hoef niet te hoesten, heb volgens mij geen opgezette klieren (dat zouden harde bobbels moeten zijn toch?), maar wel veel slijm waarvan ik er 's ochtends bij het tandenpoetsen soms wat uit kan spugen (geel of bruin). Ik rook niet, maar heb vroeger veel meegerookt. Begin het nu bij tijd en wijle wel een beetje zat te worden, maar als het een of vage allergie is kan ik er waarschijnlijk toch niks aan doen… Heeft het zin om naar de dokter te gaan hiervoor? (heb ook wat andere vage klachtjes als vermoeidheid, conditie die niet erg snel vooruit gaat, soms opeens een rood gezicht/rode uitslag en kouwelijk, maar niks ernstigs of echt heel vervelend. Heb ongeveer een jaar geleden al eens bloed laten prikken voor vermoeidheid, maar kwam niks uit). Reactie infoteur, 16-05-2012
Hi An, het klimaat waar we ons in bevinden is voor veel mensen niet goed. Gevoelige slijmvliezen reageren hierop met vermeerderd slijm en uitdroging. Omdat verhuizen naar zonnige streken geen optie is, kun je proberen de luchtvochtigheid in huis te beinvloeden. Voor de een is het beter als de verwarming vaak aanstaat (droge lucht), voor een ander moet er juist veel stoom in huis zijn (geen wasemkap aan in keuken, bij douches geen ramen openen). Je kunt dus diverse dingen uitproberen. Verder is bij een droge keel veel drinken geboden. Het is overigens normaal dat je slijm opgeeft in de ochtend, en als dat geel of bruin is, wil dat zeggen dat de vochtinname te gering was. Misschien drink je in de avond dus wel veel te weinig. Voer dat eens op? Groetjes, A.

Lethetia, 08-05-2012
Goede middag, Ik heb nu al 9 weken last van mijn keel ( branderig gevoel, pijn bij slikken, soms hoesten). Ik heb van de dokter al 4 maal antibiotica gehad, 2 maal amoxelinne en een virus killer. Het gaat een paar dagen goed en nu zet weer alles goed. Heb geen zin in nog meer troep in mijn lichaam. Maar het gaat aardig vervelen. Kan ik beter een afspraak maken met de kno Arts? Groetjes Lethetia Reactie infoteur, 09-05-2012
Hi Lethetia, je zegt niet wat de diagnose is. Vermoedelijk denkt je huisarts aan een bacteriele infectie, maar aangezien die medicijnen niet werken is het dat niet. Ga dus terug als niets heeft geholpen. Misschien volgt verwijzing naar kno. Beterschap, A.

Ylvy, 02-05-2012
Ik heb sinds een paar dagen keelpijn en moeite met slikken, en ik keek vandaag in de spiegel, mijn keel was rood, met witte vlekjes, een soort losse velletjes. Kan ik dit gewoon uitzieken, hoe lang duurt dit meestal en zijn er dingen die zorgen dat het sneller voorbij is? btw: mijn keelamandelen zijn 2 jaar geleden geknipt toen ik net geen 15 was. Reactie infoteur, 03-05-2012
Hi Ylvy, dit klinkt als een keelontsteking als gevolg van een virus of… bacterie. In het laatste geval zou antibiotica helpen, dus ga naar je arts als het niet binnen enkele dagen verbetert en vraag om advies. Ondertussen zeer veel drinken (afwisselend koud en heet) en op drop zuigen om de keelwand te verzachten. Beterschap, A.

Bart, 26-03-2012
Ik ben nu ongeveer al een jaartje verkouden (hoesten) en heb veel last van taai slijm 's morgens. Sinds een week heb ik er een lastig plekje bijgekregen in mijn keel/hals, namelijk aan de linkerkant achter/onder mijn adamsappel. Een irritante pijn bij slikken en hoesten. Ik ben niet zo'n dokter-ganger, maar wil graag weten of het dermatig ernstig kan zijn om het even af te wachten. Bedankt. Reactie infoteur, 27-03-2012
Hi Bart, als het niet vermindert door veel drinken en stomen, en de last blijft aanhouden, zit er niets anders op dan naar je huisarts gaan. Deze kan echter niet zo diep in de keel kijken als een kno-arts. Een verkoudheid die al een jaar duurt kan te maken hebben met een allergie. Waarschijnlijk moeten ook je longen worden nagekeken. Beterschap, A.

Belinda, 12-03-2012
Ik heb nu voor de tweede keer achter elkaar ontstoken amandelen. De eerste keer in combinatie met brinchitus en heb daarvoor medicatie gekregen. Vervolgens starte het een paar dagen na het eindigen van de kuur opnieuw. Wederom medicatie gekregen voor een week, nog twee dagen te gaan alleen nog steeds geen verbetering.Heb alleen al maanden lang last van extreme moeheid, dus misschien toch maar eens mijn arts vragen of dit met elkaar in verbinding staat. Reactie infoteur, 12-03-2012
Hi Belinda, aangenomen dat je antibiotica kreeg: Antibiotica helpt niet tegen een virale infectie, wat je waarschijnlijk hebt. De amandelen kunnen hierbij zwellen maar zijn niet bacterieel aangedaan. Want dan zou de medicatie moeten werken. Sterkte, A.

Leen, 12-03-2012
8 weken geleden ben ik bevallen van een prachtige dochter. Alleen nu zit ik zelf met veel vage klachten. Om te beginnen eg moe! Dit gooi ik dan maar op minder slaap al vind ik 7uur slaap niet slecht. Verder alfa ik erg moe ben lijkt het of mijn klieren opzetten en mijn oren zijn gevoelig. Soms heb ik een brok gevoel, dokter zegt stress. Soms maak ik me zo angstig dat ik denk dat het wat ernstigs is. Maar de klachten zijn met name er als ik moe ben. Oh en een gevoel of ik watten in mijn hoofd heb. Herkent iemand dit? Reactie infoteur, 12-03-2012
Hi Leen, misschien een sluimerende infectie van de bovenste luchtwegen, dit kan langdurig aanwezig zijn en heeft met stress niks te maken. Na een bevalling is het niet vreemd dat je doodmoe bent. Zwangerschap is een aanslag op je lichaam en het herstel hiervan duurt net zo lang als de zwangerschap zelf. Reken dus gerust op nog eens een periode van negen maanden dat je niet jezelf bent. Deze webpage gaat overigens over keelpijn! Groetjes, A.

Wilma, 08-03-2012
Sinds 2 weken heb ik keelpijn met uitstraling naar rechteroor. Slikken is erg moeilijk en mijn gehemelte achterin voelt een beetje dik en het lijkt ook alsof er iets in min keel zit. Vorige week bij de dokter geweest omdat ik ook erg veel hoeste, dit is nu een stuk minder (codeïne). Die keelpijn wordt echter niet minder, ha heeft vorige week alleen in oor gekeken en niet in keel. Moet ik terug naar de ha of nog even aankijken? Reactie infoteur, 09-03-2012
Hi Wilma, misschien zijn de keelamandelen (als je die nog hebt) ontstoken of is er nog iets anders aan de hand. Je huisarts heeft slecht werk afgeleverd, want bij keelpijn niet in de keel kijken is de omgekeerde wereld. Ga gerust terug als het niet snel verbetert. Beterschap, A.

Marjon, 06-03-2012
Ik ben sinds afgelopen woensdag gestopt met roken, en werd donderdag wakker met keelpijn en het word nog steeds niet minder. Ik heb het gevoel dat mijn keel dik is, mijn stem is ook erg hees en kost veel moeite om te praten en doet zeer met slikken. Kan dit te maken hebben met het stoppen met roken? Graag uw reactie. Reactie infoteur, 06-03-2012
Hi Marjon, het is wel toevallig maar het lijkt me toch niet met elkaar te maken hebben. Klaarblijkelijk heb je een virale infectie te pakken. Uitzieken dus :(. Groetjes, A.

Anne, 25-02-2012
Hallo,

Het begon ruim een week geleden met oorpijn en zeer vage keelpijn.
Nu lig ik in bed alle spieren doen zeer, zwaar en pijnlijk hoofd kan bijna niet slikken van de pijn en ben ontzettend moe. S'nachts slaap ik heel erg onrustig en das niet fijn.
Graag u reactie. Reactie infoteur, 26-02-2012
Hi Anne, een virale bovenste luchtweginfectie dat vanzelf over moet gaan. Je kunt hier gerust een week of twee voor rekenen. Is het dan nog niet beter of wordt de keelpijn ondraaglijk erg, bezoek dan je huisarts. Beterschap, A.

Monique, 22-02-2012
Ik heb sinds enige weken last van toenemend taai slijm in mijn mond. Aan het eind van de nacht word ik er wakker van. Aanvankelijk ging het in de loop van de dag weg, maar nu heb ik het ook door de dag heen. Ik voel me verder gezond, eet gezond, rook niet en heb verder geen keelklachten en ben evenmin verkouden. Toch is het hinderlijk. Wat zou kunnen helpen? Ik heb een voorkeur voor huis, tuin en keukenmiddelen, maar wil z.n. ook wel iets anders gebruiken? Reactie infoteur, 23-02-2012
Hi Monique, vermoedelijk loopt het via de achterwand van de neuskeelholte naar beneden en is het afkomstig van de bijholten die bij veel mensen chronisch verstopt zitten. In de nacht schraap en slik je minder, waardoor het slijm zich verzamelt. In de ochtend krijg je dan die verhoogde behoefte om het weg te krijgen. Er zijn geen remedies voor, behalve je slaapkamer voldoende vochtig houden, dus de cv niet te hoog. Na verloop van tijd wordt het verschijnsel minder, maar het kan steeds weer terugkeren. Groetjes, A.

Nick, 18-02-2012
Sinds 2 dagen heb ik last van mijn keel. Ik zie witte/gele plekken in mijn keel en die voelen branderig en droog aan. Het slikken doet heel erg veel pijn. verder heb ik last van druk op mijn oren/oorpijn wat redelijk zeer doet. mijn voorhoofd doet ook een beetje zeer en voelt erg warm aan. ik rook maar daar ben ik nu 2 dagen mee gestopt omdat mijn keel zo zeer doet. als ik opsta word ik draaierig, verder ben ik best moe. Wat is er aan de hand? wat moet ik doen? Reactie infoteur, 20-02-2012
Hi Nick, waarschijnlijk gewoon een bovenste luchtweginfectie of keelontsteking. Dit kun je uitzieken, maar je kunt ook je arts bezoeken. Deze zal bepalen of antibiotica nodig is (reken er maar niet op!). Roken moet je helemaal niet doen. Beterschap, A.

Kitty, 02-02-2012
Sinds vorige week donderdag zit ik met heftige keelpijn. het is begonnen met:opgezette klieren, witte tong en mond. Het was wel duidelijk dat dit een keelontsteking is. Kan moeilijk praten niet slikken niet eten en heel moeizaam drinken. maandag had ik het idee dat mijn keel nog dikker is geworden. naar de huisarts geweest heeft ernaar gekeken en mij weer naar huis gestuurd met als advies: 8 paracetamol en 3 ibrufen per dag dus per keer neem je 2 paracetamol van 500mg en 1 ibrufen van 400mg. dit hielp heel goed tegen de pijn. vandaag gaat het iets beter met de keel. kan normaal slikken maar je merkt wel dat het allemaal nog beurs is. neem nu nog vloeibare voeding.geen hete of warme voeding of dranken te zout, te zuur of te gekruid ook niet. maar nu heb ik al 3 dagen last van oorsuizen, lichte pijnen en een druk op het oor. kan dit? hoort dit? of wat is dit?
Nu staat alles met elkaar in verbinding keel, neus, oor en hoort dit bij een keel ontsteking en zou het met een neusspray beter moeten gaan. waar zou ik nu op moeten letten of wat moet ik doen? Reactie infoteur, 03-02-2012
Hi Kitty, je hebt een bovenste luchtweginfectie (viraal) waarvan keelontsteking slechts een onderdeel is gebleken. Want ook je buizen van Eustachius zijn aangetast, vandaar de oorpijn, het gesuis en het drukgevoel. Alles staat inderdaad met elkaar in verbinding dus moet je niet vreemd opkijken als straks ook je neus, voorhoofd en/of luchtwegen gaan meedoen. Neussprays kun je proberen maar zijn zelden werkzaam. Stomen is ook een optie, daarnaast veel drinken. Verder is het uitzieken, wat best wel eens een week of twee tot vier kan duren. Soms met nog maandenlange moeheid als gevolg. Je beschrijft niets bijzonders hoor. Beterschap, A.

Bart, 01-02-2012
Ik had een paar maanden geleden heel erg last van mijn keel, eerst dacht ik gewoon dat ik een keelontsteking had, maar het bleek dat ik te veel slikte en daarom kans liep dat ik mijn adamsappel inslikte. ( advies van huisarts ) Heel eng! Ik probeer nu veel minder te slikken maar ik heb nog altijd een grote angst dat ik mijn adamsappel inslik (help!) hebben jullie advies? Reactie infoteur, 02-02-2012
Hi Bart, hier heb ik nog nooit van gehoord en wat je beschrijft klinkt ook nog eens onmogelijk. Tijdens het slikken, maar ook bij schrapen of kuchen spannen de keel- en halsspieren zich aan. Je ziet dit aan de adamsappel (deel van het strottenhoofd), die bij slikken op en neer gaat. Wanneer de keelspieren gespannen blijven kan dit de oorzaak zijn van een brokgevoel in de keel (globusgevoel). Dit is enkel een sensatie maar geen echte keelpijn en zal mettertijd verdwijnen. Groetjes, A.

Sandra, 01-02-2012
Ik loop nu stage in Miami Beach en ben hier sinds 6 december 2011. 12 December heb ik strep pharyngitis gekregen. Hiervoor heb ik twee spuiten in mijn billen gekregen en moest ik ibuprofen slikken. Dagen later ging het weer beter. Nu heb ik het na 6 weken weer gekregen. Weer naar het ziekenhuis gemoeten, want had ook 40 graden koorts. Dit keer 1 spuit gekregen en de tweede weigerde ik om te nemen, omdat die enorm pijn deed de vorige keer. Ik heb nu de antibiotica Cephalexin voorgeschreven gekregen. Ik moet 4 pillen van 500 mg, 10 dagen lang slikken. In totaal heb ik het nu 4 keer in 2 jaar gehad. Nu krijg ik van die rode vlekken op mijn tong. Het brandt ook?!

Kunt u mij hier iets meer over vertellen? Wat zou dit eventueel kunnen zijn? Reactie infoteur, 02-02-2012
Hi Sandra, lees je bijsluiter! Antibiotica staan er om bekend om schimmelinfecties te veroorzaken. Dit omdat schimmels een kans krijgen als het microbiologische evenwicht verstoord raakt. De tong is een van de eerste plaatsen die wordt aangedaan. Raadpleeg je arts als het ondraaglijk wordt, zodat je er een ander medicijn (orale gel) bij krijgt. Succes met de kuur, A.

Pablo, 17-01-2012
Hoi ik heb de 12e jan een tonsillectomie ondergaan alles verliep prima ik had zelfs een abces die ze ook weg hebben gehaald aan de rechterkant. Bleef 1nachtje in het ziekenhuis, ik kan veel drinken en eten en overdag hou ik het makkelijk uit met paracetamol. Mijn vraag is: snachts als k ga liggen begint het ik krijg links in de keel hevige pijn en een soort kloppingen, het is alleen links heel raar het brand dan enorm ik drink ijswater maar helpt amper als ik dan weer een paracetamol neem na 30min zakt die pijn en slaap ik weer verder. En dan begint dit verhaal weer opnieuw! Heeft iemand enig idee of tips zal ik hierover bellen met de kno arts? Reactie infoteur, 18-01-2012
Hi Pablo, waarschijnlijk is de ingreep nog te kort geleden om al te verwachten dat alles normaal is. Wat er precies speelt blijft natuurlijk onduidelijk. Je zou het nog even kunnen aanzien in de hoop dat het minder wordt, of als je het toch onnacceptabel vindt de kno-arts kunnen raadplegen. Beterschap, A.

Ann, 12-01-2012
Ik heb sinds een week heftige keelpijn. Dit weekend heb ik 2 dagen koorts gehad. dit is nu weg.Sinds 2 dagen heb ik nu ook het gevoel een brok in mn keel. ben ook heel lusteloos en moe. Ik ben bekend met een traagwerkende schildklier. Heb het afgelopen jaar veel stress gehad en een alcoholverslaving. Is dit gewoon een keelontsteking of moet ik hier verder mee? Reactie infoteur, 13-01-2012
Hi Ann, keelpijn van een verkoudheid zou na enkele dagen weg moeten zijn. Houdt het een week aan, en ook nog eens heftig, dan lijkt het meer op een keelontsteking. Wordt het nu niet gauw minder, dan raad ik je aan naar je huisarts te gaan. Misschien is er antibiotica nodig. Beterschap, A.

Anika, 11-01-2012
Vrijdag kreeg ik koorts en fikse keelpijn, dacht ik moet gewoon maar uitzieken. Maar werd zondag wakker en toen zaten er ook witte plekken op mijn tonsillen. ik heb toen antibiotica (amoxiciline) gekregen en sinds dinsdag gelukkig geen koorts meer. Alleen die dikke klieren/ onrustige nachten/keelpijn en witte plekken blijven. Ik doe er echt alles aan maar vroeg mij af hoe lang het eigenlijk duurt voordat die witte plekken weggaan zodat ik weer een beetje normaal kan eten/ drinken.
Wat misschien ook goed is om te weten is dat ik begin december met hetzelfde probleem liep en vd huisarts ook 7 dagen broxil heb gekregen. De plekken verdwenen toen al naar 2 dagen. Kan dit de ziekte van Pfeifer zijn? Reactie infoteur, 12-01-2012
Hi Anika, de ziekte van Pfeiffer wordt in het bloed aangetoond. Behalve keelpijn is er dan langdurige vermoeidheid. Maar wat jij hebt lijkt het meest op een amandelontsteking. Zo te horen werkt de amoxicilline niet zo goed als broxil, of duurt het met amoxicilline langer. Opgezette klieren kunnen nog lang aanhouden, maar witte plekken op de amandelen moeten t.z.t. wel verdwijnen. Vind je dat de medicatie niet of slecht helpt, raadpleeg dan nogmaals je arts. Beterschap, A.

Didi, 04-01-2012
Alles wat hier tussen staat helpt niet veel bij mij.
Ik heb al een paar dagen een stijve tong.
En ik durf ook al niet eens meer te slikken, want dat doet echt heeel erg pijn.
Verder heb ik alleen een beetje hoofdpijn.
Ik weet wel dat dit geen keelontsteking is. Want dat heb eerder gehad. Maar wie weet wat dit is? Pfeiffer? Reactie infoteur, 05-01-2012
Hi Didi, gezien de keelpijn en hoofdpijn is het aannemelijk dat je een virusinfectie hebt. Deze moet je uitzieken, wat minimaal enkele dagen tot een week duurt. Beterschap, A.

Demi, 01-01-2012
Hallo, ik heb al 4/5 dagen keelpijn, vond het eerst maar onbelangrijk en dacht dat het zou overgaan maar het wordt op den duur steeds erger, het is nu een hevig branderig gevoel. ik at heel weinig vergeleken met eerst maar nu lukt dat ook al bijna niet meer. slikken en drinken doen ook erg pijn. verder heb ik lichte koorts, hoofdpijn, lichte oorpijn, en praten lukt nauwelijks, en mijn keel is van binnen helemaal rood en flink opgezwollen. en ik ben 7 jaar geleden ookal opgenomen in het ziekenhuis omdat ik vergelijkbare klachten had alleen toen kon ik mijn mond ook niet openen. (kreeg paar dagen lang antibiotica duur een infuus) kan het teruggekomen zijn? Reactie infoteur, 02-01-2012
Hi Demi, of het gaat om een acute keelontsteking kan alleen je arts bepalen. Daarom raad ik je aan deze klachten te laten onderzoeken. Beterschap, A.

Cynthia, 31-12-2011
Was eerst verkouden (nog steeds) nu 3 dagen last van keelpijn aan 1 kant (rechts) toen ik het de 1ste dag had was ik langs geweest bij de dokter hij zij dat het geirriteerd is. de 2de was het erger geworden begint het soms ook wat te branden en heb het gevoel dat ik ergens overheen moet slikken aan die kant het ziet er verder niet opgezwollen uit maar voelt wel zo. wat kan ik hiermee doen? is dit begin van een keelonsteking? Reactie infoteur, 01-01-2012
Hi Cynthia, misschien. Wat je kunt doen is wachten tot het vanzelf beter wordt. Verkoudheid inclusief keelpijn heeft nu eenmaal zijn tijd nodig en je hebt het nog betrekkelijk kort. Als het onhoudbaar wordt, of na een week totaal niet verbeterd is, zou je nog eens naar de arts kunnen gaan. Ondertussen veel drinken en in een warme omgeving blijven. Beterschap, A.

Joel, 20-12-2011
Al 10 jaar heb ik last van het gedeelte net achter mijn huig, ik heb het bijna heel het jaar door als ik er soms 3 dagen vanaf ben dan krijg ik het weer 3 weken lang, het is het ergst als ik net wakker wordt en savonds voor het slapen. Ik ben er overal al voor geweest de huisarts al een keer of 20 de kno arts 3 keer en zelfs naar de afdeling neurologie om te kijken of er bepaalde pijn zenuwen beschadigd waren. de pijn is soms zo erg dat ik er niet van kan praten en slikken is ook erg pijnlijk.ik hoop dat u misschien wat weet hiervoor.bvb joel. Reactie infoteur, 21-12-2011
Hi Joel, je vertelt niet wat al die artsen je gezegd hebben. Ook al kunnen ze het niet oplossen, ze zullen toch op zijn minst wel een idee hebben. Uitgebreid onderzoek van de keel moet op zijn minst iets opleveren. Wat je kunt doen is een second opinion aanvragen in een ander ziekenhuis (kies daarvoor een universitair/academisch ziekenhuis), zodat een professor er eens naar kan kijken. Zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/61218-second-opinion-recht-kan-u-redden.html
Beterschap, A.

Rianne Timmermans, 20-11-2011
Mijn zoon is 24 jr en heeft al jaren in meer of mindere mate last van keelpijn en daarbij hoest hij productief, snot, hoofdpijn en slaapt hij slechter. Hij is bij een kno en longarts en allergoloog geweest maar er is geen duidelijke diagnose. Door zijn klachten kan hij zeker enkele dagen per maand niet goed functioneren en zijn afspraken nakomen. Hij heeft hierdoor al een jaar studievertraging opgelopen. Kan het zijn dat zijn slijmvliezen altijd in meer of mindere mate geprikkeld zijn en hij hierdoor vatbaar is voor virussen? Hebt u nog een advies voor hem. Reactie infoteur, 21-11-2011
Hi Rianne, een verminderde weerstand maakt vatbaar voor de ene virusinfectie na de andere. Misschien is dat aan de hand. Omdat specialisten niets konden betekenen raad ik aan naar een orthomoleculair arts te gaan die door middel van voedingssupplementen de afweer zal proberen te verbeteren. Voorts is het Nederlandse klimaat voor velen niet goed, dit zie je dan aan het feit dat in een zonnig, warm land alle symptomen vrijwel direct verdwijnen. De luchtkwaliteit is dus ook van belang, maar hier kun je natuurlijk niets mee :(.

Melina, 16-11-2011
Ik heb sinds 6 dagen hevige keelpijn, alles is opgezet vol witte vlekken. mijn mond kan ik nog openen. de dokter praat van en keel en amandelontsteking. heb sinds gisteren antibiotika. ik lees overal dat veel drinken helpt, maar mijn pijn is zo heftig dat ik niet eten of drinken kan, het beste tot nu was vanilleijs. koud gaat algemeen wat beter dan warm. drinken dwing ik me omdat ik anders zit uit te drogen, ik heb ook vrij hooge koorts, is te merken als ik de pijnstillers te laat neem, gaat mijn hele lichaam trillen. ik neem ibuprofen en paracetamol. Kan mij iemand zeggen wat ik kan drinken dat het wat minder pijn doet? Reactie infoteur, 17-11-2011
Hi Melina, er is geen drank die de pijn kan blussen. Omdat ijs het beste was gebleken, en dat natuurlijk steenkoud is, zou je het vooral kunnen zoeken in frisdranken. Het koolzuur daarin voelt prettig aan in een ontstoken keel. Daarnaast is juist heet ook goed, bijv. thee of soep. Hopelijk helpt die antibiotica gauw zodat het vanzelf allemaal beter gaat. Omdat je keelontsteking nogal heftig klinkt kun je daarnaast met je arts overleggen of het misschien nuttig is om de amandelen te laten verwijderen. Dit vooral als je voortdurend ontstekingen hebt. Beterschap, A.

Ineke, 14-11-2011
Ik heb de laatste maanden af en aan wat keelpijn, beetje alsof ik ziek ga worden, maar dan is het weer weg. Nu echter heb ik naast een branderig gevoel in mijn hals (vanbinnen dan), hoofdpijn, voel me gammel en voel een beetje druk op de holtes naast mijn neus. Ook lijkt het of mijn longen een kriebelen bovenin, alsof er wat zit aan slijm. Hoest weinig, geen koorts. De keelpijn zit aan beide zijden van mijn hals, klieren zijn niet voelbaar opgezet. De huisarts constateerde dat mijn keel rood is, verder niets. Ik moet nu bloed laten prikken om o.a. Mijn cholesterol te bepalen. Was niet scherp genoeg om te vragen waarom. Ben slank, 40 jaar oud. Kunt u iets zeggen over mijn klachten en wat denkt u van die cholesterolmeting? Reactie infoteur, 15-11-2011
Hi Ineke, dat bloed prikken zal o.a. gaan om de ziekte van Pfeiffer uit te sluiten. Met cholesterol heeft keelpijn niets te maken. Een chronische luchtweginfectie zou natuurlijk wel kunnen. Beterschap, A.

Jessica, 12-11-2011
Ik ben vorige week opgenomen met een ernstige keelontsteking en heb enkele dagen aan een antibiotica infuus gelegen. Nu thuis heb ik een zware kuur antibiotica achter de rug van 7 dagen en heb ik het idee na een dag ervan af te zijn dat het weer helemaal opnieuw begint. Is dit normaal of moet ik nu weer aan de bel trekken bij de kno arts?
De arts heeft me al aangeraden om mijn amandelen te laten verwijderen maar aangezien ik ook zwaar verkouden ben en veel hoest was dit nu niet raadzaam ook zie ik er erg tegen op aangezien ik nu 27 ben. Klopt het dat je na zn operatie nooit geen keelpijn meer heb? Reactie infoteur, 13-11-2011
Hi Jessia, nee dat klopt niet. Keelpijn is het gevolg van infecties en die kunnen altijd ontstaan. Een theorie is dat de aanwezigheid van amandelen het nog erger maken, maar zoals je waarschijnlijk weet is die gedachte na tientallen jaren van de baan. Amandelen worden nu alleen nog 'geknipt' in bepaalde, ernstige gevallen. Omdat je terugkerende keelpijn hebt is het aan te bevelen de arts nogmaals te raadplegen, want normaal klinkt het niet dat je na een antibioticakuur weer terug bent bij af. De kans is groot dat de amandelen er tzt toch beter uitgehaald kunnen worden. Beterschap, A.

Marieke, 07-11-2011
Vorige week klaagde mijn pleegdochter van 9 over keelpijn, maar niet zo erg dat ze een strepsil wilde. Direct daarna kreeg mijn man heftige keelpijn, die dagen aanhield. Nu heb ik het. Het is de heftigste keelpijn die ik gehad heb sinds mijn keelamandelen eruit gehaald zijn toen ik 8 jaar was. Ik slik paracetamol en ibuprofen tezamen (wel enkele uren na elkaar) en zuig zoveel strepsils dat mijn tong vreemd verdoofd aanvoelt. Toch doet het nog steeds zoveel pijn, dat geregeld spontaan de tranen in mijn ogen schieten. Verder hoofdpijn gehad 1 dag licht en 1 dag zwaarder, maar dat was voor deze helse keelpijn begon. Het doet zo'n pijn bij het liggen gaan, dat ik niet kan inslapen tenzij ik doodop ben. Mijn dag- en nachtritme liggen door elkaar. Heb alle snoep in huis al op en de zak harde, zoete drop ook. Ook waterijs helpt alleen op het moment dat ik het gebruik. Begin aardig door de zachte toetjes heen te raken, waarmee ik nu mijn keel smeer. Kon vandaag nauwelijks praten en als ik praatte werd ik meteen gestraft met extra pijn. Heb dus veel geschreven, tussen het slapen door en mijn stem zoveel mogelijk gespaard. Gaat dit vanzelf over of kan ik beter naar de huisarts? Met mijn man gaat het overigens wel beter, maar hij klaagt wel over terugkerende keelpijn. Reactie infoteur, 08-11-2011
Hi Marieke, keelpijn kan vreselijk zijn, maar dan moet het na enkele dagen toch wel beter gaan. Verbetert het niet of wordt het zelfs nog erger, raadpleeg dan je huisarts. Misschien is het slijmvlies in de keel door uitdroging op enkele plekjes beschadigd geraakt, wat de pijn nog eens stukken erger maakt. Maar ook dat gaat over. Beterschap, A

Theresa, 01-11-2011
Sinds september sukkel ik al met keelpijn, eerst wat strepsils gebruikt en de keelpijn bleef uit maar sinds begin oktober heb ik weer keelpijn. Ben naar de huisarts geweest, hij constateerde griep met ontstoken keel, kuurtje gekregen en een oogzalfje want ik had ook ontstoken ogen. Nou dacht flinke griep maar de ogen zijn bijna genezen en de keelpijn komt elke keer terug, inmiddels zijn de antibiotica tabletten sinds 25-10-2011 op helaas heb ik nog steeds keelpijn. Mijn amandelen heb ik rond mijn 25 ste laten verwijderen. Mijn huisarts zegt dat ik gewoon moet uitzieken en de antibiotica de kans moet geven uit te werken omdat ik hem gevraagd hebt mij door te verwijzen naar een KNO arts, want zelf denk ik niet dat dit nog met de griep te maken heeft. Reactie infoteur, 02-11-2011
Hi Theresa, griep geeft hoge koorts en een hele hoop andere verschijnselen waarbij keelpijn maar een kleine rol speelt. Vermoedelijk bedoelt je arts dan ook een 'kou', en niet de echte griep. Antibiotica helpt sowieso niet bij virale infecties, dus noch bij griep, noch bij keelontsteking als gevolg van een virus. Bij een bacteriele infectie daarentegen werkt het razendsnel, zo'n binnen twee dagen zou je dan al opknappen, dus 'uitzieken en de antibiotica de kans geven uit te werken' slaat als een tang op een varken. Zou je toch beter zijn geworden, dan had je ten onrechte gedacht dat het door die antibiotica kwam, maar je arts weet heel goed dat herstel dan door de factor tijd zou zijn geweest. Het beste is teruggaan en aan je arts over te laten of hij je doorstuurt naar kno, wat m.i. inderdaad de beste optie is. Een kno-arts kan namelijk veel dieper in de keel kijken en beter onderzoek doen. Beterschap, A.

Martijn, 21-10-2011
Omdat ik regelmatig griep heb, heb ik een allergietest gedaan. De uitslag was dat ik extreem allergisch ben voor bomen en gras met als gevolg dat mijn slijmvliezen chronisch geprikkeld zijn. Hierdoor ben ik overgevoelig voor allerlei virussen. Ik moet nu dagelijks een neusspray gebruiken die een soort beschermlaag aan zal brengen over mijn slijmvliezen. Sinds een paar dagen heb ik vreselijke keelpijn. Het voelt anders dat de pijn die ik gewend ben tijdens griep. Het zit meer naar de rechterkant. Slikken doet echt heel erg pijn en ik voel ook pijn als ik niet slik. Als ik in mijn keel kijk zie ik ook een zwelling aan de kant waar ik de pijn voel. Verder heb ik geen koorts, hoef ook niet te hoesten. Het is puur die keel. Kan dit in verband worden gebracht met de gevolgen van mijn allergie of is het iets anders? Moet af en toe echt bijna huilen, zo'n pijn doet het. Reactie infoteur, 22-10-2011
Hi Martijn, misschien is er een beschadiging van het weefsel in de keel, maar dan zou het binnen enkele dagen over moeten zijn. Omdat de pijn zo erg is dat je ervan moet huilen, kun je het best de arts zsm raadplegen. De allergie kan er hooguit indirect mee te maken hebben. Misschien is er weer een virus actief, maar dan komen er ook andere verschijnselen. Hopelijk kan de huisarts je helpen. Beterschap, A.

Frederique, 19-10-2011
Ik heb sinds een week last van een geïrriteerde keel die licht pijn doet en wat branderig aanvoelt, dit komt doordat ik dampen van een sterk product op het werk heb ingeademd (doch maar heel even). Ik ben gisteren met deze klacht naar de dokter geweest, hij heeft mijn keel nagezien en zegt dat er niets aan de hand is, is gewoon wat geïrriteerd zei de dokter, zal wel vanzelf over gaan. Hoe lang kan dit geïrriteerd gevoel duren bij inademing schadelijke dampen? Ik maak me toch wel wat zorgen hierover, heb schrik dat er permanente schade is aan de keel, zou ik voor een second opinion gaan of nog even afwachten (tot volgende week)? Ik heb keelpastilles van bij de apotheek maar die helpen niet zo echt, is slechts een tijdelijke verlichting. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 20-10-2011
Hi Frederique, de keel zal zwaar geirriteerd zijn, afhankelijk van welke damp je precies hebt ingeademd. Eigenlijk zijn er in zo'n geval vooral gevaren voor de longen (vergiftiging), maar omdat je al bij de arts geweest bent zal dat in orde zijn. Hoe lang de irritatie zal aanhouden is onbekend, maar als je er na enkele weken nog steeds last van hebt zou de kno-arts eens moeten kijken. Hopelijk is dat allemaal niet meer nodig. Beterschap, A.

Jeanne, 18-10-2011
Vorige week vrijdag begon ik mijn stem kwijt te raken, en na twee dagen ontstond er slijm op mijn luchtpijp wat zich moeilijk laat ophoesten. Daarbij ben ik misselijk, last van maagzuur, de darmen rommelen en ik heb hoofdpijn en pijn in nek en schouders. Geen last van neusverkoudheid of koorts. Horen deze verschijnselen bij een heersend virus? Reactie infoteur, 19-10-2011
Hi Jeanne, het lijkt er wel op. Vastzittend slijm geeft een ziek gevoel, kan misselijk maken en een akelige, aanhoudende hoofdpijn veroorzaken. Probeer eens een middel dat het ophoesten vergemakkelijkt, bijv. Bisolvon of een afgeleide hiervan. Verder moet je het uitzieken. Beterschap, A.

Silvia, 09-10-2011
Sinds 3 weken heb ik al 2 x erge keelonsteking gehad ondertussen al 2 kuurtjes achter de rug, Nu begint m'n keel weer dicht tezitten en heb in m'n hele lichaam pijn en erg moe. Wat kan dit zijn of heb ik gewoon ontzettende pech dat ik 3x achterelkaar beroerd ben. Of moet ik weer bij m'n huisarts aankloppen. Alvast bedankt voor het antwoord. Reactie infoteur, 10-10-2011
Hi Silvia, een antibioticakuur werkt alleen als er sprake is van bacterieen. Bij jou zal het gaan om een virale infectie, waar geen enkele remedie voor is. Ook heeft zoiets de neiging om steeds weer terug te keren of om zelfs helemaal niet weg te gaan. Het beste is afwachten wat het lichaam er zelf aan doet. Beterschap, A.

Harry, 08-10-2011
Sinds gisteren laat heb ik een bekertje karnemelk aardbei vanille dessert gegeten van het merk Milsani.
Een uur daarna had ik zo goed als geen stem meer.
Bij nader onderzoek, die ik zelf gedaan hebt, kwam ik tot de conclusie dat ik in mijn mond de keelholte en randen zeer veel slijm aanwezig was.
Verder heb ik geen last van slikken of andere kwalen maar nu, een dag later, heb ik wel meer pijn op de borst.
Zou dit de oorzaak kunnen zijn omdat ik nu veel meer hoest om dat slijm naar boven te krijgen. Welk geneesmiddel is hiervoor geschikt. Reactie infoteur, 09-10-2011
Hi Harry, je beschrijft een kou op de borst, waarschijnlijk als gevolg van een virale infectie. Met dat toetje heeft dat niets te maken. Wat je zou kunnen proberen is een middel om het slijm verder los te maken zodat het naar buiten komt, bijv. Bisolvon. Je gaat hiervan nog meer hoesten maar dat is juist de bedoeling. Helpt het niets dan zou je de keel eens kunnen laten nakijken, vooral als het stemverlies aanhoudt. Beterschap, A.

Andre, 26-09-2011
Sinds 3 weken last van een plekje puur links in de keel (ter hoogte van ca. 3 a 4 cm onder linkeroorlel). Gevoelig alleen bij slikken, gapen en spreken (van hoge tonen). Soms lijkt pijn richting (binnen)oor te trekken. Maak mij ongerust voor erge dingen, maar wellicht niet nodig? Amandelen heb ik nog, maar die liggen volgens mij iets hoger. Het is geen verkoudheid. Dank voor uw antwoord (voorzover mogelijk zonder te verwijzen naar artsbezoek :-)). Reactie infoteur, 27-09-2011
Hi Andre, ik heb geen flauw idee wat dit kan zijn, en het lijkt me dan ook dat een arts het letterlijk moet zien om het te beoordelen. Te denken valt aan een beschadiging in het slijmvlies of toch een probleem met de keelamandelen. Het spijt me! ;) Beterschap, A.

Joshua, 19-09-2011
Hallo, Ik heb al een paar dagen last van mijn keel, Ik heb al strepsils gehad ook heb ik drop gehad, dit werkt allemaal niet en achter in mijn keel is het erg rood. Enig idee wat ik hieraan kan doen? Reactie infoteur, 20-09-2011
Hi Joshua, in het artikel staan de mogelijkheden. Verder is het afwachten want je hebt het nog maar kort. Beterschap, A.

Robin, 16-09-2011
Heb nu 2 weken last van me keel heb het gevoel dat er wat in de weg zit en krijg telkens een hele drooge mond waardoor ik alleen maar wil drinken maar dat helpt dan niet ook heb ik geen honger meer en als ik dan wat heb gegeten krijg jk last van me keel, maag en darmen is dit normaal? Want elke keer als ik wat eet lijkt het erger te worden. Net als vandaag hele dag niks gegeten en een paar slokken water omdat ik bang ben dat het weer erger wordt. Reactie infoteur, 17-09-2011
Hi Robin, de droge.mond is van uitgedroogde slijmvliezen. Waarschijnlijk adem je door de mond en niet door de neus, dus de kans is groot dat er ergens een infectie zit. Je zou dan wel moeten kunnen eten en ook normaal trek moeten hebben. Waarom je maag en darmen dus opspelen begrijp ik niet goed. Het beste is om zeer veel te drinken en te stomen. Blijft het, dan kun je natuurlijk naar je huisarts gaan. Beterschap, A.

Sonja, 14-09-2011
Ik heb sinds anderhalf jaar erg last van mijn linker keelamandel. Het grootste probleem is dat er vaak etensresten (zoals brood) in de "holen" in mijn keelamandel blijven hangen. Dit komt er dan na een aantal dagen weer uit vallen. (stinkt erg) Dan moet ik vaak bijna overgeven, aangezien het ergens achter in mijn keel eruit valt. Dit heb ik al meerdere keren gehad, en het is gewoon niet fijn. Ik heb ook vaak moeite met slikken, en het lijkt net of er een soort obstakel achter in mijn keel zit dat de helft dichthoudt. Wat zou ik hiertegen kunnen doen? Reactie infoteur, 15-09-2011
Hi Sonja, wat dacht je van naar je huisarts gaan? Hopelijk krijg je een verwijzing naar een kno-arts, zodat deze kan bekijken of een operatie (keelamandelen verwijderen) noodzakelijk is. Groetjes, A.

Hester, 11-09-2011
Ongeveer 2 weken geleden kreeg ik voor het eerst last van oorpijn aan een en toen aan beide oren, hierna kreeg ik last van keelpijn. een aantal dagen later werden keel en oorpijn zo erg dat ik besloot om naar de huisarts te gaan. deze schreef een antibiotica kuur voor. in plaats van beter werd ik zieker, hoewel mijn keel steeds beter aanvoelde. hierop ben ik een paar dagen later naar de vervanger van mijn huisarts (eigen huisarts op vakantie) gegaan.
hij constateerde een virale infectie (m.a.w. griep) over de keelontsteking heen en ik kreeg paracetamol codeine. toen ik zei dat ik me zorgen maakte over mijn oren zei hij dat het vanzelf over zou gaan.
nu een week later kamp ik nog met de nasleep van mijn griep (constant hoesten, moe en verminderde eetlust).
waar ik me echter zorgen over maak is dat mijn rechter oor nog steeds "dicht" zit. ik heb het met de neus dicht snuiten al geprobeerd, geeuwen etc. nu wil ik geen zeur zijn en alweer naar de huisarts gaan… maar ik maak me toch een beetje zorgen over mijn oor.
kan dit door het hoesten komen? en hoe lang kan het duren? (mijn linkeroor is weer goed). Reactie infoteur, 12-09-2011
Hi Hester, kennelijk is er geen middenoorontsteking, maar de verschijnselen die je hebt wijzen wel op een infectie. De antibiotica zal voor niets zijn geweest, omdat het - vrijwel altijd - gaat om een virale ontsteking die vanzelf moet oplossen. Dit kan overigens wel weken tot soms maanden duren. Hoesten is meestal een van de laatste verschijnselen. Het lichaam probeert het slijm eruit te werken, en pas als dat weg is, voel je je beter. Het volle oor pleit voor een verstopte buis van Eustachius die in verbinding staat met de neus- en keelholte, maar ook de bijholten en bovenste luchtwegen. Omdat je linkeroor weer in orde is, is er goede hoop dat het met de rechter ook goed komt. Het beste is om dit toch uit te zieken. Probeer vaak te stomen door je hoofd boven een pan met kokend water te houden en tegelijkertijd af en toe (expres) te hoesten. Beterschap, A.

Anniek, 09-09-2011
Ik heb nu bijna 2 weken last van kriebelhoest. De eerste twee dagen had ik alleen nog maar last van deze kriebel, maar daarna kreeg ik last van snot in mijn keel. Als ik heel hard kuch komen er stukken snot uit. Ranzig, ik weet het. Het aparte is dat ik helemaal niet verkouden ben geweest. Ik voel het snot ook gewoon zitten in mijn luchtpijp en soms krijg ik er kotsneigingen van omdat het me echt ''tot hier zit''. Moet ik naar de dokter gaan? Ik heb al wel pilletjes maar die helpen voor geen meter… Ik baal er echt van, kan namelijk geen normaal gesprek aan gaan omdat ik constant moet kuchen… Reactie infoteur, 11-09-2011
Hi Anniek, zo te horen komt het goed los. Geen reden voor dokters, want jouw lichaam is zelf in staat deze verkoudheid (infectie) aan te pakken. Zolang er slijm komt is het gunstig want dat betekent dat de afvloei goed verloopt en er dus niets aan het verstoppen is. De hoestprikkel moet je dus niet onderdrukken! Beterschap, A.

Sophie, 02-09-2011
Ik heb al sinds een paar dagen ontzettend last van me keel. ik krijg een branderig gevoel waneer ik slik, eet of drink. de eerste paar dagen zat het voornamelijk aan de rechter kant van me keel maar nu verplaats het naar de linker. zelfs me oren doen erg pijn. ik ben ook voornamelijk erg moe. ik heb van alles geprobeerd, maar niks helpt om de pijn te verzachten. wat kan ik doen? Reactie infoteur, 03-09-2011
Hi Sophie, omdat het zo allesoverheersend is kun je er het beste naar laten kijken. Van hieruit valt niet te bepalen wat er aan de hand is. Ga dus naar je huisarts als het niet snel verdwijnt. Beterschap gewenst, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 10-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.