Marsepein & Marsepeinen Decoraties - Figuren Sinterklaas

Marsepein & Marsepeinen Decoraties - Figuren Sinterklaas Marsepein zelf maken: een recept op basis van amandelen en suiker. Marsepein werd al in de 8e eeuw in het Verre Oosten gebruikt. Deze zoete lekkernij wordt als ingrediënt en vulling voor taart, bonbons en cake, maar ook voor decoraties gebruikt. Decoratieve marsepein-figuurtjes zie je met Sinterklaas, Pasen of als decoratie op een bruidstaart. Wat is de herkomst van marsepein en hoe maak je 't? Diverse varianten, recepten, bereidingswijze en voorbeelden van marsepeinen figuren en decoraties. In Sinterklaasgedichten - Kant en Klare Sinterklaasrijmen &Tips kun je vele originele en mooie, gratis Sinterklaasgedichten vinden met diverse Tips. Kant en klaar rijmen, afgestemd op verschillende situaties, hobby’s en opvallende persoonlijkheidstrekken. En Sinterklaasrijmen die inhaken op het gekochte cadeautje en de Surprise die je hebt gemaakt.

Recepten Marsepein maken - Bereiding + illustraties Decoraties en Sinterklaasfiguurtjes

Recept Marsepein maken. Hieronder worden meerdere recepten en bereidingswijze aan de hand van illustraties stap voor stap gegeven om marsepein te maken, met amandelen (of amandelextract) en suiker als basis. Ook wordt de geschiedenis en herkomst van marsepein besproken.

Sinterklaasfiguurtjes Decoraties Marsepein

Ook worden er leuke en mooie illustraties gegeven van marsepeinen figuurtjes en decoraties, die je vooral met Sinterklaas (soms ook Pasen) en op bruidstaarten ziet. De figuurtjes van marsepein zijn ook zeer geschikt als eetbare Sinterklaassurprise: mooie en leuke dierfiguren, fruit, bloemen en wat dacht je van een drol van marsepein die er heel echt uit ziet en ook smaakvol is, al heeft deze verschijningsvorm alle schijn tegen.

Marsepein - Geschiedenis en Herkomst van Marsepein - 8e Eeuw en Marci-pane uit Italië

Geschiedenis van Marsepein. De kunst van het marsepein maken is al heel oud en gaat heel wat jaartjes terug in de geschiedenis. Marsepein kwam reeds in de 8e eeuw vanuit het Verre Oosten naar Europa. Marsepein in Nederland stamt uit de 17e eeuw. De heilige Sint Nicolaas was destijds beschermheer van huwelijk en gezin (naast kindervriend). In die tijd werd marsepein door jongemannen rond 5 december als liefdesverklaring aan een meisje gegeven; enigszins te vergelijken met een Valentijnscadeautje in onze huidige tijd.

Marci-pane - Sint-Marcus

In de Middeleeuwen was marsepein al bekend in Italië en is vernoemd naar de Italiaanse Sint-Marcus die gek was op marsepein oftewel Marci-pane; dit betekent ‘brood van Marcus’. Marsepein was lange tijd een erg kostbaar, schaars goedje en een delicatesse voor de rijkere elite. Hierin kwam pas echt verandering in het begin van de 19e eeuw, toen in Europese streken bietsuiker werd geproduceerd. Hierdoor werd marsepein goedkoper en makkelijker verkrijgbaar.

Lubeck - Königsberg Duitsland

De Duitse steden Lubeck en Königsberg waren destijds de belangrijke centra voor de marsepeinproductie en marsepein uit deze steden is nog steeds zeer geliefd en wereldberoemd.

Kwaliteitsverschillen Marsepein

Wat de kwaliteit betreft kan marsepein sterk verschillen. Dit komt doordat er soms -veel goedkopere- peulvruchten, met name witte bonen gebruikt worden i.p.v. amandelen en dit toch onder de naam marsepein verkocht wordt, terwijl dit het eigenlijk niet is. Tevens kan de verhouding van amandelen en suiker -en hiermee dus ook de kwaliteit- sterk verschillen. Er wordt dan bijvoorbeeld 1 deel amandelen gebruikt op 3 delen suiker, terwijl goede en kwalitatieve oftewel ‘echte’ marsepein respectievelijk een verhouding van 2:1 bevat. Als je een gelijke hoeveelheid amandelen en suiker bv. 1:1 neemt, krijg je een fijnere soort marsepein, die ook beter geschikt is voor het maken van marsepeinen decoraties en figuren. Vaak wordt voor luxe bonbons -bonbonsvullingen- de beste kwaliteit gebruikt: veelal is ditl 55 % amandelen en 45 % suiker. Deze samenstelling oftewel verhouding is echter niet bruikbaar voor marsepein figuren, daar ze met deze substantie te slap worden en er het risico bestaat dat de figuren uit model zakken. De kwaliteit van de gebruikte amandelen speelt uiteraard ook een belangrijke rol in het geheel.

Gemalen Amandelen -het belangrijkste bestanddeel van marsepein- kun je kopen bij sommige horecagroothandels, toko's en banketbakkers, maar je kunt zelf ook geblancheerde amandelen malen in een molen, blender of eventueel in een vijzel fijnstampen. In de Middeleeuwen werden amandelen gebruikt als vervanger van zuivelproducten tijdens de Grote Vasten (er mocht dan geen zuivel gebruikt worden). Van gemalen amandelen kun je namelijk ook melk maken (vergelijk kokosmelk). Ook werd er in deze tijd -naast amandelmelk- ook amandelboter en amandelkaas gemaakt van amandelen.

Amandelspijs heeft dezelfde ingrediënten als marsepein, maar er zijn verschillen. Marsepein is een mengsel van gemalen amandelen en (poeder)suiker. Amandelspijs is in wezen -in basis- hetzelfde, maar marsepein is fijner gemalen en droger van structuur en er wordt fijne (poeder)suiker gebruikt. Bij amandelspijs wordt veelal gewone kristalsuiker gebruikt en de amandelen ‘mogen’ wat grover gemalen worden. Een bekende toepassing van Amandelspijs is als vulling in een banketletter of banketstaaf of een luxe krentenbrood, zoals b.v. de kerststol en Paasbrood. Wil je amandelspijs en/of een banketletter of banketstaaf maken? Kijk dan in Amandelspijs Banketletters Banketstaven - Sinterklaas Kerstmis.

Marsepein en Toepassing
Er bestaan verschillende soorten marsepein: voor vullingen in bijvoorbeeld bonbons en voor het maken van decoraties en figuurtjes, die bij ons met name geliefd zijn met Sinterklaas en -in mindere mate- Pasen. Zowel voor de bonbonvulling als voor de figuurtjes worden er amandelen en poedersuiker in marsepein verwerkt met eventueel wat water, maar de verhoudingen liggen wel anders.
Marsepein voor decoraties en figuurtjes is heel fijn en is wat moeilijker om te maken, zodat het soms handiger is om het kant en klaar te kopen, een zogenaamd 'broodje marsepein'. De bereiding van marsepein voor vullingen is wat makkelijker om zelf te maken.

Marsepeinen Substantie

Marsepein droogt snel uit en moet direct na de bereiding verwerkt worden of goed in plastic folie gewikkeld bewaard worden. Als de marsepein toch wat uitgedroogd is, kan je er een paar druppels water doorheen kneden.

Marsepein Decoraties

Marsepein is zeer geschikt voor het maken, kneden en creëren van figuren, die je vaak ziet met Sinterklaas en ook wel met Pasen. De marsepeinen substantie is te vergelijken met het verwerken van hele fijne boetseerklei of plasticine.

Taart en Gebak
Marsepein wordt vaak gebruikt als bestanddeel of voor decoratie van gebakjes, taarten en vooral bij bruidstaarten. De marsepein wordt dan voor zowel de afwerking en vulling als voor de meest prachtige en tere decoraties gebruikt, decoratieve figuurtjes die bijna kunstwerkjes op zich zijn. Er worden dan bakkleurstoffen -die je kunt kopen, maar ook natuurlijke kleurstoffen- aan het marsepein toegevoegd om mooie, decoratieve en realistische kleuren te krijgen (hieronder kun je meer lezen over het kleuren van marsepein).

Recept voor Marsepeinvulling - Ingrediënten en Bereidingswijze

Bereidingsduur - Calorieën

De bereidingstijd van marsepein is ongeveer 45 minuten en het bevat in totaal circa 1800 kcal.

Benodigde ingrediënten Marsepein

Voor ongeveer 400 gram marsepein.
  • 250 gram blanke amandelen
  • 150 gram poedersuiker
  • eventueel wat water of rum

Bereidingswijze van Marsepein

  • 1) Laat de amandelen een paar minuten koken, giet ze af en maal ze zeer fijn
  • 2) Kneed de poedersuiker erdoor en kneed er eventueel ook wat water en rum doorheen

Andere Varianten Marsepein

Er zijn meer varianten om marsepein te maken, waarbij bepaalde bestanddelen en de verhouding van de ingrediënten anders is dan hierboven, hieronder volgen nog twee recepten om marsepein te maken.

Marsepein met Amandelextract

Je kunt ook Marsepein maken met Amandelextract i.p.v. met echte amandelen.
  • 300 gram poedersuiker
  • 4 eetlepels bloem
  • 100 gram boter
  • 4 druppels amandelextract

Volg voor de verdere bewerking, de rest van de stappen hierboven.

Oosterse Marsepein met Oranjebloesem

Onderstaand nog een variant om marsepein te maken met een Oosters tintje.
  • 250 gram gedopte amandelen
  • 500 gram poedersuiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 1,5 eiwit

Volg verder de stappen, zoals hierboven beschreven en leg de marsepein vervolgens een paar uur in plastic folie in de koelkast.

Oranjebloesem kun je meestal krijgen in toko’s en o.a. bij Turkse winkels; ook is het Online verkrijgbaar (te bestellen). In plaats van oranjebloesemwater kun je ook Laurierkerswater gebruiken.

Gezonde amandelen

Het aantal calorieën van marsepein is weliswaar vrij pittig, maar goed om te weten is ook dat amandelen heel erg gezond zijn. Zo bevatten ze onder meer veel calcium, fosfor, ijzer, vitamine B1, B2, B6 en caroteen.



Marsepeinen Figuurtjes - Voorbeelden Figuren - Marsepein Kleuren en Kleurstoffen

Kleurdecoratie Marsepein. Je kunt marsepein door en door of alleen het oppervlak kleuren. Dit laatste gebeurt meestal met de wat goedkopere supermarktmarsepein. Voordat je het marsepeindeeg gaat kleuren moet je eerst bepalen wat je ervan gaat maken. Wil je bijvoorbeeld een biggetje maken, dan heb je alleen roze nodig. Als je meerdere kleuren nodig hebt, dan moet je het deeg in porties verdelen en deze apart kleuren. Kleine details kun je met een penseel of kwastje later aanbrengen.

Marsepein Kleurstoffen - Druppels Poeder Pastavorm - Door en door & Oppervlakte

Marsepein Kleuren Door en door

Om marsepein te kleuren (door en door), kneed je op het laatst kleurstof door het deeg. Er zijn kleurstoffen speciaal voor levensmiddelen -in druppel, poeder of pastavorm te verkrijgen, o.a. bij toko's, maar ook b.v. op Internet (zie de link hieronder). Doseer de kleur eerst voorzichtig met enkele druppeltjes, indien je er te veel ineens indoet, is dit moeilijk weg te krijgen. Indien je felle kleuren wilt, kun je beter kleurpasta nemen (moeilijker verkrijgbaar, veelal in de betere gesorteerde kookwinkels en op Internet). De kleurpasta kneed je op dezelfde manier door de marsepein. Hou er wel rekening mee dat de kleur intenser wordt als de marsepein een tijdje staat.

Marsepein Kleuren Oppervlakte

Je kunt details of de buitenkant verven als je het alleen oppervlakkig wilt kleuren. Neem een theelepeltje kirsch en doe hier een paar druppeltjes kleurstof in. Breng deze ‘verf’ met een penseel of kwastje aan. Als je een zwarte kleur marsepein wilt, moet je wel kleurpasta gebruiken, daar deze in vloeibare kleurstofvorm niet bestaat.

Natuurlijke Kleurstoffen Marsepein

Indien je geen bakkleurstoffen kunt krijgen of verdragen (b.v. allergie), dan kun je ook gebruik maken van natuurlijke kleurstoffen. Zo kan je een rode kleur marsepein maken met bietensap, oranje met wortelsap en een groene kleur met reine-claudesiroop. Voor een bruine kleur, kun je cacaopoeder of ook eventueel oploskoffie gebruiken en dit door het deeg kneden. Hou er wel rekening mee dat je dit wel een beetje als ‘bijsmaakje’ proeft.



Voorbeelden van Dierfiguren

Neem knuffels of zandvormpjes als vb/mal. De lijfjes zijn ronde en ovale balletjes, die je draait tussen je handpalmen.

Marsepeinen Figuren Boetseren

Figuurtjes maken van marsepein lijkt een beetje op boetseren met klei. De basisvormen, de lijfjes, zijn vaak ronde balletjes en ovalen. Het makkelijkst is om het zoveel mogelijk tussen je twee handpalmen te draaien (zoals b.v. gehaktballetjes) of met 1 hand op een houten plank of werkblad. Andere onderdelen hebben vaak een basisvorm van een slangvormig stuk marsepein die je met je hand rolt.

Marsepeinen Aardappeltjes - Worteltjes

Om bijvoorbeeld marsepeinen aardappeltjes te maken, kun je balletjes vormen en deze door een mengsel van cacao en gezeefde poedersuiker rollen. Marsepeinen worteltjes -met oranje gekleurde marsepein- krijg je door eerst een rond balletje in je handpalm te rollen en daarna een uiteinde nogmaals door te rollen; gebruik dan de ene hand (rolhand) maar voor de helft. In principe kun je dezelfde tools gebruiken als bij klei, zoals spatels in verschillende groottes. Heb je deze niet, dan kun je om b.v. ogen (kuiltjes) of neusgaten e.d. te maken een stomp stokje gebruiken zoals b.v. de achterkant van een potlood of cocktailprikkers e.d. Hieronder vind je tips om eetbare decoratieve elementen zoals marsepeinen figuurtjes of onderdelen aan elkaar te plakken.



Tips & Trucs om Marsepein (e.a. zoetigheden) Vast te Plakken - Eetbare Lijm Stoffen

Eiwit als eetbare lijm

Met eiwit kun je lichte en kleine dingen, zoals marsepeinonderdelen, vastplakken en ook decoraties op taarten en dergelijke. Een leuke bijkomstigheid is ook dat marsepein er een mooie glans van krijgt.

Jam als lijmstof

Ook met jam kun je o.a. marsepein op een cake of taart vastplakken. Zorg wel dat er geen klontjes in de jam zitten, omdat de marsepein dan zal gaan bobbelen. Maak de jam eventueel fijner met een staafmixer. Verdun de jam met wat citroensap, waardoor deze soepeler smeert en een fris tintje krijgt. Je hebt ongeveer het sap van een derde citroen nodig voor 200 gram jam.

Taartglazuur als lijm

Je kunt taartglazuur als lijm gebruiken voor marsepein en andere zoete baksels. Tevens kun je hier ook mooi mee tekenen en schrijven. Giet het glazuur dan in een puntzakje van papier waar je een klein puntje van afknipt (cornetje). Voor ongeveer 250 milliliter taartglazuur heb je nodig: 250 gram poedersuiker en 2 eiwitten. Doe het eiwit in een kom en roer dit langzaam met de garde of met de mixer op de laagste stand. Zeef in een apart kommetje de poedersuiker en schep dit vervolgens beetje bij beetje door het eiwit tot je een kleverige substantie hebt.

Chocolade lijm

Chocola is ook een prima lijmmiddel om zoete onderdelen aan elkaar te bevestigen, zoals marsepeinen figuurtjes. Belangrijk is wel om witte of pure chocola te gebruiken. Je kunt dit heel makkelijk in de magnetron bereiden. Hak de chocola eerst in stukjes en doe dit dan in een plastic bakje. Omdat chocola snel kan verbranden, kun je dit het beste in stapjes doen. Start met circa 20 seconden en roer de chocola substantie even door. Indien de stukjes chocola nog niet helemaal gesmolten zijn, zet je het bakje nogmaals zo’n 10 seconden in de magnetron.

In het ‘ouderwetse badje van Marie’ -au bain marie- kan je ook heel makkelijk chocola smelten. Doe de stukjes chocola in een bakje of klein pannetje en hang dit in een groter pannetje met water op het vuur. Roer zo nu en dan totdat de chocolade voldoende is gesmolten en een kleverige substantie is geworden.

Eet smakelijk en ook creatieve inspiratie gewenst om lekkere en leuke marsepeinen figuurtjes te maken!
© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Cricut Cake - voor alle taart en cupcake decoratiesDe Cricut Cake - voor alle taart en cupcake decoratiesVoor de scrapbook fans en de hobbyisten is er de Cricut printer/snijder die moeiteloos allerlei figuren uit papier en ka…
Taart decoreren: welke spullen heb je nodig voor de basis?Taarten decoreren is hot! Het taarten decoreren wordt doorgaans gedaan met fondant of marsepein. Wanneer je gaat beginne…
Soorten marsepeinMarsepein is voor jong en oud een prachtig product om mee te werken. Je kan er van alles mee maken, zoals leuke Sinterkl…
Zelf een taart maken met behulp van een stappenplanZelf een taart maken met behulp van een stappenplanZou je ook zo graag iemand van wie je houdt willen verrassen met een zelfgemaakte taart, maar heb je nul ervaring met he…

Tips Gebak Koek Cake Brood Bewaren - Hoe lang / Welke plek?Tips Gebak Koek Cake Brood Bewaren - Hoe lang / Welke plek?Tips voor de beste manier om gebak, koek, taart, cake, brood en broodjes te bewaren. Gebak, brood, taart of koekjes, cra…
Milieubewust met voeding omgaanMilieubewust met voeding omgaanWe kunnen steeds meer en verschillende voedingsmiddelen kopen in de winkels, maar gelukkig is er ook een tendens om al d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
  • Met dank aan banketbakker/patissier Jacques
  • Bakschool - Bakken met Plezier. Utrecht IMP BV
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 01-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.