Oliebollen, ouderwetse volgens grootmoeders recept

Oliebollen, ouderwetse volgens grootmoeders recept Grootmoeders recept voor de heerlijkste ouderwetse echte Hollandse oliebollen! Een typisch Nederlands lekkernij, zo uit de Hollandse keuken, ouderwets lekker van oma! Oliebollen voor een verrukkelijk Oud en Nieuw-viering! Welke olie is goede olie voor het bakken van oliebollen? Wat is een goed beslag van oliebollen? Wat is de juiste temperatuur van de olie voor het bakken van oliebollen?

Oliebollen: voorbereiding

Voor we daadwerkelijk aan het bakken gaan van de oliebollen, even een lijstje om te checken of we alle benodigdheden en materialen in huis hebben:
  • Drie dagen van te voren: rozijnen en krenten in lauw water zo´n tien minuten laten wellen.
  • Melk voor het beslag moet lauw zijn.
  • Roomboter voor het beslag moet zacht zijn (haal de boter op tijd uit de ijskast!)
  • Ijsschep (of een juslepel) voor de bollen
  • Frituurpan (gebruik jouw eigen favoriete bak/frituurpan! Het liefst met een dikke bodem!)
  • Een enorme bol, kom of eventueel een emmertje om het beslag in te laten rijzen
  • Ruim de keuken op voordat je begint met bakken! Maak genoeg ruimte om te werken en zet op een centrale plek in de keuken alle benodigdheden voor het bakken van de oliebollen!

Oliebollenbeslag

  • 1 kilo bloem
  • 1 liter lauwe melk
  • 80 gram gist
  • 80 gram zachte roomboter
  • 3 eetlepels witte basterd suiker
  • Sap van 2 citroenen
  • Snufje zout
  • 3 eieren

Oliebollengarnituur

  • 150 gram krenten
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram appels

Extra

  • Olie voor het frituren. (Gebruik altijd een goede olie! De olie is en blijft de basis van de oliebollen! Haal minimaal 2 flessen goede olie in huis.)
  • Poedersuiker

Oliebollen: Goede olie voor het bakken van oliebollen

Olijfolie en zonnebloemolie zijn uitstekend! Gebruik onder geen beding frituurvet!!!

Oliebollen: bereiding van oliebollen

  • Rasp je appels (of naar keuze: snijd ze in hele kleine blokjes zodat ze dezelfde maat hebben als de rozijnen en de krenten) Besprenkel de gesneden/geraspte appels met wat citroensap om vergeling tegen te gaan. Voeg de uitgelekte en gewelde rozijnen en krenten toe aan de appels.
  • Laat de gist in de lauw warme melk oplossen.
  • Pak de enorme bol, kom of emmertje en doe daar de bloem in. Maak in het midden een kuiltje.
  • De super zachte roomboter en de eieren mengen met de bloem.
  • De witte basterd suiker nu door de bloem, eieren en de boter mengen.
  • Langzaam, zeer langzaam, meng de melk met de opgeloste gist al draaiend met de bloem, eieren, boter en suiker. Langzaam draaien en mengen. Net zo lang tot er een mooi glad beslag ontstaat.
  • Voeg nu de mix van appels, krenten en rozijnen toe aan het beslag.
  • Restant van het citroen sap er nu bij toevoegen.
  • Goed blijven mengen en roeren en voeg als laatste het snufje zout toe.

Het beslag laten rijzen

De enorme bol, kom of eventueel emmertje waar het beslag in zit boven op de kachel zetten, afdekken met een schone en katoenen doek en een half uur laten rijzen. Na een half uurtje pakte mijn oma het deeg en het arme deeg kreeg een enorm “pak slaag” van haar, tot grote ontsteltenis van de kleinkinderen! De reden was om het deeg neer te laten komen in de enorme bol, kom of emmer en het deeg opnieuw te laten rijzen. Oma liet het deeg na de pak slaag nog een 30 minuten op de kachel staan.

Het echte werk: bakken van de oliebollen

Een klein kwartiertje voordat het deeg klaar is met rijzen, zet de frituurpan met de goede olie op het vuur. De olie moet een temperatuur hebben van 170 a 175 graden Celsius hebben. Zet een klein raampje open voor frisse lucht. Zet een uitlekbord en /of schaal naast de frituurpan. Zodra het deeg klaar is met rijzen en de olie op temperatuur is kan het bakken beginnen. Maak de ijslepel/juslepel vochtig met water en schep een klein beetje beslag in de lepel en laat het voorzichtig in de olie glijden. Afhankelijk van de grootte van de pan, niet te veel oliebollen in 1 keer bakken!

Temperatuur van de olie tijdens het bakken van oliebollen

Door te veel bollen in 1 keer te bakken, daalt de temperatuur van de olie en worden de bollen niet goed gaar. De oliebollen moeten ruim in de pan en in de olie kunnen “zwemmen”. De olie blijft hierdoor op temperatuur en de bollen worden goed gaar.
Keer ze regelmatig om. Na ongeveer 8 minuten moeten de bollen klaar zijn. Laat ze uitlekken op het uitlekbord.

Eet smakelijk!

Zodra de bollen uitgelekt zijn, op een schaal serveren met poedersuiker. Leg servetten klaar en zet een extra bus poedersuiker bij de oliebollen. Eet smakelijk en voor iedereen: de beste wensen voor het nieuwe jaar!
© 2008 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en de decembermaand lijken vaak niet samen te gaan. Zijn net de kerstdagen geweest, dan staan oud en nieuw al w…
Oliebollen met roomHet is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen…
Het lekkerste recept voor een oliebol zonder melkHet lekkerste recept voor een oliebol zonder melkVeel oliebollen worden gebakken met deeg dat bereid is met melk. Helaas is het zo dat een groot gedeelte van de Nederlan…
Oliebollen bakken, mét een smaakjeIedereen kent de oude vertrouwde oliebol wel en veel mensen kunnen deze ook zelf maken. Maar wist je dat je een heleboel…

Een lekkere zondagslunch hoeft niet veel tijd te kostenZondag: een dag om lekker te luieren, te genieten of misschien wel heel actief te sporten, lekker te wandelen, maar in i…
Kerststol - Weihnachtsstollen - Lekkernij om zelf te bakkenKerststol - Weihnachtsstollen - Lekkernij om zelf te bakkenBak ook zelf een lekkere kerststol oftewel een kerstbrood met een rijke vulling en zuivere amandelspijs. Een kerststol -…
Reacties

Elly, 31-12-2009
Bedankt, voor het ouderwetse recept. Want niet in alle landen koop je kant en klaar mix.
Heb een roemeense dame in huis en wil ze een recept.Nu dit recept is oke.
Nu nog proberen voor haar in het roemeens om te zetten. Bedankt! Reactie infoteur, 09-01-2010
Beste Elly,

Ik woon zelf ook in het buitenland waar ze geen kant en klare oliebollenmix kennen! Succes met de vertaling!

Met vriendelijke groet, Roberta

Urshurak, 31-12-2009
Tip over de olie: op de site van een bekende meelproducent adviseren ze géén olijfolie te gebruiken maar zonnebloemolie, slaolie of arachideolie. (Kokosolie schijnt ook goed te zijn) Reactie infoteur, 09-01-2010
Beste Ursuhrak,

Ik gebruik hier in het buitenland enkel en alleen olijfolie en dat gaat uitstekend! :-) Maar smaken verschillen natuurlijk en dat is gebruikelijk. Zo zullen velen veel liever in de zonnebloemolie de bollen willen bakken dan in de olijfolie.

Kokosolie? Is misschien nog niet eens zo´n gek idee! Bedankt voor de tip!

Met vriendelijke groet, Roberta

Joszi, 29-12-2009
Hallo,
Er staat niet bij voor hoeveel oliebollen dit recept is. Zou wel handig zijn.

groetjes
joszi Reactie infoteur, 09-01-2010
Beste Joszi,

Oprechte excusses voor de late reactie: was op vakantie!

Oorsponkelijk zouden er 25 bollen uit gemaakt kunnen worden. Persoonlijk moet ik eerlijk zeggen dat ik er nog nooit 25 bollen van gemaakt heb, of gebruik ik nu zo´n grote lepel en maak ik zulke grote oliebollen?

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-11-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.