Molazwangerschap en choriocarcinoom

Molazwangerschap en choriocarcinoom Als je de diagnose molazwangerschap krijgt, staat je wereld op zijn kop. De placenta ontwikkeld zich tot een afwijkend weefsel dat er uit ziet als een trosje druiven. Wat is het gevolg voor de foutus? Kan het weefsel kwaadaardig zijn? Hoe ontstaat een mola zwangerschap precies? Wat zijn de kenmerken? Wat als het inderdaad een kwaadaardige tumor schijnt te zijn? Wat zijn de gevolgen voor een volgende zwangerschap? Een overzicht:

Wat is een molazwangerschap?

Een molazwangerschap is redelijk zeldzaam, toch komt het vaker voor dan we denken. Het placentaweefsel van de zwangere vrouw gaat afwijkend woekeren. Het afwijkende weefsel ziet er uit als een trosje druiven. Zodra het weefsel gaat woekeren is er geen embryo meer aanwezig.

Tijdens de zwangerschap ontwikkeld de placenta zich tot een tumor

Ongeveer 1 op de 2000 zwangerschappen ontwikkelt de placenta van de zwangere vrouw na bevruchting zich tot een mola hydatidiformis, een tumor die er uit ziet als een trosje druiven.

Tumor gezwel is goedaardig

Over het algemeen is de tumor tijdens de molazwangerschap goedaardig. In zeldzame situaties kan het gezwel kwaadaardig worden.

Hoe ontstaat een molazwangerschap?

Placenta van een zwangere vrouw produceert hormonen: HCG

Zodra een vrouw na bevruchting zwanger is, gaat de placenta van de zwangere vrouw hormonen produceren. Tijdens een molazwangerschap echter maakt de placenta van de zwangere vrouw meer hormonen aan dan tijdens een "normale" zwangerschap. Hier gaat het over de humaan chorionigonadotropin hormoon, beter bekend als: HCG.

Hoge waarden HCG in het bloed van de vrouw met een molazwangerschap

Zodra de placenta van de zwangere vrouw het HCG hormoon produceert, zal de HCG waarde in het bloed van de vrouw te veel stijgen.

Foetus en de molazwangerschap

Zodra de placenta afwijkend gaat woekeren en de productie van het HCG hormoon in gang wordt gezet, is er - helaas - geen foetus meer aanwezig. Zodra er sprake is van een molazwangerschap, is er eigenlijk nooit meer een foetus aanwezig.

Trofoblastcellen in de baarmoeder

Gemiddeld 1 op de 10 molazwangerschappen blijven er cellen van de molazwangerschap, de trofoblastcellen, achter in de baarmoeder.

Kwaadaardige verandering

Een enkele keer, ongeveer 3%, vindt van deze achtergebleven cellen, kwaadaardige verandering plaats. Zodra het kwaadaardig is noemen we het: choriocarcinoom. Hier is verspreiding door het hele lichaam van de vrouw mogelijk!

Choriocarcinoom zeldzame vorm van kanker,een kwaadaardige tumor tijdens een molazwangerschap

Choriocarcinoom is een zeer zeldzame vorm van kanker. De tumor groeit vanuit de placentaweefsel en eigenlijk ontstaat het voornamelijk tijdens een molazwangerschap. Het kan, heel soms, ook ontstaan na een buitenbaarmoederlijkezwangerschap, miskraam of na een abortus.

Belangrijkste kenmerk van choriocarcinoom

De aanhoudende vaginale bloeding.

Vrouwengroep die meer risico lopen op het krijgen van een molazwangerschap

De reden waarom de volgende vrouwengroepen meer risico lopen op het krijgen van een zwangerschap is totaal onbekend:
  • Vrouwen boven de 35 jaar,
  • Aziatische vrouwen

Kenmerken en symptomen van een molazwangerschap

De belangrijkste kenmerken van een molazwangerschap is eigenlijk dat de zwangerschapsklachten veel sterker zijn dan tijdens een normale zwangerschap. Te denken moet aan:
  • Extreme vermoeidheid,
  • Extreme misselijkheid,
  • Extreem veel braken,
  • Extreem dikke buik ter vergelijking met een normale zwangerschap

Veel voorkomende klacht tijdens een molazwangerschap

Vaginale bloeding, soms met stukjes weefsel in de vorm van trosjes druiven.

Echoscopisch onderzoek

Vaak wordt een molazwangerschap bij toeval, tijdens het maken van een echo ontdekt. Soms nadat de vrouw dusdanige klachten had, extreme misselijkheid en bloedverlies, dat er een onderzoek noodzakelijk werd geacht.

Diagnose molazwangerschap

De diagnose molazwangerschap wordt definitief gesteld door het onderzoek van het weefsel uit de baarmoeder van de vrouw.

Controle HCG gehalte in het bloed

Voor en na afloop van het onderzoek, om de diagnose molazwangerschap vast te stellen, controleert men het HCG gehalte in het bloed van de vrouw.

Herstel molazwangerschap

Normaal gesproken daalt het HCG gehaltein het bloed van de vrouw met de diagnose molazwangerschap, binnen een half jaar tot de normale waarden. Zodra het HCG gehalte zijn normale waarden heeft bereikt - mits binnen een half jaar! - is verdere medische handelingen en controle niet nodig.

Volgende zwangerschap na een molazwangerschap

Sterk, heel sterk, aangeraden wordt om pas minimaal na een half jaar NADAT de HCG gehalte in het bloed van de vrouw zijn normale waarden heeft bereikt, zwanger te raken. Absoluut niet eerder!

Opnieuw zwanger na een molazwangerschap

Zeer vroeg tijdens de nieuwe zwangerschap zal de vrouw een echoscopisch onderzoek moeten ondergaan. Eenmaal een molazwangerschap hebben gehad, heeft de zwangere vrouw een iets verhoogde kans om opnieuw een molazwangerschap te krijgen.

Opnieuw zwanger, extra HCG controle

Ook vroeg tijdens de nieuwe zwangerschap zal voor alle zekerheid het HCG gehalte in het bloed van de zwangere vrouw uit voorzorg worden gecontroleerd.

Herstel molazwangerschap, het HCG gehalte daalt onvoldoende!

Daalt het HCG gehalte in het bloed van de vrouw na een molazwangerschap onvoldoende, kan het een teken zijn dat zich een choriocarcinoom ontwikkeld. In dit zeldzame geval is chemotherapie noodzakelijk.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Choriocarcinoom: Kanker in baarmoeder tijdens zwangerschapChoriocarcinoom: Kanker in baarmoeder tijdens zwangerschapBij 1 op de 40.000 zwangere vrouwen ontwikkelt zich een choriocarcinoom. Een choriocarcinoom is een snelgroeiende vorm v…
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…
Zwangerschap en Natural-KillercellenZwangerschap en Natural-KillercellenBij een transplantatie met niet-eigen materiaal treden afstotingsverschijnselen op. Echter, dankzij ons bestaan weten we…
Zwanger: foetus is kleiner dan normaalZwanger: foetus is kleiner dan normaalTijdens de zwangerschap blijkt de foetus in de baarmoeder kleiner te zijn dan normaal is voor de duur van de zwangerscha…

Placenta en navelstrengEen kindje is onderweg, eindelijk gelukt, maar hoe gaat het nu verder? Wie geeft het kindje te eten? Wie zorgt er groten…
ZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetesIedere zwangere vrouw met diabetes mellitus in de familie heeft een verhoogde kans op het krijgen van een zwangerschapsd…
Reactie

S. Herscheit, 17-06-2009
Hallo,

Ik wilde graag reageren op dit artikel, omdat ik er bij mij in Januari 2009 een Mola zwangerschap (choriocarcinoom met kwaadaardige uitzaaiing op de longen) was geconstateerd.

Nu… 3 ziekenhuizen, 2 verschillende soorten chemo types (MTX en Dactie5) en in totaal 6 maanden verder, dan eindelijk
gehoord dat mijn HCG-waarde PERFECT op niveau is. (Re: op Radboud Nijmegen niveau).

Helaas heb ik tijdens mijn proces/'gevecht' weinig forums o.i.d. kunnen vinden op het internet, omdat het een vrij zeldzaam iets is. :-(
Terwijl dit werkelijk niet onderschat mag worden. (het is echt geen feest als je deze ellende moet ondergaan)

Voor mij zijn de chemo's voorbij en begint nu het verwerkingsproces. dat zal denk ik ook niet mee vallen, aangezien de laatste 6 maanden als een soort waas bij mij voorbij zijn gegaan. Maar ik hou mijn kop op! ;-)

Groeten, Siti Reactie infoteur, 23-06-2009
Hallo Siti,

Vreselijk dat je het allemaal hebt moeten ondergaan! Je wereld staat echt helemaal op z´n kop!

Ik hoop van harte dat je de Mola zwangerschap goed kan (gaan) verwerken en dat je steun uit je nabije omgeving hebt, krijgt en ontvangt!

Wonderlijk dat er geen forum over dit onderwerp bestaat, vooral omdat het zo´n aangrijpende gebeurtenis is en een onderwerp is waar vrouwen die het meegemaakt hebben, grote behoefte zullen hebben om er met lotgenoten van gedachten kunnen wisselen en elkaar kunnen steunen.

Ik wens je heel veel sterkte met het verwerkingsproces en misschien vind je hier lotgenoten met wie je ervaringen kan uitdelen.

Met vriendelijke groet, Roberta
(Wegens vakantie een verlate reactie!)

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.