Premature bevalling en vroeggeboorte

Premature bevalling en vroeggeboorte Normaal gesproken duurt een zwangerschap gemiddeld 40 weken. Bevallingen die plaats vinden tussen week 37 en 42 van de zwangerschap zijn normale bevallingen, de baby is volgroeid en rijp om geboren te worden. Wat gebeurd er als de zwangere vrouw voor week 37 al weeen krijgt? Kan de foetus al zelfstandig ademhalen? Wat als de baby nog niet klaar en rijp is om geboren te worden? Wat als de vrouw een dreigende bevalling heeft voor week 33 van de zwangerschap? Een overzicht:

Een vroege bevalling

Een vroege bevalling of een premature bevalling, zijn alle bevallingen die voor week 37 van de zwangerschap plaats vinden.

Gevolgen voor de foetus

Een TE vroege bevalling kan zeer nadelig zijn voor de foetus. De foetus is nog te klein en onrijp. Te vroeg geboren baby´s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen en de ademhaling is nog niet voldoende tot ontwikkeling gekomen. Elk te vroeg gevoren baby zal extra medische zorg op een neonatale afdeling in het ziekenhuis nodig hebben.

Te vroege bevalling, voor week 33

Als de zwangere vrouw weeen krijgt voor week 33 en er is nog een mogelijkheid om haar weg te brengen cq te vervoeren, zou ze met spoed naar het ziekenhuis moeten. In het ziekenhuis wordt alles in zijn werking gezet om de te vroege weeen en eventuele aankomende premature bevalling tegen te gaan.

Dreigende premature bevalling, voor week 33

Iedere zwangere vrouw die op het punt dreigt te bevallen voor week 33 van de zwangerschap, krijgt injecties met corticosteroiden toegedient. Deze injecties zijn nodig om de longen van de foetus zo snel mogelijk te laten rijpen. De injecties zorgen ervoor dat de baby na de vroeggeboorte zo´n klein mogelijke kans heeft op ademhalingsproblemen.

De baby is niet klaar om geboren te worden

Er dienen zich een paar problemen aan als de zwangere vrouw te vroeg weeen krijgt of zelfs al een dreigende premature bevalling aan zit te komen. Als de zwangerschap niet in een ver gevorderd stadium is en de baby niet klaar en niet rijp is om geboren te worden, zal de gynaecoloog er alles aan doen om de weeen van de zwangere vrouw tegen te gaan. De zwangere vrouw zal via het infuus, of via tabletten, een medicijn krijgen die de baarmoederactiviteiten en de weeen remmen. Bekende en de meest toegepaste medicijnen zijn: Fenoterol en magnesium.

De weeen zijn begonnen, voor week 37

Zodra bij een zwangere vrouw de weeen te vroeg beginnen, dwz voor week 37, zal gekeken moeten worden hoever de ontsluiting is. De hartslag van de foetus zal via een CTG -registratie worden gecontroleerd of alles goed gaat met de foetus. Als de mogelijkheid aanwezig is, zal onderzocht worden wat de oorzaak van de vroeggeboorte is geweest.

Oorzaken vroeggeboorte en premature bevalling

Van de helft van alle te vroeg geboren baby´s, is de oorzaak van de vroeggeboorte niet bekend.
Van de overige helft is het bekend dat de vroeggeboorte door verschillende factoren wordt veroorzaakt.

Factoren die een vroeggeboorte en een premature bevalling kunnen veroorzaken

Risicovolle zwangerschappen zoals:
staan erom bekend dat de weeen te vroeg inzetten.
Maar ook een infectieziekte kan de oorzaak zijn van een vroeggeboorte. Gedacht moet worden aan:
  • Urineweginfectie,
  • Blaasontsteking,
  • Infectie aan de vagina.

Risico factoren

Andere risicovolle factoren die mede verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van een vroeggeboorte kunnen zijn:
  • Lichamelijk te veel en te zwaar werk,
  • Stress,
  • Een eerdere vroeggeboorte meegemaakt tijdens een zwangerschap,
  • Een chronische ziekte onder de leden hebben,
  • Zwangerschapsdiabetes.

Vroeggeboorte door de arts veroorzaakt

Er zijn gevallen van een vroeggeboorte bekend, die door de arts zijn veroorzaakt. De arts vond het medisch onverantwoordelijk om nog langer met de bevalling te wachten. Meestal is de reden tot dit besluit een grote dreigende gezondheidsprobleem bij of de zwangere vrouw, of bij de foetus of bij beiden.

Symptomen en kenmerken van te vroege weeen

  • Bloedverlies uit de vagina,
  • Slijmverlies uit de vagina,
  • Hard gevoel in de buik,
  • Hard gevoel verandert in pijnlijke regelmatige weeen,
  • Pijn in de onderrug.

Neonatale intensive care

Te vroeg geboren baby´s komen terecht op de neonatale afdeling van het ziekenhuis. Daar krijgt de baby alle nodige medische verzorging en bewaking. De baby ligt vaak in een couveuse waar de lichaamstemperatuur constant wordt gehouden. Aangezien de ademhalingvan de te vroeg geboren baby nog niet voldoende is ontwikkeld, zal de baby via een slangetje in de neus aan een beademingsapparaat liggen.

De ouders van de te vroeg geboren baby

Elke baby die te vroeg is geboren zal op de neonatale afdeling van het ziekenhuis komen te liggen. Het is van groot belang dat de ouders zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk de te vroeg geboren baby bezoeken op de neonatale afdeling.

Volgende zwangerschap

Als de vrouw eenmaal een premature bevalling heeft gehad, heeft zij een kleine verhoogde kans op een nieuwe premature bevalling bij een volgende zwangerschap.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger: een te zwakke baarmoederhalsZwanger: een te zwakke baarmoederhalsNormaal is tijdens het volbrengen van een zwangerschap de baarmoederhals van de zwangere vrouw gesloten. Pas als de weeë…
Zwanger: foetus is kleiner dan normaalZwanger: foetus is kleiner dan normaalTijdens de zwangerschap blijkt de foetus in de baarmoeder kleiner te zijn dan normaal is voor de duur van de zwangerscha…
Meervoudige zwangerschap: Complicaties moeder en foetus/babyMeervoudige zwangerschap: Complicaties moeder en foetus/babyEen meerlingenzwangerschap (meervoudige zwangerschap) vindt plaats wanneer een vrouw zwanger is van twee of meer foetuss…
Geneesmiddelen tijdens de bevallingGeneesmiddelen tijdens de bevallingGeneesmiddelen tijdens de bevalling kunnen gebruikt worden om een dreigende vroeggeboorte tegen te houden of juist het o…

Placentaloslating tijdens de zwangerschapPlacentaloslating tijdens de zwangerschapNadat de baby is geboren, zal de placenta loslaten van de baarmoederwand. Wat gebeurd er als de placenta eerder los laat…
Polyhydramnion, te veel vruchtwater tijdens zwangerschapPolyhydramnion, te veel vruchtwater tijdens zwangerschapDe buik van de zwangere vrouw is buitengewoon groot en dik voor de duur van de zwangerschap. Er is te veel vruchtwater a…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • Het medisch handboek - Orde van medisch specialisten - Kosmos
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.