Een handige manier om opzegtermijnen te beheersen

Een handige manier om opzegtermijnen te beheersen Opzegtermijnen... voor vele mensen een grote ergenis. Maar wat kun je eraan doen. Wat is handig en verstandig. Agenda's zijn handig, maar een datum in de zomer van het jaar daarop staat er vaak niet in. Daarom in dit artikel geef ik u een stappenplan met behulp van excel waarmee u snel en makkelijk een excel-bestandje kunt maken met alle gegevens betreffende de opzegtermijnen. Handig en overzichtelijk. Bij eigenlijk alle abonnementen of verzekeringen die u afsluit komt u het punt en soms probleem opzegtermijn tegen. Bij elk bedrijf of instantie is het weer anders. Hoe houdt u hier toch het overzicht in om op tijd aktie te ondernemen, zodat u niet weer een jaar aan een dienst of product vastzit waar u graag van af zou willen. Er is niets vervelender dan net één week te laat te zijn met de opzegging en daardoor weer een jaar vastzit aan dat contract. Daarom vindt u hieronder een handige, snelle en simpele stappenplan om snel een overzicht te krijgen van uw contracten en termijntijden.

Het stappenplan

  • Open het programma Microsoft Excel. Dit programma is ideaal voor gebruik voor tabellen en overzichtelijkheid. Het voordeel ten opzichte van Microsoft Word is dat door de kolommen en rijen er meerdere mogelijkheden zijn om nog strakker en duidelijker te kunnen werken wat de overzichtelijkheid weer ten goede komt.
  • Na het openen kunt u aan de slag met het maken van een lay-out. Begin bijvoorbeeld op cel B2 en vul in deze cel het woord "Pakket" in. Dit geeft aan dat alle woorden die in deze kolom vallen betrekking op de soort verzekering of abonnement. Voorbeelden hiervan zijn: Autoverzekering, zorgverzekering, telefoonabonnement, televisieabonnement, internetabonnement etc.
  • In cel C2 typt u vervolgens het woord "bedrijf". Dat geeft aan dat alle woorden in dit kolom de bedrijven zijn die betrekking hebben op de pakketwoorden in dezelfde rij. Een voorbeeld hiervan is dat in cel B4 bijvoorbeeld Autoverzekering staat, dan komt ik cel C4 de naam van het bedrijf te staan waar de verzekering is afgesloten, bijvoorbeeld All Secur.
  • Bij cel D2 vult u vervolgens het woord "opzegtermijn" in, waarin u in deze kolom dus de tijd (vaak in maanden) invult die het bedrijf, waar de dienst is afgesloten, hanteert voor opzegging. Binnen dit termijn bent u automatisch verplicht tot een automatische verlenging. Iets wat u eventueel niet wilt.
  • Daarna komt u aan bij cel E2 en typt u het woord "Opzeggen voor" in Dit is het tijdstip waarvoor u, vaak schriftelijk of telefonisch, kenbaaar moet maken om het contract te laten stoppen bij de eerstvolgende vervaldatum. Als dus het contract afgelopen is op 1 april en de opzegtermijn bedraagt 2 maanden, dan moet u voor 1 februari dus aktie ondernemen.
  • Bij cel F2 typt u het woord "vervaldatum". Dit is de datum waarop het het contract bij het op tijd opzeggen wordt beeindigd. Dit zou dus in het vorige voorbeeld op 1 april zijn.
  • En als laatste gebruikt u de cel G2. Hierin typt u het woord "Anders verlenging met". In deze kolom komt uiteindelijk de tjidsduur te staan bij automatische verlenging. Dit is meestal een jaar.

Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe zo'n bestand er uiteindelijk uit zou kunnen komen te zien:

PakketBedrijfOpzegtermijnOpzeggen voorVervaldatumAnders verlenging met
AutoverzekeringAll Secur2 maanden1 februari1 april1 jaar
Mobiele telefoonT-Mobile3 maanden23 maart23 juni1 jaar

De getallen, maanden en jaren zijn verzonnen. Dit tabel geeft puur een indicatie van hoe het overzicht eruit komt te zien. Heeft u toevallig een abonnement bij All Secur of T-Mobile... neem dan niet deze opzegtermijnen over, maar zoek naar de juiste getallen via internet, polissen of pleeg een telefoontje naar het desbetreffende bedrijf.

Het voordeel van dit tabel is dat u alles in één oogopslag ziet. U kunt ze makkelijk rangschikken door een rij te knippen en plakken en ze op deze manier chronologisch rangschikken op basis van tijd. En als u een nieuw contract afsluit dan kunt u deze er zo bij plaatsen of tussenvoegen (via rij invoegen). Op deze manier behoudt u het overzicht en komt u niet voor verrassingen te staan.
© 2009 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abonnement opzeggen of stilzwijgende verlenging in 2021Abonnement opzeggen of stilzwijgende verlenging in 2021Wat zijn in 2021 en 2022 de regels bij het opzeggen van een abonnement of een lidmaatschap van een vereniging? Niet opze…
Tips bij het opzeggen van een abonnementTips bij het opzeggen van een abonnementIedere maand bent u veel geld kwijt aan kleine kostenposten, zoals abonnementen en contracten. Uw portemonnee is tegenwo…
Opzegtermijn arbeidsovereenkomst werkgever en werknemerAls de werkgever of werknemer de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet er een opzegtermijn in acht worden genomen. In…
Wet Van Dam verbiedt stilzwijgende verlenging abonnementenWet Van Dam verbiedt stilzwijgende verlenging abonnementenVanaf 1 december 2011 geldt de Wet Van Dam, deze wet verbiedt grotendeels de stilzwijgende verlenging van abonnementen.…

Hoe te zoeken in een matrix in Excel?Hoe te zoeken in een matrix in Excel?Excel kent veel mogelijkheden om te zoeken in tabellen, echter het zoeken in een matrix is (voor zover ik kan nagaan) ni…
Met AutoCorrectie sneller, beter en foutloos tekstverwerkenMet AutoCorrectie sneller, beter en foutloos tekstverwerkenVeel tekstprogramma's hebben de funcie "AutoCorrectie". Daar kunt u tevens woorden in opslaan die u per ongeluk vaak fou…
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.