Een vijver in de tuin en er ook nog in kunnen zwemmen!

Een vijver in de tuin en er ook nog in kunnen zwemmen! Voor veel mensen is een vijver in de tuin een grote wens. Als je dan toch aan de slag gaat en je hebt voldoende ruimte beschikbaar maak er dan een zwemvijver van. Met een zwemvijver sla je immers twee vliegen in één klap. Je hebt het hele jaar door plezier van een prachtige, natuurlijke vijver in de tuin. En als het weer het toe laat, heb je bovendien ook nog eens de mogelijkheid om in eigen tuin een heerlijke verfrissende duik te nemen. Door het gebruik van beplanting voor het zuiveren van water krijgt de vijver bovendien een heel natuurlijke uitstraling. Wat wil een mens nog meer?

Zwemmen in eigen tuin

Een zwemvijver of zwembad in de tuin

Een zwembad in je eigen tuin is natuurlijk heel luxe. Je ziet zwembaden daarom steeds vaker verschijnen in particuliere tuinen. Om een zwembad aan te kunnen leggen moet je natuurlijk wel beschikken over een redelijk grote tuin. Je moet er immers toch een aardig stuk tuinoppervlak voor inleveren. Dat zal ook voor de meeste tuinbezitters al snel een dilemma zijn. Want al beschik je over een grote tuin, door het toevoegen van een zwembad moet je veel tuingrond inleveren. Het is namelijk niet alleen de afmeting van het bad, die van de grootte van de tuin afgaat. Je moet ook meerekenen dat je om het zwembad heen moet kunnen lopen. Er moet plaats gezocht worden voor de pomp en misschien moet er zelfs een apart pad door de tuin naar het zwembad aangelegd worden. En alles bij elkaar is dat dus een serieus oppervlak wat van de tuin afgaat. Als een zwembad niet in gebruik is, dan wordt het afgedekt met een doek. Het komt er dan dus op neer dat je als tuineigenaar toch ongeveer het hele jaar tegen dat doek aan zit te kijken.

Een zwemvijver in eigen tuin

Als je nadenkt over het aanleggen van een zwembad in de tuin, is het misschien een overweging om te kiezen voor een zwemvijver. Naast de mogelijkheid van een plons in eigen water, heeft de zwemvijver als extra voordeel dat er het hele jaar van genoten kan worden. Want dat is nou het grote voordeel van een zwemvijver ten opzichte van een zwembad. Een zwemvijver is het hele jaar een natuurlijk en dus beslist niet storend, element in de tuin. Het bezit van een prachtige vijver wordt zo dus gecombineerd met de luxe van een eigen zwembad. Zwemvijvers hebben niet alleen een natuurlijke uitstraling, je zwemt ook echt in de natuur. Dus ook tussen het dierenleven in en rond de vijver. Denk dan aan een libelle die langs zwermt of een kikker die langs de oever zit.

Zwemvijver en het milieu

Een belangrijk element van een zwemvijver is de wijze waarop het water wordt gezuiverd. De zuivering vindt plaats d.m.v. een natuurlijk plantenfilter. Deze techniek zorgt voor helder zwemwater, zonder gebruik van chloor of andere milieubelastende toevoegingen. Het water wordt door de natuur zelf gezuiverd. Hebt je voldoende ruimte in de tuin, dan is de keuze misschien snel gemaakt. Want je zult dan het hele jaar door veel plezier beleven aan een kraakheldere ecologische zwemvijver!

Zwemvijver geschikt voor kleine tuin

Wie graag een zwemvijver in zijn achtertuin wil hebben, denkt al snel dat zijn of haar tuin daar lang niet groot genoeg voor is. Maar hier kun je je toch op verkijken. Zeker als je kiest voor een zwemvijver of een natuurlijk zwembad, dan kan zoiets al snel op een relatief klein oppervlak worden aangelegd. Door de combinatie van water met natuurlijk groen heb je al snel minder ruimte nodig, dan je in eerste instantie zou denken. In een kleine tuin zou het ook een overweging kunnen zijn om de gewenste zwemvijver diagonaal aan te leggen. Door diagonaal te gaan werken heb je namelijk opeens veel meer meters tot je beschikking. Laat bij twijfel eens een erkende tuinarchitect mee kijken, want er is altijd wel een creatieve oplossing te vinden.

Filterbed voor een natuurlijke zwemvijver

Langs de rand van een natuurlijke zwemvijver wordt een zogenaamd filterbed aangelegd. In dit filterbed komen water zuiverende planten te staan. Deze planten zijn in staat om op een volledig natuurlijke wijze het water te zuiveren. Er is alleen een circulatiepomp nodig die moet zorgen dat het water uit de zwemvijver door het filterbed wordt gepompt.

Zwemvijver of natuurzwembad

Wat een zwemvijver is, dat zal inmiddels duidelijk zijn. Maar er is daarop ook nog een variant op de markt. Die variant doet nog het meest denken aan een zwembad, maar dan met een natuurlijke uitstraling. Een natuurzwembad heeft een strakke vorm en wordt vaak aangepast aan de architectuur van de tuin. Het verschil met een gewoon zwembad is dan, dat ook hier d.m.v. een plantenstrook naast het natuurzwembad, de zuivering van het water plaats vindt. Dus ook hier komt geen chloor aan te pas, zoals dat wel het geval is bij een gewoon zwembad. Voor de juiste waterwaardes, ook later tijdens het gebruik van het zwembad, is het belangrijk om de zwemvijver te vullen met kraanwater. Gebruik hiervoor beslist geen grondwater.

Plantenfilter voor zwemvijver

Een zwemvijver of een natuurzwembad bestaat meestal uit twee delen. Het zwemgedeelte en het deel waar het plantenfilter staat. Je kunt er voor kiezen om deze gedeeltes van elkaar te scheiden. Maar het is ook mogelijk dat de delen op een natuurlijke manier in elkaar overlopen. Bij een natuurzwembad, zal men er eerder voor kiezen om de scheiding aan te brengen. Voor een zwemvijver zal, door zijn natuurlijke uitstraling, eerder gekozen worden voor het integreren van het waterfilter. In een zwemvijver of een natuurzwembad wordt het water dus gezuiverd door een plantenfilter. De planten die hiervoor in aanmerking komen zijn zogenaamde heliofhyten. Heliofhyten zijn waterplanten met een sterke wortelstructuur. Deze wortelstructuur is belangrijk, want via die wortels moeten de waterplanten in het plantenfilter zoveel mogelijk meststoffen uit de zwemvijver of het natuurzwembad opnemen.

Heliophyten planten voor filteren van zwemwater

Voor een mooie en natuurlijke uitstraling komen de volgende Heliophyten-planten in aanmerking:
  • Acorus calamus (Kalmoes)
  • Iris pseudacorus (Gele lis)
  • Lythrum (Kattenstaart)
  • Myosotis palustris (Moerasvergeet-me-nietje)
  • Preslia cervina (Engelse watermunt)

Aanlegkosten van een zwemvijver of natuurlijke vijver

De kosten die er uiteindelijk mee gemoeid zijn, zijn uiteraard sterk afhankelijk van de specifieke omstandigheden in de betreffende tuin. Vaak worden de kosten aangegeven per vierkante meter van het gewenste wateroppervlak. Maar er zijn allerlei factoren die invloed hebben op de prijs, denk daarbij aan:
  • de diepte van de vijver
  • het soort filter (zand of heliophyten)
  • de soort en het aantal pompen
  • de bereikbaarheid van de tuin (i.v.m. de inzet van machines)

Onderhoud van een zwemvijver

Naast de kosten voor de aanleg is het ook belangrijk om te weten wat een zwemvijver later aan onderhoud nodig heeft. Deze kosten en het nodige werk vallen enorm mee:
  • De planten in het heliophyten-filter moeten in het voorjaar ontdaan worden van de afgestorven plantdelen
  • Regelmatig moeten de bladeren van het oppervlakte water verwijderd worden
  • Af en toe controleren van de waterwaardes

Als het geen probleem is om tussen de vissen te zwemmen, dan kan men overwegen om goudwindes in de vijver los te laten. Deze oppervlakte zwemmers halen muggen (en hun larven!) en watervlooien uit de vijver, waardoor ze zo ook automatisch het water zuiveren.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemmen in eigen tuinZwemmen in eigen tuinEr zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen zwemmen in de eigen tuin. U kunt kiezen voor het traditionele zwembad,…
Vijver: het aanleggen van een zwemvijverVijver: het aanleggen van een zwemvijverVeel mensen geven de voorkeur aan een zwemvijver boven een zwembad. Dit komt omdat de kosten voor het bouwen van een zwe…
Hygiëne in het zwembadZwemmen in een zwembad behoor je te doen in schoon en warm water. Zelf kun je er ook zorg aan dragen om het water zo sch…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…

Slakken hoe bestrijdenSlakken hoe bestrijdenSlakken drijven tuiniers in vochtige zomers vaak tot wanhoop. Het tuincentrum kan hulp bieden bij bestrijding van slakke…
Wel of geen vissen in de vijverWel of geen vissen in de vijverAls je vissen in de vijver wilt, ga dan altijd goed voorbereid naar de winkel of het tuincentrum. Of laat je anders alda…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.