Zonneklaar zomerhaar: verzorging en styling

Zonneklaar zomerhaar: verzorging en styling In de zomer moet je haar snel goed zitten, overdag op het strand of 's avonds als je uitgaat. En na de zomer wil je niet met een uitgedroogd bosje vlas de herfst ingaan, dus zonneschade moet voorkomen worden. Hoe? Lees verder voor tips, styling, nieuwe en vertrouwde producten.

Zowaar: zonneklaar zomerhaar

Zon, zout water en chloor horen bij een heerlijke zomer. Maar ze drogen wel je haar uit! Chloor kan zelfs een groen waasje veroorzaken, vooral bij blond haar. Gelukkig kun je dit voorkomen met een speciale haarverzorgingslijn voor de zomer (bijvoorbeeld Lifetex van Wella, of Solar van L'Oréal Professionnel). De shampoo uit zo'n lijn moet chloor- en zoutresten uit je haar wassen. De haarolie, haarmousse of gel uit de lijn verzorgt intensief en bevat UV-filters om de inwerking van de zon te neutraliseren. Een haarlijn beschermt ook de kleur van geverfd of gebleekt haar. Anders kan die in de zon vaal en dof worden. Een leuk nieuwtje is de 'all in' body- en haarwash voor na de zon (bijvoorbeeld Sun Active, Indola). Handig twee-in-eentje voor in de vakantiekoffer!

Een tragisch misverstand

Heb je meditteraan, curly of Aziatisch haar? Denk dan niet dat jouw haar beter bestand is tegen zonneschade vanwege de stevige textuur. Dit is een misverstand! Krullend haar is juist vaak droog, en Aziatisch haar is poreuzer dan zogenaamd Europees haar. Dus ook voor jouw haartype geldt: special summer care!

De zonde is geschied? Wanhoop niet

Niemand is altijd even braaf in haarverzorging. In de zomer denk je nu eenmaal eerst aan plezier! Gelukkig is eventuele schade tot op zekere hoogte te herstellen met speciale producten. Het slechte nieuws: zeer zwaar beschadigd haar, waar nog geen glanzend lokje meer in te bekennen is, red je alleen nog met de kappersschaar. het goede nieuws: dof haar dat vanouds altijd geglansd heeft en hier en daar nog een tekentje van leven geeft, knapt op van boetedoening in de vorm van intensief verzorgende en gladmakende producten. Dat betekent niet alleen een speciale haarverzorgingslijn voor in de zomer zoals bovengenoemd, maar ook special care. Elke wasbeurt afsluiten door crèmespoeling intensief door het haar te kneden, en een of zelfs een paar keer per week een haarmasker (bijvoorbeeld Hair Repair Masker van Gliss Kur, of het nieuwe specifieke aftersunmasker Sun Active van Indola). Of geef je haar een oliebadje. Dat kan de golden oldie Hot Oil zijn, die onder andere de drogist voor je heeft, maar ook een natuurlijke olie, zoals van kokos of olijf - zij het dat dat wel lastiger uit te spoelen is. En na het wassen volgt een niet-uitspoelbaar serum (zoals Elvive SOS Repair van L'Oréal Paris) of een crèmeverzorgingsproduct. Na een dagje zon gebruik je niet alleen aftersun voor je lichaam maar ook voor je haar. Ja, dat bestaat tegenwoordig (Bijvoorbeeld Sunset Express Cream van Wella). Veel werk? Nou en? Het leven is geen dropfabriek en alle waar is naar zijn werk. Ofwel, een paar weken dit programma volgen kan een heleboel verschil maken. Als je weer met glanzende manen kunt wapperen ben je jezelf dankbaar. En nu we het daar toch over hebben.. op naar 'summer styling school!'

Ook je haar wil buiten spelen

Mooi haar wil je af en toe in volle glorie laten zien. Ook op het strand! Maar let op: los haar heeft altijd meer bescherming tegen zon, wind en water nodig dan weggestoken haar, omdat zon, wind en water er vrijer vat op hebben. Gebruik bijvoorbeeld voor het stylen een niet-vette haargel of haarlotion met UV-filter. Verder kan het handig zijn je haar uit je gezicht te dragen (denk: wind en vettige zonnebrandproducten). Kam je pony of voorste haarlaag eens in één of meer soepele, gladde plukjes. Rol ze een paar keer om je vingers voor een lichte krulling. Zet die iets naar achteren vast met speldjes.

Paardenstaart met allure

Een halfhoge paardenstaart staat nonchalant maar classy, en werkt je haar lekker weg uit je gezicht. Fijn op winderige stranddagen. Een variant is, alleen de achterste haardelen in een staart te verwerken. Een goed idee als je een wat nonchalanter effect wilt, of niet het gezichtstype hebt om al het volume boven je voorhoofd te verliezen aan je paardenstaart. (Volume in je haar boven je voorhoofd maakt een vol gezicht namelijk slanker, en zwakt de lijnen van een vierkant gezicht af). Steek de voorste plukken die nog vrij hangen apart met speldjes omhoog en rol ze eventueel eerst om je vingers voor een slag-effect.

Listig vlechtwerk

Met gevlochten haar op een goede basis van verzorgingsproducten hoef je de hele (strand)dag niet veel meer aan je haar te doen. Haal je de vlechten er 's avonds uit, dan heb je engelenkrullen op de koop toe! Als basis kun je het haar verzorgen met een beschermende haarolie of spray, met UV-filter (o.a. van Kerastase, Redken en Indola). Deze maakt het haar meteen handelbaarder met het vlechten. Dan nu het vlechtwerk... Leuk alternatief voor een 'gewone' vlecht is een visgraatvlecht. Deel je haar daarvoor in twee delen. Houd de middenlijn tussen die twee delen, van kruin tot onderkant schedel, als je denkbeeldige 'as' om naartoe te werken bij het vlechten. Dan komt de vlecht mooi recht uit. Pak afwisselend per haardeel een dun plukje haar van buitenaf, draai het een beetje tot een koordje om je vingers als je dik en moeilijk handelbaar haar hebt en kruis het overdwars. Neem dan een plukje uit het andere haardeel, en ga door tot je benedenaan je vlecht bent. Nog een variant: eerst haar in drieen delen, drie vlechten maken, en van die drie weer een vlecht.

Lees verder

© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stranden nabij LissabonLissabon biedt voor elk wat wils. Cultuur, lekker eten, een historische stad maar ook geweldige stranden nabij de hoofds…
Voorkom dat je haar in de zomer een bosje stro word!In de zomer is het niet alleen belangrijk om onze huid te berschermen. Zon, zee, zand en chloor kunnen glanzend haar ver…
Het verzorgen van uw haarNet zoals bij de huid, is het verzorgen van uw haar ook belangrijk. Hoe kan u het beste uw haar verzorgen?
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…

Zonnen met een lichte, 'medium' of donkere huidOf je nu een lichte huid hebt die zo mooi 'English Rose' genoemd wordt, een carameltintje of een bijna chocoladekleurige…
Wimpers, functioneel en mooiWimpers, functioneel en mooiWimpers kunnen de ogen ‘open’ doen lijken en je kunt door de manier van opmaken dat meegeven wat je uit wilt stralen. Mo…
Bronnen en referenties
  • Kerastase
  • Indola
  • Redken
  • Wella
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 06-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.