Studiekosten - welke studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar

Studiekosten - welke studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar Studeren is duur, maar niet elke opleiding komt in aanmerking voor studiefinanciering. Welke aftrek van studiekosten is er in 2020 mogelijk, waar hebt u recht op? Niet alle studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting. Bespaar met de aftrekpost veel geld. Wellicht komt u voor studiefinanciering in aanmerking, maar wat betekent dat voor uw fiscale aftrek?

Studiekosten aftrekken via de Belastingdienst


DUO 2020

Voor studiefinanciering komt in beginsel iedereen in aanmerking die zijn opleiding volgt aan mbo, hbo, hogeschool of universiteit en jonger is dan 30 jaar. Het aanvragen van de studiefinanciering via DUO doet u met uw DigiD-code. Vraag de studiefinanciering tijdig aan, het liefste zeker 3 maanden voor aanvang van de studie. Als u tijdig de studie succesvol afrondt, wordt de basisbeurs geheel of gedeeltelijk omgezet in een gift. Tot slot geldt dat u al uw studiefinanciering moet gebruiken binnen tien jaar nadat u voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen. Het voor het eerst aanvragen van studiefinanciering na de 30e verjaardag is niet mogelijk, wel kunt u als u vanaf 30 jaar het levenlanglerenkrediet aanvragen.

Studiebeurs: gift of lening in 2020

De studiefinanciering kan in een gift worden omgezet. Dit zijn hiervoor de regels:
  • Mbo 1 en 2: basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct zijn altijd een gift.
  • Mbo 3 en 4: basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct worden een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt. Lukt dit niet, dan blijft het een lening.
  • Hbo of universiteit (wetenschappelijk onderwijs): reisproduct en aanvullende beurs worden een gift als u binnen 10 jaar een diploma behaalt, de basisbeurs is en blijft een voorschot (een lening).

Hoeveel mag u bijverdienen als student?

Een bijbaantje kan u financieel verder helpen. Steden met een universiteit of hogeschool hebben vaak ook uitzendbureaus voor studenten. Bij dit werk wordt meestal ook rekening gehouden met uw studielast. Deze studenten-uitzendbureaus weten waar ze het over hebben. In 2020 mag een student in het wetenschappelijk onderwijs en mbo ongelimiteerd bijverdienen zonder dat dit ten koste gaat van de studiefinanciering. Wel moet over de inkomsten loon- en inkomstenbelasting worden betaald. Studenten in het mbo hadden in 2019 nog wel een bijverdiengrens van € 14.682,96.

Fiscaal aftrekbare studiekosten - aftrek studiekosten 2020

Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar bij degene die de studie volgt en als student geen recht meer heeft op studiefinanciering. Heeft een student geen recht op studiefinanciering en worden de kosten vergoed door bijvoorbeeld de werkgever, dan kunnen de studiekosten minus vergoeding en minus een drempel van 250 euro in 2020 fiscaal aftrekbaar zijn. Een belangrijke voorwaarde is dat het studiekosten zijn voor een opleiding die u volgt voor uw beroep of ter verbetering van uw financieel economische positie. Het mag bij de aftrek niet gaan om een studie of opleiding van zeer algemene aard, zoals het volgen van rijlessen en het behalen van een rijbewijs. Er moet sprake zijn van een leertraject, waarbij u kennis opdoet onder begeleiding of toezicht. Hebt u een fiscale partner dan kunnen uw studiekosten ook bij uw fiscaal partner aftrekbaar zijn (dat kan handig zijn als de partner meer inkomen heeft).

Welke aftrek studiekosten 2020

De studiekosten die aftrekbaar zijn, zijn afgebakend. In aanmerking komen de verplichte studiekosten die u als student maakt en betaalt. Dat wil zeggen:
  • Het collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld.
  • De leermiddelen die u van de opleiding verplicht moet aanschaffen. Denk aan boeken of bepaalde software, maar ook kosten van tentamens, readers, kosten voor EVC-procedures.

Maar let op, niet alles is dus aftrekbaar. Niet aftrekbare studiekosten zijn:
  • De rente over de studieschuld of lening.
  • De kosten van een laptop, tablet of printer.
  • Eventuele reiskosten, studiereizen en excursies.
  • De verblijfkosten.
  • Kosten van levensonderhoud en de inrichting van uw studeerkamer

De rente die u betaalt voor uw studieschulden kunnen fiscaal aftrekbaar zijn in box 3 van de inkomstenbelasting.

Studiekosten lopen over de jaargrens heen, wat nu?

Vaak lopen de studiekosten over een jaargrens heen. Aftrekbaar in 2020 is dan wat u in 2020 daadwerkelijk hebt betaald minus de studiedrempel van 250 euro.

Conclusie aftrek studiekosten 2020

Maak vooral gebruik van de mogelijkheden om uw studiekosten af te trekken van de belasting. Studeren is zo al duur genoeg.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aftrek studiekosten 2020 en 2021Aftrek studiekosten 2020 en 2021U kunt u in 2020 en 2021 een deel van de studiekosten en scholingsuitgaven aftrekken zodat u een deel van de gemaakte st…
Aftrek studiekosten en studiefinancieringAftrek studiekosten en studiefinancieringDe regels voor de particuliere fiscale aftrek van studiekosten zijn vrijwel gelijk gebleven. Er gelden voor de inkomsten…
Aftrek studiekosten 2018 en 2019 en scholingsuitgavenAftrek studiekosten 2018 en 2019 en scholingsuitgavenDe studiekosten en scholingsuitgaven die zijn gemaakt in 2018, 2019 en 2020 kunnen fiscaal aftrekbaar zijn, eventuele st…
Aftrekposten belasting 2018 en 2019Aftrekposten belasting 2018 en 2019Wat zijn de fiscale aftrekposten belasting 2018 en 2019 voor particulieren? Dat is belangrijk voor uw belastingaangifte…

FOR, de Fiscale OudedagsReserveFOR, de Fiscale OudedagsReserveFOR, oftewel de Fiscale OudedagsReserve is voor ondernemers een mogelijkheid om uitstel van betaling van belastingen te…
Zwitserland heft bankgeheim in 2018 op (zwart geld sparen)Zwitserland heft bankgeheim in 2018 op (zwart geld sparen)Zwitserland heft in 2018 het bankgeheim volledig op. Dit hebben Zwitserland en de EU maart 2015 afgesproken. Vanaf 2018…
Reacties

Dave, 29-06-2016
Beste Zeemeeuw,

Dit jaar krijg ik het bericht dat mijn diplomatermijn komt te vervallen. Als het goed is krijg ik dit bericht in september (2016) en kan ik dit opgeven in mijn aangifte 2017, dus ik hoef gelukkig niks te corrigeren.

Ben alleen nog benieuwd of deze informatie al vooraf ingevuld is (in 2017) door de belastingdienst of dat ik zelf dit dien te doen. Weet jij dit Zeemeeuw?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Dave,
Daar kunt u niet automatisch vanuit gaan hoor, de vooraf door de Belastingdienst ingevulde gegevens zijn helaas niet altijd volledig en actueel. Daarom geeft de fiscus ook altijd aan dat u zelf die gegevens goed moet controleren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dave, 21-06-2016
Beste Zeemeeuw,

Ik had een vraagje over studiefinanciering en in het bijzonder wanneer deze definitief niet is omgezet in een gift, oftewel het is een lening geworden. Nu ben ik benieuwd of de OV studentenkaart ook aftrekbaar is, gezien deze in de prestatiebeurs valt. Dit jaar komt mijn diplomatermijn te vervallen en heb ik bericht gekregen dat mijn prestatiebeurs definitief niet is omgezet in een gift. Ik hoop dat jij een eenduidig antwoord hebt, gezien de belastingtelefoon steeds met verschillende antwoorden komt en het dus eigenlijk ook niet weet. Daarnaast ben ik benieuwd of dit ook vooraf ingevulde informatie is welke op de belastingaangifte komt of dat ik dit zelf dien in te vullen. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Dave,
Leningen kunt u in mindering brengen in box 3 van de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Geri de Lange Mes, 15-09-2015
Mijn pleegzoon woont zelfstandig en doet de opleiding bbl. Hij verdiend daarmee ca. 600 euro. Hij moet nu 570 euro studiegeld betalen. Is dit fiscaal aftrekbaar? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Geri de Lange Mes,
Als hij recht heeft op studiefinanciering, zijn de studiekosten niet aftrekbaar, anders wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Uden, 03-06-2015
Mijn dochter van 17 gaat een particulieren opleiding volgen als kapster de opleiding duurt twee jaar de totale kosten voor deze opleiding zijn 10000 euro. Kunnen wij wat terug krijgen van de belasting of gaat dat via mijn dochter. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Van Uden,
Dit gaat via de inkomstenbelasting van uw dochter als zij het zelf betaalt. Zij zou het bedrag van u kunnen lenen, de studie betalen en de verplichte kosten van de opleiding aftrekken. De drempel bedraagt 250 euro. Als u de studie voor haar betaalt, is niets aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nien, 16-04-2015
Beste Zeemeeuw,

Ik ben in september 2012 gestart met een opleiding welke betaald werd door mijn werkgever. In september 2013 ben ik ziek geworden en heb ik vervolgens in juni 2014 moeten besluiten vanwege mijn gezondheid te moeten stoppen met mijn opleiding. Mijn werkgever wil de gemaakte studiekosten nu bij mij terugvorderen door middel van een maandelijkse netto inhouding van mijn salaris. Gezien de drempel lijkt het mij het meest "voordelig" de kosten nog dit jaar terug te betalen, mits mijn studieschuld aftrekbaar is. Kunt u mij hier opheldering over geven?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Nien,
Wat u terugbetaalt aan uw werkgever en nog niet fiscaal werd afgetrokken is bij u aftrekbaar, minus 250 euro drempel. De werkgever heeft recht op deze terugbetaling als u dat bij de aanvang van uw studie ook zo bent overeengekomen. Bedenk wel dat ook u er niets aan kunt doen dat u ziek bent geworden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Samer, 11-04-2015
In 2011 studeerde ik en werkte naast mijn studie. Echter had ik toen meer verdiend dan de door DUO aangegeven grens (ongeveerd 13.000). Hierdoor moet ik meer dan de helft van de ontvangen stufie terugbetalen (ongeveer 3000). Kan ik een deel van deze kosten als aftrekpost opgeven? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Samer,
U had door het bijverdienen deels wel en deels geen recht op studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aarrie, 21-03-2015
In 2004 ben ik een studie begonnen tot 2009. Deze is niet afgemaakt. Voor 2014 kom ik in aanmerking (via vooraf ingevuld belastingformulier) voor aftrekpost studiefinanciering omdat deze niet omgezet is in een gift.

Nu lees en hoor ik van mensen dat na 1 jaar de belasting bewijs wil dat je beurs NIET is omgezet in een gift. Ik lees en hoor dat de DUO deze brieven niet en nooit verstrekt heeft. Dus men kan dus eigenlijk nooit bewijzen dat je beurs niet is omgezet in een gift.

Voorlopig durf ik de aangifte niet te doen met de gedachtegang dat ik na een belastingcontrole later alles weer terug moet betalen en een eventuele boete en veel rompslomp.

Kent u dit probleem? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Aarrie,
DUO hoort een dergelijke beschikking wel te sturen en die is waarschijnlijk al eerder verstuurd. U kunt het beste even contact opnemen met DUO om precies te weten wat er aan de hand is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dave, 03-03-2015
Ik heb dit en vorig collegejaar collegegeld betaald van mijn hbo-opleiding. Momenteel betaal ik geen loonbelasting bij mijn werkgever, omdat ik weinig uren maak. Klopt het dat ik deze studiekosten in volgende jaren alsnog mag aftrekken in de ib-aangifte? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Dave,
Het is iets anders. U doet belastingaangifte inkomstenbelasting met daarin de aftrekpost studiekosten. Het deel van die aftrekpost dat niet kan worden teruggegeven doordat u te weinig belasting betaalt, schuift dan door naar volgend jaar als restant persoonsgebonden aftrek:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 03-03-2015
Hallo,

In september 2014 ben ik gestart met mijn tweede HBO opleiding. Helaas was dit niet wat ik ervan verwacht had en ben ik per 1 februari 2015 gestopt. Ik heb geen studiefinanciering gekregen en alles (collegegeld en boeken) zelf betaald. Een gedeelte van mijn collegegeld heb ik, na uitschrijving, terug gekregen.
Kan ik deze kosten als aftrekpost gebruiken?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Sandra,
Eigenlijk hebt u eerst een aftrekpost (september tot en met december) en het volgende jaar een bijtelpost.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joyce, 09-10-2014
Hallo,

ik heb een dringende vraag; ik studeer (deeltijd) aan de pabo in Doetinchem. De studiekosten zijn hoog, aangezien ik al een HBO in het onderwijs heb afgerond. Daarom leen ik maandelijks de kosten van het studiegeld bij de DUO. Mijn vraag is; Heb ik recht op de tegemoetkoming leraren? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Joyce,
Waarschijnlijk wel, de tegemoetkoming is inkomensafhankelijk. Bekijk voor de verdere details voor de tegemoetkoming leraren:

https://financieel.infonu.nl/geld/53491-tegemoetkoming-studiekosten-leraren-en-docenten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pat, 09-09-2014
Hallo ik wil een opleiding gaan volgen ik ben 32 jaar en ben op het moment werkloos en heb een wwb uitkering
ik wil de opleiding secretaresse doen totaal 2200 ik weet dat daar de drempel van 250 euro af moet.
het deel wat over blijft kan ik dus laten aftrekken maar is dat een percentage van het bedrag of krijg ik dit hele bedrag vergoed
heb namelijk niet veel geld om zelf de opleiding te kunnen bekostigen Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Pat,
Helaas krijgt u niet het hele bedrag vergoed.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kzn, 21-07-2014
Hallo,

Ik heb geen fiscal technische vraag, maar misschien kunt u mij toch helpen, voordat ik bel met DUO.

Ik heb een bachelor Economie & bedrijfseconomie achter de rug. 4 over gedaan. 4 jaar lang ook stufi ontvangen. Vervolgens begonnen met een premaster, maar heb deze niet gehaald en val nu onder contractonderwijs, dat betekent dat ik per studiepunt ga betalen. Ik werk fulltime en ik heb op meerdere pagina's dingen gelezen dat als je fulltime werkt geen recht meer hebt op collegegeldkrediet? Ik wil graag weten of ik nu nog recht heb op collegegeldkrediet. Want ik moet voor 2 vakken 1800euro betalen.

Alvast bedankt!

Mvg,
Kazan Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Kazan,
Studenten die colleges volgen in het kader van contractonderwijs hebben helaas geen recht op studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alen, 30-04-2014
Hallo,
Ik was in 2011 begonnen met een tweede opleiding aan de universiteit en had geen recht meer op een studiefinanciering.
Ik heb het collegegeld (5200 euro) deels zelf betaald en een deel van het collegegeld heb ik geleend aan de fondsen die het toen betaald hebben aan de universiteit. Ik heb ze later terugbetaald. De studie was wel nodig om een passende baan te krijgen, aangezien met mijn eerste opleiding kon ik door mijn beperking niet werken. Ik kreeg toen geen speciale begeleiding voor die studie maar de UWV was wel op de hoogte en ging akkoord. Ik heb de studie nog niet afgerond.
Mijn vraag is of ik er recht op een aftrek van het collegegeld en kan ik het hele bedrag aftrekken ook die ik eerst geleend heb.

Ik zal u heel dankbaar zijn voor het antwoord.

Mvg Alen Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Alen,
U mag in een jaar aftrekken wat u in een jaar zelf betaald hebt voor uw studie minus de drempel in dat jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 24-03-2014
Hallo,

Ik heb dit jaar in juni een hbo master gevolgd en behaald. Hier kreeg ik nog studiefinanciering voor. In september ben ik begonnen met blok 3 van mijn gymbevoegheid. Deze heb ik in januari behaald. Hier heb ik zonder studiefinanciering 1800 euro voor betaald. Kan ik dit nog aftrekken voor studiekosten? En moet ik dit over dit jaar doen of over volgend jaar? Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Peter,
Als u geen recht had op studiefinanciering, mag u die kosten minus 250 euro aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harry, 10-03-2014
Hallo,

Ik ben in september 2013 begonnen met een HBO opleiding, echter ben ik hiermee in januari 2014 weer mee gestopt.
Het collegegeld heb ik zolang geleend van m'n ouders, de boeken etc heb ik zelf betaald.
Kan ik hier nog wat voor aftrekken? Kan het niet goed uit de voorwaarden opmaken.

Mvg Harry Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Harry,
De verplichte boeken zijn dan als studiekosten aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bob, 05-03-2014
Goedeavond,

Momenteel rond ik mijn HBO studie af, waarvoor ik in eerdere jaren 4 jaar lang studiefinanciering ontving. Al ruim een jaar ontvang ik echter geen studiefinanciering meer, over heel 2013 is deze omgezet geweest in een lening. in 2013 heb ik wel regulier collegegeld betaald. is het rechtmatig deze op te voeren als studiekosten in de belastingaangifte? verderop in dit topic (#455) las ik in een reactie dat een DUO-lening ook als onderdeel van studiefinanciering werd gedefinieerd, ondanks dat dit geen voorwaardelijke gift is. Waarom moet een lening van DUO toch als studiefinanciering worden aangemerkt? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Bob,
Een lening is aftrekbaar in box 3 van de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marleen, 03-03-2014
Hallo,

Ik ben in september 2012 begonnen met de opleiding HBO-Rechten, in januari 2013 heb ik mij uitgeschreven en ben ik gaan werken. Nu ben ik in september 2013 weer met de opleiding begonnen. Hoe zit dit precies met de aftrek van de studiekosten over 2013? Ik ontvang studiefinanciering en betaal mijn opleiding zelf.

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Marleen,
In 2020 is er geen aftrek als er nog recht bestaat op studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Coen, 18-02-2014
Hallo,

Ik ben student aan de universiteit Groningen. Afgelopen jaar +/- 1800 euro aan collegeld in 1 keer betaald. Daarnaast ook paar honder Euro aan boeken uitegegeven. Ik betaal mijn collegegeld zelf en werk daarnaast ook ook. Wel minder dan 13000 Euro per jaar. Ik ontvang wel nog studiefinanciering. Wat zou ik van mijn studiekosten terug kunnen vragen? En wat als ik volgens jaar geen studiefinanciering meer ontvang? Hoe moet ik dit dan invullen?

Alvast dank,
Coen Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Coen,
De verplichte studiekosten kunnen aftrekbaar zijn als u geen recht meer hebt op studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne, 15-01-2014
Hallo,
Ik ben zeven jaar geleden afgestudeerd (HBO Journalistiek). De laatste twee jaar van mijn studie heb ik geen studiebeurs meer ontvangen, maar een studielening afgesloten bij DUO. Kan ik het collegegeld van deze laatste twee jaar van mijn studie aftrekken? Zo ja, kan ik dat nu alsnog doen? Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Anne,
Ook een studielening van DUO is studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joyce, 21-03-2013
Hallo,

Bedankt voor uw snelle antwoord. Ik vraag me alleen af hoe ik e.e.a. nu berekenen. Moet ik dus 12 maanden x normbedrag x 2 doen? En als ik meer dan dit bedrag heb uitgegeven aan studie is dat bedrag aftrekbaar (minus de drempel?) Ik heb namelijk alleen mijn collegegeld als kosten gehad. Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Joyce,
De aftrek wordt per jaar berekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joyce, 20-03-2013
Hallo,

Ik heb in het gehele jaar 2012 geen studiefinanciering ontvangen, omdat ik meer dan 4 jaar studeer. Wel heb ik in dit hele jaar een nullening gehad (waar ik niet van heb geleend) om mijn recht op OV-chipkaart te behouden. Ik heb net gebeld naar de Belastingtelefoon en zij geven aan dat van belang is of ik studiefinanciering heb ontvangen of niet. Dit is niet het geval, maar op mijn vraag of een nullening wel of niet van invloed is, werd mij verteld dat ik alle kosten gewoon mag aftrekken bij de aangifte. Veel tegenstrijdige informatie, dus ik hoop dat iemand mij meer duidelijkheid kan geven: moet ik met een nullening wel of niet rekening houden met de normbedragen?

Alvast hartelijk dank voor het antwoord. Reactie infoteur, 20-03-2013
Hallo Joyce,
Bij een nullening zet je de prestatiebeurs op nul, waardoor minimaal de normkosten minus drempel aftrekbaar zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carol, 20-03-2013
Ik volg een verkorte deeltijd opleiding op de HvA en zit in mijn derde jaar. Ik heb geen recht meer op studiefinanciering, maar ik heb wel in 24 maanden de Tegemoetkoming Leraren gekregen. Ik vernam van een medestudent dat wij collegegeld kunnen terugvragen. Klopt dit? En kan dat dan nog voor de afgelopen jaren (2010 en 2011)? Bij voorbaat dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Carol,
De tegemoetkoming leraren is juist bedoeld om uw studiekosten betaalbaar te maken. Wat u nog aan extra studiekosten hebt (kosten minus tegemoetkoming) is aftrekbaar:

https://financieel.infonu.nl/geld/53491-tegemoetkoming-studiekosten-leraren-en-docenten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Julie, 25-02-2013
Ik werk als ZZP-er met winst uit onderneming. Ondertussen heb ik tussen 2010 en 2012 een studie aan de vrije universiteit in Berlijn gevolgd en deze geheel zelf gefinancierd. Ik vroeg me af of mijn studiekosten aftrekbaar zijn en op welke manier? Kan ik dat nog terugkrijgen van het jaar 2011 waarover ik mijn belastingaanslag reeds binnen heb (en betaald).
bedankt!
met vriendelijke groeten,
Julie Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Julie,
Uw studiekosten kunnen op twee manieren aftrekbaar zijn, afhankelijk van de wijze van financiering en de studie: als zakelijke kosten via het bedrijf of als aftrek studiekosten als particulier.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jenny Schepers, 20-02-2013
Beste Zeemeeuw,

Ik heb het volgende verhaal. Van september 2011 tm september 2012 heb ik op ROC eindhoven een MBO opleiding kraamverzorgster (branche erkend diploma) BBL gevolgd. Ik ging dus naar school en werkte waarvoor ik natuurlijk ook betaald kreeg. Mijn opleiding en mijn boeken heb ik zelf betaald, dus niet mijn werkgever. Kan ik deze kosten aftrekken of kan dat niet omdat ik BBL deed (dus betaald werd)?

Mvg, Jenny Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Jenny Schepers,
Als uw studiekosten niet vergoed werden, mag u ze aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yous, 19-02-2013
Ik zit nu in mijn vijfde jaar (hbo). Ik ontving van jan tot aug (2012) studiefinanciering. Vanaf september tot december niet meer. Wel heb ik collegegeld 1771, - voor studiejaar (2012-2013) in één keer betaald in september. Moet ik voor de schoolkosten 1771, - invullen bij mijn aangifte of alleen de 1771/12= 177.10 * 4mnd (sept, okt, nov en dec)…

Alvast bedankt Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Yous,
Studiefinanciering betekent geen aftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabrina018 (infoteur), 25-01-2013 #50
Geachte heer/mevrouw,

Ik ben een meid van 21 jaar ben 3, 5 jaar terug met een MBO opleiding begonnen. Ik heb boeken, uniform, en studiereizen kosten zelf moeten betalen, mijn vraag is kan je iets hiervan terug vragen ergens?

nog een andere vraag…

Ik ben een tijdje ziek geweest waardoor ik 2 jaar lang zelf eigen risico moest betalen ( 2 jaar lang ruim 400euro) kan ik dit ook ergens terug vragen? zoiets is me verteld maar weet niet hoe en wat.

Hoop van jullie te horen.

Alvast bedankt.

Sabrina Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Sabrina,
1. Wat betreft de studiekosten is belangrijk of je recht hebt op studiefinanciering.
2. Wat betreft de ziektekosten is het verbruikt verplicht eigen risico niet aftrekbaar, de rest wel voor zover het niet door anderen wordt vergoed:

https://financieel.infonu.nl/belasting/105078-recht-op-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rinus van Egmond, 14-01-2013
Geachte dames/heren,

Mijn vrouw is Russisch. Zij maakt kosten om de Nederlandse taal eigen te maken. In eerste instantie werden de kosten vanuit de gemeente betaald maar omdat ze nog niet alle onderdelen van het Staatsexamen Nederlands met succes heeft afgerond studeert ze op eigen kosten verder met het doel het examen uiteindelijk met succes af te ronden. Formeel is ze verblijfstechnisch gezien verplicht dit examen te halen. Het kostenplaatje loopt redelijk op, zoals privélessen, boeken en andere literatuur. Ze heeft een eigen inkomen wat ze ieder jaar trouw opgeeft bij de IB. Ik heb eerder ergens gelezen dat de studiekosten die zij maakt aftrekbaar zijn voor de IB als het diploma moet worden gehaald voor haar werk. Uiteraard kan ze een goede beheersing van het Nederlands ook goed gebruiken bij haar huidige en wellicht toekomstige werk. Is het juist dat ik de aantoonbare zelf gemaakte kosten als aftrekpost bij de volgende IB-aangifte kan meenemen? Onder welk item kan ik dat dan het beste doen? Ik hoor graag. Dank u bij voorbaat. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Rinus van Egmond,
De kosten zijn niet zondermeer aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tony, 10-01-2013
Ik heb een vraag over mijn studie. Ik woon en werk in Nl, maar volg een afstandsopleiding op HBO niveau van een Braziliaanse universiteit. Kan ik mijn studiekosten aftrekken van de belasting van 2012? De kosten zijn €2000 per jaar. Hoeveel zou ik daarvan terug kunnen krijgen?

Groeten Tony Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Tony,
Als het een erkende studie is (en dat zal voor een universiteit zeker gelden) kunt u uw studiekosten aftrekken. Als u geen studiebeurs hebt, is dat in dit geval 1.750 euro, vanwege de drempel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jennifer, 11-12-2012
Ik volg sinds januari 2012 een particuliere opleiding, waar ik studiefinanciering voor ontving. In september ben ik overgestapt van VOLtijd naar DEELtijd dus ontvang geen studiefinanciering meer. Per maand betaal ik 560 aan school en ook nog een examen+kledinggeld.
Kan ik hier iets van terugvragen?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Jennifer,
Als u geen recht hebt op studiefinanciering en de scholing gericht is op uw werk, zijn uw studiekosten aftrekbaar minus de drempel. Het kledinggeld is aftrekbaar als het bijvoorbeeld beschermende kleding betreft die door de onderwijsinstelling verplicht is gesteld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tom, 23-11-2012
Beste Zeemeeuw,
Ik doe inmiddels al voor het 2e jaar een cursus kok. En mij is pas dit jaar verteld dat ik enig geld kan terug vragen? zoals, studiekosten, boekengeld kleren etc. Klopt dat en hoe kan ik dat doen?

alvast bedankt. Tom Reactie infoteur, 23-11-2012
Beste Tom,
U vraagt uw studiekosten minus de drempel terug via uw aangifte inkomstenbelasting of een voorlopige aanslag inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Miranda, 22-11-2012
Beste Zeemeeuw,

Ik ben werkloos en doe een 2-daagse cursus websites bouwen om meer kansen te creëren op de arbeidsmarkt (ben vormgever). Graag zou ik ook het bijbehorende programma voor thuis aan willen schaffen, kan ik hiervan ook een deel aftrekken bij de belasting? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Miranda,
Dat is een twijfelgeval. Als de aankoop noodzakelijk is om de cursus goed te kunnen doorlopen of verplicht is, wel. Als u een eigen bedrijf start, zeker.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeffrey, 17-10-2012
Geachte zeemeeuw,

Ik doe nu een loi opleiding en moet daar 4300 euro gespreid over 2, 5 jaar betalen.
nou vraag ik mij af of ik een deel hiervan kan aftrekken bij de belasting. Zo ja, hoe zou dat dan kunnen en hoeveel?

Met vriendelijke groeten,

Jeffrey Reactie infoteur, 22-07-2020
Geachte Jeffrey,
Als u de opleiding volgt voor uw (toekomstige) baan en er is toezicht op uw studie, dan zijn in de werkelijke kosten per jaar minus drempel aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ellen, 07-09-2012
Beste zeemeeuw,

Ik ben een alleenstaande moeder en raak in december werkloos. In februari wil ik met een BOL opleiding beginnen en ik krijg er studiefinanciering voor. Ik zal mijn kleintje voor 5 maanden 4 dagen/week naar de kinderopvang moeten brengen (hierna gaat hij naar school). De gemeente betaalt 1/6 deel, belastingdienst de rest. Als ik bij de toeslagen een proefberekeing maak, scheelt het nogal wanneer ik bij "werkt u?" 'Ja' invul. Als ik nee invul heb ik alsnog een maandelijkse eigen bijdrage van ruim 340 euro, als ik ja invul slechts 145 euro. Wordt voltijd studeren ook gezien als werken, dus zou ik bij "Werkt u?" Ja kunnen invullen en mijn inkomen op 0 kunnen zetten? Anders is het eigenlijk alsnog niet te betalen voor mij. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Ellen,
U bent een doelgroepouder in een traject naar werk toe. Zolang u in dat traject zit, hebt u recht op de kinderopvangtoeslag:

https://financieel.infonu.nl/geld/157734-kinderopvangtoeslag-2021-kinderopvangtoeslagtabel-2021.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nelly, 13-08-2012
Ik ben gestart met een docentenopleiding. Ik heb hiervoor een tegemoetkoming leraren gekregen.
Kan ik nu toch de studiekosten aftrekken en moet ik deze tegemoetkoming aangeven en waar? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Nelly,
1. De tegemoetkoming leraren is een gift en hoeft u daarom niet op te geven voor de inkomstenbelasting. Het is ook geen studiefinanciering.
2. Uw aftrekbare studiekosten zijn uw studiekosten minus de tegemoetkoming leraren en minus de drempel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lizet, 31-07-2012
Ik ben 31, met een HBO opleiding, en wil in het najaar starten met een 2 jarige deeltijd masteropleiding.
1) Ik zie masteropleidingen met het wettelijke collegegeld van EUR 1771 en van EUR 15.000. Klopt het dat ik bij beide opleidingen de drempel van EUR 500 betaal en evt. de kosten hoger dan EUR 15.000?
2) Zouden de kosten voor een tweede/ vervolg mastercursus ook nog aftrekbaar zijn?
3) Aangezien ik een tijdelijk contract heb, twijfel ik om in 2013 als ZZP-er te starten. Welke gevolgen zou dit hebben voor de aftrek van de studiekosten? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Lizet,
1. De drempel van 250 euro geldt voor het hele belastingjaar. Als u meer opleidingen doet in een jaar, komen die 250 euro eenmaal in mindering.
2. Als zzp-er zijn de studiekosten als zakelijke kosten aftrekbaar (gaat dus af van de winst). Als particulier is het een aftrekpost studiekosten, dat in mindering komt op het inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter, 17-07-2012
Volgens informatie moet een computer of andere voor studie gebruikte duurzame goederen onder aftrek van 10% in drie jaar worden afgeschreven. Op de website van de belastingdienst staat dat ook met voorbeeld uitgelegd. Wat daar niet bij staat en wat ook niet in de bijlage voor het doen van de aangifte staat is dat de belastinginspecteur ook nog kijkt naar de datum waarop de spullen zijn aangeschaft. Dat betekent dat als je halverwege het jaar met de studie bent begonnen, je voor dat jaar maar de helft van dat derde deel mag aftrekken. De andere helft kun je pas in het vierde jaar aftrekken. Gevolg is dan dat je op die manier vier keer (!) met de drempel van 500 euro te maken krijgt. Dus ook al mag je in drie jaar afschrijven, het wordt op deze manier toch over vier jaren verdeeld met in totaal een drempel van niet minder dan 2000 euro! Is dit nog eerlijk? Wat te doen? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Pieter,
De computer is niet aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kevin, 12-07-2012
Ik begin in september 2012 met mijn HBO studie. Nu heb ik vanaf januari 2012 tot nu fulltime gewerkt. Loop ik er straks tegenaan dat ik het maximumbedrag heb verdiend om nog stufi te ontvangen? Reactie infoteur, 03-05-2019
Beste Kevin,
1. Dat hangt ervan af hoeveel u hebt verdiend:

https://financieel.infonu.nl/lenen/77732-studiefinanciering-2019-en-2020.html

2. Als u geen recht hebt op stufi, mag u de werkelijke studiekosten aftrekken minus de drempel van 250 euro.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob, 28-06-2012
Mijn zoon, 17 jaar, komt van het vmbo en gaat naar het MBO een BOL opleiding volgen. Hiervoor moeten wij kleding en boeken kopen. In totaal zo'n € 1100,00. Mijn zoon heeft geen inkomen, en wij krijgen alleen kinderbijslag. Ons inkomen is niet van dien aard dat wij dat zo even kunnen betalen. Is er nog iets van deze studiekosten aftrekbaar? Wie weet raad? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Rob,
Waarschijnlijk kunt u bij DUO dan om een tegemoetkoming ouders vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ivo van Willigen, 23-05-2012
Beste,

Ik zit met het volgende. Ik ga een opleiding doen waarbij ik een leuke korting krijg als ik in een keer voor 4 jaar betaal. € 10.000 ipv € 12.000. Nu is het wel zo dat ik een studievergoeding krijg van mijn werkgever, maar dat is op maandbasis. Is het dan toch mogelijk de studiekosten voor de aangifte 2012 in aftrek te nemen, minus de in 2012 ontvangen vergoedingen? Dus € 10.000 minus € 1.500. Of moet ik het over meerdere jaren spreiden en dan dus ook de studievergoeding ieder jaar meenemen.

Mvg,

Ivo Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Ivo van Willigen,
U kunt bij uw belastingaangifte de betaalde netto studiekosten (8.500 euro) minus drempel aftrekken. Eigenlijk zou u dan in de volgende jaren een correctie moeten aanbrengen voor wat u dan ontvangt van uw werkgever.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jacqueline Spencer, 29-04-2012
Juni 2013 ben ik van plan een talenstudie in het buitenland te doen voor 6 maanden. De kosten hiervan zijn rond de 12.000 euro. Het is een particuliere school en ik kom niet in aanmerking voor studiefinanciering of een studiebeurs. Er werd mij verteld dat ik wel in aanmerking zou kunnen komen voor belastingaftrek. Ik weet hier vrij weinig van en zij adviseerde mij om contact op te nemen met de belasting. Mijn vraag was, moet het volledig schoolgeld eerst betaald worden voordat ik iets terug zou kunnen krijgen van de belasting? Ik ben nu 22 en moet het meerendeels zelf gaan betalen.

Vriendelijke groet,
Jacqueline Reactie infoteur, 06-01-2019
Beste Jacqueline Spencer,
1. Als u voor een studie betaalt die is gericht op uw loopbaan, kunt u in een jaar de betaalde studiekosten als aftrekpost opvoeren bij uw aangifte inkomstenbelasting.
2. Maar als er aftrekposten zijn waardoor u eerder geld terug wilt krijgen, kunt u een voorlopige aanslag invullen. U neemt daarmee in feite een voorschot op de terugbetaling. Daar vult u dan ook de studiekosten in. Bij de aangifte inkomsten belasting wordt dan eventueel nog bekeken of uw aftrekpost ook overeenkomt met de werkelijke studiekosten:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65057-voorlopige-aanslag-2019-inkomstenbelasting.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jc, 24-04-2012
Beste, Ik ben in 2008 gestart met een particuliere hbo studie en ben in 2011 afgestudeerd. Ik heb in deze jaren nooit mijn studie kosten terug gevraagd. Kan ik dit alsnog doen en wat is de procedure? Ik heb eerder vernomen dat ik bezwaar kan maken maar hoe pak ik dat exact aan? Alvast bedankt. Groet JC Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Jc,
Als u nog geen belastingaangifte in die jaren hebt gedaan, kunt u dat alsnog doen tot 5 jaren terug. Als u wel aangifte hebt gedaan en de belastingaanslag is definitief, dan kunt u de Belastingdienst om een correctie in betreffend jaar vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Polleke, 22-04-2012
Onze zoon is 17 en studeert aan een hbo-opleiding. Kan hij de studiekosten aftrekken met een T-biljet, of gaat dat via de aangifte van de ouders? Kun je als je gestopt bent met je hbo-studie wel de kosten boeken en laptop aftrekken? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Polleke,
Als uw zoon zelf de studiekosten betaalt, kan hij de aftrek opvoeren. Men kan echter niet meer aan belasting terug krijgen dan aan belasting is betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gert, 16-04-2012
Onze dochter gaat een opleiding doen die 22.000 euro kost. Ze heeft wel recht op Studiefinanciering. Wij betalen een deel, onze dochter betaald een deel, het restant leent ze van ons (ouders) en moet ze later terugbetalen. Kan ze als ze werkt de aflossing van de lening van de belasting aftrekken? En zo ja onder welke voorwaarden? Al vast bedankt voor de reactie. Gert Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Gert,
De aflossing van de studieschuld is niet aftrekbaar. De studieschuld zelf is wel aftrekbaar in box 3 (spaargeld en vermogen).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ricardo, 03-04-2012
Beste Zeemeeuw, Op uw site In de tabel 'maandelijkse normbedragen studiefinanciering'. Voor hbo/wo studenten gaat u uit van de periode 1 jan 2011 t/m 31 juli 2011 (197, 33)resp 1 aug tm 31 dec 2011 (200, 75). In de toelichting van de belastingdienst gaat met voor hbo/wo studenten uit van de periode 1 jan 2011 t/m 31 aug 2011 resp. 1 sep t/m 31 dec 2011? Is er per ongeluk een typefout gemaakt of lees ik het verkeerd? Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet, Ricardo Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Ricardo,
Bedankt voor het opmerken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dorine, 03-04-2012
Beste, ik heb in 2011 een deeltijd basiscursus fotografie aan een particuliere opleiding gevolgd, de kosten waren ongeveer € 750,-. Ik heb al belastingaangifte over 2011 gedaan. Kan ik deze kosten alsnog aftrekken bij de belasting? In 2012 ga ik verder met een deeltijd vakopleiding fotografie, deze duurt een jaar en kost ongeveer € 3000,-. Dit betaal ik allemaal in 2012, terwijl de opleiding t/m april 2013 duurt. Kan ik alle kosten straks over 2012 aftrekken?

Kan ik kosten voor de aanschaf van fotoapparatuur aftrekken ook al werk ik (nog) niet 'officieel' als fotograaf?

Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Dorine,
1. Als de cursus bedoeld is voor uw loopbaan, mag u de kosten minus drempel aftrekken.
2. Fouten in een eerdere belastingaangifte herstellen is ook mogelijk:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marieke, 31-03-2012
Ik vraag mij af of het voor de belangstingdienst uitmaakt of ik nieuwe of 2dehandse studieboeken /-materialen aanschaf. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Marieke,
Het maakt de Belastingdienst niet uit of u nieuwe boeken aanschaft, alleen de hoogte van kosten die u maakt, telt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gert-Jan, 29-03-2012
Beste Zeemeeuw, Onze zoon is in sept 2009 begonnen met HBO ICT. In april 2011 bericht vd HBO dat hij verplicht moest stoppen ivm niet halen van propedeuse. Hij heeft dus tm april 2011 nog stufi ihkv een basisbeurs gekregen. Alles is nu omgezet in een lening. Kan hij nu al een aftrekpost voor zijn aangifte over 2011 opvoeren?
Bedankt alvast voor uw reactie. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Gert-Jan,
Onder het oude studiestelsel kan nog een herberekening van de aftrek noodzakelijk zijn, het jaar waarin is afhankelijk van de datum van de beschikking.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marja, 29-03-2012
Beste, Onze zoon van 23 is sept.2011 gestart met een mbo-studie. Okt. nog thuiswonende studiefinanciering, nov en dec uitwonende stufi. Lesgeld, boekengeld, etc. in 1x betaald voor het hele schooljaar. Als ik dat bij elkaar optel, incl.( -10%) 1/3 van de verplichtte laptop, dan kom ik op een bedrag van € 2.745, 40. Als ik het goed snap dan is dat de "werkelijke kosten". De herrekende kosten is dan dat bedrag gedeeld door 12 maanden ( studiejaar) maal 4 ( sept. - dec. 2011) voor 2011? Maar moet alles wel herrekent worden als alles in 2011 betaald is? Alvast bedankt voor uw hulp want het is best ingewikkeld allemaal. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Marja,
Omdat uw zoon studiefinanciering ontvangt, is er geen aftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martijn, 29-03-2012
Ik heb tot en met 28feb 2010 studiefinanciering ontvangen en heb een schuld opgebouwd van €915, 94. Een paar weken geleden heb ik een brief gekregen dat ik vanaf 1jan 2013 een vast bedrag per maand terug moet gaan betalen. Kan over 2011 al iets van de belasting aftrekken? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Martijn,
U moet wachten tot de belastingaangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Liselotte, 29-03-2012
Beste Zeemeeuw. Nee ik ontvang geen studiefinanciering meer, maar heb wel nog een nulllening en ovchipkaart. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Liselotte,
1. De nullening betekende dat u moet rekenen met de normkosten, maar met de beurs op nul.
2. Omdat de prestatiebeurs gelijk is aan nul, zijn de normkosten aftrekbaar plus 30% van de kosten van de aanschaf van de laptop.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 22-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.