Studeren: omgaan met tentamen spanning, examenvrees en angst

Studeren: omgaan met tentamen spanning, examenvrees en angst Tentamen doen! Verwacht je dat je erg gespannen zal zijn tijdens het tentamen of examen, heb je wellicht iets aan de volgende adviezen, hoe je als student om moet gaan met tentamenspanningen en tentamenvrees. Heeft iedere student last van spanningen of ben jij de enige? Hoe kan je omgaan met examenvrees? Hoe kan je omgaan met tentamenangst? Een overzicht:

Omgaan met spanningen

Examenvrees: hoe ga je als student om met tentamenspanningen? Het is een heel normaal verschijnsel dat de student enige spanning, vrees en zelfs angst voelt voor een tentamen of examen. De student heeft lang en hard gestudeerd en naar het tentamen toegewerkt, met de hoop en verwachting op een goed resultaat. Maar, wat als je dichtklapt van de spanningen? En...waarom heeft iedereen last van spanningen tijdens tentamens?

Wat is de functie van spanningen?

De spanning die iedere student voelt rond een examen periode is nodig om optimaal:
  • Te kunnen presteren,
  • Gemotiveerd te zijn en
  • Optimaal geconcentreerd te blijven, zodat ze goede resultaten neerzetten.
Spanning zet iedere student aan tot betere resultaten. Spanningen zorgt ervoor dat de student het beste geeft van zichzelf tijdens een examen.

Lichamelijke verschijnselen

Lichamelijke verschijnselen van spanningen zijn o.a.:
  • Snelle hartslag,
  • Klamme handen,
  • Droge mond,
  • Verhoogde bloeddruk,
  • Meer transpiratie dan normaal,
  • Kramp in de buik.
Het is echter gebleken dat studenten met tentamenspanningen net zo goed presteren tijdens het tentamen of examen als studenten die zeggen nergens last van te hebben.
Daarom: accepteer deze lichamelijke verschijnselen. Besteed er geen aandacht aan! Door het alleen al te proberen de tentamenspanning en tentamenvrees te accepteren, verminderen de gepannen gevoelens!

Stress

De lichamelijke verschijnselen voor een tentamen of voor een examen zijn typische stress verschijnselen. Tijdens het examen moet je er inderdaad zo min mogelijk aandacht besteden aan de lichamelijke stress klachten. Stress betekent dat je lichaam zich klaar maakt om te vluchten of te vechten. Bij zowel vluchten of vechten, moet je lichaam actie ondernemen: wegrennen of gaan knokken. Je lichaam vraagt om lichamelijke actie tijdens stress. De spanning in je lijf moet zich ontladen.
Studeren doe je voornamelijk zittend. Om de stress zo veel mogelijk uit je lichaam te krijgen is het belangrijk dat jij je lichaam ontdoet van de stress. Hoe? Door lichamelijke activiteiten! Beweeg! Sport! Geef de stress geen kans om zich op te hopen in je lichaam. Vooral rond een examen periode is het heel erg belangrijk dat jij de stress een uitlaatklep geeft: door te bewegen. Laat de stress zich niet ophopen.
Het beste wapen tegen examenvrees en tentamenangst is: veel bewegen!

Corrigeer negatieve piekergedachten

Als je als student overtuigd bent dat de spanning en de angst je studie resultaten negatief gaan beinvloeden, is de kans erg groot dat het nog gebeurt ook.
Gedachten als: "Het lukt me toch niet," of: "Ik zak toch wel," beinvloeden de tentamenresultaten negatief!
Dit soort negatieve piekergedachten moeten gecorrigeerd worden! Wat je goed kan helpen is het maken van oefententamens. Als je de oefententamens met goed resultaat maakt, geeft dat meer zelfvertrouwen.

Positief

Door bewust positieve gedachten en positieve dingen tegen jezelf te zeggen, ontwikkel je als student een groter vertrouwen. Dit vertrouwen geeft een positief resultaat aan je tentamenresultaten! Bedenk voor je zelf een paar opbeurende en positieve gedachten voordat je het tentamen gaat doen! Een goede manier om jezelf positief toe te spreken is: iedere morgen dat je wakker wordt haal je 3 keer diep adem (het liefst in de frisse buitenlucht: steek je hoofd uit het slaapkamerraam of ga even op het balcon staan). Drie keer haal je heel krachtig en diep adem door je neus. Tijdens het ademhalen zeg je positieve dingen tegen jezelf: "Ik slaag voor mijn examen," of: "Ik haal mijn tentamen!" Daarna laat je langzaam de adem ontsnappen uit je mond.

Doelgericht studeren en tentamen doen

Iedere student die tijdens het studeren het doelgericht studeren met de 4 bepaalde studeeractiviteiten en de checklist voor het voorbereiden op het tentamen heeft gebruikt, heeft alle reden om met volle vertrouwen en zelfverzekerd het tentamen of examen te gaan maken. Deze zijn:

Deskundige hulp, roep de hulp in van anderen

Praat met anderen (studenten, vrienden, familie, studieadviseur, studiebegeleider en enz) als je niet goed weet hoe je de spanning moet hanteren. Je bent echt de enige niet! Het delen van ervaringen over spanningen en angst kan nuttige en bruikbare tips opleveren!

Te gespannen voor het tentamen?

Er zijn studenten die enorm veel last hebben van de spanning en de angst. De spanning hoopt zich op! In dat geval is het volgende rijtje met adviezen van harte aan te bevelen om al die spanning zich te ontladen:
  • Gebruik geen caffeine, cola en/of koffie. Caffeine versterkt het gespannen gevoel,
  • Gebruik geen witte suiker. Witte suiker versterkt het gespannen gevoel, versterkt de angst en versterkt de stress,
  • Ga op tijd naar bed. Een goede nachtrust werkt kalmerend en ben je beter bestand tegen de angst en de stress,
  • Gezond eten. Volwaardig voedsel geeft je voldoende vitamine en mineralen die uitstekend zijn om de angst en de stress beter aan te kunnen,
  • Lichamelijke activiteiten. Ga sporten, joggen, zwemmen, dansen (enz!). Door te bewegen verminder je de spanning enorm!
  • Lachen. Door veel te lachen, lach je de spanningen uit je lijf. Na een potje flink gelachen te hebben voel je je stukken beter en ben je beter bestand tegen angst, stress en spanningen.
  • Ademhalingsoefeningen werkt kalmerend en rustgevend. Je krijgt door deze oefeningen het opgejaagde gevoel beter onder controle,
  • Huisarts, maak een afspraak met je huisarts als je meent dat je de spanningen niet weet te hanteren!

Heel veel succes toegewenst met het tentamen of examen! Je kan het!!
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst onder controle krijgenIn het Nederlands kennen we het gezegde: 'De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest'. Hieruit kun je opmak…
Waarom zijn we bang in het donker?Waarom zijn we bang in het donker?Bang in het donker, dat zijn we allemaal wel eens geweest. Maar waarom zijn we dat eigenlijk? Soms zelfs op latere leeft…
De vicieuze cirkel van het piekerenDe vicieuze cirkel van het piekerenJe zorgen maken kan omslaan in eindeloos piekeren. Dan ben je bezig je leven negatief te veranderen. Wat weet men nu ove…
Het examen; geen vrees!Het examen; geen vrees!Als de examens er aan komen, beginnen veel leerlingen al te piekeren. Zullen ze het halen of niet? Krijgen ze hun diplom…

Typecursus: Snel leren typenTypecursus: Snel leren typenSnel kunnen typen kan erg handig zijn voor op het werk of tijdens de studie. Er zijn ook mensen die het echt voor hun ba…
Studeren: voorbereiden op het tentamenStuderen: voorbereiden op het tentamenEen aantal weken voor het tentamen moet de student zich gaan voorbereiden. Beheerst de student de stof voldoende? Of moe…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.