Bosbessen, een feest voor lichaam en geest

Bosbessen, een feest voor lichaam en geest Dat fruit gezond voor je is weet iedereen. Bosbessen zijn echter superfruit, ze zijn een goede bron van vitamines en antioxidanten en werden daarvoor vorig jaar beloond met de maximale 100 punten in de Overall Nutritional Quality Index van de Yale University. Meer over de goede kwaliteiten van bosbessen leest u in dit artikel.

De bosbes

Deze heerlijke vrucht komt van oorsprong oorsprong in de Nederlandse natuur voor en is dan ook gewoon te vinden in ons land. Wat wij echter in de winkel kopen betreft geen inheemse plant maar familie van de bosbes. Op de verpakking kunt u dan ook als omschrijving blauwe bes aantreffen. De voordelen die in dit artikel worden genoemd hebben echter betrekking op beide vruchten.

Voedingswaarde van de bosbes

Per 100 gram bosbessen
Calorieën48 Kcal
Eiwitten1 gram
Vet0 gram
Koolhydraten11 gram
Calcium5 mg
IJzer0.3 mg
Natrium0 mg
Vitamine B10.02 mg
Vitamine B20.03 mg
Vitamine C10 mg

Blauwbessen bevatten zeer veel vitamine C, vitamine A,B, mineralen en spoorelementen. Daarnaast bevatten ze zeer veel kalium dat er voor zorgt dat vocht aan het lichaam wordt onttrokken.

Waarom is de bosbes zo geweldig?

De bosbes heeft vele aantrekkelijke eigenschappen. Hieronder zullen een aantal van deze eigenschappen verder worden toegelicht. Gelet op de vele gunstige effecten die de bosbes heeft zal ik afsluiten met een opsomming van verdere eigenschappen welke uit onderzoek zijn gebleken.

Minder vet en een mooiere huid door de bosbes

Uit onderzoek is gebleken dat de bosbes ervoor zorgt dat het buikvet verminderd, daarbij verlagen de bosbessen ook de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Bosbessen hebben invloed op de genen die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van vet en de opslag ervan. Hiermee worden in een keer de drie belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes. Bosbessen zouden zelfs even goed als cholesterolverlagende medicijnen werken, zonder alle schadelijke bijwerkingen.

Minder buikvet kan natuurlijk bij deze en gene leiden tot een hangende huid op de buik. Ook hiervoor heeft bosbes de oplossing. De stof die ervoor zorgt dat de bosbes blauw ziet (anthocyaan) stimuleert ook de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die je huid elastisch en dus jong houdt waardoor de huid op de buik weer sneller een gladde vorm kan aannemen. Uiteraard zal ook je gezicht hiervan aanzienlijk kunnen profiteren. Dit voordeel krijg je als je de bosbes eet maar je kunt ze ook tot een masker verwerken dat je maakt van:
  • Een volle hand bosbessen
  • het sap van een citroen
  • 2 soeplepels yoghurt

Een bron van antioxidanten

Bosbessen bevatten vele antioxidanten die het lichaam beschermen tegen diverse ouderdomsziekten. Een specifieke antioxidant die in bosbessen voorkomt, pterostilbene, zou volgens onderzoek werkzaam kunnen zijn tegen het ontstaan van darmkanker.

Maar ook zouden deze antioxidanten ons beschermen tegen de ouderdomsgebonden afbraak van hersencellen, zoals bijvoorbeeld een vermindering van het korte termijn geheugen. Onderzoek heeft uitgewezen dat bosbessen nog niet nader in kaart gebrachte stoffen bevatten die een gunstig effect hebben op het functioneren van de hersenen en schade door ouderdom aan de hersenen kan verminderen. Ook zou de bes een gunstig effect hebben op de navigatiemogelijkheden, het evenwicht, de coördinatie en de snelheid.

Een handje bosbessen bij het ontbijt zou zorgen voor een scherpe geest aan het begin van de dag.

Overige werking van de bosbes

  • Vitamine A houdt de schildklierwerking in evenwicht
  • Bosbessen verbeteren onze spijsvertering en gaan buikloop tegen
  • Ze verbeteren ons zicht, helpen bij vermoeide ogen, helpen bij de verbetering van het nachtzicht en zorgen ervoor dat de ogen zich beter kunnen aanpassen aan hevig licht. Tijdens WO 2 gebruikten de piloten de bosbessen tegen nachtblindheid.
  • Bosbessen hebben een gunstige werking op slecht werkende lymfeklieren of opgezette klieren
  • Het hoge kaliumgehalte onttrekt vocht (H2O) aan het lichaam.
  • Zorgt ervoor dat zwangerschapsklachten verdwijnen
  • hebben een positieve invloed op lever en galblaas
  • Bevorderen goed functioneren van de urinewegen en verminderen de kans op infecties

Eet de bosbes !

Al met al dus genoeg redenen om regelmatig een handje van deze bessen tot ons te nemen en omdat de bosbes weinig calorieën bevat kan dit ook.

Helaas is gebleken dat de gezonde eigenschappen van de bosbes snel achteruit gaat als zij in combinatie met suiker worden gegeten. Bosbessenjam is dan ook geen optie als je wilt profiteren van de gezonde eigenschappen van deze vrucht. Je kunt ze natuurlijk goed zo uit de hand eten, door de yoghurt of door de vla roeren of in een fruitsalade verwerken. Buiten het seizoen kun je rustig ingevroren bosbessen nemen, deze zouden een even goede werking hebben als verse.

Tip: Bosbessen smoothie

Neem twee kopjes verse bosbessen en was deze. Doe de bosbessen samen met een geschilde appel (zonder klokhuis) een halve citroen (ook het vruchtvlees) en 1,5 kopje magere yoghurt in de blender en draai het geheel tot een mousse. Eventueel kan een beetje zoetstof of vanillesuiker worden toegevoegd. Serveer de smoothie koud.
© 2009 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met bosbessenBosbessen zijn erg gezond. Kunnen bosbessen je helpen bij het afvallen? Zo ja, waarom en wat is de kracht van bosbessen?…
Bosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchtenBosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchtenBosbessen (Vaccinium myrtillus) zijn populaire vruchten die groeien in clusters op struikgewas. Bosbessen, die variëren…
Acai bessen goed voor je gezondheid en voor je lijnAcai bessen goed voor je gezondheid en voor je lijnJe hoort de laatste tijd veel over acai bessen. Zo bestaat er het acai bessen dieet voor gewichtsverlies. Wat zijn nu pr…
Alles over de blauwe besVan alles over de blauwe bes. De geschiedenis en herkomst van de blauwe bes. De gezondheidswaarde van deze bes en de tee…

Sojamelk: recepten en tipsSojamelk: recepten en tipsOver het hoe en waarom van sojamelk als koemelkvervanger zijn al heel wat artikelen geschreven. Maar recepten en gebruik…
Kreeft als delicatesseOver de hele wereld wordt kreeft beschouwd als een delicatesse. In Angelsaksische landen heet de kreeft "lobster," in De…
Bronnen en referenties
  • http://www.roerdaljournaal.nl/index.php?id=308
  • http://gezondheid.blog.nl/hart-en-vaatziekten/2009/04/25/bosbessen-zijn-goed-voor-het-hart
  • http://www.geocities.com/blauwbessen/voedingswaarde.htm
  • http://gezondheid.rubriek.nl/gezondheid/bosbessen.asp
  • http://www.goednieuws.org/page42/page48/page48.html
  • http://www.e-gezondheid.be/bosbes-blauwe-vaccinium-myrtillus/homeopathie-per-product-0-430-10864.htm
  • http://www.psycholoog.net/?p=391
  • http://www.google.nl/search?q=Bosbessen+gezondheid&hl=nl&rlz=1T4GGLL_nlNL313NL313&start=10&sa=N
  • http://zaplog.nl/zaplog/article/bosbessen_het_nieuwe_wondermiddel_voor_een_hoge_cholesterol
  • http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=23438
  • http://50plus.blog.nl/gezondheid/2009/04/21/bosbessen-helpen-afvallen
  • http://www.santeonline.nl/medisch-dossier/?titel=Bosbessen-tegen-darmkanker
  • http://www.mamaenzo.nl/zo_leven/voeding/artikel/eet-jezelf-ontspannen
Reacties

Nelly Foppen, 19-06-2011
Is het waar dat bosbessen goed zijn voor de (ontstoken) darmen? Reactie infoteur, 19-06-2011
Zoals u kunt lezen in het artikel van een van mijn collega infoteurs - http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/11320-spijsvertering-stoelgang-problemen-natuurlijke-middelen.html, zijn bosbessen wel degelijk goed voor de darmen en tegen darmvliesontsteking

Franky de Bondt, 23-06-2010
Hallo,
Ik denk dat mijn vrouw beginend lipoedeem heeft zit wel in haar menopauze, maar bovenarmen worden dikker.
Nu is mijn vraag of bosbessen ook de lymfeklieren stimuleren om zo de vetten beter te verbranden.
Met vriendelijke groeten. Reactie infoteur, 28-06-2010
Bosbessen helpen het lichaam vetten te verbranden en hebben een gunstige werking op de lymfeklieren, zoals ook omschreven in het artikel

Francis, 05-08-2009
Mijn vraag is, wat is de hoeveelheid per dag (in grammen) om deze goede effekten te bemerken /behouden? Reactie infoteur, 05-08-2009
Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de goede effecten van bosbessen en de hoeveelheid die aangeraden zouden moeten worden. Vooralsnog worden er geen concrete hoeveelheden genoemd en gaat men uit van een portie per dag (circa 100 gram). Uiteraard, hoe kan het anders in onze maatschappij, kan er ook worden gekozen voor de sapvorm en ook de pilvorm is natuurlijk al op de markt verkrijgbaar. Zelf houdt ik het liever bij vers en geniet enkele keren per week van een portie bosbessen.

Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.