Na je scheiding: hoe pak je de draad weer op?

Na je scheiding: hoe pak je de draad weer op? Als de eerste rookwolken zijn opgetrokken na je echtscheiding, is het tijd om heel voorzichtig een nieuwe start te beginnen te maken. Je hebt de eerste stappen in het - vaak loodzware - verwerkingsproces gezet, en er ontstaan nieuwe kansen. Hoe geef je je leven nieuwe invulling? Hoe herstel je je gedeukte zelfbeeld? Mediator, relatietherapeut en personal coach Claudia van Kalleveen geeft raad. In het begin lijkt een echtscheiding louter ellende op te leveren. Maar verderop in het verwerkingsproces ontstaan nieuwe kansen. Claudia van Kalleveen is personal coach, relatietherapeut en mediator. Zij zegt: “Heb je de verwerking van je scheiding doorleefd, dan kom je in de fase van zelfconfrontatie en –ontplooiing. Je bent gedwongen weer eens goed over jezelf na te denken, stil te staan bij belangrijke levensvragen als: wie ben ik? Waar sta ik? Wat is belangrijk voor mij? Wat kan ik? Wat doe ik? Wat zijn mijn doelen? Ook komen oordelen en vooroordelen aan bod. Plak je jezelf het etiket van ‘zielig en gescheiden’ op? Heb je negatieve gevoelens of angsten over je capaciteiten of je toekomstige financiele situatie? Was er een andere partij in het spel, en had je partner bijvoorbeeld een affaire, dan is je zelfbeeld vaak extra aangetast. Zulke blokkades moeten uit de weg worden geruimd om je nieuwe toekomst in te kunnen vullen."

Nieuwe inzichten

Al met al, hoe onverwacht ook, ligt hier een kans op inzichten en persoonlijke groei. Daaraan kun je om te beginnen veel zelf doen. Denk aan expressieve en/of therapeutische werkvormen, zoals tekenen, schilderen of schrijven. Vooral het schrijven van een dagboek kan een goede uitlaatklep zijn. Zoek je het liever in herkenning door middel van de ervaring van en inspiratie door anderen, omring jezelf dan met een flinke dosis goed boeken. Dat kan van alles zijn, van zelfhulpboek tot inspirerende biografie van een persoon in wier schoenen je in je stoutste dromen zou willen komen te staan. Probeer je met name op positieve elementen te richten: inspiratie en moed in plaats van afbranden en wraakzucht, ordening aanbrengen in plaats van piekeren over de chaos.

Een opgaaf waar je niet alleen voor hoeft te staan

Wat je ook doet, geef niet toe aan de neiging je terug te trekken of alles alleen te proberen op te lossen in een poging je gedeukte zelfbeeld te redden. Dit hoeft niet, en het is ook niet de meest productieve weg. Je bent bezig met een zware opgaaf, en er is hulp voorhanden waardoor je sneller en gestructureerder vooruit kunt gaan. Dat begint bij je familie, vrienden en persoonlijke relaties. Misschien is ook professionele hulp een overweging. Claudia van Kalleveen over haar rol als personal coach: “Ik laat iemand in het begin haar of zijn verhaal doen, gevoelens uiten. Dan brengen we de situatie in kaart. We stellen prioriteiten en zoeken oplossingen, voor geestelijke zowel als praktische problemen. Naar gelang de vraag hoe ver je zelf bent, pas ik me aan. Een dergelijk traject duurt bij mij minimaal drie tot zes maanden. Dat is uiteraard voor iedereen anders. Maar het zwaartepunt ligt in elk geval op tijdelijke begeleiding uit een crisis.”

Waardeer jezelf!

Heel belangrijk voor je nieuwe start is het versterken van je zelfwaardering, zodat je weer gaat geloven in je toekomst en je mogelijkheden. De bronnen hiervoor zitten in jezelf. Het lijkt of je ze kwijt kunt raken, misschien zelfs voorgoed, maar dat is een misverstand. Zelfwaardering en zelfvertrouwen zijn namelijk, aldus de schrijvers van het zelfhulpboek ‘Hoe lijm ik mijn gebroken hart,’ regelrecht aangeboren, en horen bij je innerlijke 'survivalpakket' als mens! Ofwel, je contact ermee kan door moeilijke omstandigheden zoals een scheiding tijdelijk verbroken worden, maar het blijft deel van je en wacht tot je weer contact maakt. Zoek er dus naar, stimuleer het en durf er weer op te gaan vertrouwen dat je een zee aan mogelijkheden in je hebt.

De beloning

Wat is nu het loon van het moeizame doorworstelen van een scheiding en de nasleep ervan? Het antwoord kan zijn: een persoonlijke groei die je anders waarschijnlijk niet had bereikt. Claudia van Kalleveen: “Na verwerking van de crisis, gaat een nieuwe wereld open. In je huwelijk nam je vaak onbewust een bepaalde vertrouwde rol op je. Die wordt na je scheiding vaak bijgesteld. Je staat er alleen voor, moet zelf oplossingen vinden. Daardoor boor je slapende of nieuwe talenten in jezelf aan. Zien dat je het kunt, geeft bovendien een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Je ervaart nieuwe energie en kracht. Het komt vaak voor dat je op dat punt een andere wending aan je leven geeft. Het kan effect hebben op alles wat je doet: ouderschap, vriendschap, een eventuele nieuwe relatie, werk, ambities, uitdagingen. Je kunt mogelijkheden ontdekken die voorheen onmogelijkheden leken, of dingen doen die je altijd wilde maar die tijdens je huwelijk bleven liggen.” Je straalt je gevoel van nieuwe kracht en energie ook uit, treedt misschien zelfs als een nieuwe persoon de buitenwereld tegemoet. Met een nieuwe haarstijl, of een andere kledingstijl. Natuurlijk is dit proces niet van de ene dag op de andere afgerond, en is een scheiding per saldo allerminst rozengeur en maneschijn. Maar dat je uiteindelijk nieuwe wegen in kunt slaan, is een hoopvol vooruitzicht.

Een nieuwe start maken na je scheiding

  • Creëer nieuwe gewoontes. Begin klein, bijvoorbeeld met gezondere eetgewoontes, een opfrisser voor je interieur, of het beoefenen van een sport die je altijd al had willen gaan doen.
  • Probeer je emoties niet als vijand te zien, maar als boodschapper. Ze vertellen bijvoorbeeld dat je even extra voor jezelf moet zorgen, of benadrukken dat je jezelf effectief los aan het maken bent van je verleden.
  • Verwar gevoelszaken niet met feiten. Onderschep en vervang angstige toekomstbeelden, er is geen bewijs voor!
  • Veroordeel je gevoelens en wensen niet. Wil je bijvoorbeeld ondanks alles heimelijk nog steeds je ex terug? Accepteer het. Wat is, is – en mag er zijn. Iets anders is, ernaar te handelen. Het oude is voorbij, het is tijd voor iets nieuws.
  • Ga erop uit. Al had je vroeger een uur plezier en blijft dat nu beperkt tot een luttele minuut of tien van redelijke afleiding, het helpt. En je plezier zal langzaam weer gaan groeien.

Meer over Claudia van Kalleveen en haar praktijk Midi-Action op www.midi-action.nl
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…
Gevolgen scheiding van tafel en bedGevolgen scheiding van tafel en bedEen scheiding van tafel en bed is niet een volledige echtscheiding, omdat het ook weer ongedaan kan worden gemaakt. Er k…
Scheiding van tafel en bedScheiding van tafel en bedWanneer een stel het niet meer ziet zitten, maar eigenlijk niet wil scheiden, zal men overgaan tot een scheiding van taf…
Scheiden is niet het einde, maar een nieuw beginScheiden is niet het einde, maar een nieuw beginNadat partners besloten hebben om te gaan scheiden, zal er een zeer nare periode doorstaan moeten worden. Aan de andere…

Kenmerken en signalen van een slecht huwelijk of relatieKenmerken en signalen van een slecht huwelijk of relatieJe hebt relatieproblemen en je relatie of huwelijk zit in grote moeilijkheden. Je vraagt je af of je moet blijven of dat…
Echtscheiding: hoe beperk je de brokken?Echtscheiding: hoe beperk je de brokken?Helaas is het een wereldwijde trend: een toenemend aantal echtscheidingen. Zeer hoog op de ranglijst van stresserende ge…
Reactie

Monique van Duin, 06-06-2012
Hallo Claudia,

Wordt jouw behandelwijze (gedeeltijk) vergoed door de zorgverzekeraar. Zo ja, onder welke benaming.
Zo nee, wat zijn ongeveer de kosten van de behandeling als deze drie tot zes maanden gaat duren.

Met vriendelijke groet,
Monique Reactie infoteur, 06-06-2012
Beste Monique,
Hier de contact- en overige gegevens voor Claudia en haar praktijk.

Vriendelijke groet,
Maria

Voor vragen en/of opmerkingen, afspraken of het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek (oriëntatiegesprek), kunt u Midi-Action ten allen tijden via e-mail bereiken via: info@midi-action.nl
N.B. Enkel en alleen het eerste half uur van het kennismakingsgesprek cq oriëntatiegesprek, is vrijblijvend en gratis. Mocht dit gesprek langer duren, dan wordt de eventuele extra tijd in rekening gebracht met het desbetreffende uurtarief. Zie ook pagina tarieven.

Telefonisch van maandag t/m vrijdag van 08.30 t/m 19.00 uur. En op zaterdag van 10.00 t/m 12.00 uur bereikbaar op: 026-443 96 19 of 06-526 629 66
(Op zondag en tijdens feestdagen enkel en alleen voor noodgevallen bereikbaar via 06-526 629 66).

Mocht Claudia van Kalleveen op het moment dat u belt niet in de gelegenheid zijn uw telefoontje aan te nemen, laat dan s.v.p. uw naam, boodschap en telefoonnummer achter op de voicemail. Zij belt u dan z.s.m. terug.

Praktijkadres:

Midi-Action, Praktijk voor Psychologie & Mediation
t.a.v. C.F.H.A. van Kalleveen
Bildersweg 6
6862 DB OOSTERBEEK

Website: www.midi-action.nl

Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.