Pauwel Kwak, bier in een koetsiersglas

Pauwel Kwak, bier in een koetsiersglas Pauwel Kwak! Bij het horen van deze naam gaat niet de eerste gedachte uit naar een overheerlijk Belgisch biertje in een uitermate bijzonder glas. Toch is het, door het koetsiersglas, een opvallende verschijning in het zogenoemde brouwersland en zeer geliefd bij vele bierkenners. Met een geschiedenis vanuit de 17e eeuw heeft dit bier een zekere vaste plek verworven bij vele Belgische en Nederlandse cafés.

Brouwerij Bosteels

Pauwel Kwak wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels uit het Belgische Buggenhout. Dit plaatsje ligt in de provincie Oost-Vlaanderen waar de brouwerij sinds 1791 gevestigd is. Door al die eeuwen heen is de brouwerij nog steeds in handen van de familie Bosteels en heeft dit bier ondertussen zeven generaties brouwtraditie overleefd. De brouwerij is gevestigd in een mooi complex. Een sierlijk gebouw dat het plaatsje Buggenhout zeker niet oneervol aandoet. Integendeel... het heeft heel wat mooie architectonische aspecten met prachtige kamers. Dit maakt de brouwerij zeer bijzonder en de trots van de familie Bosteels is in de pand goed terug te vinden.

Het koetsiersglas van Pauwel Kwak

De naam Pauwel Kwak is afkomstig van een man. Een herbergier! Deze man leefde destijds in het Belgische Dendermonde
waar hij bekend was om zijn strong ale. De man probeerde het altijd zijn klanten naar zijn zin te maken en daarom heeft hij op een gegeven moment het bijzondere koetsiersglas bedacht en gemaakt. Dit was speciaal voor de passerende klanten die hun bok niet mochten verlaten. Op deze manier konden de koetsiers genieten van een biertje en het speciale zandlopervormige glas terugzetten in een houder die bevestigd was aan de koets. Daarnaast was ook het glas zo ontworpen dat de koetsiers ook met hun dikke handschoenen gemakkelijk dit glas konden vastpakken en terugzetten.
Het glas heeft een bolle onderkant. Hierdoor kan het glas niet uit zichzelf staan, maar heeft het de hulp nodig van een houten staander. Bij het drinken van dit bier zit nog een extra leuk feitje. Wanneer men dit bier drinkt en uiteindelijk terechtkomt bij de laatste slokken kan zichzelf flink verrassen. Het is namelijk dat bij een te enthousiaste slok van het laatste gedeelte bier er lucht onderin de bol komt, waardoor het bier met een klots uit het glas wordt "gekwakt". Dit geeft tegenwoordig flink wat jolijt onder de vrienden in de kroegen.

Pauwel Kwak, het bier

Het bier wat in dit glas zit is vernoemd naar deze legendarische man, Pauwel Kwak.
Pauwel Kwak is een bier met een alcoholpercentage an 8% vol. De kleur van dit bier is goudgeel/rood, maar heeft volgens sommige ook wel wat weg van een sterke kop thee. Samen met een mooie schuimkraag in het koetsiersglas geeft dit samen een mooi geheel.
Wanneer u het bier heeft ingeschonken kunt u genieten van de uitstraling. Daarna als u voorzichtig ruikt, ruikt u een heerlijk fruitige geur die doet denken abrikozen. Maar ook de zoetigheid van zoethout komt naar voren wanneer u wat langer blijft ruiken. Bij het proeven van dit speciale Belgische 'wonder' proeft u, net als de geur, de abrikoos. Het fruitige blijft in uw mond hangen samen met een zoetigheid die doet denken aan karamel. Daarnaast heeft het nog een wat lichte bittere smaak die verneembaar is de fijne afdronk. Het mooie van dit bier is, is dat ondanks zijn hogere alcoholpercentage van 8%, het toch een zacht biertje is wat heerlijk is om van te genieten bij een zomerse dag. Dit door zijn frisse en fruitige karakter. Daarom is het een bier wat vrij sociaal overkomt bij het grote publiek en makkelijk is om extra van te genieten.
© 2009 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tripel Karmeliet bierTripel Karmeliet is authentiek driegranenbier afkomstig uit België en wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels. De brouwe…
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…
De Hougaerdse Das, een fris en kruidig biertjeDe Hougaerdse Das, een fris en kruidig biertjeOoit had Hoegaarden 35 brouwerijen op 2000 inwoners. Dit 1000 jaar oude dorpje is nu wereldbekend om het heerlijke bier…
La Trappe, de enige Nederlandse trappistLa Trappe is het enige Nederlandse trappistenbier. Over de gehele wereld gezien bestaan er zeven trappisten. Zes hiervan…
Bronnen en referenties
  • Boeken: Minder trammelant in Bierland; Rick Kempen & maroc Philipsen en Bieren van de Wereld; David Kenning
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.