MRSA-virus is dodelijk, maar koper helpt

MRSA-virus is dodelijk, maar koper helpt Een nieuwe variant van de ziekenhuisbacterie verspreidt zich in een gestaag tempo over Europa. Het gaat om een mutatie van de MRSA, het zogeheten New Dehli Metallo 1-enzym. Deze bacterie is zo goed als resistent tegen alle antibiotica en laat zich niet bestrijden volgens de Belgische microbioloog Herman Goossens. Tijd om alle kunststof en metalen hang- en sluitwerk, kranen, bedtrolleys en toiletbrillen in ziekenhuizen te vervangen door koperen.

Azië

De dodelijke bacterie komt over van ziekenhuizen in Pakistan, China en India en vindt via Griekenland en Turkije nu ook zijn weg naar West-Europa. In Groot-Brittannië zijn al twee mensen aan de besmetting gestorven.

De bacterie is resistent tegen nagenoeg alle bestaande antibiotica, wat naar verwachting voor grote problemen zal gaan zorgen voor ziekenhuispatiënten. De besmetting leidt al snel tot dodelijke longontsteking, maag-darminfecties of sepsis (bloedvergiftiging).

Zolang er geen antibiotica voorhanden zijn om deze nieuwe bedreiging het hoofd te bieden, en de verwachting is dat dit jaren kan gaan duren, is het instellen van stringente hygiënische maatregelen het enige wat gedaan kan worden.

Koper en MRSA

Er is echter volgens een Engels onderzoek uitgevoerd door het Selly Oak ziekenhuis in Birmingham een zéér eenvoudig, simpel preventiemiddel: alle kunststof en metalen deurklinken, deurspiegels, kranen en toiletbrillen vervangen door koperen omdat koper net als zilver de eigenschap heeft bacteriën te doden.

Uit het onderzoek blijkt dat zich op voorwerpen van koper tot 95 procent minder micro-organismen bevinden in vergelijking met dezelfde voorwerpen gemaakt van standaardmaterialen zoals roestvrij staal. Dat is ook gebleken tijdens een studie in 2000 door Dr. Bill Keevil bij het Centre for Applied Microbiology & Research (CAMR). De bacterie E. coli O157:H7 leeft veel korter op koper- en messingoppervlakten dan op andere materialen. Daar is vastgesteld dat het bij een normale kamertemperatuur 34 dagen duurt voordat de E. coli-bacterie sterft. Op een koperen tegel leeft de bacterie slechts vier uur.

Legionella

Al lang is bekend dat koper beschikt over antibacteriële eigenschappen. Het gebruik van koper in sanitaire installaties en leidingen remt de bacteriegroei, waardoor onder meer legionella minder makkelijk voor komt. Ook helpt koper om algenbloei in vijvers en meren tegen te gaan en te doden.

Laboratoriumproeven die zijn uitgevoerd aan de Aston Universiteit toonden al aan dat de MRSA-bacterie (Productergonomie) niet langer dan een uur leeft op een koperhoudend oppervlak.

Maatregelen

Uiteraard moet er nog meer onderzoek worden gedaan naar de werking van koper maar de vooruitzichten zijn veelbelovend, zeker op het moment dat er nog geen enkel ander middel is om de nieuwe ziekenhuisbacterie te bestrijden. Het is nog onduidelijk hoe koper de micro-organismen doodt, maar misschien komt dit door de vrijkomende ionen van het metaal. Koper is zeker een serieuze aanvulling op de maatregelen die we op dit moment nemen.

Edel metaal

Koper is een scheikundig element met symbool Cu en atoomnummer 29. Het is een rood/geel overgangsmetaal. Koper werd al gebruikt rond 8700 v.Chr. Opgravingen wijzen uit dat men in 5000 v.Chr. koper al smolt en isoleerde uit koperhoudende mineralen zoals malachiet en azuriet. Koper wordt gebruikt in:
  • koperdraad
  • elektromagneten
  • muntgeld
  • kunstwerken en standbeelden, bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld bevat negentigduizend kilogram koper
  • vacuümbuizen en magnetronovens
  • elektrische circuits
  • muziekinstrumenten
  • geveldelen van gebouwen
  • Processorkoelers en heatsinks

Koper vormt moeilijk ionen omdat het een vrij edel metaal is. Voor het zuiveren van water wordt koper in de vorm van koper (II) sulfaat gebruikt (CuSO4).
© 2009 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superbacterie NDM-1. Wat is dat?Superbacterie NDM-1. Wat is dat?Superbacterie is de verzamelnaam voor alle bacteriën die immuun zijn tegen (vrijwel) alle soorten antibiotica. Deze bact…
Besmetting MRSA of ziekenhuisbacterieMRSA komt geregeld voor in Europese ziekenhuizen en rusthuizen. Deze komt vaker voor dan voorheen en kan levensbedreigen…
De superbacterie bedreigt EuropaDe superbacterie bedreigt EuropaNog niet zo lang geleden creëerde de ziekenhuisbacterie onrust bij de bevolking: ze was de oorzaak van een heleboel over…
MRSA-bacterie muteert razendsnelMRSA-bacterie muteert razendsnelDe MRSA-bacterie die resistent is voor antibiotica verspreidt zich in een steeds groter tempo over de wereld. Bovendien…

Frisdrank ongezond: frisdrank leidt tot een vervette leverFrisdrank ongezond: frisdrank leidt tot een vervette leverUit Israëlisch onderzoek blijkt dat het dagelijks consumeren van twee blikjes frisdrank of twee glazen fruitsap, op de l…
De ontwikkeling van het embryo - Islam en WetenschapDe ontwikkeling van het embryo - Islam en WetenschapProfessor Keith Moore is de prominente wetenschapper, op het gebied van anatomie en embryologie. Hij is tevens de auteur…
Bronnen en referenties
  • Selly Oak ziekenhuis Birmingham, dagblad De Morgen, Wikipedia
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.