Schulden van een ex partner

Schulden van een ex partner Heel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ontstaan er problemen. Consumenten met een bepaald inkomen moeten hun uitgaven baseren op het inkomen. Echter schulden kunnen ook ontstaan buiten de schuld van de schuldenaar. Het komt vaak voor dat iemand blijft zitten met schulden na het verbreken van een relatie. Veel ruzies in een relatie ontstaan over geld en dit is vaak ook weer de reden om niet met elkaar verder door het leven te gaan. Verschillende ideeën over het uitgeven van geld lijkt een kleine issue, maar is een belangrijk onderwerp binnen een relatie. Iemand die altijd zuinig omspringt met geld kan niet in een relatie zitten met iemand die met geld strooit. De ideeën over geld liggen bij deze mensen zover uit elkaar dat er veel problemen zullen ontstaan over geld. Indien er voldoende vermogen of inkomen is om van rond te komen, dan heeft de zuinige partner er vaak wel vrede mee, maar een partner die teveel uitgeeft waardoor er financiële problemen ontstaan is onoverkomelijk voor de zuinige partner. Na het ontstaan van grote geldzorgen hakt de zuinige partner de knoop door om de relatie te verbreken, maar de schulden zijn al ontstaan.

Geldzorgen in een relatie

Geldzorgen leggen een grote druk op een relatie. Zorgen om financiële kwesties veroorzaken slapeloze nachten en veel stress. Onenigheden onderling is bijna niet te voorkomen. Dit is zeker het geval indien de ene de andere verwijten kan maken over het ontstaan van schulden. Ook in relaties waar één van de beide al een grote schuld meeneemt kunnen verwijten eenvoudig gemaakt worden. De partner zonder schulden wordt dan ook opgezadeld met een schuld zonder daar bij stil te staan. Door samen te gaan wonen krijgen beide partners de zorgen over het geld. Bij het aangaan van een relatie is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de financiële positie van de ander.

Schulden in een relatie

Door te gaan samenwoning met een samenlevingscontract bestaat het gevaar dat de schuld van de ene ook de schuld van de andere partner gaat worden. Dit zal het geval zijn indien de partners bepalen dat alle bezittingen en schulden gezamenlijke bezittingen en schulden worden. Bij het verbreken van de relatie worden de schulden verdeeld over beide partners. Het kan dus gebeuren dat u een schuld op uw naam krijgt na het verbreken van de relatie, ondanks dat deze schuld de ander toebehoort.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Indien u gaat trouwen in gemeenschap van goederen worden de bezittingen een gemeenschappelijk bezit, maar ook de schulden zijn voor beide. Op deze manier kunt u in de schulden raken buiten uw schuld.

Verbreken van een samenleving zonder samenlevingscontract

Bij het samenwonen zonder een samenlevingscontract, blijven de schulden bij de persoon die ze op naam heeft. Echter vaak wordt de partner zonder schuld, meegetrokken in de schulden. Dit is namelijk diegene die over geld beschikt en die de meeste vaste lasten zal gaan betalen. Ook dreigt hier het gevaar dat het ene gat gedicht gaat worden met de ander. De partner met schulden moet bijvoorbeeld binnen een paar dagen een huurachterstand betalen om uitzetting te voorkomen. De partner zonder schulden gaat in dit geval zelf een lening afsluiten om de nodige betalingen te verrichten. Een relatie aangaan met iemand met schulden brengt grote risico’s met zich mee.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn partner heeft problematische schuldenMijn partner heeft problematische schuldenAls één van de partners problematische schulden heeft, kan deze schuld ook het probleem worden van de partner. Bij schul…
Schulden partner bij samenwonenSchulden partner bij samenwonenEen partner met schulden hebben, wat betekent dat voor u, wie is verantwoordelijk voor de schuld in 2020 en 2021? Schuld…
Hoe om te gaan met geld in een relatieHoe om te gaan met geld in een relatieGeld heeft grote invloed op een relatie. Verschillende meningen over het uitgeven van geld kan een relatie breken. Dit g…
Wie moet de schulden betalen?Wie moet de schulden betalen?In de praktijk blijken schulden vaak opgelopen te zijn door toedoen van anderen. Dit gebeurt vaak in de relationele sfee…

Trouwen op eigen wijzeTrouwen op eigen wijzeEen standaard bruiloft zit vaak vol tradities en gebruiken. Het vergt veel voorbereiding, het kost vaak duizenden euro’s…
Hoe zorg je dat iemand verliefd op je wordt?Stel je vindt iemand heel erg leuk en je denkt dat hij of zij niet hetzelfde voor jou voelt... Moet je je daar dan maar…
Reacties

Sara, 01-08-2012
Ik ben net getrouwd, na de bruiloft ben ik achter gekomen dan mijn partner schulden heeft. ik ga nu scheiding aanvragen. zit ik nu ook met zijn schulden? moet ik ook betalen als wij uitelkaar zijn? Reactie infoteur, 02-08-2012
U kunt het beste een advocaat inschakelen om u bij te staan. Hij of zij kan u hierin het beste adviseren en bijstaan.

Do, 13-11-2009
Hoe zit het eigenlijk met schulden van je nieuwe partner die voortkomen uit een vorige huwelijk. Toen waren ze in gemeenschap van goederen getrouwd dus hoofdelijk aansprakelijk. Als wij ook in gemeenschap van goederen trouwen ben ik dan ook hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die hij met zijn ex heeft gemaakt? Reactie infoteur, 13-11-2009
Bij het trouwen in gemeenschap van goederen, worden de schulden van de beide echtgenoten gezamenlijke schulden. Indien de partner nog verantwoordelijk is voor schulden van een ex, vallen deze in de gemeenschap van goederen.

Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.