Slijm ophoesten: wit, geel, grijs, rood sputum ophoesten

Slijm ophoesten: wit, geel, grijs, rood sputum ophoesten Slijm ophoesten of hoesten in het algemeen wordt vaak als een hinderlijk verschijnsel gezien, maar het kan zeer nuttig zijn. Door te hoesten worden vreemde voorwerpen uit de luchtwegen verwijderd en bij verkoudheid is hoesten de manier om slijm uit de luchtwegen te werken. Dit heet productieve hoest. Er bestaat ook niet-productieve hoest, waarbij iemand hoest als gevolg van prikkeling van het slijmvlies door bijvoorbeeld rook. Opgehoest slijm kan belangrijke informatie geven over de aard van de ziekte. Opgehoest slijm kan wit, grijs, geel, groen, rood, roze, bruin, of zwart van kleur zijn. Helder slijm kan ook. Het ophoesten van slijm met bloed of van bloed alleen wordt hemoptoë of bloedspuwing genoemd, niet te verwarren met het overgeven of braken van bloed (hematemesis), wat uit de maag komt. Het ophoesten van bloed kan het gevolg zijn van het krachtig hoesten. Dat is op zich niets verontrustends. Het kan echter ook een signaal of teken zijn een ernstige aandoening of ziekte.

Wat is hoesten?

Hoesten kan omschreven worden als een reflexmatige beweging van de luchtwegen om met krachtige luchtstoten irriterende bestanddelen naar buiten te werken.[1] Bij prikkeling van het slijmvlies in de luchtwegen, komt de hoestreflex op gang. Deze reflex is een van de manieren waarop de longen en de luchtwegen worden beschermd tegen 'vijandige binnendringers'. Irritatie kan voortkomen door inademing van bepaalde dampen, gassen of stoffen, zoals sigarettenrook en door koude lucht of juist warme droge lucht. Er worden twee soorten hoest onderscheiden:
  • productieve hoest; en
  • niet-productieve hoest.

Longen / Bron: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)Longen / Bron: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Slijm ophoesten: productieve hoest

Bij productieve hoest wordt slijm of sputum uit de luchtwegen opgehoest; sputum is slijm uit de longen, luchtwegen of neus. Sputum wordt geproduceerd door zogenaamde slijmbekercellen in de luchtwegen. Op het slijmvlies van de luchtwegen zitten trilharen die het slijm richting keelholte werken. Het slijm in de luchtwegen heeft als functie micro-organismen, kleine stofdeeltjes en schadelijke stoffen op te vangen en naar buiten te werken. Ook helpt het slijm uitdroging te voorkomen. Bij productieve hoest wordt slijm weggewerkt. Slijm dat blijft zitten en niet wordt weggewerkt, vergroot het risico op ontsteking van het slijm. Productieve hoest komt vaak voor bij verkoudheid. Een toename van de slijmproductie treedt op bij een ontsteking, infectie, allergie, gebruik van irriterende stoffen en als gevolg van gezwellen.

Droge hoest: niet-productieve hoest

Niet-productieve hoest komt tot stand door prikkeling van het slijmvlies of ontsteking van de pleurabladen in de borstholte. De prikkeling komt door het inademen van irriterende stoffen en rook. Er ontstaat dan kriebelhoest, prikkelhoest of droge hoest. Er worden bij niet-productieve hoest geen slijm of andere deeltjes opgehoest.

Bijgeluiden

Bijgeluiden die kunnen optreden, geven aan waar de stoornis in de luchtwegen zich bevindt. Brommen of rochelen wijst op een abnormale hoeveelheid slijm of vocht in de luchtwegen.

Een gierend geluid tijdens inademing heet een inspiratoire stridor en wordt dikwijls veroorzaakt door vernauwing van de voorste luchtwegen door een vreemd voorwerp hoog in de luchtwegen (brok eten, gebit) of op taai slijm, of op een sterke zwelling bij infectie van het strottenhoofd.

Een gierend of piepend geluid bij het uitademen wordt expiratoire stridor genoemd en berust vaak op vermindering van de longweerstand door een vernauwing in de lagere luchtwegen als gevolg van astma, bronchitis, taai slijm, een vreemd voorwerp of een tumor.

Slijm of sputum

De hoeveelheid slijm, de taaiheid en de kleur geven informatie over de aard van de eventuele aandoening of ziekte. Ieder mensenkind produceert per dag zo'n 200 ml slijm - helder van kleur. Normaal merken we hier niets van, het wordt ongemerkt doorgeslikt. In geval van een aandoening aan de luchtwegen kan door een persoon wel meer dan het dubbele aan slijm opgehoest worden. Normaal draderig en helder longslijm heet muskeus sputum. Mensen met astma of taaislijmziekte hoesten daarentegen dikke stukken taai wit slijm op.

De kleur van slijm: wit, grijs, geel, groen, rood, roestbruin, roze

Normaal gesproken is slijm wit tot grijs van kleur. Wit/helder of waterig sputum kan het gevolg zijn van een allergie of geïrriteerde luchtwegen, maar het kan ook wijzen op een virale infectie. Een afwijkende kleur duidt (vaak) op een ziekte.

Geel-groen slijm

Geel-groen of groen longslijm (purulent sputum), duidt soms op een bacteriële ontsteking van de luchtwegen - bij toenemende koorts en algeheel ziek zijn, kan zo nodig een antibioticumkuur voorgeschreven worden. Let op dat bij een verkoudheid en luchtweginfectie na enkele dagen ook sprake is van een gele of geel-groene kleur van het slijm. Het gaat dan niet om een bacteriële infectie in de longen. Bij verkoudheid zal het slijm na enkele dagen weer veranderen van geel of groen naar wit.

Als je groen of geel slijm ziet, is dit meestal een teken dat je lichaam een ​​infectie aan het bestrijden is. De kleur komt van witte bloedcellen. In eerste instantie kun je geel slijm opmerken dat vervolgens transformeert naar groen slijm. De verandering vindt plaats al naar gelang de ernst en de duur van de onderliggende ziekte.

Geel slijm komt door de aanwezigheid van celmateriaal, zoals bronchiale epitheelcellen of neutrofielen (soort witte bloedcellen) of eosinofiele granulocyten (ook een soort witte bloedcel). Groen slijm duidt op een langdurige, mogelijk chronische infectie en de groene kleur is het resultaat van de afbraak van neutrofielen en de afgifte van een enzym dat aanwezig is in deze cellen. Groene slijmen kunnen ook gezien worden bij langdurige niet-infectieuze inflammatoire aandoeningen. Terwijl er bij infecties sprake is van meer etterig sputum vanwege grote hoeveelheden pus, zal bij niet-infectieuze ontstekingsaandoeningen het groene sputum juist meer slijm bevatten.

Groen of geel slijm wordt vaak veroorzaakt door:

Bronchitis
Bronchitis begint meestal met een droge hoest met uiteindelijk wat helder of wit slijm. Na verloop van tijd begin je mogelijk geel en groen slijm op te hoesten. Hoesten kan tot 90 dagen aanhouden.

Dubbele longontsteking / Bron: Christaras A, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Dubbele longontsteking / Bron: Christaras A, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Longontsteking
Bij een longontsteking (pneumonie) raakt het longweefsel ontstoken. Een longontsteking kan ontstaan door virussen, bacteriën, schimmels of door blootstelling aan bepaalde chemische stoffen. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Als bacteriën de verwekker van de longontsteking zijn, wordt ook wel gesproken over een bacteriële longontsteking. Als een virus de boosdoener is, dan spreekt men van een virale longontsteking.

Een longontsteking is meestal een complicatie van een verkoudheid of griep. Bij longontsteking hoest je slijm op dat geel, groen of soms bloederig is. De symptomen zullen variëren afhankelijk van het type longontsteking dat je hebt; viraal of bacterieel. Hoesten, koorts, koude rillingen en kortademigheid zijn veelvoorkomende symptomen bij alle soorten longontsteking.

Bijholteontsteking
Wanneer sinusitis of bijholteontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, zie je geel of groen slijm, een verstopte neus, postnasale drip (waarbij slijm aan de achterkant van de neus je keel inloopt), en druk in de bijholten (wat hoofdpijn kan veroorzaken).

Cystische fibrose (CF)
Cystische fibrose of taaislijmziekte is een chronische longziekte waarbij er slijm ophoopt in de longen. Deze ziekte treft vaak kinderen en jongvolwassenen. Het kan verschillende slijmkleuren veroorzaken, van geel tot groen tot bruin.

Rood slijm

Een geringe rode kleur (sanguinolent sputum) is slijm met bloed erin vermengd - kan veroorzaakt worden door te hard hoesten waarbij een klein bloedvaatje kapot gaat of als het langer aanhoudt, duiden op een infectie, verwonding of een kwaadaardig gezwel (longkanker).

Bloed is waarschijnlijk de oorzaak van roodgekleurd slijm. Roze kan ook betekenen dat er bloed in de slijm aanwezig is, alleen dan in mindere mate. Rood of roze slijm wordt vaak veroorzaakt door een longontsteking, tuberculose, congestief hartfalen, een longembolie en longkanker.

Bruin slijm

Een roest-bruine kleur (sputum rufum) wordt onder meer aangetroffen bij een longontsteking; door bloed kleurt het roest-bruin. Bruin slijm kan er ook uitzien als 'roestig', dus roestbruin. De kleur bruin wijst vaak op oud bloed. Bruin slijm wordt vaak veroorzaakt door:

Bacteriële pneumonie
Deze vorm van longontsteking kan slijm produceren dat groenbruin of roestkleurig is.

Bronchitis / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bronchitis / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Bacteriële bronchitis
Deze aandoening kan roestig bruin sputum produceren naarmate het ziekteproces vordert. Chronische bronchitis kan ook een mogelijkheid zijn. Je loopt mogelijk meer risico op het ontwikkelen van chronische bronchitis als je rookt of vaak wordt blootgesteld aan (andere) irriterende stoffen.

Taaislijmziekte
Deze chronische longziekte kan roestkleurig sputum veroorzaken.

Stoflong
Pneumoconiose of stoflong is een longaandoening die door de inhalatie van stof wordt veroorzaakt. Het kan bruin sputum veroorzaken.

Longabces
Een longabces is een holte gevuld met pus in je longen. Het wordt meestal omringd door geïnfecteerd en ontstoken weefsel. Samen met hoesten, nachtzweten en verlies van eetlust, ervaar je een hoest waarbij je sputum ophoest die bruin is of met streepjes bloed sputum. Dit slijm ruikt ook vies.

Roken
Verstokte rokers produceren vaak bruin slijm, hetgeen veelal een korrelige textuur heeft. Overmatig en langdurig roken zorgt voor de bruine slijmkleur door alle teer- en andere deeltjes in sigaretten, die het lichaam probeert uit te hoesten in ene poging om de longen te reinigen.

Roze slijm

Roze schuimend sputum/slijm komt voor bij vochtophoping in het longweefsel (= longoedeem) als gevolg van hartfalen.

Grijs slijm of wit slijm

Je kunt grijs of wit slijm ophoesten bij verschillende gezondheidsproblemen. Wit slijm wordt vaak veroorzaakt door:

Virale bronchitis
Deze aandoening kan beginnen met wit slijm. Als het zich ontwikkelt tot een bacteriële infectie, kan dit leiden tot geel en groen slijm.

Gastro-esofagaal reflux (GERD)
Men spreekt van GERD wanneer je frequent last hebt van terugvloeiend maagzuur. Dit kan ervoor zorgen dat je dik, wit sputum ophoest.

COPD in vergelijking met een gezonde long (healthy) / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)COPD in vergelijking met een gezonde long (healthy) / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
COPD
COPD is een longaandoening dat ervoor zorgt dat je luchtwegen smaller worden en dat je longen overtollig slijm produceren. De combinatie maakt het moeilijk voor je lichaam om zuurstof te krijgen. Met deze aandoening kun je last krijgen van witte sputum.

Congestief hartfalen
Hartfalen gebeurt wanneer je hart onvoldoende bloed naar de rest van je lichaam pompt. Daardoor ontstaat er in verschillende gebieden vochtophoping of oedeem. Vloeistof verzamelt zich in de longen en kan leiden tot een toename van wit sputum. Je kunt ook kortademigheid ervaren. Je moet onmiddellijk medische hulp inroepen als je problemen ervaart met ademhalen.

Zwart slijm

Zwart sputum wordt ook melanoptysis genoemd. Het ophoesten van zwart slijm kan betekenen dat je een grote hoeveelheid zwarte stof hebt geïnhaleerd, zoals kolenstof. Het kan ook betekenen dat je een schimmelinfectie hebt die medische zorg behoeft. Zwart slijm wordt vaak veroorzaakt door:

Roken van tabak of drugs
Het roken van sigaretten, crack of andere drugs kan leiden tot zwart sputum.

Pneumoconiose
Pneumoconiose of stoflong kan soms zwart sputum veroorzaken. Het heeft vooral betrekking op mensen die werken in een kolenmijn of iemand anders die veelvuldig wordt blootgesteld aan kolenstof. Het ophoesten van zwart sputum kan ook gepaard gaan met kortademigheid.

Schimmelinfectie
Een zwarte gist genaamd Exophiala dermatitidis veroorzaakt deze infectie. Dit is een ongewone aandoening dat zwart slijm kan veroorzaken. Het treft vaker mensen met cystische fibrose.

Helder slijm

Je lichaam produceert dagelijks slijm. Het is meestal gevuld met water, eiwitten, antilichamen en sommige opgeloste zouten die nodig zijn bij het smeren en hydrateren van je ademhalingssysteem. Een duidelijk toename van helder slijm kan betekenen dat jew lichaam een ​​irriterende stof, zoals stuifmeel, of een virus probeert weg te spoelen. Ook bij longoedeem ontstaat mogelijk helder, wit of roze schuimend sputum.

Ophoesten van bloed of slijm met bloed

Het ophoesten van slijm met bloed of van bloed alleen wordt hemoptoë of bloedspuwing genoemd en mag niet verward worden met het overgeven of braken van bloed (hematemesis), wat uit de maag komt. Het ophoesten van bloed kan het gevolg zijn van het krachtig hoesten. Dat is op zich niets verontrustends. Het kan echter ook een signaal of teken zijn een ernstige aandoening of ziekte. Het kan wijzen op onder andere de volgende ziekten en aandoeningen:

Acute of chronische infectie

Virussen die in de cellen van de luchtwegen binnendringen, wekken ontstekingsreacties op. Dit brengt de slijmproductie op gang. Dit kan gepaard gaan met symptomen als een verstopte neus, een loopneus, een kriebelend gevoel in de keel en hoesten. Deze klachten kunnen 14 dagen kan aanhouden. Ook komt koorts, met een lichaamstemperatuur die kan variëren tussen 38,3 en 38,8 °C en bij een kind tot wel 40°C, vaak voor. Kinderen kunnen ook last hebben van verminderde eetlust, lusteloosheid en algehele malaise. Bij griep ontstaat vaak hoofdpijn en pijn in het gehele lichaam.

Longkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.comLongkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.com

Longkanker

Longkanker (longcarcinoom) of longmetastasen (uitzaaiingen) vanuit de oorspronkelijke (primaire) tumor, kunnen ook aanleiding geven tot het ophoesten van bloed. Tot een vierde van alle mensen met longkanker vertoont geen symptomen op het moment dat de kanker wordt vastgesteld. Symptomen van de primaire longkanker zijn hoesten, een veranderd hoestpatroon, ophoesten van bloed, pijn op de borst (pijn in de borstkas), terugkerende luchtweginfecties, zoals longontsteking en (toename van de) kortademigheid. Bij uitzaaiingen kan er elders in het lichaam pijn optreden.

Hevige longontsteking

Ernstige longontsteking. Het meest voorkomende symptoom van een longontsteking is hoesten met slijm. Andere symptomen zijn pijn op de borst, kortademigheid en rillingen.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Tuberculose (tbc)

Tuberculose is een infectieziekte die vooral de longen aantast. Veel voorkomende symptomen van tuberculose zijn: langdurig hoesten (soms bloed ophoesten), vermoeidheid en algeheel gevoel van zwakte, koorts, weinig eetlust en gewichtsverlies.

Bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën duidt op een abnormale en blijvende verwijdingen van delen van de luchtwegen (= bronchiën) door beschadiging van de bronchuswand. Dit resulteert in een hardnekkige hoest met veel slijm. De belangrijkste oorzaak is een telkens terugkerende bacteriële luchtweginfectie bij mensen met taaislijmziekte (cystische fibrose). Ook terugkerende infecties bij COPD kunnen tot bronchiëctasieën leiden.

Longembolie

Een longembolie is een afsluiting van een longslagader door een bloedstolsel. Pijn op de borst, vaak meegaand met de ademhaling, is de meest voorkomende klacht. Kortademigheid en versnelde ademhaling komen ook vaak voor. Het ophoesten van bloed komt in ongeveer 30% van de gevallen voor.

Longoedeem

Longoedeem is een ophoping van vocht in de longen. Een niet goed werkend hart is de belangrijkste oorzaak. Ernstig oedeem kan gepaard gaan met ophoesten van bloed en vele andere klachten, zoals kortademigheid en ademhalingsproblemen.

Wanneer naar de huisarts?

Indien het hoesten pijnlijk of hardnekkig wordt, wanneer het hoesten resulteert in ademnood, of als er bloed of bloederig slijm wordt opgehoest, dient altijd een (huis)arts te worden geraadpleegd. De huisarts zal onder meer met zijn stethoscoop naar de longen en luchtwegen (ademgeluiden) luisteren.

Een chronische hoest (chronisch hoesten)

Veel mensen kloppen met een chronische hoest bij de huisarts aan. Ofschoon een chronische hoest een teken kan zijn van een infectie of astma, is hoesten de manier waarop je lichaam probeert om infecties, slijm en andere vreemde stoffen uit het lichaam te verdrijven.

Hoest is niet altijd een teken dat er iets mis is, maar elke chronische hoest - die langer dan 3 tot 8 weken duurt - moet worden onderzocht. De meest voorkomende redenen en oorzaken voor een niet-roker om chronische hoest te ontwikkelen zijn:
  • astma;
  • neusbijholteproblematiek;
  • een teveel aan maagzuur in de slokdarm.

Chronische hoesten gerelateerd aan astma vindt vaak 's nachts plaats. 's-Nachts hoesten is niet normaal en moet door de huisarts worden onderzocht. De frequentie waarin de klachten optreden, is een indicator om te bepalen hoe goed je symptomen onder controle zijn. Hoestklachten kunnen bij astmapatiënten worden verergerd door virale infecties en koude lucht.

Gevolgen van chronisch hoesten

Veel en intens hoesten als gevolg van een longaandoening, kan na verloop van tijd de functie van de bekkenbodem doen verminderen. Dit risico wordt vergroot door andere factoren, zoals zwangerschap, bevalling, vaak zwaar tillen, chronische obstipatie, overgang, fors overgewicht en snel en veel afvallen. Behalve het ondersteunen van de blaas en de urinebuis, de baarmoeder, vagina en de endeldarm (rectum), zorgen de bekkenbodemspieren ervoor dat men urine, ontlasting en windjes op kan houden en dat men kan plassen, ontlasten en windjes laten wanneer men dat wil. De bekkenbodemspieren spelen ook een belangrijke bij de seksualiteit. Door een verzwakte bekkenbodem kunnen klachten optreden van een verzakking. Bij een verzakking krijgen bekkenorganen, zoals de blaas, baarmoeder of endeldarm, onvoldoende steun van het omringende steunweefsel en bekkenbodem. Hierdoor zakken de organen geleidelijk naar beneden. Een vaginale verzakking en ongewild urineverlies zijn veelvoorkomende problemen.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Zelfzorg hoesten: wat te doen bij hoesten?

Lepel honing of een hoestdrank

Griep en verkoudheid kunnen gepaard gaan met hoesten. Griep en verkoudheid gaan vanzelf over. Het kan een week duren, soms wat langer. Het hoesten kan soms nog een paar weken doorgaan. Dat kan vervelend en storend zijn. Een lepel honing in de mond laten smelten kan verlichting van de klachten geven; honing heeft een medicinale werking. Dat heeft ongeveer hetzelfde effect als een verzachtende hoestdrank die zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar is. Ook kan het drinken van iets warms het hoesten verminderen.

Goede conditie handhaven

Zorg ervoor dat je een goede conditie hebt, aangezien dit ervoor zorgt dat je minder vatbaar bent voor een besmetting met bacteriën, een virus of andere ziekteverwekkers. Verder doe je er verstandig aan niet te roken en rokerige ruimten te mijden. Bedenk dat ook het gebruik van e-sigaretten kan leiden tot hoesten, evenals andere klachten zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn en duizeligheid.[2] Wanneer de hoest door een allergie wordt veroorzaakt, dien je de allergie-opwekkende stof te vermijden.

Veel drinken

Zodra het slijm verdwenen is, houd je vanzelf op met hoesten. Als je gemakkelijk slijm ophoest hoef je dus geen maatregelen te nemen. Productieve hoest is nuttig, zoals hierboven is uitgelegd. Onderdruk productieve hoest daarom niet met geneesmiddelen.
Drink veel (water of thee), want zo verdun je het slijm. Drink ten minste twee liter vocht per dag en bij voorkeur warme dranken.

Thee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhiteThee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhite

Kruideninfusies

Neem kruideninfusies zoals kamillethee of gemberthee. Deze zijn verzachtend zijn voor de keel en helpen bij het verminderen van hoestklachten.

Citroen en honing

Voeg wat verse citroensap toe aan warm water en meng het met een lepel honing. Dit drankje staat bekend om zijn verzachtende eigenschappen en helpt bij het verminderen van hoest en keelpijn. Citroen heeft antimicrobiële eigenschappen en de vitamine C in deze gele krachtpatser helpt infecties te bestrijden en geeft je immuunsysteem een boost.

Voldoende rust

Zorg voor voldoende rust om je lichaam de kans te geven goed te herstellen. Een goede nachtrust bevordert je immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat je lichaamscellen zich herstellen. Tijdens de slaap worden er witte bloedcellen en antistoffen aangemaakt door het lichaam. Deze beschermen je lichaam tegen allerlei bacteriële infecties en virussen.

Vermijd roken

Rook niet en vermijd rokerige omgevingen. Roken verergert namelijk de irritatie van de luchtwegen, waardoor je meer slijm moet ophoesten.

Gezonde voeding

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen om je immuunsysteem te ondersteunen. Denk aan groenten, fruit en voedingsmiddelen met antioxidanten. Dit zijn stoffen die gezonde cellen en weefsels in je lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Luchtbevochtiger

Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan helpen bij het verzachten van een droge keel en het verminderen van irritatie waardoor je minder slijm hoeft op te hoesten.

Noten:
  1. C. van Heycop ten Ham, H.J.C. Hendriks, J.H. in de Bosch, J.H.M. Schormans, J.W. van der Krans (redactie): Basisboek Pathologie, ThiemeMeulenhoff, Utrecht/Zutphen, eerste druk, tweede oplage, 2000, p. 311.
  2. Marc C. Willemsen, Esther A. Croes, Daniel Kotz en Onno C.P. van Schayck. De elektronische sigaret: Gebruik, gezondheidsrisico's, en effectiviteit als stopmethode. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9259

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoesten en slijmproductie in de luchtwegenHoesten en slijmproductie in de luchtwegenIedereen is wel eens verkouden en vaak gaat dit gepaard met hoesten. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam…
Hoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: slijm ophoesten, droge hoest, baby's die hoesten. Het hoesten is een verdedigingsreflex van het lichaam en tree…
Last van taai slijm? Flutter is alternatief voor FluimucilLast van taai slijm? Flutter is alternatief voor FluimucilBijna iedereen moet af en toe wel eens slijm ophoesten, dat uit de longen afkomstig is. Zeker mensen met COPD hebben daa…
Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt…

Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…
Coloscopie, hoe gaat dat?Coloscopie, hoe gaat dat?Soms is het nodig om een coloscopie te laten maken, bijvoorbeeld om te onderzoeken of er darmpoliepen of tumoren in de d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Ljupco
  • C. van Heycop ten Ham, H.J.C. Hendriks, J.H. in de Bosch, J.H.M. Schormans, J.W. van der Krans (redactie): Basisboek Pathologie, ThiemeMeulenhoff, Utrecht/Zutphen, eerste druk, tweede oplage, 2000.
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • Healthline. Yellow, Brown, Green, and More: What Does the Color of My Phlegm Mean? https://www.healthline.com/health/green-phlegm (ingezien op 20-11-2017)
  • http://adam.about.com/encyclopedia/Nasal-discharge.htm
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec23/ch273/ch273i.html
  • http://www.isala.nl/patient/afdelingen/longgeneeskunde/aandachtsgebieden/chronischehoest/Pages/default.aspx
  • http://www.boehringer-ingelheim.be/nl/Shared_elements/PDF/Bisolvon_Comprims_NL.pdf
  • http://www.ziekte-gezondheid.be/2005/12/7-antwoorden-op-vragen-over-snot.html
  • https://www.amc.nl/web/Het-AMC/Nieuws/Nieuwsoverzicht/Nieuws/Medicinale-werking-van-honing-ontrafeld.htm
  • Marc C. Willemsen, Esther A. Croes, Daniel Kotz en Onno C.P. van Schayck. De elektronische sigaret: Gebruik, gezondheidsrisico's, en effectiviteit als stopmethode. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9259
  • RIVM. Longontsteking. https://www.rivm.nl/longontsteking (ingezien op 23-9-2022)
  • Voedingscentrum. Antioxidanten. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx (ingezien op 18-1-2024)
  • Afbeelding bron 1: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Christaras A, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 3: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 4: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 5: Muratart/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Istock.com/BartekSzewczyk
  • Afbeelding bron 7: Luminast/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Istock.com/ChamilleWhite
  • Afbeelding bron 9: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Reacties

Wim, 03-01-2019
Ik snuif enkele malen per dag mijn neus leeg en voel een waterig slijm in de mond en achter in de keel. Deze slik ik dan maar in. Soms kuch ik en heb dan ook wat slijm: helder, soms wat grijsachtig. Ik moet niet hoesten alleen, als ik me er zelf toe aanzet. Wat kan ik hieraan verbeteren of doen? Reactie infoteur, 05-01-2019
Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van postnasale drip, waarbij het slijm aan de achterkant van je neus de keel inloopt. Naast verkoudheid of allergie kan een postnasale drip ook andere oorzaken hebben. Raadpleeg je huisarts voor advies. De huisarts kan bekijken wat er aan de hand is en een diagnose stellen.

Ollivier Agnes, 26-08-2015
Ik heb chemo gekregen 9 keer. Ik had last van kortademigheid en stemverlies. Nu heb ik zeer veel wit slijm; is zoals opgeklopt eiwit. Is dit door de chemo? Reactie infoteur, 26-08-2015
Ik kan slechts in algemene zin een antwoord geven. Vragen over uw eigen specifieke medische situatie, kunt u het beste stellen aan de behandelend arts.
In algemene zin het volgende. Als bijwerking van een behandeling met chemotherapie kan iemand last krijgen van (hinderlijke) slijmvorming of een plakkerig gevoel in de mond. Het volgende artikel gaat in op 'voeding tijdens chemotherapie' en het behandelt ook specifiek het onderwerp 'hinderlijke slijmvorming of een plakkerig gevoel in de mond': http://goo.gl/7JLdfV
Sterkte gewenst!

Georges, 18-10-2014
Heb de laatste tijd veel last van reutelen en kortademigheid, moet aerosol gebruiken, en antibiotica Avelox 400 nemen om de long ontstekingen te bestrijden, ben 70 jaar en maak mij zorgen, ben onlangs geopereerd en de anethesist zei me dat ik zware copd lijden ben, wat zijn mijn toekomst gerichte evoluties.
kan ik dit sporten oplossen of moet ik mij laten behandelen door kini - therape?
Graag een goede raad a.u.b.
Met beleefde groeten; G.Eeckhout! Reactie infoteur, 10-11-2014
Over COPD heb ik een uitgebreid artikel geschreven: http://goo.gl/PbufPq

Melis, 21-09-2011
Vorige week ben ik begonnen met hoesten en het is sinds 4 dagen weer terug. Ik moet veel hoesten waardoor ik soms bijna moet overgeven wat eruit komt is snot en slijm. Ik heb vorig jaar een operatie gehad aan mij neustussenschot en neusbijholte. Het lijkt wel of het erger is geworden. Ik heb dagelijks een rare geur in mijn neus ik denk iets van bloed? Ik heb geen idee wat het is maar ik word er echt moe van. De afgelopen nachten lag ik met spierpijn door heel me lijf in bed en heel mijn nek en rug zaten vast. Kan iemand mij helpen? Reactie infoteur, 22-09-2011
U zou het beste contact op kunnen nemen met uw huisarts en deze klachten aan hem kunnen voorleggen.

Susy, 29-08-2011
Ik heb al jaren last van het ophoesten van korrelige geel/ groene stukjes! En het stinkt enorm!
Weet niet wat het is! Je kan het vergelijken met tandplak wat je in de ochtend op je tanden hebt maar als een paar korrels bij elkaar! Wat zou dit kunnen zijn?! Reactie infoteur, 18-09-2011
Wellicht betreft het detritus tonsillaris (witte brokjes uit de keel), ofwel afval van de tonsillen of keelamandelen. Deze brokjes bestaan uit een vetachtige, zachte substantie en de kleur is vaak grijswit tot geel. Ze kunnen in grootte variëren van enkele milimeters tot enkele centimeters en ze geven geen pijnklachten. Wanneer de brokjes kapot worden gewreven, ontstaat vaak een onaangename geur. In de crypten van de keelamandelen nestelen zich voedselresten, bacteriën en epitheelcellen. Deze ophoping kan loslaten wat aanleiding kan geven tot brokjes die opgehoest worden. Een onderliggende ziekte is dus niet de oorzaak. Een predisponerende factor is een slechte mondhygiëne, waarbij niet gezegd dat dit ook bij u het geval is. Alleen uw huisarts kan de diagnose stellen.

Monique, 05-08-2011
Hoi
ik heb nu 9 dagen last van benauwdheid. Begon als eerste tussen neus en keel moest veel slikken maar lukte niet omdat het pijn deed. later kwamen me ogen erbij rood en voortdurend tranen moest ook om de haverklap niezen. ik heb last van COPD/astma en heb mijn huis daar zodanig aan moet in richtiten, dus daar kan het niet aan ligen. ook kreeg ik hoest aan vallen en me temp steeg lichtjes 37.8. bij de 8ste dag werd de temp eenmalig 38.9 gemeten koude rillingen en me zo slap als een vaatdoek voelen. Nu dag 9 worden overdag de hoestbuien minder maar oo wee als ik ga slapen, nog 10 min en het zweet breekt me alle kanten uit een zware hoest aanval het lijkt erop alsof je er niet uit komt en als je tog die moment heb en je bent eruit neem ik 5 min om bij te komen en probeer verder te slapen dat lukt maar 10 min later begint het weer… en zo gaat het de hele nacht door. ik heb vanacht zelfs schuimig wit slijm opgehoest en zag dat er bloed doorheen zat helder rood. wat te doen wand ik heb alles gedaan ben zelf net terug van het ziekenhuis waar ik voor een torax foto moest komen, maar hij stelde naar mijn gevoel me niet echt gerust. hij zij nog geen rede je om nu naar een longarts of SEH te sturen. maar mijn gevoel in die zin klinkt het of er iets aan de hand is maar nu niet te spaken hoef te komen. of kan ik het me vergisen? Reactie infoteur, 05-08-2011
U kunt uw huisarts om uitleg en verduidelijking vragen en uw twijfels met hem/haar bespreken. Stel ook de vraag waarom nu niet doorverwijzen en wanneer wel? En wat kunt u nu doen om verbetering in uw situatie aan te brengen? Neem desnoods iemand met u mee naar het spreekuur, zodat u zich wat sterker voelt. Schrijf van te voren al uw vragen op. Maak desnoods van te voren een dubbele afspraak, zodat u wat meer tijd hebt.

Inez Karkabe, 22-06-2011
Mogelijk weet iemand wat het betekent als je wit beetje brokkelig schuimerig slijm ophoest,
het is doorzichtige en plakkerig. Ik heb hier al weken last van. Vraag me af wat ik eraan kan doen… en waar het door komt. Denk dat ik maar eens naar Chinese arts ga Reactie infoteur, 25-06-2011
Als u drie weken of langer hoest, wordt gesproken van chronische hoest. Raadpleeg in dat geval zeker uw huisarts.

Carlos, 07-06-2011
Onze zoon heeft in de avond/nacht erg veel last van hoesten (slijm). Zo erg dat hij regelmatig hierdoor moet overgegeven, en tevens weinig slaapt. Overdag heeft hij er bijna geen last van… We hebben inmiddels diverse hoestdrankjes geprobeerd (op suikerbasis) echter helpt het geen een van allen en zwaarder mogen we niet want hij is pas zes jaar. Zo nu en dan heeft hij er geen last van, maar dan weer 1 week wel. Wat veroorzaakt het hoesten en wat kunnen we er tegen doen? Reactie infoteur, 08-06-2011
Hoest ontstaat vaak als gevolg van een prikkel van het slijmvlies van de luchtwegen. Rook, stof en chemische stoffen, maar ook een luchtweginfectie (jonge kinderen kunnen wel 5 tot 8 infecies per jaar hebben, vooral in de winter), geeft prikkeling. Ook ernstige spanningen of overgevoeligheid voor een bepaalde stof (allergie) kunnen hoest veroorzaken. Voorts kan astma de boosdoener zijn. Bij astma staan benauwdheid en piepende ademhaling voorop, maar bij sommige mensen vooral hoestklachten. Het blijkt dat 10 tot 20% van de kinderen in Nederland astma heeft. Veel kinderen met astma hebben alleen (of vooral) hoestklachten. Een goede (familie)anamnese en lichamelijk onderzoek zijn van belang. Dit zal uw huisarts moeten doen. Ik raad u daarom aan een afspraak te maken met de huisarts, zodra de hoestklachten weer de kop opsteken.

Serendip, 21-05-2011
21 februari heeft mijn vrouw een endoscopie gehad waarbij de luchtpijp doorboord werd en een buisje doorgevoerd om biopten te nemen. Sinds die tijd is zij gaan hoesten en momenteel wordt er een taai slijm opgehoest, bruin van kleur. Ze heeft het gevoel te stikken tijdens zo'n aanval en durft amper te slapen. Het slijm bevat geen bacteriën volgens Lab-analyse. Kan het zijn dat rond de perforatie van de endoscopie zich "wild-vlees" heeft gevormd waardoor een non-infectieuse Bronchiectasie is ontstaan? Hoe kom je hier van af? Ze gebruikt 2x per dag een evaporisateur waarbij een mengsel van Mucomystendo (Acetylcysteine) + Gomenol + Beclospin (dipropionate van beclometasone). geinhaleerd wordt => geen resultaat zover. Ze willen weer een endoscopie doen hetgeen mij niet verantwoord lijkt onder deze omstandigheden. Reactie infoteur, 25-05-2011
Overleg dit met uw behandelend arts. Vraag zo nodig een second opinion aan. Dat is de onafhankelijke beoordeling van de medische situatie door een andere arts dan de eigen arts.

Maaike, 14-04-2011
Sinds gisteren heb ik veel last van de keel en verkouden, met name van de scheidingswand tussen keel en neus. Ik ben verslaafd aan Otrivin, waardoor mijn slijmvliezen vaak geirriteerd zijn. Nu vanmorgen erg droge keel. Na een enorme niesbui schraapte ik 2 hele dikke slijmproppen op, die bloederig en donkerbruin van kleur waren met groenig slijm eromheen. Wat is dit? Moet ik me zorgen maken? Reactie infoteur, 16-04-2011
Groen slijm wijst op een bacteriële ontsteking. Door krachtig hoesten of schrapen kan er wat bloed vrijkomen doordat een bloedvaatje kapot gaat. maar het kan ook duiden op een infectie. Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Als het hoesten pijnlijk of hardnekkig wordt, wanneer het hoesten resulteert in ademnood, of als er bloed of bloederig slijm wordt opgehoest, dient u altijd uw (huis)arts te raadplegen.

C. Runneboom, 18-03-2011
Vanmorgen heb ik bloed in mijn sputum ontdekt, ik ben al 2 maanden verkouwden en heb last van voorhoofdholteontsteking, k ben longpatient sinds 2004 nadat ik een klaplong heb gehad. Reactie infoteur, 18-03-2011
Het ophoesten van bloed kan het gevolg zijn van (het krachtig) hoesten. Dat is op zich niet verontrustend, maar het ophoesten van bloed kan ook wijzen op een ernstige aandoening die medische behandeling behoeft. Als het hoesten pijnlijk of hardnekkig wordt, wanneer het hoesten resulteert in ademnood, of als er bloed of bloederig slijm wordt opgehoest, dient u altijd uw (huis)arts te raadplegen.

A. G. Karthaus -. Mw, 13-01-2011
Zowel mijn partner (man 84) als ik (vrouw 77) hebben van tijd tot tijd last van vastzittende hoest, die wekenlang kan aanhouden, ondanks medicatie van drankjes en/of bruistabletten die dit moeten verhelpen. Overigens zonder verdere ziekteverschijnselen neemt de hoest vooral bij avond, nacht en ochtend soms ernstige vormen aan, terwijl overdag de hoest in redelijke mate verdwijnt. Het slijm is helder of wit van kleur. Het lijkt dus geen bacteriële infectie. Moeten wij - behalve de bij de drogist verkrijgbare middelen- ons toevlucht nemen tot medicatie door de arts voor te schrijven? Reactie infoteur, 13-01-2011
U kunt uw huisarts om advies vragen. Uw huisarts kent uw medische situatie het beste. Sowieso geldt bij lang aanhoudende hoest (bijv. langer dan 4-6 weken), dat het verstandig is een arts te raadplegen.

Missvlinder (infoteur), 10-11-2009 #13
Wat een goed artikel! Ik ben heel erg verkouden en twijfelde of het mexicaanse griep was ja of nee… :-( Reactie infoteur, 10-11-2009
Hallo Missvlinder,

Beterschap gewenst!

mvg, Tartuffel.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.