Witte rijst of toch liever zilvervliesrijst

Witte rijst of toch liever zilvervliesrijst De meeste mensen kiezen witte rijst. Meestal is dat uit gewoonte en soms omdat men het lekkerder vindt. Terwijl zilvervliesrijst veel gezonder is. En met een paar handige tips, misschien wel veel lekkerder dan witte rijst.

Over rijst

Om de rijstkorrel zit het kaf, een houtachtig vlies. Het kaf is oneetbaar en verwijdert men na het oogsten. Dit is in feite de zilvervliesrijst, ook wel bruine rijst genoemd. Zilvervliesrijst heeft, zoals de naam al zegt, een zilvervlies. Zo blijven alle goede voedingsstoffen, de vitaminen, de mineralen en vezels bewaard.

Bij witte rijst zijn het zilvervlies, de kiem en de zemelen verwijdert. De rijst wordt geslepen en gepolijst. Zo wordt de rijst ontdaan van veel van zijn goede voedingstoffen, de korrel wordt wit en bij bereiding minder kleverig. Zilvervliesrijst smaakt wat nootachtig, ook dat is bij witte rijst vrijwel verdwenen. De smaak van witte rijst is milder.

Zilvervliesrijst, waarbij de korrel dus onbewerkt, is dus veel gezonder dan witte rijst. Daarnaast heeft het eigenlijk van zichzelf veel meer smaak. Vrijwel elke andere soort rijst is dus bewerkt en ontdaan van het vlies.

Belang van vezels

Vezelrijk eten verlaagt het gehalte aan ‘slecht’ cholesterol, waardoor minder kans op hart- en vaatziekten. Dit geldt vooral voor vezels uit graanproducten en fruit. Vezels zijn ook belangrijk voor de stoelgang en ze hebben een verzadigend effect, waardoor je minder snel honger krijgt. Ze helpen daarom overgewicht – een ander risico voor hart- en vaatziekten- te voorkomen.

Vaker aan de zilvervliesrijst

Variaties in de bereiding van de rijst

Omdat rijst zo'n gezonde bron van koolhydraten is, zou je het best vaker op je menu mogen zetten. Door de volgende variaties, zijn er tal van mogelijkheden en heel goed te combineren met welke groentesoort of in welk gerecht dan ook.

Bouillon

Wanneer de rijst kookt, voeg een bouillonblokje toe. Bijvoorbeeld een groente-, kip- of runderbouillon. De rijst neemt de smaak van het bouillon licht over. En het ruikt heerlijk! Lekker met een stukje kip.

Olijfolie

Wanneer de rijst afgegoten is, voeg een halve eetlepel olijfolie per persoon toe. Zeker wanneer je overwegend magere producten eet, moet je er voor zorgen dat je genoeg goede vetten binnenkrijgt. Dit is een smakelijke manier om toch aan je goede vetten te komen. Je kunt ook een notenolie nemen of een olijfolie met een smaak, zoals knoflookolijfolie. Een extra virgin olijfolie is specifiek van smaak, maar ruikt en smaakt heerlijk.

Bakken

Na het koken, kun je overwegen om de rijst even heel kort op te bakken met een weinig olijfolie. Snij een teentje knofloof en een ui voor nog meer smaak. Andere variaties zijn natuurlijk ook mogelijk: Bak gesneden prei, een opgeklopt eitje, een klein handje fijngeschaafde amandelen of cashewnoten per persoon.

Kruiden

En natuurlijk: met kruiden kun je natuurlijk ook eindeloos variëren. Gebruik verse peper en een klein beetje zout. Wanneer de rijst is afgegoten is, meng kerrie door de rijst, of komijn, oregano of verse koriander bijvoorbeeld. Er zijn ook kruidenmixen in de winkel verkrijgbaar en je hoeft ze natuurlijk niet te gebruiken voor wat er op de verpakking staat, bijvoorbeeld: gyroskruiden. Deze geven net zo goed een heerlijke smaak wanneer je daar wat van door de rijst mengt. (kijk wel even naar het etiket: er zijn vaak ook varianten zonder zout, of wanneer er zout in zit, voeg dan geen extra zout toe. Sommige kruidenmixen kunnen erg calorierijk zijn wanneer je veel gebruikt).

Durf te variëren en af te stappen gewoontes. Zo vinden we vaak dat er aardappelen bij de bloemkool hoort, terwijl het net zo lekker kan zijn met zilvervliesrijst. Gerechten/recepten met aardappelen of pasta kunnen net zo goed met zilvervliesrijst. Het is gezonder om vaker in de week zilvervliesrijst te eten. Of wissel ook eens af met volkoren pasta. Sowieso is het goed om te variëren.
© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen of aankomen: calorieën, sporten en voedingAfvallen of aankomen: calorieën, sporten en voedingOm af te vallen of aan te komen is voeding het belangrijkste aspect. Veel mensen weten dit maar vragen zich nog steeds a…
Brood dikmakend?Brood dikmakend?"Je moet geen brood eten als je wilt afvallen". Brood zou een dikmaker zijn. Maar is dat werkelijk zo? En waar komt deze…
Gezonde voeding is belangrijkWe hebben er allemaal de mond vol van ‘gezonde voeding’, want Nederland wordt te dik. Toch gaan de hamburgers, frieten e…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Crosne of Japanse andoornCrosne is een merkwaardige knolgroente uit China en Japan. De knolletjes vormen het ringvormig verdikte uiteinde van de…
Gezond eten: praktische tipsGezond eten: praktische tipsJe hele leven eet je zoals je gewend bent. Maar nu heb je besloten om gezonder te gaan eten. Je wilt gezonder leven, en…
Bronnen en referenties
  • Belang van vezels: Het Voedingscentrum
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.