Sneeuwzeker op wintersport in het skigebied Gasteinertal

Sneeuwzeker op wintersport in het skigebied Gasteinertal Het Gasteinertal is een dal in Oostenrijk en onderdeel van het skigebied Ski Amade. De belangrijkste plaats in het dal is het mondaine kuuroord Bad Gastein. Het Gasteinertal heeft meer dan 200 kilometer aan verschillende pistes voor beginners en gevorderden. Vanaf Utrecht is het ongeveer 1015 kilometer rijden naar het wintersportgebied. Het Gasteinertal omvat de volgende dorpen: Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein en het skidorp Sportgastein al deze dorpen horen bij het skigebied van Ski Amade.

Inhoudsopgave


Wintersport Gasteinertal - Ski Amade

Het skigebied van het Gasteinertal valt eigenlijk onder één van de grootste skigebieden van Oostenrijk: Ski Amadé. Maar het skigebied van het Gasteinertal alleen biedt ook voldoende mogelijkheden voor de wintersporter. De hoogte van het skigebied van Bad Gastein en Dorfgastein varieert tussen de 830 meter en 2650 meter hoogte. Een wintersport in het Gasteinertal staat garant voor afwisselende pistes.

Kaart Gasteinertal



Skigebied Gasteinertal

Het skigebied van het Gasteinertal hoort bij Ski Amade en biedt voldoende mogelijkheden voor zowel beginnende als de ervaren wintersporter. In totaal biedt het skigebied van het Gasteinertal meer dan 200 kilometer aan pistes. De bergen waarop geskied kan worden liggen verspreid over het Gasteinertal. Nabij Dorfgastein liggen ongeveer 80 kilometer aan pistes dit gebied is ook verbonden met het Großarltal aan de andere zijde van de berg. Het skigebied reikt hier tot een hoogte van 2000 meter. Op de Graukogel bij Bad Gastein ligt ongeveer veertien kilometer aan pistes. Ook hier reikt de hoogte van het skigebied tot ongeveer 2000 meter. Het skigebied Stubnerkogel-Schlossalm biedt ruim 80 kilometer aan pistes en heeft een hoogtebereik van 860 tot 2300 meter. Het laatste skigebied in het Gasteinertal heeft ongeveer 24 kilometer aan pistes en je kan er skiën van 1590 meter tot 2650 meter hoogte. Ook de freestylewintersporter komt in dit gebied aan zijn trekken er is een funpark, halfpipe en boardercross aanwezig. Niet alle skibergen in het dal zijn aaneengesloten wil je naar een andere berg dan zul je met de gratis skibus of met eigen vervoer moeten gaan.

Overzicht Gasteinertal

  • Aantal km pistes: 200
  • Blauwe pistes: 58
  • Rode pistes 118
  • Zwarte pistes 28
  • Funpark aanwezig
  • Halfpipe aanwezig
  • Rodelen aanwezig
  • Langlaufenloipen 90

Sneeuwzeker skigebied

Het Gasteinertal mag zich door de hoogte sneeuwzeker noemen, mocht er een keer te weinig sneeuw liggen dan zorgen de sneeuwkanonnen voor witte pistes. In het tijdvak van 1971 - 2000 lag er in Bad Gastein (1100 meter) sneeuw van december tot medio maart. In het dal bedraagt de dikte van het sneeuwdek ongeveer 45 centimeter tijdens het winterseizoen. Het skiseizoen loopt van begin december tot eind april.

Skipas Bad Gastein
Bron: Triotex, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Triotex, Flickr (CC BY-2.0)
De prijs van een zesdaagse skipas in Bad Gastein ligt in 2016 op 249 euro. Met deze skipas daarnaast ook gebruik maken van het skigebied van Ski Amadé. In totaal heb je met deze skipas meer dan 760 kilometer aan pistes tot je beschikking.

Meer dan skiën

Naast het skiën zijn er ook verschillende andere winter activiteiten te ondernemen. Liefhebbers van langlaufen kunnen terecht op meer dan 50 kilometer verschillende loipes. De meeste loipes zijn gesitueerd rondom de dorpen Bad Gastein en Bad Hofgastein. Daarnaast is het ook mogelijk om te gaan langlaufen op verlichte loipes in de avond.

Rodelen Gasteinertal

Wil je wat anders proberen dan langlaufen of skiën in het sneeuwzekere Gasteinertal dan bestaat er ook de mogelijkheid om te gaan rodelen. In het Gasteinertal kun je op drie verschillende locaties rodelen:
  1. Bad Gastein Bellevuealm - 2,5 kilometer. Rodelverhuur met verlichting en stoeltjeslift
  2. Bad Hofgastein - Aeroplan - 3,3 kilometer. Rodelverhuur
  3. Dorfgastein - Natuurrodelbaan Strohlehenalm - 2 kilometer. Hele dag geopend en een aantal keer 's avonds

Schaatsen

Een ander maar zeker niet minder actief alternatief is om de schaatsen onder te binden. Ook dit kan in het Gasteinertal. In Bad Gastein kan dit op een natuurijsbaan. Mocht je geen schaatsen mee hebben genomen dan kun je deze huren. Je kunt de ijsbaan vinden achter de Spar-supermarkt.

In Bad Hofgastein is een aantal kunstijsbanen aangelegd. Ook hier kun je ter plekke de schaatsuitrusting huren. Je kunt de kunstijsbaan vinden bij de Kursaal in Bad Hofgastein.

IJstokschieten

IJstokschieten kan in het Gasteinertal in de winter en zomer en is onderdeel van een lange traditie. Het is een zeer populaire sport om te beoefenen. Wil je eens wat anders proberen dan de traditionele wintersport activiteiten dan kan dit op de volgende plekken:
  • Eisschützenverein Bad Gastein (Tel. +43 6434 3215) Mogelijkheden in winter en zomer
  • Eisarena Bad Hofgastein, 3 banen in de winter (Tel. +43 6432 3393 275)
  • Eisstockbahn ESV Bad Hofgastein (+43 664 5919414)
  • Eisstockbahn bij Reiterhof Oberhaitzing (+43 6432 6770)
  • Eisstockbahn Dorfgastein (+43 6433 7592)
  • Eisstockbahn Burg Klammstein (+43 6433 7603)
  • Eisstockbahn Gasthor Burgblick (+43 6433 7611)

Sneeuwschoenwandeling Gasteinertal

Wil je het rustiger aan doen maar toch genieten van de prachtige besneeuwde omgeving van Bad Gastein en Bad Hofgastein dan is een sneeuwschoenwandeling een aanrader. Afhankelijk van de sneeuwdikte in het dal is dit op verschillende plekken mogelijk. Informeer bij het lokale toeristencentrum voor voor startplekken.

Accommodaties

Het aanbod van accommodaties is ook prima. In de dorpen Bad Gastein, Bad Hof Gastein en Dorfgastein zijn appartementen, hotels en pensions te vinden. Op en rondom de pistes zijn er voldoende eettenten te vinden, hetzelfde geld voor de sanitaire voorzieningen. Ook het voorzieningenaanbod is goed in het dal, er zijn voldoende bars, restaurants en cafés te vinden.

Het skiseizoen loopt van begin december tot eind april.
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersport in de regio GasteinWintersport in de regio GasteinGastein is een skigebied in het Salzburgerland in Oostenrijk. Het gebied hoort bij de Ski Amadé, een groot skigebied met…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Wintersport in het GrossarltalWintersport in het GrossarltalGrossarltal is een skigebied in het Salzburgerland in Oostenrijk. Het wordt ook wel Skischaukel Dorfgastein-Grossarltal…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkVijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkIn april zijn er in Oostenrijk verschillende skigebieden die ook nog sneeuwzeker zijn. Wintersporten in april heeft vers…

Wintersporten voor op wintersportWintersporten voor op wintersportWintersport. Welke sporten kun je zoal beoefenen tijdens de wintersport? Sneeuwscooter, skiën, snowboarden... Er zijn ve…
Sölden - Sneeuwzeker skiën in de voetsporen van James BondSölden - Sneeuwzeker skiën in de voetsporen van James BondHet skigebied van Sölden is veelzijdig en heeft ruim 151 kilometer aan pistes. Het is een sneeuwzeker gebied mede dankzi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Heike2hx, Pixabay
  • http://www.skigastein.com/
  • http://www.gasteinertal.com/schneeschuhwandern/
  • http://www.gasteinertal.com/langlaufen/
  • http://www.gasteinertal.com/eisstockschiessen/
  • http://www.gasteinertal.com/
  • http://nl.bergfex.com/badgastein/sport/
  • http://www.zamg.ac.at/fix/klima/oe71-00/klima2000/klimadaten_oesterreich_1971_frame1.htm
  • Afbeelding bron 1: Triotex, Flickr (CC BY-2.0)
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 03-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.