Economie: leer van de keuzevraag

Economie: leer van de keuzevraag Uitleg over de vraag: wat is economie? In dit artikel leggen we het eerste antwoord uit: Economie is (oa) de leer van de keuzevraagstukken, waar mee bedoeld wordt dat we een verdiende euro slachts 1 keer kunnen uitgeven. We moeten kiezen hoe we ons inkomsten gaan besteden, zowel gezinnen, ondernemeningen, bedrijven als wel de overheid en organisaties moeten een keuze maken hoe hun geld en verdiensten te besteden. Keuzevraagstukken in de economie, een overzicht:

Produceren van goederen en diensten

Waar ook ter wereld is men bezig met het produceren van goederen en diensten. Bedrijven, ondernemingen, organisaties en de overheid zijn allen betrokken bij het proces van het produceren van goederen en diensten.

Inkomen: de inkomsten van de mens

Doordat mensen werkzaam zijn bij bedrijven, ondernemingen, organisaties en bij de overheid, krijgen deze mensen, als beloning voor hun arbeid, een inkomen. Dit inkomen wordt gebruikt om in de behoefte van deze mensen te kunnen voorzien. Let wel: dit inkomen kan worden gebruikt om in de behoefte van de mens te voorzien.

Inkomen: kiezen hoe te besteden

Een (1) Euro kan slechts 1 keer worden uitgegeven. Iedere welverdiende Euro, of dollar of welk geldeenheid dan ook, kan maar 1 keer worden uitgegeven. Mensen moeten kiezen hoe ze hun geld en inkomsten gaan uitgeven.
Huishoudens moeten bedenken welke wijze het verstandigst is om het huishoudgeld te besteden.
Bedrijven en ondernemingen moeten bedenken aan wat ze hun inkomsten gaan besteden: is het verstandig om te investeren? Is het beter om nieuwe machines aan te schaffen? Of is het een goed moment voor het bedrijf om nieuw personeel aan te nemen? Kiezen en keuzes maken over het beschikbare geld.

Geld: aanschaf versus verkrijgbaarheid van goederen en diensten

Het beschikbare hoeveelheid geld is niet de enige beperking die gezinnen en ondernemingen ondervinden bij het aanschaffen van goederen en diensten. Ook de verkrijgbaarheid van goederen en diensten kan beperkt zijn, er zijn bijvoorbeeld niet voldoende goederen op de markt van een bepaald merk dat wel zeer gewild is.

Meer geld meer consumptie?

Het verkrijgen van meer inkomsten door bijvoorbeeld een salarisverhoging of juist een verlaging van belastingen, leidt niet automatisch tot meer consumptie. Het hangts van de mensen en van de natuurlijke omstandigheden af, welke en hoeveel goederen er gemaakt gaan worden.

Economie en de overheid

De overheid heeft een aantal verschillende taken die bepalend kunnen zijn voor de economie van een land. Deze taken zijn oa:
  • Bestrijden van de werkloosheid,
  • Voorkomen van prijsstijgingen,
  • Bestrijden van milieuvervuiling.

De overheid moet ook keuzes maken

De inkomsten van de overheid zijn globaal verkregen van onze betaalde belastingen. Ook deze inkomsten kan maar slechts 1 keer worden uitgegeven door de overheid. De overheid moet dus keuzes maken, bijvoorbeeld:
Lagere belastingen betekent goed nieuws voor de belastingbetaler, maar slecht nieuws voor bijvoorbeeld het onderwijs, voor uitkereingen en bv voor subsidies, die allen minder geld zullen ontvangen van de overheid. De overheid heeft immers minder inkomsten door het verlagen van de belastingen.
Lagere belastingen betekent ook dat gezinnen meer geld kunnen uitgeven, ondernemingen meer winst kunnen maken waardoor ondernemingen meer mensen kunnen aannemen (bestrijding van de werkloosheid) maar ook dat de milieuvervuiling toeneemt.

Kortom: we moeten allemaal kiezen hoe we ons inkomsten gaan besteden.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Economie: de mens als consument en producentEconomie: de mens als consument en producentUitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel leggen we het 6de antwoord uit: Economie en de mens als consument…
Wat is belasting?Niet alleen in Nederland, maar in tal van andere landen, moet men belasting betalen. Dit kan BTW zijn, maar ook inkomste…
Micro-, Meso- en Macro-economieMicro-, Meso- en Macro-economieUitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel het 7de antwoord: Economie is (oa) Micro economie, Macro economie…
De economische kringloopDe economische kringloopDe economische kringloop is een model waarbij de algemene werking van de macro economie wordt weergegeven. Het model gee…

De eeuw van Azië en de economische opkomst van AziëDe eeuw van Azië en de economische opkomst van AziëDe meeste Aziatische landen hebben de kredietcrisis beter doorstaan dan Europa en de Verenigde Staten. In de vorige eeuw…
Ontwikkeling van het geldstelselOntwikkeling van het geldstelselGoederen hebben dienst gedaan als ruilmiddel om de handel te versoepelen voordat de ontwikkeling van het geldstelsel ont…
Bronnen en referenties
  • Economie - drs J.K. van den Haak - Uitgeverij Educatief - Leiden
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 09-10-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.