Aankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huis

Aankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huis De verkoper van een huis heeft informatieplicht en hoort koper van een huis te informeren over verborgen gebreken buitens- en binnenshuis. Koper van een huis heeft echter onderzoeksplicht: voor de gebreken die zichtbaar voor de koper waren, moet de koper het herstel van de gebreken zelf betalen. Voordat de koper een huis koopt, onderzoekt hij dus welke gebreken er zijn. Een aankoopkeuring is verstandig. Aankoopkeuringsrapport is belangrijk voor onderhandelingen w.b. vraagprijs van de woning.

Aankoopkeuring

Om inzicht te krijgen in de bouwkundige staat van een huis is een aankoopkeuring gewenst. Een aankoopkeuring vertelt niet alleen iets over de bouwkundige staat van een woning, maar ook over het onderhoud en de gebreken. Onder die gebreken vallen tevens de verborgen gebreken. Zo zie je, dat een aankoopkeuring geen overbodige luxe is. Immers gebreken die verborgen zijn kun je als leek over het hoofd zien. Voorkom dus dat je een huis koopt met (verborgen) gebreken. De kosten die je moet maken om een huis op te knappen, kunnen hoog zijn. De aankoopkeuring vertelt je tevens de hoogte van kosten voor het herstel en onderhoud van het huis.

Wie doet de aankoopkeuring

De keuring wordt gedaan door kenners, dat wil zeggen: bouwkundigen. Verborgen gebreken zijn zelfs voor een kenner met een bouwkundige achtergrond niet altijd zichtbaar. Wanneer de keurder bedenkingen heeft over de staat van de woning, zal hij adviseren om een specialist in te schakelen.

Kosten van aankoopkeuring

Er zijn verschillende aanbieders van aankoopkeuringen. Wie het voordeligst is, zul je moeten vergelijken. Gemiddeld betaal je 120 euro per uur. Sommige aanbieders hanteren ná een uur een prijs per half uur. Soms wordt de prijs berekend per aankoopkeuring, een gemiddelde prijs is dan 250 euro. Wil je gebruik maken van een aankoopkeuring, dan vraag je de verkoper van het huis om toestemming. Als (potentiële) koper ben je bij de aankoopkeuring. Dat is verstandig want zo hoor je informatie die van belang is als je het huis graag wilt kopen. Natuurlijk wil je dan weten hoe het zit met de staat van de woning, het onderhoud van het huis en de kosten van herstel en reparaties. Het keuringsrapport is belangrijk w.b. prijsonderhandelingen van het huis.

Taxeren

Behalve een keuring is het handig om het te kopen huis te laten taxeren. Want je wilt toch weten of het te kopen huis de vraagprijs waard is? Je word al wijzer als je informeert naar recent verkochte vergelijkbare woningen in dezelfde wijk. Hiervoor raadpleeg je de koopsomtelefoon (kadaster). Wanneer je een taxatierapport en een aankoopkeuringsrapport hebt kom je goed beslagen ten ijs. Want de taxatie biedt extra (wellicht doorslaggevende) informatie wanneer door keuringsrapport niet alle twijfels zijn weggenomen. Het taxatierapport geeft een reëel beeld van de waarde van het huis. Meestal krijg je ook een hypotheek uitsluitend op grond van een taxatierapport, overigens. En bij een hypotheek met hypotheekgarantie is een taxatierapport verplicht. Bij het inschakelen van een taxateur kies je een taxateur die aanvaard is door je hypotheekverstrekker naar keuze. Zo voorkom je dat de hypotheekverstrekker een nieuw taxatierapport wil.

Wat zijn (verborgen) gebreken

De aankoopkeurder let op (verborgen) gebreken zoals:

Buitenshuis

  • Schilderwerk
  • Scheuren
  • Dakwerk en metselwerk

Binnenshuis

  • CV en elektrische installatie
  • Houtwerk, plafonds, schilderwerk
  • Scheuren
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport is nodig als het middels hypotheek te kopen huis een bestaand huis is. Hypotheekverstrekker wil weten wat…
Huis kopen: Verborgen gebreken binnenshuisHuis kopen: Verborgen gebreken binnenshuisBij het kopen van een huis let je als koper op de (verborgen) gebreken van het huis. Het is je plicht als koper om de ge…
Nut en kosten van een aankoopkeuringNut en kosten van een aankoopkeuringEen aankoopkeuring of bouwtechnische keuring is een onderzoek naar gebreken aan een te kopen woonhuis. Het huis kan op h…

Koopcontract: ontbindende voorwaardenKoopcontract: ontbindende voorwaardenWil je een huis kopen en heb je bezichtigd dan teken je een voorlopig koopcontract. Een voorlopig koopcontract is binden…
Hypotheek oversluiten: lagere renteHypotheek oversluiten: lagere renteJe hypotheek oversluiten is een optie als je voor een lagere rente kan kiezen. Als je een nieuw renteaanbod krijgt van d…
Bronnen en referenties
  • Consumentenbond
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.