De betekenis van religie in behandeling van verslaving

De betekenis van religie in behandeling van verslaving De betekenis van religie in het minderen of voorkomen van drugsmisbruik kan ontleent worden aan de functie die het al op jonge leeftijd heeft. Mensen die opgroeien met religie, spiritualist of welke vorm van geloofsovertuiging dan ook, gebruiken later, minder of helemaal geen verslavende middelen. Religie kan een rol spelen in preventie en behandelprogramma's voor verslaving. Religie of een specifieke geloofsovertuiging zou kunnen helpen in de behandeling van verslavingsproblematiek. Verslaving is er eigenlijk een gevolg van dat men de controle over het leven is kwijt geraakt. Het geloof in een God kan een diepere betekenis en zin aan het leven geven. De oude kloosterorden hebben leefregels opgesteld die ertoe bijdragen om de verbinding weer te maken met de schepping en God. Het zou een waardevolle bijdrage zijn om in elke behandeling daar aandacht aan te geven.

Religieuze overtuiging werkt preventief

Stewart bijvoorbeeld, vond dat religieuze overtuigingen leken te fungeren als een buffer bij studenten op een universiteit. Het schrikte af bij het maken van een eerste beslissing om alcohol of drugs te gebruiken. In die zin kan religie een rol spelen in de preventie. De vele studies die aantonen dat religie en het gebruiken en misbruiken van middelen negatief zijn verbonden, zou kunnen suggereren dat religie wordt opgenomen in de behandelprogramma's om drugsmisbruik tegen te gaan.

Geestelijke gezondheid en behandeling van verslaving

De studies die deze associatie illustreren zijn correlationeel van aard. We kunnen niet uitgaan van een oorzaak en gevolg relatie. Echter, uit onderzoek is gebleken dat personen die herstellen van alcoholisme en drugsverslaving en, die hogere niveaus van religiositeit tonen, ook een positief geestelijke gezondheid hebben, zoals toegenomen coping en optimisme, meer zichtbare sociale steun etc. Bovendien zijn zij geheel onthouders van illegale drugs en opvallend langer in de eerste 6 maanden van een behandeling programma. Individuen die succesvol herstellen van verslaving laten een hoger niveau van religieus geloof en spiritualiteit zien, ten opzichte van degenen die een terugval hebben.

Kerkbezoek verminderd drugsgebruik

Het is mogelijk dat een aantal preventie, behandeling en support programma's zouden kunnen profiteren van de aspecten van religie. Elementen toepassen die meewerken aan de bestrijding van drugsmisbruik. Onderzoek is nodig om duidelijk te maken wat die specifieke elementen moeten zijn. Zo bleek kerkbezoek te zijn geassocieerd met een verminderde alcohol-en cocaïnegebruik onder de deelnemers in een hulpverlening programma. Maar we begrijpen nog niet precies de reden waarom deze en soortgelijke associaties bestaan.

Erkenning van religieuze programma’s tijdens de behandeling van verslaving

Gorsuch heeft gesuggereerd dat religie vooral effectief kan zijn voor godsdienstige mensen, die willen dat hun geloof wordt meegenomen in de behandeling voor middelenmisbruik, als het binnen een verzorgende en ondersteunende geloofcontext is. Benson betreurt dat de potentie van religie niet wordt erkend in de algemene literatuur over preventie en behandeling van alcohol-en drugsmisbruik.

Anonieme Alcoholisten en religie

Dit wil niet zeggen dat preventie en behandeling benaderingen geen religieuze elementen bevatten. Sommige programma's gesponsord door kerken zijn sterk afhankelijk van een religieus perspectief. Anonieme Alcoholisten (AA) is een organisatie die succes heeft gehad en heeft in de behandeling van alcoholisme. Hoewel sommige auteurs beweren dat het succes van de AA, vooral in de media wordt overschat. AA is in wezen een seculiere organisatie, maar het heeft aspecten van de religieuze ervaring en oefeningen overgenomen in het programma, met name een beroep op een hogere macht (God) als de bron van revalidatie.

Meer onderzoek nodig voor behandeling van verslaving en de betekenis van religie

Toch is de specifieke bijdrage van andere functies in een behandeling programma, moeilijk te beoordelen. Ook verpleegkundigen zijn niet geneigd om niet-religieuze cliënten te verwijzen naar een AA revalidatie programma, hoewel religieuze en niet-religieuze mensen gebruik kunnen maken van deze programma's. Er is meer onderzoek nodig om de mate waarin religie daadwerkelijk bijdraagt aan het succes van preventie-en behandelingsprogramma’s te isoleren, en te laten zien hoe het beter kan worden verwerkt in dergelijke pogingen om het leven van mensen te verbeteren.
© 2009 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gedrag, criminaliteit, delinquentie en de rol van religieGedrag, criminaliteit, delinquentie en de rol van religieStatistische gegevens over stijgende misdaadcijfers zijn vaak gemeld door de media. Dit was vooral het geval tijdens de…
Verslaving behandeling: Het 12 stappenplan (Minnesota model)Verslaving behandeling: Het 12 stappenplan (Minnesota model)Wanneer je lijdt aan een verslaving bestaat er nu ook in Nederland de mogelijkheid om die te overwinnen met het befaamde…
Religie en moraliteit bij drugsmisbruikReligie en moraliteit bij drugsmisbruikGodsdienstig onderwijs onder verschillende groepen verzet zich doorgaans tegen het gebruik en misbruik van middelen zoal…

De gelijkenis van de verloren zoon: Lucas 15 vers 28De gelijkenis van de verloren zoon: Lucas 15 vers 28Maar hij werd toornig, en wilde niet ingaan. Zo ging dan zijn vader uit, en bad hem (Lucas 15: 28) Als we de gelijkenis…
De gelijkenis van de verloren zoon Lucas 15: 27De gelijkenis van de verloren zoon Lucas 15: 27En deze zeide tot hem: Uw broeder is gekomen, en uw vader heeft het gemeste kalf geslacht, omdat hij hem gezond weder on…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • The psychology of religion, an emperical approach. Third edition. Samenvatting pagina 426-427
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 10-11-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.