Bronchitis: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose

Bronchitis: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose Bronchitis symptomen zijn droge hoest, gevolgd door slijmhoest, fluimen, lichte koorts, en algehele malaise. Bronchitis is een acute ontsteking van de bronchiën, de vertakkingen van de luchtpijp in de longen. De bronchiën vervoeren lucht van en naar de longen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen bronchitis krijgen. Door de ontsteking ontstaat er een een zwelling aan de binnenkant van de bronchiën. Hierdoor wordt de doorgang vernauwt en de ademhaling bemoeilijkt. Aanhoudend slijm ophoesten en een piepende ademhaling zijn kenmerkende symptomen van bronchitis. Hoesten is voor je longen de manier om het slijm naar buiten te werken. De behandeling van bronchitis hangt af van de oorzaak. Bronchitis is vaak het gevolg van een virale infectie. Dit betekent dat de klachten meestal binnen enkele dagen tot een week vanzelf verdwijnen.
Longen / Bron: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)Longen / Bron: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oorzaken van bronchitis

Verschillende oorzaken

Bronchitis wordt meestal opgelopen in de koude wintermaanden, tijdens het griepseizoen, meestal in combinatie met een infectie van de bovenste luchtwegen zoals een infectie van de neus- of keelholte (verkoudheid). Verschillende virussen veroorzaken bronchitis, met inbegrip van influenza A en B, algemeen bekend als 'de griep'. Een aantal bacteriën kunnen ook bronchitis veroorzaken. Het kan tevens veroorzaakt worden door allergische of aspecifieke prikkels, zoals het inhaleren van tabaksrook.

Risicogroepen

Mensen met een verhoogd risico op het krijgen van bronchitis, als wel het ontwikkelen van meer ernstige symptomen zijn ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem, rokers, en iedereen die herhaaldelijk blootstaat aan stoffen die de longen irriteren.

Acute en chronische bronchitis

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische bronchitis. De meeste gevallen van acute bronchitis verdwijnen binnen enkele dagen tot een week en soms langer. Chronische bronchitis is een vorm van bronchitis die niet meer overgaat en voornamelijk geassocieerd wordt met roken. Het gaat vaak gepaard met andere longaandoeningen, zoals longemfyseem. Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is de verzamelnaam voor beide aandoeningen. De kans op andere infecties, zoals een longontsteking, neemt bij chronische bronchitis toe.

Bijholteontsteking / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczBijholteontsteking / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Symptomen van bronchitis

Meestal na een bovenste luchtweginfectie

Acute bronchitis treedt meestal op na een bovenste luchtweginfectie, zoals de gewone verkoudheid of een sinusinfectie, ofwel sinusitis of bijholteontsteking. De bijbehorende klachten zijn dan koorts met koude rillingen, spierpijn, verstopte neus, loopneus, vermoeidheid, rugpijn, spierpijn, lichte koorts en keelpijn.

Hoesten

Hoesten is een veel voorkomend symptoom van bronchitis. De hoest is aanvankelijk vaak droog. Na een aantal dagen kunnen er kleine hoeveelheden helder of geel slijm of sputum opgehoest worden. Later kan de persoon meer geel slijm of groen slijm of sputum ophoesten. De bronchiën produceren altijd slijm waardoor ingeademde stof- en rookdeeltjes verwijderd worden. In geval van bronchitis produceren deze kliertjes extra veel slijm, hetgeen opgehoest wordt. Piepende ademhaling (wheezing - een fluitend ademhalingsgeluid), een krakend of reutelend geluid tijdens de ademhaling, en kortademigheid zijn ook veelvoorkomende klachten. Pijn op de borst of pijn achter het borstbeen kan optreden.

Andere klachten

Bijkomende symptomen van chronische bronchitis zijn:

Is bronchitis besmettelijk?

Een bronchitis die is veroorzaakt door niet-infectieuze prikkels zoals een allergie, rook of vervuilde lucht, is uiteraard niet besmettelijk. Bij virale en bacteriële bronchitis kunnen de ziekteverwekkers worden overgedragen op anderen. Door het aanhoesten kunnen de ziekteverwekkers via onzichtbare speekseldeeltjes verspreid worden in de lucht en overgedragen worden op andere mensen. Gezonde personen hebben in de regel een goede afweer en zij zullen dan ook niet besmet worden door dit aanhoesten. Mensen met een verminderde weerstand kunnen daarentegen wel besmet worden, doordat het natuurlijke afweermechanisme van deze personen reeds verzwakt is en niet goed in staat is om het hoofd te bieden aan de binnendringers. Het immuunsysteem van gezonde mensen is onder normale omstandigheden goed in staat om ervoor te zorgen dat deze ziekte zich niet openbaart doordat het vreemde infectieuze ziekteverwekkers opruimt. Mensen met een verminderde weerstand hebben echter een verhoogde kans om besmet te worden.

Arts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/ShutterstockArts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts neemt allereerst een anamnese af door gericht vragen te stellen over je klachten. Daarna verricht hij lichamelijk onderzoek. Hij zal ook met een stethoscoop naar de longen luisteren.

Verdere onderzoeken

De arts kan een aantal vervolgonderzoeken doen. Door middel van beeldvormend onderzoek middels een röntgenfoto kan het verschil tussen bronchitis en een longontsteking laten zien. Opgehoest slijm kan met een slijmkweek onderzocht worden om te bekijken of er bacteriën inzitten. De behandeling kan daarop afgesteld worden door antibiotica. Bij een virus wordt een ander geneesmiddel voorschrijven. Een longfunctietest doen kan uitwijzen hoe goed de longen werken. Het is een test die onderzoekt wat je longinhoud is.

Differentiële diagnose

Het is voor de arts soms moeilijk om een longontsteking van bronchitis te onderscheiden. Andere differentiële diagnoses zijn:
  • acute of chronische sinusitis (bijholteontsteking);
  • alfa1-antitrypsine-deficiëntie (AAT, een erfelijke aandoening van de longen en de lever);
  • amandelontsteking;
  • astma;
    Gewone amandelen en amandelontsteking / Bron: Solar22/Shutterstock.comGewone amandelen en amandelontsteking / Bron: Solar22/Shutterstock.com
  • bacteriële tracheïtis (luchtpijpontsteking);
  • brandend maagzuur (zuurbranden);
  • bronchiëctasieën (longziekte waarbij delen van de longen permanent verwijd en geïrriteerd zijn);
  • bronchiolitis (luchtweginfectie met ademhalingsproblemen);
  • COPD;
  • hyperreactieve luchtwegen (in sterke mate reageren op bepaalde niet-allergische prikkels);
  • faryngitis (keelontsteking);
  • inslikken van een vreemd voorwerp;
  • influenza (griep); en
  • mucoviscidose (cystische fibrose, taaislijmziekte).

Behandeling van bronchitis

Algemeen

De behandeling hangt uiteraard af van de oorzaak. Veruit de meerderheid van de gevallen van bronchitis zijn het gevolg van virale infecties. Dit betekent dat de klachten meestal binnen enkele dagen tot een week verdwijnen. Het is aan te raden veel te drinken en te rusten. Koorts en spierpijn kunnen verlicht worden met aspirine of ibuprofen. Als bloed opgehoest wordt of als het hoesten gepaard met een hardnekkige koorts, dan moet de huisarts geraadpleegd worden. De huisarts zal lichamelijk onderzoek doen en met zijn stethoscoop naar de longen en luchtwegen (ademgeluiden) luisteren. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, zeker als je koorts hebt. Voorts is het verstandig om te stoppen met roken, want door het roken ben je vatbaarder voor infectie en duurt het herstel ervan aanzienlijk langer.

Antibiotica

Bij bacteriële infecties kan een antibioticum worden voorgeschreven. Het is niet duidelijk wat de effectiviteit van antibiotica bij acute bronchitis (of COPD-exacerbaties). Daarom wordt Nederlandse huisartsen geadviseerd terughoudend te zijn in het voorschrijven van een antibioticum. Als de infectie wordt veroorzaakt door een virus, heeft antibiotica geen zin. Verder geldt dat door overmatig gebruik van antibiotica bacteriën resistent kunnen worden. Nu blijkt uit onderzoek dat er een therapeutisch alternatief is voor acute bronchitis in de vorm van Pelargonium sidoides-extract EPs® 7630, een kruidenextract van geraniums. De werkzaamheid van het kruidenpreparaat is uitgebreid onderzocht en blijkt zowel antibacteriële als immunomodulerende eigenschappen te bezitten.

Bleekselderij goed tegen ontstekingen / Bron: Istock.com/LecicBleekselderij goed tegen ontstekingen / Bron: Istock.com/Lecic

Inhalatiemedicijn

Chronische bronchitis wordt meestal behandeld met inhalatiemedicijnen, waardoor de bronchiën ontspannen en wijder worden. Stop met roken; roken verergert de klachten. Het is nooit te laat om met roken te stoppen. Bronchitis wordt verergerd door koude, vochtige omstandigheden. Zorg er daarom voor dat je huis warm en droog is.

Voeding

De bestanddelen in bleekselderij werken zeer goed tegen ontstekingen. De in selderij aanwezige stoffen polyacetyleen en luteoline zijn krachtige ontstekingsremmers. Als je last hebt van (beginnende) bronchitis, kan het eten van selderij of het drinken van selderijsap verlichting van de klachten bieden.

Voedingssupplementen

Supplementen kunnen bijwerkingen hebben of een wisselwerking hebben met medicijnen. Neem ze daarom alleen in na overleg met je arts of apotheker.

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Chronische bronchitis

N-acetylecysteine ​​(NAC) is de geacetyleerde vorm van L-cysteïne en het werkt als een antioxidant in het lichaam. Verschillende studies suggereren dat het de symptomen kan verlichten van COPD door als antioxidant oxidatieve stress op de longen te verminderen. Hoewel niet alle studies eensluidend zijn, suggereren sommige studies dat het nemen van NAC het aantal aanvallen van ernstige bronchitis kan verminderen.

Acute bronchitis

Omdat bronchitis meestal optreedt na een bovenste luchtweginfectie, zoals de gewone verkoudheid of een bijholteontsteking, kunnen sommige supplementen die gebruikt worden ter voorkoming of behandeling van verkoudheid, behulpzaam zijn:
  • Samucol vlierbesextract heeft antivitale eigenschappen;
  • Probiotica (Lactobacillus) zijn levende bacteriën die vooral in yoghurtdrankjes voorkomen. Probiotica kunnen infecties voorkomen in de darmen, en er is voorlopig bewijs dat ze ook luchtweginfecties kunnen helpen voorkomen.

Bronchitis zelf behandelen met kruidengeneeskunde

Het gebruik van kruiden is een aloude manier voor de versterking van het lichaam en de behandeling van ziekten. Kruiden kunnen echter bijwerkingen veroorzaken en reageren met andere kruiden, supplementen, of medicijnen. Om deze reden moet je alleen kruiden innemen na overleg met arts of apotheker.

Voor acute bronchitis / voorkomen van infecties van de luchtwegen

Echinacea kan verkoudheid helpen voorkomen en daarmee ook bronchitis. Uit een analyse van 14 wetenschappelijke studies blijkt dat mensen die echinacea nemen, hun risico op het krijgen van een verkoudheid met 58% verlagen en de duur van een verkoudheid met gemiddeld 1,5 dag verkorten.

Knoflook ter voorkoming van bronchitis / Bron: Istock.com/MallivanKnoflook ter voorkoming van bronchitis / Bron: Istock.com/Mallivan
Andrographis kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid en mogelijk het risico beperken op het krijgen van bronchitis.

Knoflook wordt toegepast voor de behandeling van griep en verkoudheid. Uit een onderzoek blijkt dat mensen die gedurende 12 weken in de periode november-februari knoflook namen, 63% minder verkoudheid hadden dan mensen die een placebo namen. Degenen die wel verkouden werden, waren ongeveer één dag sneller hersteld.

Ten minste twee studies suggereren dat het nemen van Amerikaanse ginseng verkoudheid kan helpen voorkomen, alsmede de ernst van de symptomen kan verminderen.

Voor acute en chronische bronchitis / expectorantia voor hoest

Een expectorans is een middel om het ophoesten van slijm te vergemakkelijken. Een combinatie van essentiële oliën, zoals eucalyptus, een citrusolie en een extract van den, wordt voorgesteld voor verscheidene luchtwegaandoeningen, waaronder acute en chronische bronchitis. Etherische oliën mogen niet worden ingenomen, omdat veel uiterst giftig zijn. Het inademen van de geur van etherische oliën levert voldoende medicinale werking.

Pepermunt wordt veel gebruikt bij verkoudheidssymptomen. De belangrijkste actieve stof, menthol, is een goede decongestivum, een middel dat gezwollen slijmvliezen doet slinken. Menthol verdunt ook slijm en werkt slijmoplossend.

Voor acute bronchitis

Wetenschappelijke studies lijken erop te wijzen dat de plant Pelargonium sidoides werkzaam is bij infecties aan de luchtwegen. Pelargonium sidoides is een geraniumsoort die in Zuid-Afrika ook bekend staat als 'umckaloabo'. Het middel blijkt een vermindering van de vele en uiteenlopende symptomen van verkoudheid te geven, zoals hoest, slijm, heesheid, hoofdpijn, vermoeidheid, koorts en longruis. In alle studies gebruikten de onderzoekers een gestandaardiseerd extract (EPs7630).

Prognose en complicaties

Bij acute bronchitis verdwijnen de meeste klachten meestal binnen 7 tot 10 dagen, hoewel je gedurende enkele weken last kunt blijven houden van een droge hoest. De kans op herstel is slecht voor vergevorderde chronische bronchitis. Vroege behandeling, in combinatie met het stoppen met roken, kan longschade een halt toe roepen en verbetert de kwaliteit van leven.

Nieuwe ontwikkelingen

Borstvoeding is een beschermende factor

Onderzoek wijst uit dat borstgevoede kinderen (kinderen die borstvoeding krijgen) minder ziek zijn doordat moedermelk de antistoffen tegen ziekten van de moeder aan de baby doorgeeft. Het blijkt dat ongeveer 80% van de cellen in moedermelk uit macrofagen bestaat, dat zijn cellen die bacteriën, schimmels en virussen bestrijden en doden. Borstgevoede baby's worden op verschillende manieren beschermd tegen een aantal ziektes waaronder bronchitis. Kunstvoeding (flesvoeding) levert deze voordelen niet.[1]

Antibiotica niet beter dan een placebo in de behandeling van bronchitis

Het antibioticum amoxicilline is effectiever bij het verlichten van de symptomen van allerlei luchtweginfecties zoals bronchitis, dan het gebruik van geen enkel medicijn, zelfs bij oudere patiënten. "Patiënten die amoxicilline voorgeschreven kregen, herstellen niet veel sneller of hebben niet significant minder symptomen", vertelde Paul Little, hoogleraar Eerstelijns Geneeskunde aan de Universiteit van Southampton.

Antibiotica bij bronchitis / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica bij bronchitis / Bron: Stevepb, Pixabay
Het bestrijden van luchtweginfecties bij patiënten waarbij geen vermoeden bestaat van een longontsteking, is een antibioticum niet zinvol en zelfs mogelijk schadelijk. Overmatig gebruik van antibiotica kan leiden tot allerlei bijwerkingen, zoals diarree, huiduitslag, braken, en de ontwikkeling van resistentie. Aan het onderzoek van Paul Little, dat werd gepubliceerd in de Lancet Infectious Diseases, deden 2.061 volwassenen met een ongecompliceerde acute lage luchtweginfectie uit huisartspraktijken in 12 Europese landen (Engeland, Wales, Nederland, België, Duitsland, Zweden, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen, Slovenië, en Slowakije). De patiënten werden willekeurig toegewezen aan ofwel de amoxicilline-groep of een placebo-groep. Ze kregen drie keer per dag gedurende zeven dagen het medicijnen of de placebo toegediend. Noch de patiënten, noch de onderzoekers waren gedurende het experiment op de hoogte over wie tot welke groep behoorde.

Artsen registreerden de symptomen aan het begin van de studie en de deelnemers hielden dagelijks een symptoom-dagboek bij. Er werd weinig verschil waargenomen in ernst of duur van de symptomen tussen de twee groepen. Dit gold zelfs voor oudere (over het algemeen gezonde) patiënten van 60 jaar of ouder. Bij hen bleek antibiotica slechts een zeer beperkt effect te hebben. De resultaten tonen aan dat de meeste mensen zonder behandeling herstellen. Slechts een klein aantal patiënten profiteren van een behandeling met antibiotica. Het is van belang om van te voren vast te kunnen stellen wie deze mensen zijn. Nader onderzoek hiernaar is nodig.

Verder bleek in de groep die antibiotica kreeg voorgeschreven, significant meer bijwerkingen voor te komen waaronder misselijkheid, huiduitslag en diarree, dan in de groep die een placebo kregen (28,7 procent vs 24 procent).[2]

Antibiotica in verband gebracht met zeldzame maar dodelijke hartproblemen

Een antibioticum die in de Verenigde Staten op grote schaal wordt gebruikt voor de behandeling van bronchitis en andere veel voorkomende infecties, lijkt de kans op plotselinge dodelijke hartproblemen te vergroten. Het is een zeldzaam, maar ernstig risico, aldus de uitkomsten van een onderzoek afkomstig van de Vanderbilt University, een Privéuniversiteit in Nashville (Tennessee), (VS).

Zithromax of azithromycine is een macrolide antibioticum dat vaak wordt voorgeschreven voor acute bronchitis. De behandeling heeft weinig neveneffecten en is eenvoudig: één inname per dag gedurende vijf dagen. Wel is het duurder dan andere antibiotica. Voorts is het enige bewijs van effectiviteit van dit medicijn bij acute bronchitis afkomstig van verschillende kleine vergelijkende studies en één grote niet-gecontroleerde studie gesponsord door de farmaceutische industrie.[3] De resultaten van het onderzoek suggereren dat artsen andere antibiotica moeten voorschrijven voor mensen die al gevoelig zijn voor hartproblemen.

De onderzoekers hebben de gegevens van miljoenen antibiotica voorschriften geanalyseerd. Het betrof verschillende soorten antibiotica aan in totaal ongeveer 540.000 patiënten, gedurende de periode 1992 tot 2006. De medische dossiers van deze patiënten zijn onderzocht. Er waren 29 hart-gerelateerde sterfgevallen onder hen die Zithromax namen gedurende de vijf dagen van de behandeling. Het risico op overlijden van deze groep mensen tijdens het gebruik van het antibioticum was meer dan het dubbele dan de patiënten die een ander antibioticum (amoxicilline) gebruikten, of de controlegroep die niets innam. Het meeste risico liepen patiënten met bestaande hartproblemen die azithromycine voorgeschreven hadden gekregen. De patiënten in elke groep begon met vergelijkbare risico's voor hartproblemen, aldus de onderzoekers.

De resultaten suggereren dat er sprake is van 47 extra hart-gerelateerde doden per 1 miljoen kuren bij de behandeling met Zithromax, in vergelijking met amoxicilline. Een gebruikelijke behandeling met Zithromax duurt ongeveer vijf dagen, tegenover ongeveer 10 dagen voor amoxicilline en andere antibiotica. Zithromax is minstens twee keer zo duur als generieke amoxicilline.

Ofschoon het risico op een dodelijk hartprobleem zeldzaam is, moeten artsen en patiënten wel op de hoogte zijn van de mogelijke risico's.

De studie verschijnt in het vakblad New England Journal of Medicine.

Noten:
  1. Koutras, A.K., 'Fecal Secretory Immunoglobulin A in Breast Milk vs. Formula Feeding in Early Infancy'. J. Ped Gastro Nutr 1989.
  2. www.thelancet.com/oncology, published online December 19, 2012 http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(12)70300-6
  3. Azithromycine en acute bronchitis,Minerva 2003; 2(3): 45-46

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…
Borstvliesontsteking: Oorzaken, symptomen en behandelingBij borstvliesontsteking ofwel pleuritis raakt het borstvlies net buiten de longen ontstoken. Dit kan gebeuren door een…
Bronchitis: hoe pak je dat aan?Bronchitis: hoe pak je dat aan?Bronchitis is dikwijls iets heel erg lastig. Het begint met een kriebel achter in de keel. Dan loopt dit door naar je bo…
Luchtwegproblemen bij paardenChronische luchtwegproblemen, is een veelvoorkomend probleem bij paarden. Wat is bronchitis? Wat is astma? Wat is dampig…

Diarree bij kinderenDiarree bij kinderenWe spreken pas van diarree als de ontlasting waterig en dun is en vaker per dag komt dan dat u gewend bent bij uw kind.…
Het maken van een baarmoederhals uitstrijkjeHet maken van een baarmoederhals uitstrijkjeVrouwen in de leeftijd van dertig tot zestig jaar worden elke vijf jaar ogperoepen door hun huisarts voor het maken van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/ATIC12
  • Azithromycine en acute bronchitis,Minerva 2003; 2(3): 45-46
  • http://www.emedicinehealth.com/bronchitis/page6_em.htm
  • http://www.gezondvgz.nl/%7B330f0787-846f-4b64-a47e-45f288bcc3b1%7D
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bronchitis
  • http://www.bureau-identificatie.nl/baby_peuter_kleuter_kinderen.htm
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/103/bronchitis.html
  • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001087.htm
  • http://www.astrazeneca.nl/patienteninformatie/luchtwegen/bronchitis?itemId=1598548&nav=yes
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/COPD
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oedeem
  • http://www.hartziekte.be/Bronchitis.html
  • http://www.bronchitis-symptomen-besmettelijk.nl/
  • Koutras, A.K., 'Fecal Secretory Immunoglobulin A in Breast Milk vs. Formula Feeding in Early Infancy'. J. Ped Gastro Nutr 1989.
  • www.nhg.org
  • University of Maryland Medical Center. Bronchitis. http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/bronchitis (ingezien op 19-3-2017)
  • www.thelancet.com/oncology, published online December 19, 2012 http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(12)70300-6 (ingezien op 9-11-2018)
  • Afbeelding bron 1: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
  • Afbeelding bron 3: Monkey Business Images/Shutterstock
  • Afbeelding bron 4: Solar22/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/Lecic
  • Afbeelding bron 6: Syda Productions/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Istock.com/Mallivan
  • Afbeelding bron 8: Stevepb, Pixabay
Reacties

Godelieve, 13-01-2016
Is copd besmettelijk, heb nog een bejaarde moeder bij mij wonen? Reactie infoteur, 13-01-2016
COPD is niet besmettelijk. Ik heb over COPD een apart artikel geschreven: http://goo.gl/uL20PL.

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Letterlijk vertaald is dat: chronische obstructieve longaandoening. Chronische obstructieve longziekten zijn van oudsher bekend onder andere benamingen, zoals:
- chronische bronchitis,
- chronische astmatische bronchitis,
- emfyseem, en
- CARA (Chronische Aspecifieke Respiratoire Aandoening).

Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp blijvend ontstoken. Deze vertakkingen heten de bronchiën. Als een ziekte blijvend is, wordt dat 'chronisch' genoemd. Als iemand chronische bronchitis heeft, zijn zijn of haar bronchiën de hele tijd geïrriteerd. Dit geeft allerlei klachten.

Pieter Dalebout, 20-07-2015
Ik heb chronische bronchitis. Ik heb dat met een Pufje en Spiriva aardig onder controle en kan er ook mee sporten
MIJN PROBLEEM IS DE REUTEL IN MIJN KEEL. Ik hoest weinig en geef ook weinig slijm op
Wie geeft mij raad of weet een middel om van de reutel in mijn keel af te komen.
Graag reactie Reactie infoteur, 11-08-2015
Mogelijk komt dat door een ophoping van secreties in keel en luchtpijp als gevolg van te weinig hoesten (verminderde hoestreflex?). U kunt het beste overleggen met uw huisarts wat u aan dit probleem kunt doen.

Therese Verdonk, 26-04-2014
Gister naar de huisarts geweest mijn verkoudheid 5 weken ging niet over antibiotica kuurtje en tabl voor kriebelhoest gekregen. moet longfoto laten maken. symptomen chronische bronchites ook vroeger net wat meer moeite met sporten dan andere kinderen.ben altijd blijven sporten. rond mijn 41 jaar werkte ik op de haven in verontreinigde lucht toen had ik veel slijm opbouw. ben nu rij instructrice en in contact met veel leerlingen en airco in de auto. de laatste 2 jaar heb ik 3 maanden uit het jaar slijm en hoest problemen. kan niet zeggen dat ik last heb met sporten ik geef 5 uur in de week zumba les wel als ik extra over de top ga [thuis] produceer ik zoveel slijm dat dat tot braak neigingen leid en soms spontaan mijn eten opgooi. Bij feestjes rookte ik af en toe maar ben in januari gestopt. Natuurlijk blijf ik sporten zolang ik geen koorts heb.
mijn pa en oma zijn aan copd overleden. is het erfelijk? hoe schadelijk is meeroken? welke medicijnen helpen het beste tegen slijm opbouw? word het erger als je ouder word? Reactie infoteur, 13-05-2014
COPD is een chronische longziekte, waarbij de longen ontstoken en beschadigd zijn. Onder de verzamelnaam COPD valt ook chronische bronchitis. Ik heb daar een uitgebreid artikel over geschreven: http://goo.gl/EZRTqj

Evert Cornelder, 25-07-2012
Geachte,
Enige maaanden geleden heb ik een acute bronchitis opgelopen. Deze is door mijn huisarts behandeld met een inhaler. Dat heeft goed geholpen ware het niet dat ik daarna ( en nu nog niet) geen smaak- en reuk meer heb. Ik vind dat heel erg. Is daar nog iets aan te doen? Ik moet er bij vertellen dat ik een man ben van 81 jaar.

Ben benieuwd naar uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
E.C. Cornelder Reactie infoteur, 07-08-2012
In de bijsluiter kunt u kijken of 'ontbreken van reuk' één van de mogelijke bijwerkingen kan zijn.

Kim, 09-03-2012
Hallo, goedenmiddag,
ik heb zes van de tien symptomen van Bronchitis.
ik weet niet wat ik nu moet doen. mijn dochter heeft vroeger een pufje gebruikt
ik heb nog nooit eerder last van deze ziekte gehad. weet iemand wat ik nu verder moet? Reactie infoteur, 11-03-2012
U doet er dan verstandig aan contact op te nemen met uw huisarts.

Jan, 14-12-2011
Wat begonnen is met een ernstige verkoudheid heeft zich geopenbaard in een chronische bronchitis. Tenminste als ik mij huisarts moet geloven. Ongeveer een jaar heb ik nu last van het ophoesten van transparant e/o wit slijm en ben doorlopend verkouden (de ene keer heftiger dan de andere keer, maar kom er niet vanaf). Ik rook niet, heb geen piepende ademhaling, kom geen adem tekort (ook niet bij het sporten) en de longfunctietest was goed. Voor de verkoudheid (neusslijmvlies) heb ik Avamys voorgeschreven gekregen van de K.N.O. arts, wat ik nu ook al ong. een jaar gebruik. Tegen het (op)hoesten heb ik verder niets. (Ik heb een tijdje Ventolin gebruikt, maar dat maakte geen verschil). Wie kan mij zeggen wat dit nu precies is. Is dit chronische bronchitis of C.O.P.D.? Of bestaat er nog een andere omschrijving waaraan ik me vastklamp met hopelijk een zicht op verbetering e/o genezing. Reactie infoteur, 14-12-2011
Alleen een arts kan een diagnose stellen. Ik kan alleen maar in algemene zin ingaan op uw vraag. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases en dit is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Voorheen werden astma, longemfyseem en chronische bronchitis samen vaak CARA (Chronische Aspecifieke Respiratoire Aandoeningen) genoemd. Tegenwoordig wordt astma apart benoemd en heten de overige aandoeningen COPD. Uw huisarts spreekt over 'chronische bronchitis', maar wat zegt de KNO-arts? Ik adviseer u om al uw vragen en twijfels op te schrijven en deze voor te leggen aan de behandelend arts.

G. van den Hurk, 18-02-2011
De huisarts zegt dat ik spastische bronchitis heb. Verschijnselen: ophoesten van veel slijm, maar vooral af en toe hevige aanvallen van hoest en benauwdheid. Ik kan nauwelijks adem halen, de lucht giert door mijn keel voor zover dat mogelijk is. Ik heb het gevoel dat ik stik. Ik heb nu een inhalator, maar bij zo'n aanval kan ik die natuurlijk niet gebruiken, ik kan niet goed inademen en uitademen. Het is zeer beangstigend. De aanval duurt ongeveer 10 minuten. Wat is dit en wat kan ik doen? Deze vorm van 'bronchitis' vind ik hier boven niet beschreven. Reactie infoteur, 19-02-2011
Wat vroeger ook wel spastische bronchitis of luchtweghyperreactiviteit genoemd werd, wordt nu als astma aangeduid. Vraag uw huisarts of hij dit ermee bedoeld. Zo ja, dan hier een link naar een artikel over astma: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/53933-astma-symptomen-en-klachten-astma-aanval-kind-volwassene.html

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 25
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.